7 dažādas Āzijas virtuves

7 dažādas Āzijas virtuves

Rietumu kultūra ir kļuvusi krietni izglītotāka, nekā tā bija vēl paaudzi agrāk, kad vienīgās asociācijas cilvēkiem ar Āzijas virtuvi raisīja lēti ķīniešu trauku atdarinājumi un neveikli mēģinājumu rietumu virtuvē ieviest dažas austrumu delikateses. Tomēr viena atziņa par Āzijas virtuvi jau ilgi mūsos saglabājas patiesa un nemainīga – tas ir dažādu kultūru kontinents, kura dažādība vistiešākā mērā atspoguļojas visdažādākajās virtuvēs. Lai arī austrumu virtuve ir ļoti dažādi, daudzi to uzskata par vienu veselumu un līdz ar to pieļauj smagu kļūdu.

Lai paplašinātu jūsu priekšstatus par Āzijas virtuvi, piedāvājam ieskatu 7 slavenās virtuvēs, kas ieguvušas cienītājus visos pasaules kontinentos. Sevišķi šī informācija varētu būt noderīga vīriešiem – padomājiet, cik ļoti pārsteigta būs jūsu mīļotā sieviete, ja pārsteigsiet viņu ar austrumu virtuves ēdieniem. Līdz ar to pateicoties šim ieskatam (protams, šeit nav aplūkotas visas Āzijas virtuves), jūs iegūsiet lieliskas un noderīgas zināšanas.

Indija

Indijas kultūra ir sena, noslēpumaina un bagāta. Katrs sestais pasaules iedzīvotājs mīt tieši šajā valstī. Pateicoties plašajai teritorijai, ģeogrāfiskajam novietojumam un jau iepriekš minētajam iedzīvotāju skaitam, Indijas virtuve ir tik dažāda, kā mozaīka. Slavenākas ēdienu garšvielas ir tipiskas arī vairākās citās Āzijas daļās: tamarinds, ingvers, kardamons, čili pipari, turmeriks, ķimenes un koriandrs. Indijā ļoti plaši izmanto dažādus piena produktus, kas nav sevišķi iecienīti pārējās Āzijas virtuvēs. Indiešiem ir lielisks mīkstais siers – paneer, un tīrs un gards sviests – ghee, kas sevišķi iecienīts Indijas ziemeļu daļā. Āzijas virtuvē ļoti plaši tiek izmantoti dārzeņi un augļi, tomēr tieši Indijā spēcīgi jūtamas veģetārisma tradīcijas. Galvenais proteīna avots indiešiem ir lēcas.

Tipisks indiešu gaļas karijs sastāv no sastāv no vairākiem dārzeņiem ar asu mērci, kurā ietilpst čili pipari un sīpoli. Turklāt Indijā ir senas un interesantas maizes cepšanas tradīcijas, tāpēc maize šeit ir garda un daudzveidīga – sākot no plānās nan, beidzot ar pilngraudu Chapati.

Taizeme

Taizemiešu virtuve, iespējams, šobrīd ir visiecienītākā Āzijas pārstāve Ziemeļamerikā. Šai virtuvei piemīt neparasts spēks un dažādu izjūtu gamma. Garšvielas šeit ir neaizmirstamas: citronliāna, saldais baziliks, kafira laims, galangals jeb Taizemes ingvers un citas. Tiesa, rietumu pasaulē taizemiešu ēdienu autentiskums bieži vien ir stipri nosacīts, jo tajā tiek izmantotas mums tuvas garšvielas, kā rezultātā maltīte nesniedz tieši taizemiešu ēdieniem raksturīgās garšas nianses. Galvenais uzsvars autentiskajā Taizemes virtuvē tiek likts uz dinamisku, ātru pagatavošanu un uz svaigiem produktiem. Taizemiešu ēdiens nekad nav pārgatavots vai smags, jo galvenais uzsvars tiek likts uz garšu, bet nevis ilgu un sarežģītu pagatavošanas procesu.

Vjetnama

Nuoc mam jeb zivju mērce ir viena no Vjetnamas virtuves firmas zīmēm. Izteikti skābā tās garša ir raksturīga iezīme visai virtuvei un norāda uz spēcīgu Ķīnas virtuves mākslas iezīmi. Tomēr galvenā tās atšķirība no ķīniešu virtuves ir tā sauktais „vienas bļodas” princips. Piemēram, daudzas zupas tiek izmantotas kā vienīgās maltītes sastāvdaļas, tāpēc tajās ir daudz dažādu lietu – gaļa, zivis un dārzeņi, kā arī nūdeles vai rīsi. Tomēr vjetnamiešu virtuvē parādās arī ķīniešu kultūras iezīmes, piemēram, iņ un jaņ princips, kas izpaužad ēdienu grupēšanā – vjetnamieši ēdienus sadala tādos, kas atvēsina ķermeni, un tādos, kas tos sasilda.
Tiem, kas vienmēr skaita kalorijas un tauku saturu ēdienā, vjetnamiešu virtuve ir ideāla, jo tajā gatavošanas procesā netiek izmantota eļļa, bet gan ūdens, turklāt daudzus dārzeņus ēd neapstrādātus vai viegli pagatavotus.

Malaizija

Malaizijas virtuve ir līdzīga indiešu tajā ziņā, ka cilvēki tur ir dažādi, kā rezultātā dažāda un interesanta ir arī virtuve. Vairums cilvēku šajā teritorijā senos laikos ir ieradušies no dažādām Āzijas malām, tāpēc gan sabiedrība, gan kultūra, gan arī virtuve ir kā bagātas un krāsainas mozaīkas. Tipiskākās receptes ļoti līdzinās ķīniešu, taizemiešu un indiešu ēdieniem, jo izmantotie zaļumi un garšvielas ir gandrīz vieni un tie paši produkti. Garneļu pasta kalpo kā viena no pamata sastāvdaļām daudzos ēdienos un ir tikpat populāra, ka ugunīgie čili pipari. Ja izdodas apmeklēt Malaiziju, nogaršojiet neparasto duriānu un izmēģiniet Nonya virtuvi – izcilu Dienvidķīnas un Borneo tradīciju sajaukumu ar dažādām iezīmēm un nokrāsām.

Indonēzija

Salīdzinot ar citām Āzijas virtuvēm, Indonēzija rietumu pasaulē ir pārstāvēta vismazāk, tomēr arī tās virtuve ir izcilu un lielisku tradīciju krātuve, tāpēc noteikti pievērsiet tai savu uzmanību un gūstiet jaunas emocijas. Galveno lomu šajā virtuvē spēlē zivis, jo Indonēzija ir salu valsts, kas sastāv no 15 000 izkaisītām salām. Tradicionāla maltīte it rīsi ar zivīm un vienkāršiem dārzeņiem kopā ar čili pastu. Patiecoties tam, ka Indonēzijas virtuvē lieliski apvienojas skābās un saldās garšas nianses, tā lieliski varētu iekļauties rietumu pasaulē. Saldā garša sevišķi izjūtama ēdienus, kur izmanto kokosriekstus, savukārt skābā – tajos, kur izmanto tamarindu un citus vietējos augus, kā arī citronliānu. Izplatīti produkti ir sālītas zivis, soja un zivju mērces. Tradicionālajiem ēdieniem ir dažādas variācijas. Piemēram, slavenajam ēdienam sambal goreng, kuru gatavo, sīpolus, garneles, čili un garšvielas gatavojot uz pannas ar olīveļļu, pievienojot gaļu, zivis un dārzeņus, ir daudz paveidu. Ļoti iecienīta ir dažādu marināžu izmantošana, sevišķi uz oglēm ceptu zivju vai gaļas ēdienu pagatavošanā. Interesanti ir tas, ka indonēzieši praktiski visus ēdienus ēd ar pirkstiem, nevis nazi un dakšiņu.

Filipīnas

Lai izprastu šīs nācijas virtuves īpatnību, vajadzētu iepazīties ar Filipīnu vēsturi. Spāņu kolonizācijas politika pievērsa filipīniešus katolicismam, kā rezultātā Filipīnas (sevišķi tas redzams Manilā) virtuves kultūras ziņā ļoti līdzinās Spānijai. Labs piemērs tam ir ēdiens ar nosaukumu bringe, kas ir paeljas variācija ar kokosriekstu pienu. Tāpat šeit mazliet modificējies ir sens un iecienīts spāņu ēdiens adobo. Tomēr filipīniešu virtuvē ir jūtama arī ķīniešu kultūras ietekme, ko demonstrē rīsu un zivju kombinācijas ēdienos ar vietējiem augļiem.

Japāna

Japānas virtuve ir intriģējoša un ikvienam tā atgādina veselu mākslas nozari. Maltīte šajā valstī ir īsts rituāls, kur katrs ēdiens ir solis pretī garīgai harmonijai. Pirmais ēdiens parasti veidots no zivīm vai garnelēm, kā arī jēlām jūras veltēm. Galvenais ēdiens var sastāvēt no grillētām, tvaicētām un ceptām sastāvdaļām, kas pasniegtas kopā ar vienkāršām mērcēm. Miso zupa ar salipušiem rīsiem parasti kalpo kā maltītes noslēgums. Pēc nelielas pauzes tiek baudīta zaļā tēja un svaigi augļi. Iespējams, tas viss jums liekas savādi, daudziem liekas, ka japāņu ēd tikai suši. Tomēr varam pārliecināties, ka vietējās tradīcijas bieži vien ir pavisam kas cits.

Ceļojiet savā virtuvē!

Protams, eksistē vēl daudzas citas lieliskas Āzijas virtuves. No Kambodžas līdz Korejai, no Laosas līdz Šrilankai, no ķīniešu virtuves dažādajām niansēm līdz malajiešu noslēpumiem – ir tik daudz ko atklāt, pat neizejot no savas virtuves!

Komentāri (10)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Lana
Stilīgas virtuves iekārtas kur būs vieta arī katrai garšvieliņai https://up-mebeles.lv/virtuves-iekartas/
23.03.2017. plkst. 17:27
Lana
Man arī patīk ekspermentēt savā virtuvē, it seviški pēc tam kad atjaunoju tās dizainu https://up-mebeles.lv
10.03.2017. plkst. 14:36
fuck
долбанная домашка
01.02.2017. plkst. 19:34
Edgars
Adobo un citi garšvielu maisījumi ir pieejami šeit - https://manasgarsas.lv/grupa/garsvielu-maisijumi/veidi/a-z/
03.04.2016. plkst. 15:37
apinito
suuds
02.10.2010. plkst. 12:20

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 26. jūnijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pērles izkūst etiķi

Pasākumi

Andris Ērglis: „Mans albums nav šlāgeris”

26. martā „MicRec” bārā tika prezentēts dziedātāja Andra Ērgļa pirmais soloalbums „Sirdspuksti”.

Prezentācijas pasākumā mākslinieks izpildīja dziesmas no jaunā albuma,...