Šokolādes uzputenis

Šokolādes uzputenis

Šis maigais krēmveida deserts ir piemērots svinīga viesību cienasta noslēgumam.
Tā kā uzputenis tiek pagatavots bez olu dzeltenumiem, tas satur maz holesterīna.

Pagatavošanas laiks: 25 minūtes
Atdzesēšana: vismaz 3 stundas
Porcija paredzēta 4 personām.

Nepieciešamās sastāvdaļas

2 olu baltumi, 1 šķipsniņa sāls, 2 ēd.k. cukurs, 100 g putukrējums, 100 g tumšās šokolādes glazūras

Pagatavošana

Olas baltumus ar sāli ½ minūti ar rokas mikseri sakuļ putās, darbinot to ar vidēju ātrumu. Pieber 1 ēdamkaroti cukura un kuļ ar lielāku ātrumu. Novieto vēsumā.

Putukrējumu ar pārējo cukuru sakuļ stingrās putās un arī noliek vēsumā.

Tumšo šokolādi uzliek uz dēlīša un ar lielu nazi sasmalcina mazos gabaliņos, lai tā ātrāk izkustu.

Šokolādi kausē siltā ūdens peldē.

Ūdens pelde ir ideāls variants, ja nepieciešams lēni karsēt, uzturēt siltus vai kausēt jutīgus produktus. Tai parasti izvēlas apaļu bļodu, kas pēc izmēra sader ar katlu. Tā nedrīkst balstīties uz katla dibena un skarties pie katla malām, bet tai brīvi jāatrodas katlā. Pēc tam katlā uzvāra tik daudz ūdens, lai bļodas dibens atrastos pavisam nedaudz virs tā. Sasmalcinātu šokolādi kausē virs karstiem ūdens tvaikiem, bet pēc tam pārliek katlā ar aukstu ūdeni un maisot ļauj atdzist.

Pēc tam masu pārliek katlā ar aukstu ūdeni un šķidro šokolādi, pastāvīgi maisot, nedaudz atdzesē.

Lielā bļodā sakultos olas baltumus uzmanīgi iecilā atdzesētajā putukrējumā. Lej klāt atdzesētu šķidro šokolādi un labi sajauc. Vismaz uz 3 stundām novieto vēsumā.

Lai veidotu bumbiņas, karstā ūdenī iegremdē ēdamkaroti, pēc tam liek to vertikāli uzputenī un ar rotācijas kustībām atdala no masas iegarenu bumbiņu. Vienā porcijā pasniedz divas bumbiņas, papildinātas ar piparmētras lapiņām, šokolādes skaidiņām un zemeņu ogu pusītēm.

Lai pagatavotu balto uzputeni, tumšās šokolādes vietā ņem balto šokolādi un beigās pievieno 3 plāksnītes izmērcēta baltā želatīna, jo pretējā gadījumā uzputenis nebūs stingrs.

1 porcijas uzturvērtība: 240kcal/990 kJ, olbaltumvielas - 4 g, tauki – 15 g, ogļhidrāti – 20 g.

 

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Izklausās smalki, bet vienkārši un garšīgi!! Būs jāpamēģina svētkos!! Gribu uzteikt autoru par superīgo praksi pielikt klāt porcijas uzturvērtību!
16.12.2008. plkst. 16:31

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 24. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Vārīti dārzeņi satur tādu pašu daudzumu A vitamīna kā svaigi

Pasākumi

Maršrutā Jūrmala – Rīga no 1.maija sezonu uzsāk upes kuģītis „New Way”

Sākoties siltajam un saulainajam laikam, savu sezonu atkal sāk kuģītis «New Way», kurš katru dienu kursēs starp Rīgu un Jūrmalu, dodot lieliskas izklaides iespējas Rīgas un Jūrmalas viesiem....