Rauga mīklas maize un Ziemassvētku našķu pagatavošana

Rauga mīklas maize un Ziemassvētku našķu pagatavošana

Rauga mīklu gatavo no miltiem, ūdens vai piena, rauga un sāls. Bez minētajiem produktiem mīklai vēl pievieno taukus (cūku taukus vai sviestu, margarīnu, skābo krējumu, augu eļļu vai šo tauku maisījumu), olas, cukuru un garšvielas. Mīklai ar mazāku aizdara devu pievieno kartupeļus, burkānus vai ķirbjus, tādējādi palielinot maizes uzturvērtību.

Izšķir divus mīklas pagatavošanas paņēmienus: bez ierauga un ar ieraugu.

Mīklas pagatavošana bez ierauga

Miltus izsijā, lai atdalītu pamatmaisījumus un ievadītu vairāk gaisa, kas veicina rauga sēņu attīstību. Raugu samaisa ar siltu ūdeni, miltiem un siltā vietā raudzē 15 – 20 minūtes (100 g rauga, 150 g ūdens, 25 g miltu). Ūdeni vai pienu sasilda līdz 30 – 35C, izšķīdina tajā sāli un cukuru, pievieno sakultas olas, raugu, izsijātus miltus (apmēram 5 – 6% miltu atstāj izstrādājumu veidošanai) un samaisa viendabīgu mīklu. Tad pievieno saputotus mīkstas konsistences taukus un mīca, līdz mīkla atlec no rokām un trauka malām, nolīdzina, pārkaisa ar miltiem. Trauku pārsedz ar vāku vai tīru drānu un siltā vietā mīklu raudzē 3 – 3 ½ stundas. Pēc 1 ½ stundas mīkla ir palielinājusies tilpumā, 1,5 – 2 reizes, tad to atspaida, lai atdalītu ogļskābo gāzi, kas traucē rauga sēņu attīstību, un turpina raudzēšanu vēl 1 ½ - 2 stundas. Vislabāk rūgšana norisinās, ja mīklas temperatūra ir 25 – 30 C.

Mīkla ir uzrūgusi, ja tā tilpumā palielinājusies 2 – 2,5 reizes un, izspiežot mīklā, dobums lēni izlīdzinās, mīklai ir patīkama garša un smarža. Ja mīklu pārāk ilgi raudzē, tad tās konsistence kļūst šķidrāka, skāba, jūtama spirtota garša un smarža, izstrādājumi cepot sakrītas, ir skābi. Parrūgušu mīklu uzlabo, pievienojot nedaudz šķidruma, miltus un pamīcot.

Mīklas pagatavošana ar ieraugu

Ūdeni vai pienu sasilda līdz 30 – 35 C, pievieno pusi izsijātu miltu, atšķaidītu raugu un samaisa šķidru mīklu – ieraugu, pārkaisa to ar 0,5 – 1 cm biezu miltu kārtiņu, trauku pārsedz ar vāku vai tīru drēbi un siltā vietā raudzē 1 – 1 ½ stundas. Ieraugs ir uzrūdzis, ja tas palielinājies tilpumā divas reizes, virspusē redzamas plaisas un gāzes pūslīši, uzsitot ar roku, ieraugs saplok.

Uzrūgušam ieraugam pievieno atlikušos miltus (5 – 6% miltu atstāj mīklas izstrādājumu veidošanai). Izšķīdinātu sāli, sviestu vai margarīnu, kas saputots ar cukuru un olām vai tikai ar olu dzeltenumiem, garšvielu un mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga, atdalās no rokām un trauka malām. Mīklu nolīdzina, pārkaisa ar miltiem, traukam uzliek vāku vai drēbi un siltā vietā raudzē 1 ½ - 2 stundas. Rūgšanas laikā mīklu vienu vai divas reizes atspaida.

Kārtainās rauga mīklas gatavošana

Mīklu gatavo bez ierauga vai ar ieraugu. Uzrūgušu mīklu atdzesē (18 – 20 C), izveltnē iegarenā, 1,5 cm biezā plāksnē. Mīklas plāksnes divas trešdaļas pārziež ar mīkstu sviestu un plāksni saloka trīskārt, t.i., vispirms ar sviestu neapziesto mīklas trešdaļu pārliek pāri apziestajai daļai un virs tās liek atlikušo apziesto daļu. Iegūst mīklas gabalu ar trim mīklas un divām sviesta kārtiņām; galus aizspiež, lai tālākajā mīklas apstrādē sviests neizplūstu. Salocīto mīklu pagriež par 90 grādiem, izveltnē 1 cm biezā iegarenā plāksnē un saloka četrkārt – pretējās mīklas plāksnes malas uzloka līdz vidum, tad abas puses pārloka vienu otrai. Ja mīklā ieziež daudz sviesta, tad to veltnē vēlreiz un saloka trīskārt. Pēc veltnēšanas un locīšanas mīklu novieto vēsumā (6 – 8 C) un patur 10 – 15 minūtes. Pēc tam veido smalkmaizītes.

No pagatavotās rauga vai kārtainās rauga mīklas veido dažādus izstrādājumus (maizītes, kliņģerus, pīrādziņus), liek uz ieziestas pannas tādā attālumā citu no cita, lai pēc uzraudzēšanas un cepot tie nesaskartos, pārsedz ar tīru drēbi vai dvieli un uzraudzē – lielākos izstrādājumus 45 – 60 minūtes, mazākos 15 – 20 minūtes. Pēc tam pārziež ar sakultu olu vai tikai ar olas dzeltenumu (dažreiz ar pienu vai izkausētu sviestu, ar melnu, saldu kafiju) un cep. Lielākos izstrādājumus cep vidējā siltumā (230 – 250 C) 30 – 45 minūtes, mazākos – stiprā siltumā (250 – 280 C) 10 – 15 minūtes.

Maize ir izcepusies, ja tai ir brūngana garoziņa, tā labi atdalās no plāts un, iedurot maizē ar koka irbuli, tas paliek sauss. Lai garoziņa būtu mīkstāka, to pārziež ar izkausētu sviestu.

Pēc izcepšanas maizi novieto uz dēļa, pārsedz ar tīru drēbi un ļauj lēni atdzist. Labi izcepta maize ir pareizas formas, bez plaisām, ar brūnganu garoziņu, vienādi poraina, ar patīkamu garšu un smaržu.

Ūdenskliņģeri

550 – 600 g kviešu milti, 250 g ūdens, 25 g raugs, 50 – 70 g sviests vai margarīns, sāls, ķimenes

Mīklu gatavo ar ieraugu. Uzrūguši mīklu liek uz mīklas dēļa, saveļ, sadala gabaliņos (45 – 50g), izveido kliņģerus un uzraudzē. Pēc tam kliņģerus liek verdošā ūdenī, kam pievienots sāls, un vāra, līdz tie paceļas ūdens virspusē. Tad ar putu karoti no ūdens izņem, liek uz ieziestas plāts, pārkaisa ar ķimenēm un cep cepeškrāsnī stiprā siltumā.

Ķimeņu maizītes

750 g kviešu milti, 200 g piens, 50 g raugs, 300 g sviests, 100 g cukurs, 2 olas, 10 g sāls, ķimenes, 1 ola

Mīklu gatavo ar ieraugu. Uzrūgušu mīklu sadala gabaliņos (45 – 50g), saveļ apaļas maizītes, liek uz ieziestas pannas un 10 – 15 minūtes ļauj uzrūgt. Pēc tam katras maizītes vidū iespiež padziļinājumu (ar trim kopā saliktiem pirkstiem), vēl uzraudzē, pārziež ar sakultu olu, iedobumā liek sviesta piciņu, pārkaisa ar ķimenēm un cep cepeškrāsnī vidējā siltumā.

Drumstalu maize

450 – 500 g kviešu milti, 250 g piens, 100 g sviests, 80 g cukurs, 2 olas, 5 g sāls, karmadons, 1 ola.
Drumstalām: 100 g sviests, 100 g cukurs, 120 g kviešu milti, vanilīna cukurs

Mīklu gatavo ar ieraugu. Uzrūgušu mīklu izveltnē 1 – 1,5 cm biezā plāksnē, liek uz ieziestas pannas un uzraudzē. Pēc tam pārziež ar sakultu olu, pārkaisa ar drumstalām un cep cepeškrāsnī vidējā siltumā.
Drumstalas: miltus ar cukuru un vanilīna cukuru samaisa, pievieno sīki sakapātu sviestu un ar rokām saberž drumstalās. Ja vēlas, uz mīklas plāksnes var ziest ābolu biezeni (200 g) un virs tā pārkaisīt drumstalas.

Speķa pīrādziņi

450 – 500 g kviešu milti, 250 g piens vai ūdens, 25 g raugs, 75 g margarīns, 25 g cukurs, 5 g sāls, 1 ola.
Pildījumam: 350 g dūmots cauraudzis cūkas speķis, 50 g sīpoli, maltie pipari

pirags.jpg - 57.44 KBMīklu gatavo bez ierauga vai ar ieraugu. Uzrūgušu mīklu sadala gabaliņos (30 – 35 g), saveļ tos apaļus un uz mīklas dēļa 10 – 15 minūtes uzraudzē. Tad katru gabaliņu izspiež plakanu, vidū liek speķa pildījumu, mīklas maliņas saspiež virs pildījuma vai sānos, ar abām rokām veļot, izlīdzina pildījumu; veido garenus pīrādziņus ar tievākiem galiem un ieliec tos pusmēness formā. Pīrādziņus liek uz ieziestas pannas, uzraudzē, pārziež ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī stiprā siltumā. Izceptos pīrādziņus pārziež ar izkausētu sviestu.
Speķa pildījums: dūmotam cūkas krūšu gabalam nogriež ādu, gaļu sagriež mazos gabaliņos un apcep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem (ilgi necep, lai neiztecētu tauki), pārkaisa ar pipariem un samaisa. Karsti dūmotu cūkas gaļu neapcep, pildījumu gatavo arī bez sīpoliem.

Jubilejas kliņģeris (2 kg)

1 kg kviešu milti, 400 g piens, 75 g raugs, 350 g sviests, 250 g cukurs, 8 olu dzeltenumi, 200 g rozīnes, citrona miziņa, 0,5 g safrāns, 10 g sāls, 50 g mandeles vai rieksti, 1 ola, pūdercukurs

Mīklu gatavo ar ieraugu. Uzrūgušam ieraugam pievieno sviestu, kas saputots ar cukuru, olu dzeltenumiem un citrona miziņu, safrānu nomazgātas, nosusinātas, miltos apviļātas rozīnes, samīca un uzraudzē. (Safrānu izkaltē, saberž miezerī, uzlej nedaudz  karsta piena vai ūdens, ļauj ievilkties, izkāš un dzelteno šķidrumu pievieno mīklai). No mīklas izveido kliņģeri, liek uz pannas, uzraudzē, pārziež ar sakultu olu, pārkaisa ar sakapātām mandelēm vai riekstiem un cep. Atdzisušu kliņģeri pārkaisa ar pūdercukuru.

 

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Greipfrūtu smarža vidēja vecuma sievieti padarīs vīrieša uztverē par 10 gadiem jaunāku. Šis efekts gan nedarbosies otrādi – vīriešiem, kas smaržo pēc greipfrūta, sievietes uztveri neietekmēs nekādā veidā

Pasākumi

Grupa Gain Fast izdod albumu un beidz pastāvēt

20.novembrī ar prezentāciju Latvijas Universitātes observatorijā klajā nāca grupas Gain Fast otrais studijas albums “Tas Nav No Zemes Šīs” un jau šo trešdien, 26. novembrī, paredzēts...