Aukstās mērces

Aukstās mērces

Aukstās mērces lieto tikai pie aukstajiem ēdieniem (uzkožamajiem). Tās mēdz pasniegt apaļos mērču traukos.

Auksto mērču pagatavošanai nepieciešams labs, biezs skābs krējums. Ja krējums nav pietiekami biezs, to uzputo. Kā piedevas lieto citronu sulu, vīnu, baravikas.

Sīpolu mērce

1 sīpols, 1 ēd.k. sviests, kviešu milti, skābs krējums, buljons

Sasmalcinātus sīpolus uz pannas sviestā apcep gaiši brūnus, tad pievieno miltus un cep, līdz tie kļūst gaiši dzelteni. Uzlej tikko vārītu karstu buljonu un pieliek krējumu.

Sinepju mērce

5 vārīti olu dzeltenumi, sāls, sinepes, cukurs pēc garšas, 1 glāze skābs krējums, citronu sula vai etiķis

Olu dzeltenumus ar koka karoti sarīvē un pievieno krējumam, kam pēc garšas pieliktas sinepes, sāls, etiķis, cukurs. Pasniedz pie aukstām zivīm, gaļas.
Variants. Ja pieliek vēl 1 rīvētu sīpolu, 1 sasmalcinātu marinētu vai skābētu gurķi, iegūst gurķu mērci.

Mārrutku mērce

200 – 300 g mārrutku saknes, 1 – 1,5 glāzes skābs krējums, sāls, cukurs, etiķis

Krējumu sajauc ar sarīvētiem mārrutkiem, pieliek pēc garšas cukuru, sāli, etiķi. Pasniedz pie gaļas, siļķēm un citām zivīm.

Ābolu un mārrutku mērce

1 liels saldskābs ābols, etiķis, sāls, cukurs pēc garšas, 1 ēd.k. mārrutki, ¾ glāzes skābs krējums

Krējumam pievieno sarīvētu ābolu, mārrutkus, pēc garšas etiķi, sāli, cukuru. Lieto pie aukstām zivīm un gaļas.

Majonēzes mērce


5 nevārīti olu dzeltenumi, ¾ glāzes augu eļļa, ½ citrona sula, sāls, sinepes pēc garšas

Ar koka karoti kuļ olu dzeltenumus, pamazām, gandrīz pilinot, pielej eļļi, nepārtraukti kuļ 15 minūtes. Kad mērce kļūst bieza, pieliek sāli, citronu sulu, sinepes un samaisa.
Lieto pie salātiem, aukstām zivīm, gaļas, siļķēm.
Variants. Ja šai mērcei pievieno 1 – 2 ēd.k. tomātu biezeņa, 1 nelielu sasmalcinātu ābolu, 3 – 4 marinētas sēnes, iegūst pikanto mērci.

Ekonomiskā majonēze

1 burkāna sula (krāsai), ½ glāzes ūdens, 1 tējk. kartupeļu ciete, eļļa pēc vajadzības, sāls, sinepes, etiķis

Burkānu sulu kopā ar ūdeni uzvāra un ar kartupeļu cieti uztumē. Kad masa sabiezē, noņem no uguns. Atdzisušai masai maisot pa pilienam pievieno eļļu tikai tik daudz, lai masa dabūtu majonēzes izskatu un spīdumu. Tad pieliek sāli, sinepes un etiķi. Lieto pie salātiem, zivīm un gaļas.

Baraviku majonēze

2 nevārīti olu dzeltenumi, 10 ēd.k. eļļa, 1 glāze salds vārīts krējums, sāls, 1 – 2 svaigas baravikas

Olu dzeltenumiem pa pilienam pievieno eļļu, pieber sāli, pielej padzisušu, uzvārītu krējumu, kurā izvārītas svaigas sasmalcinātas baravikas. Pasniedz pie aukstas karbonādes, šniceles, cepeša.

Vīna mērce

2 sīpoli, 1 ēd.k. sviests sīpolu apcepšanai, 2 ēd.k. sausais baltvīns, 3 olu dzeltenumi, 30 g sviests, puscitrona sula, sāls, pipari


Sasmalcinātus sīpolus sviestā apcep, sautē mīkstus. Vīnu uzkarsē, pielej pie sakultiem olu dzeltenumiem un uzkausēta sviesta. Trauku iegremdē vārošā ūdenī (ūdens peldē). Masu maisa, kamēr tā sabiezē. Tad pieliek ceptus sīpolus, garšvielas un citronu sulu pēc vajadzības. Lieto pie aukstām zivīm un gaļas.

Diļļu mērce


300 g skābs krējums, 2 ēd.k. sakapātas dilles, citronu sula, sāls un sinepes pēc garšas

Krējumu novieto aukstumā, lai labi atdziest. Tad pievieno dilles, sāli, sinepes, nedaudz citronu sulas, lēni samaisa, lej apaļā mērces traukā vai arī pārlej ceptām vai vārītām zivīm, sautētai gaļai.

Grieķu riekstu mērce ceptām zivīm


15 svaigi grieķu rieksti, ūdens pēc vajadzības, 1 tējk. sinepes, 2 cieti vārīti olu dzeltenumi, 1 ēd.k. eļļa, 1 ēd.k. izsijāta rīvmaize, ½ glāze atšķaidīts galda etiķis, sāls un cukurs pēc garšas

Sarīvētiem riekstiem pielej nedaudz vārīta, atdzesēta ūdens, pievieno ar eļļu saberztus olu dzeltenumus un visas pārējās piedevas. Kad rīvmaize uzbriedusi, mērce gatava. Gatavo īsi pirms pasniegšanas.

Šokolādes mērce ceptai gaļai un putnu gaļai meksikāņu gaumē

1 marinēta zaļo piparu pāksts, 2 – 3 marinētas sarkano piparu (paprikas) pākstis, 2 sīpoli, 2 glāzes augu eļļa, kanēlis, pipari, lauru lapas, sāls, 25 g kakao pulveris, 50 g grauzdētas, rīvētas mandeles, 1 glāze sausais sarkanvīns, salvijas pulveris

Piparu pākstis un sīpolus sīki sagriež un sautē eļļā mīkstus. Izrīvē caur sietiņu, pievieno visas garšvielas, sāli, mandeles, vīnu, ūdenī izšķīdinātu kakao pulveri. Maisot vāra 5 minūtes. Trauku aizvāko, lai mērce kādas minūtes piesātinās. Gatavo mērci pārlej aukstai gaļai vai ceptiem putniem.

Plūmju mērce


1 ēd.k. sviests, 1 ēd.k. milti, vārošā ūdenī uzbriedinātas rozīnes, salmiņos sagrieztas plūmes, buljons, cukurs, citronu sula, nedaudz sāls

Miltus sviestā apcep, pievieno buljonu, labi savāra, pieliek rozīnes, plūmes, sāli, cukuru, citronu sulu. Mērcei jābūt majonēzes mērces biezumā. Ja nelej citronu sulu, var iegriezt mazus gabaliņus citrona pasniedz pie aukstas gaļas, putniem, vārītas mēles.

Ķiršu mērce


¾ glāzes saldināts ķiršu biezenis, 1,5 glāzes zivju buljons, kanēlis, krustnagliņas, 1 tējk. kartupeļu ciete, naža gals sāls

Ķiršu biezeni savāra ar labu zivju buljonu, pievieno garšvielas, sabiezina ar aukstā ūdenī vai zivju buljonā atšķaidītu kartupeļu cieti. Uzvāra, izkāš caur sietiņu, atdzesē. Lieto zivju pārliešanai.

Mērce ar upeņu ievārījumu

1 burkāns, 1 pētersīlis, 2 sīpoli, 1 puravs, ½ selerijas sakne, 3 karotes tomātu biezenis vai 2 sagriezti tomāti, 2 ēd.k. sabrūnināti milti, 2 – 3 glāzes buljons. Sāls, cukurs, pipari, 2 lauru lapas, 3 – 4 karotes upeņu ievārījums, 2 karotes skābais krējums

Garšsaknes notīra, liek katlā, pārlej ar buljonu, pieliek tomātu biezeni, pieber sabrūninātus miltus, visu vāra apmēram stundu. Pēc tam pieliek garšvielas, sāli, cukuru pēc garšas, ievārījumu un krējumu, pavāra 5 minūtes, izkāš.
Pasniedz pie medījumiem, marinētiem cepešiem, ceptas vistas u.c.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
antuan egoser
es kā Diseldorfas 2 labākais pavārss uz kuģa restorāna saku ir tāda mērcē-plūmju mērcē!
25.11.2012. plkst. 00:31
Dace
Lielaakais truukums pluumju meerces receptee - nav noraadiiti daudzumi pluumeem, buljonam, u.c. Sanaaca kaut kaada biezputra, ko peec garsas, lejot un lejot skidrumu, padariju eedamu, bet rezultaats taalu no taa, ko biju iedomaajusies.
27.08.2010. plkst. 20:52

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2014. gada 28. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Taizemē un Dienvidķīnā ēdiens satur daudz garšvielu un speciju, tāpēc rīsus šajās zemēs parasti gatavo bez sāls, lai tie kontrastētu ar garšvielām bagātajiem ēdieniem

Pasākumi

Bijušie “Līvi” apvienojas “Leģionā” un izdod jaunu albumu

Grupa “Leģions”, kurā apvienojušies bijušie “Līvu” dalībnieki Aivars Brīze, Tomass Kleins, Vilnis Krieviņš un klāt pieaicinātie Eduards Glotovs (Remix) un Juris Kristons (Igo...