Salātu mērces un garšvielas

Salātu mērces un garšvielas

Salātiem mērces lieto kā saistošu līdzekli, kas tos padara bagātākus ar uzturvielām. Salāti ar mērci ir sulīgāki, garšīgāki un daži ilgāk uzglabājas. Mērču gatavošanai jāizvēlas svaigas izejvielas. Veci produkti, piemēram pārskābis krējums, piens, veca eļļa, sviests, var sabojāt salātus, kuri gatavoti no vissvaigākajām izejvielām. Sevišķi jāuzmanās lietot duļķainas, nostāvējušās, vecas eļļas, kuras parasti ir  rūgtas, ar nepatīkamu garšu.
ggellas.jpg - 38.79 KB
No augu eļļām salātiem var lietot visas eļļas. Kukurūzas un olīvu eļļām nav nekādas piegaršas, saulespuķu un sojas eļļām ir specifiska piegarša, pie tām jāpierod. Visvērtīgākās ir auksti spiestas eļļas (cold press), kuras uzglabātas stikla pudelēs. 

Mērces asums ir atkarīgs no salātu galvenajiem komponentiem. Ja salāti ir ar izteikti asu garšu, tad arī mērces gatavo asākas. Var būt izņēmums, ja grib īpaši izcelt kāda produkta garšu. Mērcei lietojamās garšvielas arī jāpiemēro salātu sastāvam.
gg citron.jpg - 14.93 KB
Skābu piegaršu mērcēm dod citronu sula, etiķis, citronskābe (atšķaidīta), skābas augļu un ogu sulas, piemēram , dzērveņu, ābolu, ērkšķogu, cidoniju un rabarberu sulas. Bērniem un slimniekiem domātiem salātiem ieteicams lietot dabīgas sulas.
ggxxxsulas.jpg - 29.02 KB 
Daudziem salātiem noder mērču maisījumi, piemēram, majonēzes mērcei pievienotā skābā krējuma mērce stipri uzlabo tās garšu. Tāpat majonēzes mērci pievienojot rūgušpiena un biezpiena mērcēm, tās kļūs stipri garšīgākas.

Gandrīz visos gadījumos pirktajai majonēzes mērcei var pievienot rīvētus sīpolus, puravus, tomātu biezeni, dārzeņu sulas, zaļumus un citas piedevas.
DDdDIp.jpg - 24.62 KB
Ja salātus pasniedz nepārlietus ar mērci, atsevišķi var pasniegt piemērotas vairākas atšķirīgas mērces, lai lietotājam būtu lielāka izvēle. Termiski neapstrādātu produktu salātiem mērces vajag mazāk nekā jauktajiem salātiem. Ja salāti ir pārāk sausi, tiem var pievienot kādu salātu komponentu sulu, marinādi vai pat buljonu.

Salātu un mērču sagatavošanā bieži tiek minēts vārds „zaļumi”. Tas nozīmē, ka to sastāvā ietilpst dažādu garšaugu zaļās daļas.
gggrozs ar zaļumiem.jpg - 30.28 KB
Var izmantot plašu garšaugu sortimentu. Visbiežāk zaļumu sastāvā ietilpst sīpolu un ķiploku loki, dilles, puravu, pētersīļu, seleriju, estragona, majorāna, dārza kalnumētras, piparmētru un bazilika lapas. No savvaļas augiem – kļavu un liepu jaunās lapas, mazo mārsilu, gaiļbiksīšu, pieneņu, cigoriņu lapas.
ggDandelion Greens.jpg - 42.59 KB
Augu zaļās daļas pārlasa, noskalo tekošā ūdenī un nosusina uz sieta vai dvieļa. Ar nerūsējošu nazi zaļumus sīki sagriež un lieto kā salātu sastāvdaļas vai pievieno mērcei.
Zaļumu sastāvā var ietilpt viens, divi, trīs vai vairāki garšaugi, atkarībā no iespējām un vēlamās garšas.
BbB1.jpg - 27.3 KB
 No bazilika zaļajām daļām var pagatavot „bazilika pulveri”. Bazilika jaunos zariņus (galotnītes) izžāvē un saberž vai samaļ kafijas dzirnaviņās. Smaržīgo pulveri uzglabā slēgtā traukā. Tas aizstāj maltos piparus.
gged_cabbage_sprouts.jpg - 48.6 KB
Salātu mērcēs labi iederas arī dažādi asni un dīgsti.

Apskatīsim dažas pamatmērču receptes, kuras ar maziem izņēmumiem var noderēt visiem salātiem. Turpmākās mērču receptes paredzētas apmēram 3 – 5 porcijām.

Skāba krējuma pamatmērce
Sastāvdaļas:

½ glāzes skāba krējuma
½ tējkarotes sāls
1 tējkarote cukura
Sinepes, pipari pēc garšas
Labam skābam krējumam pievieno sāli, cukuru, nedaudz sinepes un smalkos melnos piparus. Visu samaisa. Ja krējums nav skābs, var papildināt ar etiķi vai skābu augļu sulu (gaišu).
gg krej.jpg - 11.79 KB
Skāba krējuma pamatmērci var bagātināt ar uzturvielām un piedot tai citu garšas niansi, pievienojot šādas piedevas:
1. ½ glāzes augu eļļas, pievieno pakāpeniski;
2. 1 – 3 ēdamkarotes rūgušpiena vai kefīra, pieliekot vēl papildus sāli un cukuru (samazina mērces tauku saturu);
3. 1 - 2 ēdamkarotes sarīvētu mārrutku. Šāda mērce noder zivju un olu salātiem;
ggzelen_ukrop1.jpg - 26.58 KB
4. 1 – 2 ēdamkarotes sīki sasmalcinātu zaļumu (diļļu, estragona, lociņu, selerijas lapas), tos viegli iecilā mērcē. Mērce tiek bagātināta ar vitamīniem;
5. 1 ēdamkaroti sarīvētu sīpolu, piedod mērcei asumu;
6. 1 – 2 tējkarotes sarīvētu ķiploku. Mērce kļūs t aromātiskāka pēc garšas;
7. 1 – 2 tējkarotes sinepju. Šāda mērce noder olu salātiem ;
8. 1 ēdamkaroti tomātu biezeņa;
ggkreejuma ar ketc1.jpg - 14.98 KB
9. 1 novārītu olas dzeltenumu, to saberž un pakāpeniski pievieno skāba krējuma pamatmērcei;
10. saldu krējumu, pievieno pēc vajadzības un garšas. Noder maigiem salātiem (makaronu, rīsu, dārzeņu augļu);
11. saberztu biezpienu, tas bagātina mērci ar olbaltumvielām.
Kā redzams skāba krējuma pamatmērci var pārveidot un piemērot dažādu salātu grupām.

Augu eļļas pamatmērce
Sastāvdaļas:
½ glāzes augu eļļas
2 ēdamkarotes galda etiķa
½ tējkarotes cukura
½ tējkarotes sāls
Pipari
Mērces trauciņā ielej augu eļļu, pievieno garšvielas un saputo. Šādu mērci var ilgi uzglabāt.
Lai eļļa būtu dzidrāka, pirms gatavošanas tai pievieno nedaudz rupju sāli (nogulsnējas).
Salātiem etiķis būs aromātiskāks un garšīgāks, ja tam pievieno svaigas baravikas, šampinjonus, estragona lapas, citrona, apelsīna miziņu vai kādas citas garšvielas un garšaugus.
AAAMiz.jpg - 18.03 KB

Etiķi kopā ar sasmalcinātām garšvielām un garšaugiem uzvāra, ļauj atdzist un izkāš caur marli vai sietiņu. Vēl var rīkoties šādi: uz 1 litru galda etiķa ņem 300 g garšaugu – estragona, selerijas, dilles, lauru lapas, upeņu lapas, antonovkas ābolus u.c. Garšaugus pārlej ar etiķi, trauku labi noslēdz, patur 15 dienas, tad nokāš caur sietiņu, sapilda pudelē, noslēdz. Augu eļļas pamatmērci var bagātināt ar uzturvielām un piedot atšķirīgas garšas nianses, pievienojot šādas piedevas:
1. 1 ēdamkaroti sasmalcinātu zaļumu (dilles, pētersīļu lapas, lokus). Zaļumus viegli iecilā mērcē;
ggellas ar citr zal.jpg - 21.87 KB
2. 1 ēdamkaroti tomātu biezeņa;
3. 1 -2 ēdamkarotes skāba krējuma. Skābam krējumam pakāpeniski pievieno augu eļļas pamatmērci. Ja vajadzīgs papildina ar garšvielām;
4. ½ tējkarotes sinepju;
5. 1 tējkaroti sasmalcinātu sīpolu. Piedod mērcei asāku garšu;
6. ½ - 1 tējkaroti sasmalcinātu ķiploku. Mērce kļūst aromātiskāka un bagātāka ar fitoncīdiem;
7. 1 – 3 ēdamkarotes skābu augļu vai ogu sulu. Šādā gadījumā augu eļļas pamatmērcei nav jāliek etiķis.

Mājas majonēzes pamatmērce
Sastāvdaļas:

1 vārīts olas dzeltenums
1 nevārīts olas dzeltenums
1/2 glāzes augu eļļas
1 tējkarote etiķa
Sinepes, sāls, cukurs pēc garšas
Jāņem ļoti labi, svaigi produkti. Mērci gatavo vēsā telpā. Stikla vai fajansa bļodiņā ar koka karoti saberž vārītu olas dzeltenumu, sāli, cukuru, sinepes, tad pievieno nevārītu olas dzeltenumu un vēl maisa. Tad pakāpeniski pa pilienam sāk pievienot eļļu, nepārtraukti maisot. Strauji pievienojot eļļu , olas dzeltenums nesavienojas ar eļļu. Ja, pievienojot eļļu, rodas kunkuļi, tad piepilina 2 – 3 pilienus auksta ūdens un , atkal nepārtraukti maisot, turpina pievienot eļļu. Beigās mērcē pēc garšas iemaisa etiķi. Mājas majonēzes mērcei jābūt vienmērīgai, skāba krējuma konsistencē.
ggmajoneze.jpg - 16.53 KB
Majonēzes mērcei garšu stipri var uzlabot un piedot pavisam citu garšu ar dažādām piedevām, piemēram:
1. skābu krējumu. Var samaisīt attiecībā 1:1;
2. saldu krējumu. Var arī krējumu saputot un iecilāt mērcē. Noder maigiem salātiem, piemēram, makaronu, rīsu, augļu u.c.;
3. sīki sasmalcinātus zaļumus (dilles, pētersīļus, seleriju lapas, lokus, krešu salātus, baziliku, estragonu u.c.) Sasmalcinātus zaļumus viegli iecilā mērcē. Mērce tiek bagātināta ar vitamīniem un kļūst garšīgāka;

DDDDGu.jpg - 17.2 KB
4. sīki sagrieztus marinētus gurķus. Gurķus nomizo, izņem sēklas (ja tādas ir) un ar asu nerūsējošu nazi sīki sagriež un iemaisa mērcē. Piedod patīkamu pikantu garšu, var pievienot līdz 25 % gurķu;
5. sīki sagrieztu siļķu fileju. Nomērcētai siļķei novelk ādu, atbrīvo no asakām un sīki sagriež vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Sasmalcinātu siļķi pievieno pēc garšas, cik vēlas;
6. sīki sakapātu olu. Olu vāra 10 minūtes, noloba un uz dēlīša vai ar olu dalītāju sasmalcina un iemaisa mērcē. Šāda mērce piemērota zivju un dārzeņu salātiem;
7. sīki sasmalcinātu ķilavas fileju. Mērce piemērota olu salātiem;
AAAOOOkil.jpg - 28.05 KB
8. tomātu biezeni, pievieno pēc garšas un vajadzības. Var pievienot pat līdz 30% tomātu biezeņa. Šāda mērce noder gaļas salātiem;
9. sarīvētus mārrutkus var pievienot līdz pat 20%. Var pievienot pēc garšas;
10. augļu un ogu biezeņus. Labākie ir ābolu, ērkšķogu, plūmju u. c. biezeņi. Var pievienot līdz pat 25%. Šādu mērci uzskata par majonēzes deserta mērci;
11. dārzeņu biezeni, pievieno pēc vajadzības.
Majonēzes mērci nedrīkst pārāk ilgi uzglabāt, sevišķi, ja ir pievienotas kādas piedevas. Ilgi uzglabājot pasliktinās mērces garša un konsistence. Ja majonēzes mērcei liek piedevas, sevišķi skābu krējumu, nedrīkst ilgi maisīt, tā var sarecēt.

Mārrutku mērce ar etiķi
Sastāvdaļas:

150 – 200 g mārrutku
20 – 30 g cukura
20 g sāls
50 g galda etiķis (9%)
50 g ūdens
BBBBBhorseradish.jpg - 36.75 KB
Mārrutku saknes sašķiro un 2 stundas mērcē aukstā ūdenī, tad notīra, nomazgā un sarīvē. Marinādei ūdeni uzvāra, pievieno sāli, cukuru un etiķi, atdzesē un pārlej mārrutkus. Sagatavotus mārrutkus safasē mazās burciņās un noslēdz ar plastmasas vāciņu. Uzglabā vēsā, tumšā vietā (0 – 12 °C). Uzglabā apmēram 30 dienas ziemā un 15 dienas vasarā. Ja vēlas, lai mārrutkiem būtu maigāka garša, vairāk liek cukura un mazāk sāls. Šādi sagatavota mārrutku mērce ir asa, pirms pievienošanas salātiem to var papildināt ar dažādām piedevām, padarot to maigāku un bagātāku ar uzturvielām, piemēram, ar
1. skābu krējumu. Šāda mērce labi noder visiem olu ēdieniem un salātiem, tāpat arī zivju ēdieniem;
AAAOOobietes.jpg - 18.8 KB
2. galda bietes. Novārītas bietes sarīvē uz smalkas dārzeņu rīves un iemaisa mērcē. Tā mērce ir tīkami rozā krāsā un maigāka pēc garšas;
3. sarīvētus skābus ābolus;

BBBBbbcranberry_horseradish_sauce.jpg - 24.89 KB
4. marinētas brūkleņu ogas vai dzērvenes;
ggmaarrutku ar kreej.jpg - 19.71 KB
5. saldu krējumu;
6. bišu medu;
7. majonēzes mērci.
Sviesta un rīvmaizes mērce
Sastāvdaļas:

100 g sviesta
20 – 25 g baltmaizes rīvmaizes
Citronskābe pēc garšas
No sviesta iztvaicē ūdeni, lai neiesūcas maizē, tad rīvmaizi nevar sabrūnināt. Kad rīvmaize apcepusies gaiši brūna, mērcei pievieno pēc garšas atšķaidītu citronskābi vai cidoniju sulu. Ar šādu mērci var pārliet jebkurus siltus dārzeņu salātus, kā arī makaronus u.c.

Ķiploku mērce
Sastāvdaļas:
2- 4 ķiploku daiviņas
2 olu dzeltenumi
½ glāzes augu eļļas
Sāls
Citronskābe
2 tējkarotes ūdens
ggkiplok.jpg - 18.84 KB
Stikla vai fajansa bļodiņā saberž sasmalcinātus ķiplokus ar sāli un olu dzeltenumiem (nevārītiem). Vēsā vietā pakāpeniski pievieno augu eļļu Tad pievieno citronu sulu vai atšķaidītu citronskābi un sāli pēc garšas. Jābūt biezai kā majonēzes mērcei. Šāda mērce piemērota dārzeņu salātiem un restētām maizītēm.

Cidoniju sula
Nogatavojušos cidoniju augļus nomazgā, sagriež plānās šķēlītēs, pārkaisa ar cukuru (nedaudz). Novieto siltā vietā. Pēc četrām dienām sulu nolej, salej pudelēs, noslēdz un uzglabā vēsā, tumšā vietā. Cidoniju sula aizstāj etiķi un citronskābi.

Pikantā mērce
Sastāvdaļas:

100 g majonēzes mērces
50 g skābu krējumu
40 g gaišā portvīna
Sarkanie maltie pipari pēc garšas
Majonēzes mērcei pievieno sīki sagrieztus skābus ābolus, gaišo vīnu un maltos sarkanos piparus pēc garšas.
Galda sinepes
ggsinepes un cep.jpg - 24.42 KB
Sastāvdaļas:

4 ēdamkarotes sinepju pulvera
1 – 2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote sāls
1 ēdamkarote eļļas
2 ēdamkarotes etiķa
80 °C karsts ūdens pēc vajadzības
ggsin pulv.jpg - 17.64 KB
Sinepju pulveri sajauc ar cukuru, sāli, tad pielej eļļu, etiķi un atšķaida ar karstu ūdeni, labi izkuļ.
Karstu ūdeni pievieno līdz vēlamajam biezumam (skāba krējuma). Pilda sinepju traukā , noslēdz un noliek siltā tumšā vietā, lai nogatavojas . Pēc divām dienām sinepes ir lietojamas. Pārāk ilgi uzglabāt nebūtu vēlams, jo sinepju pasta izžūst, paliek tumša un zaudē smaržu un garšu.

Pikantā tomātu mērce
Sastāvdaļas:

1 glāze tomātu biezeņa
Cukurs
Sinepes
Etiķis
Maltie melnie un sarkanie pipari pēc vajadzības
ggtomatosauce25.jpg - 19.7 KB
Tomātu biezenim jābūt skāba krējuma biezumā. Pievieno visas garšvielas, izmaisa. Jābūt ļoti asai, pikantai mērcei. Var ilgi uzglabāt. Pikantā tomātu mērce aizstāj sinepes.

Krievu mērce
Sastāvdaļas:

½ glāzes augu eļļas
3 ēdamkarotes ūdens
2 ēdamkarotes etiķa
Sāls, cukurs, pipari un sinepes pēc garšas
Mērces traukā ielej eļļu, etiķi, novārītu ūdeni, visas garšvielas un maisa apmēram 10 minūtes. Vēl nogaršo pēc garšvielām, ja vajadzīgs papildina. Šādu mērci lieto daudzu salātu pārliešanai.

Biezpiena mērce
Sastāvdaļas:
200 g biezpiena
1 ½ glāzes piena
Cukurs, sāls, ķimenes pēc garšas
ggzbersts biezp.jpg - 20.85 KB
Pilnpiena biezpienu sastrādā vienmērīgā masā, pielej pienu, cukuru, sāli, saberztas ķimenes, maisa ,līdz iegūst vienmērīgu mērci. Biezpiena pamatmērci var papildināt ar šādām piedevām:
1. tomātu biezeni, pastu vai sulu;
GGggggggg.jpg - 30.75 KB
2. sīki sagrieztiem zaļumiem;
3. saputotu saldu krējumu;
4. skābu krējumu;
5. majonēzes mērci.

Rūgušpiena mērce
Sastāvs:
1 glāze rūgušpiena
½ tējkarotes sāls
1 tējkarotes cukura
sinepes, pipari pēc garšas
Rūgušpienam pievieno visas garšvielas un labi saputo vienmērīgā masā. Ja, rūgušpiens ļoti skābs, vairāk pielej saldu krējumu vai pienu. Rūgušpiena vietā var lietot arī kefīru.
Rūgušpiena mērci var papildināt un bagātināt ar dažādām piedevām:
ggkapats sipols.jpg - 20.8 KB
1. sīki sagrieztiem sīpoliem un zaļumiem;
2. putukrējumu;
3. skābu krējumu;
4. augu eļļu;
5. tomāti biezeni';
6. majonēzes mērci.

Poļu mērce
Sastāvdaļas:

100 g sviesta
1 vārīta ola
Citronskābe, sāls, pētersīļu zaļumi pēc garšas
Sviestu izkausē , pieliek kubiņos sagrieztu cieti novārītu olu, citronskābi vai citronu sulu, sāli pēc garšas.

ggzelen_petrushka.jpg - 28.19 KB
Beigās pieliek sīki sagrieztas pētersīļu lapas. Tā ir dārga mērce, tapēc var atšķaidīt ar balto piena mērci masas palielināšanai.
Baltā piena mērce
Sastāvdaļas:
10 g sviesta vai margarīna
10 g kviešu miltu
200 g piena
Sāls, cukurs
Sviestu vai margarīnu izkausē, pievieno miltus, pakāpeniski karstu pienu un vāra apmēram 5 minūtes. Beigās pievieno sāli un cukuru. Padzesē un pievieno poļu mērcei. Poļu mērci biežāk lieto pie siltiem salātiem un zivīm.

Holandes mērce (sviesta, olu)
Sastāvdaļas:

100g sviesta
4 olu dzeltenumi
gg5yolks.jpg - 7.38 KB
¾ glāzes piena
1 tējkarote etiķa
Pipari, sāls un cukurs pēc garšas
Katliņā liek sviestu, pienu, olu dzeltenumus un ūdens peldē silda, pastāvīgi maisot, kamēr sabiezē.
Beigās pievieno garšvielas un vēl sakuļ. Etiķa vietā var lietot citrona sulu. Mērcei jābūt skāba krējuma biezumā. Masas palielināšanai var nedaudz pievienot balto piena mērci (sk. iepriekšējā receptē). Holandiešu mērci biežāk lieto siltiem dārzeņu salātiem un zivīm.

Komentāri (7)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Skaidrīte
Salātiem lietoju Gefro (Gefro.lv) salātu garšvielu, kuru jaucot ar ūdeni, eļļu vai/un etiķi, sanāk labs salātu "dressings". Garšviela brīva no ĢMO, tā kā ir gan garšīgi, gan veselīgi.
31.08.2012. plkst. 12:01
Ingrīda
Aktuāls jautājums par mārrutku sagatavošanu, paldies par recepti, tagad tikai jādarbojas !!! Un kādas variācijas, un viss tik veselīgs!
13.10.2009. plkst. 12:27
Receptes labas un noderīgas!! Paldies!
05.12.2008. plkst. 13:43
Es neizmantotos zalumus, lai nesabojajas ielieku saldetava un tad vini vienmer svaigi
18.10.2008. plkst. 20:26
Man garsho kiploku meerciite. Nammiiga!
10.08.2008. plkst. 10:10

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Ir nepieciešama tonna ūdens, lai iegūtu mārciņu smalkā cukura

Pasākumi

Dziedātājai Milēnei Fārmerei jauns albums “Point de Suture”

Leģendārā franču dziedātāja Milēne Fārmere (Mylene Farmer) izdevusi savu septīto studijas albumu “Point de Suture” (“Šuve”), kas Latvijā pieejams no 12.septembra....