Veģetārās zupas

Veģetārās zupas

Veģetārajām dārzeņu zupām, borščiem, skābu kāpostu un biešu zupām ir ļoti svarīga nozīme cilvēka uzturā. Lai zupām būtu patīkamāka garša un aromāts, dārzeņus un saknes mazliet apcep vai sautē sviestā. Nav ieteicams zupas ilgi vārīt, jo tad noārdās vitamīni un bojājas zupas izskats un garša. Pirms pasniegšanas gatavai zupai jāļauj 15-20 minūtes ievilkties.

Veģetārais borščs ar krējumu
Sviests 10g, lociņi, burkāni: 15g, garšsaknes: 10g, bietes: 70g,  kāposti: 70g, kartupeļi: 60g, tomātu biezenis: 10g, milti: 5g, cukurs: 3g, krējums: 30g, pētersīļu zaļumi vai dilles: 5g, dārzeņu buljons vai ūdens: 350g, citronu sula: 10g.
Bietes, burkānus un garšsaknes sagriež skaidiņās, saliek katlā, pieliek sviestu, tomātu biezeni, citronu sulu, pusglāzi buljona vai ūdens, uzliek vāku un sautē, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Gatavos dārzeņus samaisa ar izkarsētiem miltiem un pieber cukuru. Saēvelē kāpostus, sagriež kartupeļus daiviņās, ieliek verdošajā dārzeņu novārījumā vai ūdenī un uzvāra. Pēc tam pieliek sautētos dārzeņus un vāra, līdz kāposti kļūst mīksti. Pasniedzot pieliek krējumu un pārkaisa ar zaļumiem un lociņiem.

Borščs ar sēnēm
Augu eļļa: 10g, sīpoli: 15g, sēnes: 1g, burkāni: 15g, garšsaknes: 10g, kartupeļi: 60g, tomātu biezenis: 10g, bietes: 70g, kāposti: 70g, kviešu milti: 5g, krējums: 30g, pētersīļu zaļumi: 5g, dārzeņu novārījums vai ūdens: 300g.
Sēnes rūpīgi nomazgā, pārlej ar aukstu ūdeni un izvāra. Bietes, burkānus un garšsaknes sagriež skaidiņās, saliek katlā, pievieno tomātu biezeni, dārzeņu novārījumu vai ūdeni, uzliek vāku un sautē, līdz dārzeņi mīksti. Sīpolus apcep eļļā, samaisa ar sagatavotajām sēnēm un cep vēl 5-10 minūtes. Pēc tam pieber izkarsētus miltus un samaisa. Apceptos sīpolus un sēnes samaisa ar dārzeņiem. Verdošajā sēņu novārījumā liek sasmalcinātus kāpostus un sagrieztus kartupeļus, pieliek sautētos dārzeņus un vāra vēl 20-25 minūtes. Pasniedz ar olīvām, krējumu un zaļumiem.

Dārzeņu un zaļumu borščs
Skābenes: 40g, spināti: 40g, sīpoli: 10g, lociņi: 5g, tomātu biezenis: 10g, burkāni: 20g, garšsaknes: 20g,bietes: 70g, olas: 0.5gb., kartupeļi: 50g, milti: 5g, kausēts sviests: 10g, krējums: 30g, pētersīļu zaļumi: 5g, dārzeņu novārījums: 300g.
Bietes, burkānus un garšsaknes smalki sagriež, saliek katlā, pievieno tomātu biezeni, taukus, pusglāzi dārzeņu novārījuma, uzliek vāku un sautē, līdz dārzeņi mīksti. Pēc tam sagriež sīpolus, mazliet apcep un samaisa ar dārzeņiem. Verdošajā dārzeņu novārījumā liek kartupeļus, uzvāra, pievieno dārzeņus un miltus, sagrieztas skābenes, spinātus un vāra 10-15 minūtes. Pasniedz ar vārītām, sasmalcinātām olām, krējumu un zaļumiem.

Skābeņu zupa ar olu un krējumu
Skābenes: 60g, spināti: 6-g, kartupeļi: 60g, kviešu milti: 10g, sviests: 10g, dārzeņu novārījums vai ūdens: 350g.
Spinātus un skābenes pārlasa, kārtīgi nomazgā un ieliek katlā, pielej divas karotes ūdens, uzliek vāku un sautē, līdz tie kļūst mīksti. Pēc tam notecina un sietiņa un sasmalcina vai samaļ gaļas mašīnā. Sīpolus smalki sagriež, mazliet apcep sviestā, pieliek spinātus un skābenes, uzliek vāku un, bieži maisot, sautē 5-10 minūtes. Pēc tam pieliek izkarsētus miltus, kārtīgi samaisa, pielej dārzeņu novārījumu un uzvāra. Kartupeļus sagriež mazos gabaliņos un izvāra. Gatavos kartupeļus kopā ar novārījumu pielej skābeņu zupai. Pasniedz ar vārītu olu, krējumu un zaļumiem. Līdzīgu zupu var vārīt, izmantojot jauno biešu zaļumus un balandas, kā arī nātres un redīsu lapiņas.

Kartupeļu zupa
Kartupeļi: 175g, burkāni: 25g, garšsaknes: 20g, tomāti: 40g, augu eļļa: 10g, dārzeņu novārījums: 350g.
Burkānus un garšsaknes sagriež gabaliņos, ieliek katlā, pielej eļļu, pusglāzi dārzeņu novārījuma vai ūdens un sautē, līdz dārzeņi pusmīksti. Verdošajā dārzeņu buljonā vai ūdenī ieliek sautētos dārzeņus un sagrieztus kartupeļus un vāra 15-20 minūtes. Piecas minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno tomātus un lauru lapas. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem un sīpoliem.

Veģetārā rīsu zupa ar tomātiem
Burkāni: 40g, garšsaknes: 15g, rīsi: 25g, tomāti: 50g, dārzeņu novārījums vai ūdens: 300g.
Burkānus un garšsaknes sagriež sīkos gabaliņos, pielej mazliet ūdens, pieliek sviestu, uzliek vāku un sautē, līdz dārzeņi pusmīksti. Tad pieliek sagrieztus tomātus un vēl 10-15 minūtes turpina sautēt. Dārzeņu novārījumā vai ūdenī ieber nomazgātus rīsus, uzvāra, pievieno sautētos dārzeņus un vāra 20-25 minūtes. Pasniedzot pievieno krējumu un zaļumus.

Jauktu dārzeņu zupa
Puķkāposti: 70g, zaļie zirnīši:30g, garšsaknes: 20g, burkāni: 20g, kartupeļi: 50g, kāļi: 20g, kviešu milti: 5g, piens: 100g, olas dzeltenums: 0.5gb., sviests: 10g, dārzeņu novārījums vai ūdens: 300g.
Puķkāpostus sadala sīkās rozetītēs, garšsaknes, burkānus, kartupeļus un kāļus sagriež nelielos gabaliņos, ieliek katlā, pievieno svaigus zaļos zirnīšus, pārlej ar ūdeni un vāra, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Izkarsētus miltus samaisa ar sviestu, pielej dārzeņu novārījumu, izkāš un pielej zupai. Kad zupa uzvārījusies, pieliek olu-piena maisījumu. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Rasoļņiks ar svaigiem gurķiem
Burkāni: 40g, garšsaknes: 20g, kartupeļi: 60g, kāļi: 20g, salāti: 5g, svaigi gurķi: 100g, sviests: 10g, krējums: 30g, kviešu milti: 5g, pētersīļu zaļumi: 5g.
Saēvelē un mazos iegarenos gabaliņos sagriež burkānus, kāļus un garšsaknes, saliek katlā, pieliek sviestu, pielej mazliet ūdens, uzliek vāku un sautē, līdz dārzeņi gandrīz mīksti. Notīra gurķus, sagriež mazos gabaliņos, pieliek nedaudz citrona sulas, pielej ūdeni un sautē 10-15 minūtes. Sagrieztus kartupeļus ieliek verdošā dārzeņu novārījumā vai ūdenī un vāra 10 minūtes. Pēc tam pievieno sautētos dārzeņus, sagrieztus salātus, izkarsētus un ar dārzeņu novārījumu samaisītus miltus, gurķus un vāra vēl 10 minūtes. Pirms pasniegšanas rasoļņikā ieliek skābu krējumu un sasmalcinātus zaļumus.

Grūbu zupa
Grūbu putraimi: 30g, sīpoli: 10g, kausēts sviests: 10g, burkāni: 20g, garšsaknes: 15g, kartupeļi: 70g. pētersīļu zaļumi vai dilles: 5g, dārzeņu novārījums: 350g, ūdens grūbu vārīšanai: 200g.
Grūbas pārlasa, nomazgā, ieber aukstā ūdenī, uzliek vāku un vāra uz mazas liesmas, līdz tās mīkstas. Sīpolus un saknes sagriež mazos gabaliņos un apcep sviestā. Verdošā ūdenī vai dārzeņu novārījumā ieliek sagrieztus kartupeļus, izvārītās grūbas, apceptos dārzeņus un vāra 15-20 minūtes. Gatavo zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Justine
Mēs piedāvājam individuālus, komerciālus un biznesa aizdevumus ar ļoti minimālām ikgadējām procentu likmēm, kas ir 3% no 1 gadu līdz 50 gadu ilgam atmaksas periodam uz jebkuru pasaules daļu. Mēs izsniedzam kredītus no 10,000 eiro līdz 10,000,000.00 eiro. Mūsu aizdevumi ir labi apdrošināti, lai nodrošinātu maksimālu drošību, ir mūsu prioritāte. Ieinteresētajām personām vajadzētu sazināties ar mani pa e-pastu zemāk. Aizdevēja e-pasts: sloanslimited@gmail.com INFORMĀCIJA PAR LAUKSAIMNIECĪBU NAME: AIZDEVUMA SUMMA: ILGUMS: PHONE #: VALSTS:
30.06.2018. plkst. 15:21
Justine
Mēs piedāvājam individuālus, komerciālus un biznesa aizdevumus ar ļoti minimālām ikgadējām procentu likmēm, kas ir 3% no 1 gadu līdz 50 gadu ilgam atmaksas periodam uz jebkuru pasaules daļu. Mēs izsniedzam kredītus no 10,000 eiro līdz 10,000,000.00 eiro. Mūsu aizdevumi ir labi apdrošināti, lai nodrošinātu maksimālu drošību, ir mūsu prioritāte. Ieinteresētajām personām vajadzētu sazināties ar mani pa e-pastu zemāk. Aizdevēja e-pasts: sloanslimited@gmail.com INFORMĀCIJA PAR LAUKSAIMNIECĪBU NAME: AIZDEVUMA SUMMA: ILGUMS: PHONE #: VALSTS:
30.06.2018. plkst. 15:21
tinte-latvija
Svars krit,jo ir liekais--javingro ir obligati vai pietiek ar kustigu dzivesveidu. Laikam jau kadas 10-20 minutes japavingro lai izstaipitu muskuļus un vedarpresi ,kakla un muguras skriemeļus.
09.04.2012. plkst. 12:58
sieriņš
nav kkas ar ķirbjiem?
01.10.2009. plkst. 20:05

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Mūsdienās reti, kurš zina, ka īsts borščs – tā ir zupa no latvāņiem, augiem, kurus lielākā daļa cilvēku uzskata par nezāli. Tieši latvāņu novārījums biešu kvasā senatnē tika saukts par boršču

Pasākumi

Labvēlīgais Tips: „Mums būs šovs!”

„Mēs par to nekautrējamies – mums būs šovs.”, ar šādiem vārdiem grupa „Labvēlīgais Tips” nekautrējoties paziņo, ka šogad 2. un 3. oktobrī 19.00 Arēna Rīga amfiteātrī rīkos divus lielos šovus. ...