Āboli zupu sastāvā

Āboli zupu sastāvā

Āboli ir augļi, kas ar cilvēces attīstību saistīti visciešāk un jau kopš vissenākajiem laikiem - ne tikai kā ēdamlieta, bet arī kā dzīves, mīlestības un auglības simbols. Āboli ir visuniversālākie augļi, jo tos var izmanto pārtikā, kosmētikā, telpu dekorēšanā, dziedniecībā utt. Āboli satur vairāk nekā 50 veselībai svarīgu vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju.

Šoreiz parunāsim par ābolu izmantošanu pārtikā, īpaši dažādu zupu pagatavošanā.

Ābolu un kāļu zupa

3 āboli, 2 kāļi, 3 burkāni, 50 g grūbas, taukvielas, krējums, zaļumi

Kāļus un burkānus nomizo, sagriež salmiņos un apcep. Liek katliņā un pielej verdošu ūdeni (apmēram 1,5l). Pa to laiku atsevišķi vāra grūbas, pusgatavas pievieno zupai un turpina vārīt. Ābolus nomizo, izgriež serdi, ābolus sagriež daiviņās un pievieno zupai. Zupu uzvāra, pieliek krējumu un pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Ābolu un tomātu biezeņzupa

3 āboli, 3 tomāti, 1 burkāns, 1 sīpols, 1 ēd.k. milti, 1 tējk. paprikas pulveris, sāls, 1 l gaļas buljons, sviests cepšanai, 100 g rīsi

Notīrītus burkānus un sīpolus sagriež šķēlītēs un apcep sviestā, pievieno ar paprikas pulveri samaisītus miltus un cep vēl pāris minūtes. Tad pārlej ar karstu buljonu, uzvāra, pieliek nomizotus un šķēlēs sagrieztus ābolus (izņem serdi) un tomātus. Zupu vāra apmēram 30 minūtes, tad masu izberž caur sietu, pieliek sāli un uzvāra. Sālsūdenī novāra rīsus un pasniedz galdā atsevišķā traukā.

Aukstā ābolu zupa

2 āboli, 3 svaigi gurķi, 10 redīsi, 3 ēd.k. sasmalcināti zaļie lociņi, 2 ēd.k. sasmalcinātas dilles, 1 ½ l kefīrs, ½ glāzes krējums, sinepes, sāls

Ābolus nomizo, izņem serdi. Gurķus nomizo. Ābolus, gurķus un redīsus sagriež salmiņos, pārlej ar kefīru, pievieno zaļos lociņus, dilles, krējumu. Pēc garšas pieliek sāli un sinepes.

Ābolu un maizes zupa

150 g cieta rupjmaize vai baltmaize, 1 citrona šķēlīte, 2 ēd.k. rozīnes, 250 g ābolu cukurs, sāls, 1 ēd.k. sviests

Maizi sagriež mazos gabaliņos, pārlej ar 1 l ūdens un atstāj ievilkties. Tad vāra uz nelielas liesmas, pievieno citrona šķēlīti, pēc vēlēšanās – arī kanēļa standziņu. Garšvielas izņem, zupu izber caur sietu, pievieno iepriekš izmērcētas rozīnes, ābolu gabaliņus un visu vēlreiz uzvāra. Pievieno šķipsniņu sāls, pēc garšas – cukuru un sviestu.

Ābolu un aprikozu zupa

500 g āboli, 500 g svaigas vai 150 g žāvētas aprikozes, 3 – 6 ēd.k. cukurs, 1 ēd.k. kartupeļu ciete

Aprikozes nomazgā, izņem kauliņus un vāra mīkstas ½ litrā ūdens. Masu izberž caur sietu vai ar mikseri sastrādā viendabīgā masā. Aprikožu masai pielej ¾ vāroša ūdens, pievieno cukuru un šķēlītēs sagrieztus ābolus. Visu uzvāra. Kartupeļu miltus iejauc nelielā daudzumā auksta ūdens un, vienmērīgi maisot, pievieno zupai. Zupu atdzesē un servē ar skābo krējumu.

Žāvētu ābolu zupa

150 g žāvēti āboli, 100 g cukurs, kanēlis, krustnagliņas, 1 ēd.k. kartupeļu ciete

Žāvētus ābolus pārlej ar 1 ½ l ūdens un atstāj, lai tie uzbriest. Tad pievieno cukuru, kanēli, krustnagliņas un vāra, līdz āboli mīksti. Nelielā daudzumā auksta ūdens iejauc kartupeļu cieti un, nepārtraukti maisot, pievieno zupai un uzvāra.

Ābolu klimpu zupa

1 l piens, 1 l ūdens, cukurs, sāls

Klimpām: ½ glāzes piena, 200 g ābolu, 1 ola, 100 g vārītu kartupeļu, 2 ēd.k. milti, cukurs, sāls

Olu sakuļ ar sāli un cukuru, pievieno pienu, nomizotus un sarīvētus ābolus, gaļas mašīnā samaltus vārītus kartupeļus, miltus un visu samaisa.
Ūdeni uzvāra, pievieno cukuru un sāli. Verdošā ūdenī ar karoti liek klimpas un vāra gatavas. Beigās pielej pienu un visu vēlreiz uzvāra.

 

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Krizantēma, kas Ķīnā un Japānā tiek uzskatīta par svēto ziedu, ir ēdama. Abās valstīs no krizantēmu lapiņām gatavo lieliskus desertus: svaigas lapiņas iemērc sakultu olu un miltu maisījumā, izņem un apmērcē karstā eļļā. Japānā krizantēmas iedalījās ēdamajās un rūgtajās jeb ārstnieciskajās. Šajā augā ir daudz B grupas vitamīnu, askorbīnskābes, karotīnu, minerālsāļu, ogļhidrātu, kā arī liels daudzums olbaltumvielu, it sevišķi lapās

Pasākumi

Ventspilī lielākā klinšu kāpšanas siena Baltijā

Ar Sporta nama „Centrs” (Brīvības iela 14) atklāšanu Ventspilī tagad pieejama Baltijā lielākā klinšu kāpšanas siena. Tās garums ir ap 12m un augstums ap 14m. Siena pārskatāma no...