Pastētes

Pastētes

Pastēti gatavo no gaļas, subproduktiem, žāvēta šķiņķa, medījumiem, putniem, zivīm, bet visbiežāk no aknām. Gatavo ceptas, vārītas ūdens peldē, putotas u.c. pastētes.

Lieto dažādas piedevas: sēnes, pētersīļus, sīpolus, sviestu, augļus, vārītus kartupeļus utt. Lai pastēte nebūtu irdena, tai pieliek olas, izmērcētu baltmaizi, miltus, balto mērci, krējumu u.c.

Bez tam lieto sasmalcinātā veidā visdažādākās garšvielas. Var izmantot šādus sastāvus:

1. variants

3 g krustnagliņas, 3 g muskatrieksts, 15 g melni pipari, 0,5 g lauru lapas, 1,5 g timiāns

2. variants

1 naža gals ingvers, 1 lauru lapa, 1 naža gals baltie pipari, 3 g citronu miziņa

Šīs garšvielas saberž, izkaltē un uzglabā slēgtā stikla traukā.

Aknu pastēte

1 kg teļa vai liellopu aknas, sviests apcepšanai, 4 olas, 200 g vārīts speķis, 1 - 2 ēdamkarotes skābs krējums, 2 ēdamkarotes rīvmaize, 1 glāze koncentrēts buljons, 1 sīpols, sāls, pipari

Aknas nomazgā, novelk plēvi, sagriež gabaliņos, apcep. Pieliek speķi, visu samaļ; pievieno rīvētu sīpolu un pārējās piedevas. Labi izjauc, liek ar taukvielām izziestā un ar rīvmaizi apkaisītā formā, vāra ūdens peldē apmēram 1,5 stundas vai cep cepeškrāsnī nepilnu stundu. Gatavu no formas izgāž. Pasniedz aukstu ar majonēzi.

Liellopu gaļas pastēte

2 - 2,5 kg liellopu fileja, 1/2 glāzes krējums, 50 g sviests, 1 ēdamkarote milti, garšsaknes, smalkie pipari, sāls, olu dzeltenumi, sinepes

Gaļu nomazgā, sautē nelielā ūdens daudzumā, pieliekot sāli, piparus un garšsaknes. Gatavu gaļu vairākas reizes samaļ, pieliek piparus, sāli. Mērcei, kurā gaļa sautējās, pieliek sviestā ceptus puravus, sīpolus un vāra. Izkāš, pieliek miltus, vēl pavāra. Pieliek krējumu, olu dzeltenumus, karsē līdz vārīšanai. Mērcei jābūt biezai. Mērci sajauc ar malto gaļu, kārto uzgriežamo traukā, atdzesē, pārlej ar biezu krējumu, kam pēc garšas pievieno sāli un sinepes. Grezno ar tomātu šķēlītēm. 

Šķiņķa pastēte

200 g žāvēts šķiņķis, 50 - 100 g sviests, paprika, smaržīgie pipari

Šķiņķi vairākas reizes samaļ, pievieno saputotu sviestu, papriku, piparus. Masu labi izmaisa, liek formā. No formas izgāž piemērotā traukā.

Svaigu reņģu pastēte

600 g reņģes, 2 sīpoli, 2- 3 olas, sāls, pipari, sviests pēc vajadzības, 1 tejk. kartupeļu ciete

Iztīrītas reņģes nomazgā, izņem asakas, noņem ādu, Gaļu samaļ, pieliek sasmalcinātus sīpolus kausētu sviestu, sāli,piparus, kartupeļu cieti, olu dzeltenumu, saputotus olu baltumus. Visu sajauc, liek katliņā, lēni sautē apmēram 20 - 25 minūtes. Karstu masu liek formā, aukstā telpā atdzesē.

Aukstu no formas izgāž lēzenā traukā, apkārt liek pa grupām pamīšus svaigu gurķi, tomātu, olu, citrona šķēlītes, selerijas zaļumus.

Piezīme: Pastēti var gatavot no jebkurām zivīm. Var katliņā nesautēt, bet cept formā.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
mmmmmmmmm! dievinu pastētes..bet zinu, ka pārspīlēt nevar - tomēr parasti ir visai treknas!
19.03.2009. plkst. 11:35

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 23. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Želantīns pārdodas plātnēs un granulās. Viena lapu želantīna plātne parasti atbilst 2 gramiem želantīna granulu

Pasākumi

Grupa “PussyCat Dolls” izdod jaunu albumu

No 29.septembra Latvijā pieejams “Universal Music” izdotais amerikāņu popgrupas “PussyCat Dolls” otrais studijas albums “Doll Domination”.
...