Ātri un vienkārši pagatavojamas uzkodas

Ātri un vienkārši pagatavojamas uzkodas

Dažādus garšīgus uzkožamos var ātri pagatavot, izmantojot olas, majonēzi, konservētus, zaļos zirnīšus, sēnes, veikalos pirktas ceptas vai kūpinātas zivis u.c. produktus.

Konservus galdā var pasniegt ar visu kārbiņu, uzliekot uz maza šķīvīša un izrotājot ar zaļumiem, taču glītāk izskatīsies, ka konservu kārbiņas saturu pārliks stikla vai porcelāna trauciņiem un attiecīgi izgreznos. Tā, piemēram, sardīnēm uzlej nedaudz citronu sulas, grezno ar citrona šķēlītēm un pētersīļu zaļumiem: šprotēm uzber sasmalcinātus sīpolus un lokus, rotā ar citrona šķēlītēm, reņģes tomātos grezno ar tomātiem, citrona šķēlītēm vai sīpoliem.

Iecienīti ir arī koka vai plastmasas irbulīši, uz kuriem uzdur sieru, šķiņķi, kroketes, mazas maizītes, pastētes bumbiņas, gurķīšus, šampinjonus u.c., tā ka katra namamāte šeit var parādīt savu izdomu un labo gaumi.

Arī sviestmaizes ir labs cienasts, katrs tās var ātri pagatavot.

Kaut ko līdzīgu sviestmaizēm pagatavo no sāļiem biskvītiem, tos apliekot ar dažādiem uzgriežamajiem (piemēram, uz četrkantaina biskvīta liek gabalu sardīnes, dažas šprotes, garneles, sieru, desu vai arī starp diviem sāļiem biskvītiem liek kādus salātus).

Krabji

Konservēti krabji jau paši par sevi ir delikatese, taču no tiem ātri var pagatavot arī dažādus salātus.

Krabju salāti ar majonēzi

1 kārbiņa krabju, dilles, 1 burciņa majonēzes mērces vai viena paciņa majonēzes

Krabjus sajauc ar majonēzi, pievieno sasmalcinātas dilles. Tāpat gatavo garneles.

Kalmārs ar zaļajiem zirnīšiem

150 g konservēts kalmārs, 200 g zaļie zirnīši, 1 neliels sīpols, dilles, sāls, pipari pēc garšas, 2 – 3 ēd.k. skābs krējums

Kalmāru sagriež salmiņos, pievieno zaļos zirnīšus, sasmalcinātu sīpolu, dilles, sāli, piparus, krējumu. Pasniedz pie sviestmaizēm.

Ķilavas

1 kārbiņa ķilavas, 3 – 4 cieti novārītas olas, pētersīļu vai seleriju zaļumi

Ķilavas iztīra, nogriež asti, galvu, izņem asakas. Apaļā lēzenā traukā sarindo citu pie citas vienāda lieluma olu šķēlītes, virs katras šķēlītes liek ķilavas fileju. Ja ķilavas lielas, tās var dalīt gareniski uz pusēm vai salikt kopā pirmatnējā stāvoklī. Gar trauka malām, starp katrām 2 olu šķēlītēm, liek pētersīļu zaļumu galotnītes.

Kūpinātas reņģes ar marinētiem gurķiem

15 kūpinātas reņģes, 2 marinēti gurķi, dažas karotes skābais krējums, sāls

Reņģēm novelk ādu, izņem asakas, gaļu sadala mazākos gabaliņos, pievieno sasmalcinātus gurķus un sajauc ar krējumu, kam pēc garšas pielikta sāls. Kārto salātu traukā, grezno ar gurķu šķēlītēm un zaļumiem.
Tāpat gatavo kūpinātas butes un mencas.

Zivju salāti

1 kg cepta zivs, 1 sīpols, 1 marinēts gurķis, 1 svaigs gurķis, 1 paciņa majonēze, sāls, zaļumi

Ceptai zivij izņem asakas, sadala to mazākos gabaliņos, pieliek sasmalcinātus sīpolus un gurķus, sajauc kopā ar majonēzi (skābu krējumu), pieliek pēc garšas sāli, uzkaisa zaļumus.

Zaļie zirnīši ar majonēzi vai krējumu

1 burciņa zaļie zirnīši, 1 paciņa majonēze vai 100 – 150 g krējums, sāls, sinepes

Atver zaļo zirnīšu burciņu, saturu uzlej uz caurdura, lai notek sula. Zirnīšiem pievieno majonēzi vai krējumu, kam pēc garšas pieliktas sinepes un sāls.

Tomāti, pildīti ar zaļajiem zirnīšiem

10 vienāda lieluma tomāti, 1 burciņa zaļie zirnīši, 2 – 3 ēd.k. majonēze, lociņi

Tomātus nomazgā, nogriež tiem galiņus, izdobj vidiņus, piepilda tos ar zaļajiem zirnīšiem, kas sajaukti ar majonēzi. Pārkaisa sagrieztus zaļos lociņus. Uz lēzena trauka liek salātu lapiņas, virs tām kārto pildītos tomātus.

Šķiņķis ar olu

5 olas, 150 g šķiņķis, 1 ēd.k. sviests, 1 ēd.k. krējums, 2 ēd.k. piens, sāls, zaļumi

Šķiņķi sagriež glītos četrstūrīšos, uz pannas sakarsētā sviestā apcep. Pēc dažām minūtēm pārlej pāri kopā ar pienu un krējumu sakultas olas. Ja nepieciešams, pieber sāli. Lēni maisot, olu sarecina. Aukstu kārto traukos, uzkaisa lociņus.

Siera salāti

250 g svaigs siers, 1 liels sīpols, 1 tējk. ķimenes, apmēram 3 ēd.k. etiķis, 5 ēd.k. eļļa, 1 tējk. sinepes, sāls, cukurs, paprika pēc garšas

Sieru sagriež glītos stienīšos, sīpolus skaidiņās, pārlej ar salātu mērci, ko pagatavo no etiķa, eļļas, sinepēm, sāls, cukura, paprikas, ķimenēm.
Pēc stundas salātus vēlreiz izmaisa un pasniedz pie sviestmaizes.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Vitālijs.
Paldies par aukstajām uzkodām, ļoti noderēja man ēdienkartes veidošanai.
04.10.2017. plkst. 17:20
katrīna
man nu ta viduvēji garšoja
22.03.2015. plkst. 10:23
katrīna
betij tu esi no 4a klases?
22.03.2015. plkst. 10:22
tad mēģini eksperimentēt, Betij :)
02.11.2013. plkst. 00:39
betija
man negaršoja
21.03.2013. plkst. 14:01

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 19. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Viljama III valdīšanas laikā dārza strūklaka reiz tika izmantota kā milzīgs punša trauks – recepte sastāvēja no 2100 litriem brendija, 540 kg cukura, 25000 citronu, 75 litriem laima sulas un 2 kg muskatriekstu. Bārmenis airējās apkārt mazā laivā, piepildot viesu kausus ar punšu

Pasākumi

Akvaparks „Ventspils” gatavs uzsākt sezonu

Trešdien, 10.jūnijā, savu astoto darba sezonu atsāks viens no Ventspils populārākajiem aktīvās atpūtas objektiem Akvaparks „Ventspils”. Sezonas laikā, kas ilgs no jūnija līdz...