Augļu un ogu salāti

Augļu un ogu salāti

Svaigiem augļiem obligāti jāietilpst ikdienas ēdienkartē. Sevišķi nozīme tiem ir ziemā un pavasarī. Augļi organismu apgādā ar vitamīniem, minerālvielām, organiskajām skābēm, augļu cukuru, cieti un citām vielām.

Augļu un ogu uzturvērtība atkarīga no ķīmiskā sastāva. Augļos ir augsts ogļhidrātu saturs. Tādēļ tos uzturā iesaka lietot, noslēdzot katru ēdienkarti. Augļi veicina gremošanas dziedzeru un aknu darbību. Lietojot augļus kopā ar gaļas produktiem, kuņģa sulas izdalīšanās palielinās divas reizes. Labāk uzsūcas olbaltumvielas un tauki. Augļu ķīmiskais sastāvs atkarīgs no to šķirnes, gatavības pakāpes, uzglabāšanas apstākļiem un ilguma.

Svaigi augļi satur 74 – 89% ūdens.

Augļus izmanto arī tautas ārstniecībā. Tā, piemēram, bumbierus, mellenes lieto zarnu ārstēšanā, avenes – pret saaukstēšanos. No organiskām skābēm augļu un ogas satur ābolskābi, citronskābi, vīnskābi. Ēteriskās eļļas piešķir augļiem īpatnēju smaržu un garšu.

Augļus uzturā lieto svaigā veidā, kā arī želeju, krēmu, uzputeņu, kompotu pagatavošanai, konditorejas izstrādājumos kā papildu piedevu sālītā vai marinētā veidā.

Ziemā daļu svaigo augļu aizstāj ar žāvētiem. Kvalitāti novērtē pēc garšas, smaržas, mitruma, smalkumu piemaisījuma u.c. pirms lietošanas žāvētus augļus nomazgā, sašķiro, ja tas ir augļu maisījums, tad mērcē ūdenī. Kulinārijā izmanto krēmu, uzputeņu, dažādu dzērienu pagatavošanai.

Dažādu augļu salāti

Arbūzu un meloņu salāti

¼ melone, ¼ arbūza mīkstums, 4 – 6 svaigi tomāti, cukurs, 1 glāze saldais krējums

Augļus nomazgā, nomizo, izņem sēklotni, sagriež kvadrātiņos. Tomātus sagriež šķēlēs. Kārtām liek stikla traukos. Pārlej ar saputoti putukrējumu.

Augļu salāti ar seleriju

2 āboli, 2 bumbieri, 1 plūme, 1 selerijas sakne, ½ - ¾ glāzes skābs krējums un ½ glāze majonēze

Svaigus vai konservētus augļus sagriež palielos kubiņos vai stienīšos. Selerijas novāra, nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Visu sajauc ar mērci.

Augļu salāti ar vīnogām

1 ķekars vīnogas, 3 – 4 āboli, 3 bumbieri, 1 citrons, cukurs

Augļus nomazgā. Ābolus, bumbierus nomizo, sagriež šķēlēs, aprasina ar citrona sulu, pievieno vīnogas, pārkaisa ar cukuru.

Apelsīnu, banānu un melones salāti

2 apelsīni, 2 banāni, 1 melone, 1 ēd.k. medus, 2 ēd.k. skāba sula, 2 ēd.k. sasmalcināti rieksti

Augļus notīra. Apelsīnus, banānus un meloni sagriež šķēlēs un sakārto stikla traukā. Pārlej ar medus un sulas maisījumu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem.

Svaigi augļi ar vaniļas mērci

500 grami svaigi augļi. Mērcei ½ l piens, 2 – 3 olas dzeltenums, 2 – 3 ēd.k. cukurs, vanilīns

Noskalotos augļus (ābolus, apelsīnus, plūmes, zemenes) sagriež plānās šķēlītēs un kārto stikla vāzēs. Pārlej ar atdzesētu vaniļas mērci. Mērcei pienu uzvāra, atdzesē līdz 80 C un pakāpeniski pievieno ar cukuru un vaniļu saputotiem olu dzeltenumiem. Pastāvīgi maisot ar karoti, silda ūdens peldē vai uz mazas uguns, kamēr sabiezē līdz salda krējuma konsistencei.

Jauktie augļu salāti ar putukrējumu

2 āboli, 2 bumbieri, 8 persiki, 1 ēd.k. cukurs, 4 tējk. rums, 2 glāzes salds krējums

Nomazgātus augļus sagriež, pēc vajadzības pārkaisa ar cukuru, apslaka ar rumu. Rotā ar putukrējumu.

Augļu salāti ar biezpienu

1 glāze marinēti āboli, ½ glāze marinēti ķirši, ½ glāze rozīnes, 5 ēd.k. biezpiens, ¾ glāze saldais krējums, cukurs, sāls

Biezpienu izberž caur sietu, pievieno saldu krējumu, mazliet sāls un cukura, samaisa. Mērcei jābūt skāba krējuma biezumā. Ja masa ir par biezu, to atšķaida ar pienu vai ķiršu sulu. Rozīnes siltā ūdenī nomazgā, uzbriedina un nosusina. Marinētus ābolus sagriež gabaliņos. Ķiršiem izņem kauliņus. Sagatavotos komponentus sajauc ar mērci un liek salātu traukā. Rotā ar āboliem un ķiršiem.

Svaigi augļi ar saputotiem olu dzeltenumiem

Dažādus svaigus augļus sagriež salmiņos un sajauc ar cukurā saputotiem olu dzeltenumiem. Uz vienu olas dzeltenumu ņem 1 ēd.k. cukura.

Rudens augļu salāti

200 g plūmes, 2 bumbieri, 100 g vīnogas, 2 ēd.k. cukurs, 1 olu dzeltenums, 1/8 l baltvīns, citronu sula

Bumbierus nomizo, sagriež, plūmēm izņem kauliņus, sagriež. Pievieno vīnogas, cukuru. Olas dzeltenumu, baltvīnu, citrona sulu labi sajauc un pārlej salātiem. Salātus var pārkaisīt ar sasmalcinātiem riekstiem.


Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
oho! kas par labām receptītēm!!
04.12.2008. plkst. 16:20

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 19. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Stipri etiķaini ēdieni samazina mēles jūtīgumu un spēju atšķirt skābu, rūgtu, sālītu un saldu garšu

Pasākumi

Dons noslēdz līgumu ar “Nox Music”

Izdevniecības “Platforma Music” pārstāvētais mūziķis Dons nupat noslēdzis sadarbības līgumu ar Krievijas šovbiznesa “haizivi” – kompāniju “Nox Music”....