Pākšaugu salāti

Pākšaugu salāti

Pākšaugi ir ļoti augstvērtīgi dārzeņi. Satur daudz olbaltumvielu, B un PP grupas vitamīnus, ogļhidrātus. Cilvēkam gadā nepieciešami 13 kg pākšaugu, no tiem 5 kg zirņu.

Pazīstami cukurzirņi un lobāmie zirņi. Cukurzirņus var lietot arī bez pākstīm.
Pupiņas iedala lobāmās pupiņās, puscukurpupiņās un cukurpupiņās. No lobāmajām pupiņām iegūst sēklas, bet puscukurpupiņas un cukurpupiņas var izlietot arī pākstīs.

Pupas iedala dārza (cūku), sīksēklu un vidējrupjsēklu pupās.

Kulinārijā lieto zupu, sautējumu un salātu gatavošanai. Pupiņas normalizē sirds un asinsvadu darbību, jo satur nātrija un kālija sāļus.

B1 vitamīna zaļajos zirnīšos ir divas reizes vairāk un B2 – pusotras reizes vairāk nekā rupja maluma miltos. Šajos dārzeņos ir arī pretsklerozes vielas.

Untitled 6.jpg - 31.92 KBLēcas audzēja jau senatnē, jo uzskatīja par ārstniecības augu, ar tām ārstēja kuņģa un nervu darbības traucējumus.

Dažādas pupiņu šķirnes vāra atsevišķi, jo izvārīšanās laiks ir atšķirīgs. Krāsaino šķirņu pupiņu novārījums ir tumši brūns vai violets. Tādēļ pēc uzvārīšanās ūdeni nolej. Tā atkārto vel divas reizes, uzlejot verdošu ūdeni, kuru pēc uzvārīšanas nolej. Pupiņu vārīšanas laiku var saīsināt un labāk saglabāt to formu, ja tās iepriekš 5 – 8 stundas mērcē aukstā ūdenī. Ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 15 C, jo paaugstinātā temperatūrā pupiņas ātri ieskābst un slikti izvārās.

Pākšaugus vāra ūdenī bez sāls. Sāla, kad pupas izvārījušās. Dzeramo sodu nedrīkst pievienot, jo tā noārda B1 grupas vitamīnu. Zirņu pākstis vāra veselas, pupiņu – sagriež 2 – 3 daļās. Tomātu biezeni, kā arī asās mērces nedrīkst vārīšanās laikā pievienot pupiņām, jo skābā vidē tās ilgāk vārās.

Cilvēkiem, kuri slimo ar podagru, neiesaka lietot pupas uzturā. Tautas medicīnā vārītas pupas lieto pret klepu, caureju un gremošanas trakta traucējumiem, lieto arī ārēju brūču dziedināšanai un sejas ādas kopšanai.

Pupiņu un dārza pupu salātiUntitled 4.jpg - 38.92 KB

Balto pupiņu salāti

1 ½ glāzes balto pupiņu, 2 sīpoli, 1 daiviņa ķiploks, 2 – 3 pākstis paprika, 3 – 4 ēdamkarotes eļļa, citronu sula, sāls

Novārītas pupiņas labi nosusina, samaisa ar sakapātiem sīpoliem un ķiplokiem. Saldo papriku pākstis sagriež salmiņos. Visu samaisa ar eļļu, citrona sulu, sāli. Paprikas vietā var ņemt tomātus.

Pupiņu un biešu salāti

1 glāze pupiņas, 1 biete, 1 tējk. mārrutki, 1 ēd.k. loki, ¾ glāzes skābs krējums, sāls, zaļumi

Vārītas bietes sagriež kubiņos, pievieno vārītas pupiņas, sasmalcinātus lokus, sajauc ar krējuma mērci, kurai pieliek sāli. Rotā ar zaļumiem.

Pupiņas mērcē

2 glāzes baltās pupiņas, 1 glāze skābais krējums vai biešu un mārrutku mērce, zaļumi

Novārītas pupiņas pirms pasniegšanas sajauc ar skāba krējuma vai biešu un mārrutku mērci. Pārkaisa ar zaļumiem.

Pupiņu un makaronu salāti


1 glāze makaroni, ¾ glāzes pupiņas, 2 glāzes majonēze, 2 ēd.k. skābs krējums, 2 tējk. mārrutki, 1 saišķis dilles

Makaronus uzvāra sālsūdenī, arī pupiņas izvāra mīkstas. Makaronus sagriež sīkos gabaliņos un sajauc ar vārītām pupiņām, majonēzi, krējumu, mārrutkiem, dillēm. Rotā ar dillēm, pupiņām.

Saldie pupiņu salāti

1 ½ glāze pupiņas, 6 āboli, ½ kārbiņas kondensēts piens ar cukuru, ¾ glāzes skābs krējums, ½ citrons, muskatrieksti, vaniļa, 10 – 12 rieksti

Vārītas pupiņas sajauc ar kondensēta piena un skāba krējuma mērci, rīvētu citrona miziņu un sulu, sasmalcinātiem riekstiem, muskatriekstu, vaniļu un kubiņos sagrieztiem āboliem.

Zirņu salātiUntitled 2.jpg - 37.1 KB

Zaļo zirnīšu un burkānu salāti

1 glāze konservēti zirnīši, 3 burkāni, 2 ēd.k. sasmalcināti zaļumi, ½ glāzes biezpiena mērce vai 1 ēd.k. eļļa, sāls

Burkānus izvāra, atdzesē, sagriež kubiņos, sajauc ar konservētiem zirnīšiem, sasmalcinātiem zaļumiem, biezpiena mērci un eļļu.

Zirnīši majonēzes mērcē

1 burciņa konservēti zirnīši, 1 glāze majonēze

Konservētiem zirnīšiem nolej šķidrumu un sajauc ar majonēzi.

Zirņu salāti ar zivi

500 g zivs, 1 ½ glāze konservēti zirnīši, 3 ēd.k. eļļa, ½ citrons vai 1 ½ ēd.k. 3% etiķis, zaļumi.
Mērcei: 1 ēd.k. sviests, 2 olas, sāls, cukurs, 1 tējk. 3% etiķis, ¾ glāzes salds krējums, ½ tējk. mārrutki


Zivi novāra, atdzesē, sagriež šķēlēs, sajauc ar zirnīšiem. Pārlej ar citronu sulas un eļļas maisījumu, ļauj ievilkties 30 minūtes. Pēc tam sajauc ar mērci. Salātus rotā ar putukrējumu, kuram pieliek galda mārrutkus.

Zaļo zirnīšu un ceptas zivs salāti

1 burciņa zaļie zirnīši, 500 g cepta zivs, 1 skābēts gurķis, ¾ glāzes skābs krējums, sāls, pipari, 1 saišķis dilles

Ceptu zivi sagriež šķēlēs. Skābam krējumam pievieno sāli, piparus, sasmalcinātas dilles un pakāpeniski liek skābētus gurķus, zaļos zirnīšus un zivis. Rotā ar zaļumiem.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 26. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Uz 1 kg miltu tiek patērētas 2 tējkarotes sodas vai 4 – 6 tējkarotes cepamā pulvera

Pasākumi

Biļetes uz Avrilas Lavinjas koncertu sāks tirgot 4. februārī

Koncertaģentūra „FBI” informē: biļetes uz populārās kanādiešu dziedātāja Avrilas Lavinjas koncertu sāks tirgot 4. februārī no plkst. 10.00 visās „Biļešu servisa” kasēs un...