Kāpostu un ziedu kāpostu piedevas gaļas un zivju ēdieniem

Kāpostu un ziedu kāpostu piedevas gaļas un zivju ēdieniem

Vīnā sautēti kāposti
Kāposti: 500 g
Tauki vai speķis: 50 g
Baltvīns: 1 ½ glāze
Cukurs: 1 ēd. k.
Sāls un pipari pēc vajadzības
Kāpostus sagriež. Taukos sabrūnina cukuru, pievieno kāpostus, sāli, piparus, baltvīnu un sautē mīkstus. Vīnu var aizstāt ar atšķaidītu etiķi, citronu sulu vai citronskābi.


Saldskābie kāposti
Kāposti: 600 g
Sviests: 100 g
Kviešu milti: 2 ēd. k.
Tomātu biezenis: ½ glāze
Skābs krējums: 3 ēd. k.
Sāls, cukurs, etiķis un ūdens pēc vajadzības
Kāpostu galviņai noņem ārējās lapas, galviņu sagriež, liek katliņā, pārliek ar sīkās piciņās sadalītu sviestu, pārkaisa ar sāli, cukuru un miltiem, tad pielej ūdeni, kas sajaukts ar tomātu biezeni, pieliek ķimenes un aizvākotā traukā kāpostus sautē mīkstus. Pēc garšas pievieno krējumu un citronu sulu vai etiķi.

7 kap 1.jpg - 45.27 KB
Kāposti ar sieru
Kāposti: 1 kg
Taukvielas: 4 ēd. k.
Siers: 200 g
Baltā mērce: 1 glāze
Sīpoli: 2 gab.
Buljons vai mērce, rīvmaize, sāls un muskatrieksts pēc vajadzības
Kāpostus sagriež, sīpolus sasmalcina; katlā izkausētā taukvielā apcep sīpolus, pa daļām pieliek un apcep kāpostus, pielej nedaudz šķidruma, sautē. Pusmīkstus kāpostus sajauc ar atsevišķi pagatavotu balto mērci, muskatriekstu, sāli, pusi no sarīvēta siera. Kāpostus liek ietaukotā ar rīvmaizi izkaisītā veidnē, pārkaisa ar sarīvētā siera un rīvmaizes maisījumu, pārliek ar sviesta piciņām, krāsnī cep apmēram 20 minūtes. Laba piedeva dažādiem gaļas ēdieniem.


Kāpostu klimpas
Kāposti: 600 g
Sīpols: 1 gab.
Ola: 1 gab.
Rīvmaize un sāls pēc vajadzības
Kāpostus sasautē vai novāra pasāļā ūdenī, notecina, sakapā vai samaļ, pievieno sakapātu taukvielā saceptu sīpolu, olu un tik daudz rīvmaizes, lai masa labi turētos kopā. Veido klimpas, vāra buljonā vai pasāļā ūdenī, tad izņem ar putu karoti. Piedeva vistas un truša gaļas ēdieniem.


Kāpostu nūdeles
Kāposti: 500 g
Nūdeles: 200 g
Speķis: 100 g
Sīpoli: 2 gab.
Sviests: 1 ēd. k.
Sāls pēc vajadzības
Speķi sagriež strēmelēs, katlā karsē, pieliek nūdeļveidā sagrieztus kāpostus un sīpolus, maisot apcep, pielej mazliet buljona vai ūdens un aizvākotā traukā sautē. Atsevišķā katlā pasāļā ūdenī izvāra nūdeles, uz sieta notecina, pieliek izsautētajiem kāpostiem, izmaisa, uzkarsē, pieliek sviestu. Piedeva gaļas un zivju ēdieniem.

7 kap 2.jpg - 44.04 KB
Sarkano kāpostu un ābolu sautējums

Sarkanie kāposti: 600 g
Āboli: 200 g
Krustnagliņas: 2 gab.
Kanēļa miziņa: 1 gab.
Taukviela, buljons vai ūdens, skābais vīns vai jāņogu (upeņu) želeja, sāls, cukurs.
Sīpolus sasmalcina, katlā sakarsētā taukvielā sacep, pieliek salmiņos sagrieztus kāpostus, apmaisot karsē, līdz kāposti sakrītas, tad pielej nedaudz karsta buljona, vīnu, želeju vai ūdeni, aizvākotā traukā sautē, pusmīkstiem pievieno sāli, cukuru, šķēlītēs sagrieztus vai rupjās skaidās sarīvētus ābolus un garšvielas. Sautēšanu turpina, līdz kāposti mīksti. Gatavā sautējumā nevajadzētu būt šķidrumam. Ābolu vietā var pievienot plūmes, vīnogas vai skābus brūkleņu, dzērveņu, cidoniju džemus. Sautējums piemērots pie zosu, pīļu, medījumu cepešiem.


Vārīti ziedu kāposti
Ziedu kāposti: 800 g
Sviests: 4 ēd. k.
Rīvmaize: 2 ēd. k.
Sāls, ūdens vai piens pēc vajadzības.
Gatavojot lielāku porciju, ziedu kāpostus uz laiku iegremdē ūdenī, kam pieliets etiķis, - tas sekmē kaitēkļu izlīšanu no rozītēm. Ziedu kāpostus veselus vai sadalītus rozītēs liek verdošā ūdenī, kam pieliets piens vai etiķis, pieliek sāli. Piens un etiķis palīdz uzturēt kāpostu balto krāsu. Kāpostus lēni vāra, tad izņem no ūdens, uz sieta notecina, kārto traukā, pārlej ar sabrūninātu sviestu, pārkaisa ar rīvmaizi. Vārīti ziedu kāposti labi piederas pie zivju, teļa un lieso putnu gaļas ēdieniem.


Apcepti ziedu kāposti
Novārītus ziedu kāpostus liek ugunsdrošā stikla veidnē, sadursta ar siera un novārītu burkānu “naglām” (strēmelēm), pārslaka ar eļļu vai pārliek ar sviesta šķēlēm, pārkaisa ar rīvmaizi un liek cepeškrāsnī. Izkarsētos kāpostus pasniedz pie maltiem zivju vai gaļas ēdieniem.
7 kaposti p.jpg - 58.61 KB
Ziedu kāposti mērcē
Ziedu kāposti: 800 g
Krējums: ½ l
Olu vai tomātu mērce, ūdens, piens, sāls un zaļumi pēc vajadzības.
Sadalītu ziedu kāpostu rozītes vāra ūdenī, kam pieliets piens, pievienots sāls un cukurs. Mīkstos ziedu kāpostus uz sieta notecina, sakārto traukā, pārlej ar mērci, kuras gatavošanai izmantots kāpostiem nokāstais šķidrums. Ēdienu pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem. Ziedu kāposti piena vai olu mērcē ir piemērota piedeva zivju, putnu, teļa gaļas ēdieniem, bet tomātu, krējuma mērcē – arī lielopu gaļas ēdieniem.


Ziedu kāpostu un siera sacepums
Ziedu kāposti: 500 g
Sarīvēts siers: 100 g
Sviests: 100 g
Rīvmaize: 3 ēd. k.
Sakapāti rieksti: 3 ēd. k.
Olas: 3 gab.
Piens: 3 ēd. k.
Notīrītus ziedu kāpostus vāra vieglā sālsūdenī apmēram 5 minūtes, liek uz sieta un notecina. Veidni ietauko, liek kārtu ziedu kāpostu, pārkaisa ar sarīvētu sieru, tad liek kārtu iepriekš sviestā apceptas rīvmaizes un riekstu, pārlej ar sakultu olu un piena maisījumu. Sagatavoto veidni liek cepeškrāsnī un vidējā siltumā cep 10 minūtes.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Mmm, kā man garšo kāpostīņi!
10.08.2008. plkst. 12:50
Vienigie ziedkaposti no siem pec manam garsu karpinam ir baudami!
15.06.2008. plkst. 16:35

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 24. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Zemenes ir vienīgie augļi, kuriem sēklas aug ārpusē

Pasākumi

Vai Maikls Staips pārcelsies uz dzīvi Apvienotajā Karalistē?

Grupas „R.E.M.” dziedātājs Maikls Staips, kurš jau nākamo piektdien, 12. septembrī, ar grupu uzstāsies „Arēnā Rīga”, vienmēr ir paudis savu nostāju politiskos jautājumos – gan...