Pasniedzam sieru!

Pasniedzam sieru!

Siers ir gadu tūkstošiem pazīstams pārtikas produkts. Par to liecina zīmējumi senajās celtnēs, piemēram, Ēģiptes piramīdās, kā arī sengrieķu vēsturnieku un filozofu teksti. Latvijas sieri nebūt nav zemākas kvalitātes par izslavētajām ārzemju sieru šķirnēm. Viens no populārākajiem mūsmāju sieriem ir Jāņu siers. Arī citu sieru izvēle ir plaša, piemēram, Rankas Rokfors, Preiļu Čedars u.tml. Ir gan cietie, gan pusmīkstie, gan mīkstie sieri. Plašs ir arī kausēto sieru klāsts ar dažādām piedevām – sēnēm, šķiņķi, zaļumiem u.t.t. Siers ir ļoti piemērots cienasts dažādos dzīves gadījumos – gan vienkāršās vakariņās ar draugiem, gan lietišķu pusdienu laikā.

Ja siers ir galvenais cienasts, visvienkāršākā tā pasniegšana ir siera plate.siera_plate.jpg - 26.63 KBIegādājieties vairāku atšķirīgu šķirņu sierus, kopumā katram viesim paredzot 300g siera. Siera plates sastāvs var būt dažāds, piemēram, Šveices, Čedaras, Krievijas, Rokforas, Holandes sieri, sarkani āboli, gatavi bumbieri, zaļas un sarkanīgas vīnogas, cukini vai avokado. Augļiem jābūt attīrītiem no sēklotnes, sadalītiem daivās vai kumosos un pārslacītiem ar citronu sulu. Izmantojot sieru atšķirīgo izskatu, to liek uz labi apstrādāta dēļa nosacīti veselos gabalos. Blakus liek piemērotu nazi un mīkstiem, kausētiem sieriem – lāpstiņu ziešanai. Piedevai un papildus dekorējumam noder redīsi, vīnogas, seleriju kāti, rieksti, marinēti gurķīši, sīki sīpoliņi, sēnītes, tomātiņi, olīvas, kivi, žāvētas plūmes u.tml. Piemēram, rudenī siera plati var rotāt ar sezonas ziediem.

Mīkstos un kausētos sierus galdā pasniedz oriģinālā iesaiņojumā. Skaidās, plēksnēs vai sīkos graudos sarīvētu sieru traukā liek nošķirtās kaudzītēs. Šķēlēs sagriezta siera šķirnes pasniedz speciālā, atsevišķos sektoros iedalītā traukā vai citā lēzenā traukā. Gabaliņos, kubiņos vai trīsstūros sagrieztu sieru uzdur uz iesmiņiem, savukārt tos iedur ābolos, apelsīnos, banānos. Irbulī siers var mīties ar olīvām, sēnēm, papriku, kā arī maizi.

Sieru nedrīkst kārot uz salātlapām, tās nomāc siera smaržu, tekstūru. Sierus nevajag ilgi uzglabāt ledusskapī, bet tikai vēsā telpā slēgtā traukā vai iesaiņojumā. Aukstus sierus nevar izgaršot, to īpatnība neizceļas. Vismaz pusstundu pirms pasniegšanas sieru jātur istabas temperatūrā.

No siera var gatavot arī citādus cienasta veidus – fondī, krēmus, ziedes.Cheese_Fondue_OLD2.jpg - 10.82 KB Šos cienastus var gatavot ar dažādām piedevām, kas atšķirīgas pēc krāsas un konsistences. Pamatam izvēlas kādu no mīkstajiem sieriem vai izmanto sarīvētus cietos sierus. Sieru sastrādā masā un samaisa ar kādu no piedevām – sviestu, majonēzi, krējumu. Garšu uzlabos arī saspiesti ķiploki, sinepes, malti rieksti, sasmalcināti zaļumi, vīns vai brendijs, sasmalcināts šķiņķis, dažādas garšvielas, olīvas, gurķi u.c. Atšķirīgus fondī un krēmus katru liek citā trauciņā, piemēram, spilgtās, atšķirīgās bļodiņās. Siera fondī domāts ēšanai ar dārzeņu „stienīšiem”, čipsiem un citām uzkodām. „Stienīšiem” der burkānu nūjiņas, puravu posmi, seleriju kāti, mazi redīsiņi un citi dārzeņi. Kopā ar siera fondī var pasniegt arī krekerus, sāļos cepumus, marinētus gurķīšus, sēnes, olīvas u.c.

Siera ziedes sviestmaizēm gatavo blīvā konsistencē. Ļloti biezu ziedi ar maltiem riekstiem vai rīvmaizi var veltnēt lodītēs, veidot stienīšus u.tml. Veidojumus savukārt var apviļāt sasmalcinātos zaļumos, riekstos, mandelēs, ķirbju, saulespuķu sēklās vai magonēs. Siera cienastu var koncentrēt arī vienā lielā siera bumbā – lodē.r36417fp.jpg - 35.83 KB Tās pamatmasu veido no vēlamās siera ziedes. Lodes priekšrocība ir mazāka darbietilpība. Sagatavoto lodi apstrādā ar sasmalcinātiem zaļumiem, krāsaino papriku. Blakus liek mazas plastmasas lāpstiņas, ar tām no lodes paņem vajadzīgo ziedes daudzumu un pārziež maizes šķēlītes.

Sierus pasniedz pirms saldēdiena. Svarīgi izvēlēties sieram piemērotu dzērienu. Ir maigi sieri, kas labāk saderas ar balto un pussaldo vīnu, bet asajiem sieriem piemēroti biezas buķetes sarkanvīni vai alus. Īsumā siera un vīnu saderību var raksturot šādi – vienkāršajiem (tai skaitā lētajiem) sieriem der baltie, ne pārāk skābie vīni, vidēji stipriem sieriem – vieglie sarkanvīni, bet stiprajiem sieriem izvēlams stiprs, spēcīgs sarkanvīns. Savukārt, pasniedzot sieru desertā, piemēro portvīnu. Portvīns neizceļas ar smaržu un buķeti, tas ir stiprāks (arī salds), tāpēc siera garša netiks nomākta. Bez tam, portvīns kā azaida nobeigums ir īpaši piemērots.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 19. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Ja uzturā lietosiet pārāk daudz sparģeļus, urīns kļūs spilgti dzeltens

Pasākumi

Lola (ex Rebel)

31. jūlijā vasaras muzikālajā restorānā „Nekādu Problēmu” koncertēs Lola (ex Rebel)....