Garneles

Garneles

Garneles ir vismazākās no vēžveidīgajiem. Ūdenī mazais jūras vēzītis pārvietoja, kustinot daudzas tievas kājiņas un garām ūsām taustot ceļu. Gardēži iecienījuši šo jūras produktu maigo garšu, kas mazliet atgādina vēžu gaļas garšu, bet ir maigāka, ar svaigu jūras dvesmu.

Garneles svaigajā gaļā ir 15% olbaltumvielu un tikai 1% tauku. Garneles ir viegls, diētisks un veselīgs produkts. 100g garneļu ir 87kcal, turklāt gandrīz 80% no garneļu masas ir ūdens. Tajās ir visi jūras delikatesēm raksturīgie vitamīni, jods un triju veidu taukskābes. Tikai piejūras pilsētās, kur ir garneļu nozvejas vietas, tirgos tās var nopirkt dzīvas. Uz Latviju garneles ceļo sasaldētas. Atkausētas garneles pasniedz uz liela šķīvja kopā ar citronu un sauso baltvīnu.

Garneļu veidijamaican_pepper_shrimps.jpg - 21.48 KB
Garneles iedala auksto ūdeņu un silto ūdeņu garnelēs. Ziemeļatlantijas garnelēm ir svaiga garša, tās ir koši sarkanas. Visaugstvērtīgākās no šo garneļu grupas ir Grenlandes garneles, jo tās mīt visaukstākajos ūdeņos un, lēni augot un attīstoties, iegūst niansētu garšas buķeti. Auksto ūdeņu garneles visbiežāk pārdod netīrītas (ar čaulām) un sagatavotas (novārītas). Tās var būt notīrītas un saldētas, safasētas vakuuma iesaiņojumā.

Silto ūdeņu garneles meklējamas Vidusjūrā, Āzijas, Āfrikas un Meksikas piekrastē. Atšķirībā no auksto ūdeņu garnelēm tās ir lielākas, sāļākas un gaļīgākas. Šajos produktos ir vairāk joda. Silto ūdeņu garneles var dalīt dziļūdens un saldūdens garneļu grupā. Vispopulārākās no silto ūdeņu garnelēm ir tīģergarneles. Tās ir vislielākās, līdz pat 33cm garas un, pateicoties krāsai un svītrojumam, pēc izskata patiešām atgādina tīģeri. Pēc novārīšanas tīģergarneles kļūst koši sarkanas.

Gatavojot garnelesmid_Shrimp_Salad_1_.jpg - 19.08 KB
Garneļu tīrīšanu sāk no galvas, nedaudz to pagriežot, atlauž un norauj. Ar vienu roku tur astes daļu, ar otru noņem čaulas vidusdaļu kopā ar kājām un ikriem. Astes čaulu var atstāt nenorautu, bet, saspiežot garneli, to viegli novilkt. Ar asu nazi pārgriež muguru un izņem melno zarniņu, ja tāda ir. No galvām un čaulām var izvārīt garšīgu buljonu.

Garneles var lietot kā piedevu zivs mērcei vai zivju zupai, bet var izmantot arī kā pamatēdienu. Jārēķina, ka četrām personām vajadzēs vismaz divus kilogramus netīrītu garneļu (ar visām čaulām). Veikalā var iegādāties arī jau notīrītas garneles, bet tādā gadījumā cena būs daudz lielāka. Ja galdā tiek pasniegtas atkausētas un netīrītas garneles, jābūt iespējai nomazgāt pirkstus. Uz galda jāuzliek ūdens bļodiņa ar sagrieztu citronu, kur iemērkt pirkstus. Nedrīkst aizmirst arī par salvetēm.

Garneles var pievienot siltajiem ēdieniem, taču pārceptas vai pārvārītas tās kļūst sīkstas. Tāpēc siltajiem ēdieniem garneles pievieno gatavošanas beigās, lai tās tikai uzsiltu. Pilnīgi pietiek, ja garneles ielaiž vārošā ūdenī uz 1-2 minūtēm. Garneles lieliski garšo uz picas kopā ar sadrupinātu kazas sieru, olīvām, mazliet sīpolu un rozmarīnu.

Garneles ir lieliska uzkodu un salātu sastāvdaļa. Tās atsvaidzina jebkuru ēdienreizi ne tikai ar savu garšas buķeti, bet arī savdabīgo izskatu. Īpaši glīti izskatās ar citrona šķēlītēm un dzērvenēm rotātas garneles. Garneles lieliski garšo salātos kopā ar avokado, tomātiem, gurķiem, zaļumiem, arī šampinjoniem. Mērcēm izmanto majonēzi vai kādu no augu eļļām. Nebūtu ieteicams izmantot asās mērces, jo tās nomāks garneles maigo garšu. Garneles var arī grilēt, cept sviestā vai olīveļļā ar ķiplokiem.grilled-shrimp-sl-402758-x.jpg - 49.68 KBSaldētās vārītās garneles var pavārīt garšaugu buljonā, ja vēlas iegūt krāšņāku garšas buķeti. Saldētās (bet nevārītās) garneles atkausē istabas temperatūrā (var apliet arī ar vēsu ūdeni). Tad garneles noskalo un liek verdošā ūdenī, kam pievienotas garšvielas un zaļumi. Uz vienu litru ūdens jārēķina 1-1.5 ēdamkarotes sāls. Vāra 5 minūtes, tad 15-20 minūtes tur novārījumā. Svaigās garneles vāra sālsūdenī. Pasniedz, rotātas ar dillēm un pētersīļiem, mazliet aprasinātas ar citrona sulu.

Pērkot garneles
Garneles ātri bojājas un tiek saldētas uzreiz pēc nozvejas vai izvārīšanas. Ja saldētās garneles ir pārāk apledojušas, tas liecina, ka produkts bijis atlaidināts un atkal sasaldēts, kas tā kvalitātei nāk tikai par sliktu. Garneles svaigumu var noteikt pēc smaržas un krāsas. Svaigās garneles smaržo pēc vēja un jūras, bet sastāvējušas – pēc dūņām. Uz kvalitatīvu garneļu ķermeņa nevajadzētu būt dzelteniem vai melniem plankumiem. Garneles astītei noteikti jābūt saliektai. Ja garneles pērk čaulā, tai jābūt veselai un nebojātai. Pērkot garneles savā sulā, jāpārbauda derīguma termiņš, jo tas ir gaužām īss – tikai divi mēneši.

Dažas receptes
Garneļu salāti
200g garneļu, 2 tomāti, 50g salātu lapu, 2 vārītas olas, sāls, olīvas, olīveļļa pēc garšas.
Atlaidina garneles, pievieno sasmalcinātu olu, sagrieztus tomātus, saplucinātas salātlapas, sāli un olīveļļu. Uzmanīgi samaisa, dekorē ar olīvām un pasniedz.

Ceptas garneles
8-10 tīģergarneles garneles, 50 g mīksta sviesta, 20g rīvētas citrona miziņas, 10g citrona sulas, 2 ķiploka daiviņas, sāls un melnie maltie pipari
Garneles notīra, noskalo un nosusina. Sviestam pievieno sāli, piparus, citrona miziņu un citrona sulu un kārtīgi samaisa. Ķiplokus notīra un sasmalcina. Pannā liek sagatavoto sviestu, pievieno ķiplokus un garneles un maisot cep dažas minūtes.

Grillētas tīģergarneles
12 tīģergarneles, 2 ķiploka daiviās, 6 ēd.k. olīveļļas, sāls, pipari, citroni un dilles dekorēšanai.
Garneles notīra, noskalo un nosusina. Ķiploku daiviņas nomizo, sasmalcina un samaisa ar sāli, pipariem un olīveļļu. Garneles liek šajā marinādē un atstāj ledusskapī ievilkties apmēram uz stundu. Pēc tam garneles no marinādes izņem un notecina uz papīra dvieļa. Pēc tam uz katra iesma sasprauž trīs garneles un grillē no katras puses uz iepriekš sakarsēta grila apmēram divas minūtes. Citronus nomazgā un sagriež daiviņās. Garneļu iesmus kārto uz četriem šķīvjiem un dekorē ar citrona gabaliņiem uz zaļumiem. Pasniedz ar majonēzi, kas sajaukta ar saspiestiem ķiplokiem.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Benita
Lūdzu vajag recepti garneles kokosriekstu piena mērcē
13.06.2018. plkst. 20:10
Gardēdis
Pamēģināju sviestā ceptās. Ļoooooti gardas!!! Paldies!
17.02.2016. plkst. 18:51
Kiky
ļoti labas receptes, it īpaši sviestā ceptās garneles!!!
31.01.2014. plkst. 16:13
ilze
Neko nesapratu, bet ēst gribās!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.10.2012. plkst. 16:28

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 17. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Ja uzturā lietosiet pārāk daudz sparģeļus, urīns kļūs spilgti dzeltens

Pasākumi

Pirmo reizi Latvijā koncertēs Andrea Bočelli

Ar vienīgo solokoncertu Baltijas valstīs 5. septembrī Mežaparka Lielajā estrādē viesosies viens no visu laiku izcilākajiem operdziedātājiem, pasaulslavenais tenors Andrea Bočelli (Andrea...