Lasis

Lasis

Laši ir izplatīti piekrastes ūdeņos un upēs abās pusēs Ziemeļatlantijai. Tā ir tipiska ceļotājzivs, kas trīs līdz sešu gadu vecumā ceļo uz jūru, lai nārstotu. Jaunie laši apmēram trīs gadu vecumā no upes peld uz jūru (tad tos dēvē par kailajiem lašiem). Lašu daudzums ir būtiski samazinājies, un lašus mūsdienās pārsvarā audzē zivjaudzētavās. Spēcīgā ūdeņu piesārņojuma dēļ saldūdeņos praktiski lašus vairs nezvejo. Šodien piedāvāto lašu lielākais vairums nāk no zivjaudzētavām Norvēģijā. Audzētajam lasim ir samērīga cena un arī liela saimnieciska nozīme. Savvaļas lasis pārsvarā importēts no Skotijas, Īrijas, Skandināvijas un Kanādas – ir dārgāks.

Lasim raksturīgs garš, sānos nedaudz ieplacināts ķermenis ar relatīvi mazu galvu un smailu purnu.norvlasis.jpg - 7.79 KB Starp muguras un astes spurām tam ir lašzivju raksturīgā tauku spura. Pieauguša laša krāsa uz muguras ir pelēkbrūna, sāni sudraboti, vēders balts. Nārstošanas laikā lasis iegūst krāšņu kāzu tērpu ar zilganu un sārtu mirdzumu, kā arī sarkanos un melnos plankumus un punktus („krāsainais lasis”). Lašu celšanās augšup pa upi notiek ļoti dažādos laikos (izšķir pat vasaras lasi un ziemas lasi). Nārstošanas laiks ir no septembra līdz februārim. Lašus zvejo jūras krasta tuvumā vai upēs ceļā uz nārstošanu. Eiropas laša vidējais svars ir 6-8kg, garums apmēram 60cm. Pa upi augšup peldošo vīrišķo lašu gaiši sarkanā, treknā gaļa ir visgaršīgākā. Tēviņus pazīst pēc apakšējā žokļa āķveidīgā izauguma (āķa lasis).

Lasis ir viena no gardākajām pārtikas zivīm. Eiropā iecienītākie ir skotu, īru un norvēģu laši. Tirgū var nopirkt svaigu, saldētu, kūpinātu un marinētu lasi. Svaigs lasis vislabāk garšo, sutināts mērcē. Laša gabalus arī grillē vai sutina nelielā šķidruma daudzumā. Ļoti gards ir sutināts aukstais lasis (kā aukstā galda izcilākais cienasts).

Lasis ir lieliska zivs ne tikai pēc garšas, bet arī pēc izskata – rozā vai oranžos toņos.lasafileja.jpg - 16.42 KBUzturvērtības ziņā lasis ir ļoti augstvērtīga zivs. Tā sastāvā ir vērtīgas taukskābes, A, B1, B2, B6 un E vitamīns. No minerālvielām lasī visvairāk ir kālija, fosfora un kalcija. Lasis nav lēta zivs, taču arī ne visdārgākā. Pērkot lasi, jāapskata tā žaunas. Jāatceras, ka svaigai zivij acis ir sarkanas. Ja acis ir skaidras un spožas, zivs ir nesen nozvejota.

Daži padomi laša gatavošanai
Zivi pirms tīrīšanas nevajag mazgāt. Katra saldūdens pilīte laša gaļu padarīs ūdeņaināku. Lasi liek uz zivju apstrādei domāta dēlīša (vēlams no stikla, marmora vai plastmasas). Pa muguras asakas vienu malu zivi uzmanīgi pārgriež uz pusēm. Pēc tam nogriež galvu. Asti un spuras vieglāk nogriezt ar šķērēm. Zivi atver vaļā uz izņem ķidas. Lašu mātītei būs arī ikri. Tad ar marli vai citu tīru drānu izslauka asinis, ja ir plēves, atdala arī tās. Izgriež lielo asaku un izņem mazās vēdera asakas. Ja zivs ir liela, to var gareniski sadalīt četrās daļās. Ja lasis ir paredzēts ilgākai glabāšanai, to sadala lielākos gabalos.

Lasis (un forele) ir zivs, ko var ēst jēlu. Sagrieztus zivs gabaliņus apkaisa ar sāli un cukuru (attiecībā 3:1) un liek stikla traukā ar ādas pusi uz augšu. Glabā ledusskapī. Piparus (lasim lieliski der citronpipari) uz mazsālīta laša gabaliņiem kaisa īsi pirms ēšanas. Ja pipari tiks pievienoti sālīšanas laikā, zivij būs mazliet rūgtena piegarša. Svaigi mazsālītu lasi liek uz baltmaizes šķēlītes. Dekorē ar plānu citrona šķēlīti un sīpola ripiņām.

Laša ikrus liek sietiņā un uzmanīgi noskalo ar karstu ūdeni, kamēr atdalījušās visas plēvītes, kas ikrus saturēja kopā. Ikrus liek burkā un pēc garšas pievieno sāli, cukuru, mazliet citronskābes. Ikri ir gatavi ēšanai. Tos nevajadzētu uzglabāt ilgi (pat ledusskapī nē).lasaikri.jpg - 19.53 KBNo laša galvas, astes, spurām un asakām iznāks lieliska zupa. To var izvārīt ļoti ātri. Katlā liek gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sīpolus un zivs pārpalikumus. Pievieno ūdeni un sāli un uzvāra. Kad zupa uzvārās, tai noņem putas. Kad kartupeļi ir mīksti, ar putu karoti izņem ārā zivs gabalus. Tos iztīra no asakām un liek atpakaļ zupām. Pasniedzot pievieno daudz diļļu, lociņu un krējuma.

Lasi var gatavot daudz un dažādos veidos. Cepot to panē sezama sēkliņās vai pārslās, kam pievienotas skaidiņās sarīvētas mandeles. Laša garša ir tik maiga, ka tai derēs gan tradicionālās garšvielas – citronpipari, pipari, gan arī īpatnējāki salikumi, piemēram, apelsīnu mērce. Īsta delikatese ir laša šašliks, kas pasniegts ar dārzeņiem.bigstockphoto_baked_salmon_with_green_salad__1617439.jpg - 17.26 KBLasis iegūs dažādas garšas nianses, ja eksperimentēs ar panējumu. Piemēram, lasi var cept alus mīklā. Laša fileju sagriež sloksnītēs, uzber sāli un aprasina ar citronu sulu. No miltiem, olām, alus un sāls sagatavo mīklu un atstāj uzbriest vienu stundu. Zivs gabaliņus apviļā miltos un iemērc sagatavotajā mīklā. Katlā uzkarsē lielu daudzumu eļļas, lai zivju gabaliņi, ielikti tajā, peldētu. Vāra, līdz gatavi.

Grillēts lasis

500g laša filejas, 2 tējk, augstākā labuma olīveļļas, 2 tējk, citronu sulas, 2 ķiploka daiviņas, sāls, pipari.
Olīveļļu sajauc ar citronu sulu, pievieno sāli, piparus un smalki sakapātus ķiplokus. Laša fileju sadala četros gabalos, ierīvē ar pagatavoto mērci, atstāj 15 minūtes ievilkties. Cep uz grilla 5 minūtes no katras puses.

Laša salāti
200g vārītu rīsu, 400g vārīta laša, 2 cieti vārītas olas, 1 marinēts gurķis, 1gl. krējuma un nedaudz majonēzes, sāls, pipari, dilles, lociņi.
Rīsiem pievieno sasmalcinātu lasi, smalki sagrieztu gurķi, olas, krējumu un majonēzi. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, kārtīgi samaisa, dekorē ar zaļumiem un pasniedz.
 
Laša fileja ar saldo krējumu
400g laša filejas, 200ml saldā krējuma, citronpipari, sāls.
Laša fileju kārto uz cepešpannas, kas ieziesta ar sviestu. Uzber citronpiparus un sāli. Pārlej ar saldo krējumu, pārsedz ar foliju un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz gatavs.

Kūpināta laša maizītes
150g cukini, 2 ēd.k. eļļas, 125g kūpinātas laša šķēlītes, 8 tostermaizes šķēles, 4 ēd.k. majonēzes, ½ citrona sulas, sāls un maltie, melnie pipari, zaļumi.
Cukini nomazgā, nogriež galus un sagriež plānās ripiņās. Pannā uzkarsē eļļu un sautē tajā cukini ripiņas apmēram trīs minūtes. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Laša šķēlītes sagriež gabalos. Ar krūzīti izspiež apaļas maizes ripiņās un apgrauzdē. Tostermaizītes apsmērē ar majonēzi un virsū liek cukini ripiņas, sagatavotās kūpināta laša šķēlītes, apslaka ar citrona sulu. Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200oC temperatūrā un karsē divas minūtes. Pasniedz dekorētas ar zaļumiem.

Lasis sierā
4 laša filejas (katra 200g), 1 citrona sula, sāls, pipari, 20g sviesta, 4 miltaini tomāti, 500g nobrieduša Gaudas siera, 1 ēd.k. sasmalcinātu lociņu.
Laša fileju noskalo tekošā aukstā ūdenī, nosusina papīra dvielī un bagātīgi pārkaisa ar sāli un pipariem. Cepamo veidni ieziež ar sviestu. Tomātus nomazgā un katru no tiem sagriež četrās ripiņās. Tomātus liek veidnes dibenā. Gaudas sieru sagriež 12 līdz 15 vienādās šķēlēs. Tomātu ripiņas un siera šķēles, kā arī zivs filejas pārmaiņus kārto citu virs citas veidnē. Sautē iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220oC temperatūrā apmēram 30 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar lociņiem.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Par alus „izgudrotāju” ēģiptieši uzskatīja dievu Ozīrisu – pazemes pasaules pavēlnieku.

Pasākumi

Grupas “Remix” jaunā DVD prezentācijas koncerts

Latviešu supergrupa “Remix” 27.augustā ar prezentācijas koncertu Dzintaru koncertzālē atzīmēs jaunā DVD “Uz veselību!” klajā nākšanu.
DVD prezentācijas koncertā Dzintaru...

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0