Rabarberi

Rabarberi

Rabarberi ir viens no pirmajiem dārza „našķiem”. Ieteicams līdz par Jāņiem katru dienu apēst vismaz vienu rabarbera kātiņu. Īpaši garšīga ir rabarberu sula, bet jāatceras, ka tās saldināšanai labāk izmantot medu nevis cukuru. Rabarberu sula lieti noder, gatavojot salātu mērci. 1 ēd.k. sulas sakuļ ar 4 ēd.k. eļļas, līdz emulsējas balta mērcīte. Ja rabarberu sulu salej pudelēs un aizkorķē ar plastmasas korķi, tā bez karsēšanas un cukura stāvēs visu ziemu. Tad to varēs lietot pie tējas, mērcēm un pie citiem ēdieniem.

Rabarberi ziemai
Nomazgā rabarberus un sagriež tos nelielos, četrstūrainos gabaliņos. Gabaliņus saliek tīri izskalotās, izžāvētās burkās vai pudelēs. Pēc kāda laika, kad gabaliņi jau sakrituši, sablīvējušies, kad no tiem izspiedušies gaisa burbuļi, tos pārlej ar vārītu, bet atdzesētu ūdeni. Vēlreiz kārtīgi izkrata, lai izietu liekie gaisa burbuļi un burkas hermētiski noslēdz. Ja gaiss no burkām būs izdzīts un ja burkas būs kārtīgi noslēgtas, rabarberi uzglabāsies pat vairākus gadus. Ziemā tos var izlietot ķīseļiem, zupām, mērcēm, krēmiem un citiem ēdieniem.

Rabarberu salāti
200g rabarberu, 100g medus, 50g riekstu un saldais krējums
Rabarberus sīki sagriež, pārlej ar nelielu daudzumu medus. Ja medu uzlej pavairāk, veidosies saldais ēdiens, ko var pasniegt ar putukrējumu un riekstiem.

Rabarberu salāti ar sarkanajiem kāpostiem
¼ sarkanā kāposta galviņas, 1 sīpols, 1 citrons, 1 ābols vai rabarbers, mārrutki pēc garšas, krējums, eļļa pēc vajadzības
Kāpostus sīki sagriež, pievieno ķimenes, sasmalcinātu sīpolu, citronu vai rabarberu sulu, zaļumus, ābolus, mārrutkus un eļļu.

Rabarberu putas
200g rabarberu, 4-5 olu baltumi, 100g medus, 1l piena
Rabarberus samaļ un pēc garšas pievieno medu. Kopā ar olu baltumiem puto stingrās putās un pasniedz ar pienu.

Rabarberu krēms
2 gl. rabarberu biezeņa, 100g medus, 2 ēd.k. želatīna, 0.5l putukrējuma
Rabarberus biezenim pēc garšas pievieno medu, izšķīdinātu želatīnu, iecilā saputotu krējumu, lej formā un sastindzina. Pasniedz ar pienu vai ogu mērci.

Rabarberu bole
1l rabarberu kompota, 1gl. jebkuras maigas sulas, 20 ledus gabaliņi, 2 pudeles nesāļa minerālūdens, medus pēc garšas
Rabarberu kompotam pievieno medu, sulu, ūdeni un ledu.

Rabarberu sulas kokteilis
1. variants: 1gl. rabarberu sulas, 200g saldējuma
Sulai pievieno saldējumu vai stipri atdzesētu, ar medu saldinātu pienu. Sakuļ un pasniedz ar salmiņu.
2. variants: 1gl. rabarberu sulas, 1gl. aveņu vai zemeņu sulas, 10 ogas, ledus
Rabarberu sulai pievieno zemeņu vai aveņu sulu, nedaudz kompota vai svaigas ogas, ledu.

Rabarberu kārtojums
¼ klona maizes kukulīša, 1gl. rabarberi. 100g medus. 1 ēd.k. kanēļa, 0.5l putukrējuma
Uz liela šķīvja ber rīvētu rupjmaizi un pārliek ar sīki sagrieztiem rabarberiem, pārlej ar medu. Pārkaisa ar rīvētu rupjmaizi un kanēli. Visu nosedz ar biezu putukrējuma kārti, rotā ar rabarberu gabaliņiem un riekstiem.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 17. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Galvenais iemesls, kāpēc rīsi tiek audzēti appludinātos rīsa laukos, ir nezāļu iznīdēšanai. Patiesībā rīsi spēj augt arī sausās teritorijās

Pasākumi

Apkopots žūrijas vērtējums Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada Balvas pirmajai kārtai

Latvijas skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība (LaMPA) paziņo, ka  ir apkopots žūrijas vērtējums Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada Balvas pirmajai kārtai. LaMPA...