Nedaudz par sviestu, krējumu un biezpienu

Nedaudz par sviestu, krējumu un biezpienu

Bez piena produktiem mūsu ikdiena nebūtu iedomājama, tāpēc ir vērts par tiem uzzināt aizvien ko jaunu. Ceram, ka tālākā informācija tev būs ineresanta un arī noderīga!

Krējums
kreejums.jpg - 15.02 KB
Krējums satur no 10-40% piena tauku, ko atdala no piena, nostādinot vai centrifugējot. Bez piena taukiem krējumā ir arī apmēram 3% olbaltumvielu. Izšķir saldo un skābo krējumu. Krējumu daudz izlieto ēdienu gatavošanā, jo tas uzlabo ēdiena garšu, it īpaši – skābais krējums. Lai krējuma uzturvielas karsējot nepārveidotos, to pieliek klāt jau gatavam ēdienam. Krējums ir bagāts ar A un D vitamīniem, tādēļ ļoti noderīgs bērnu un slimnieku uzturā. Krējuma uzturvielas organisms labi izmanto. Krējumu uzglabā tāpat kā pienu – pie zemas temperatūras.

Sviests
sviests.jpg - 13.59 KB
Sviests satur 84% piena tauku, nedaudz olbaltumvielu un 14% ūdens. Organisms sviestu izmanto ļoti labi, jo tam ir zema kušanas temperatūra. Tā kā sviestā ir daudz A un D vitamīna, tad arī šo produktu jālieto gan bērniem, gan slimniekiem. Sviests uzlabo ēdiena garšu. Lai tas nezaudētu savu diētisko vērtību, to pievieno gatavam ēdienam un pēc tam vairs nekarsē. Karsējot sviestu uz pannas, sabrūninās tā olbaltumvielas, tas iegūst aromātisku smaržu un garšu, tāpēc šādi sagatavotu sviestu pārlej tādiem pārtikas produktiem, kas nabadzīgi ar garšvielām – vārītiem makaroniem, biezputrām, dažādiem dārzeņiem. Šādi izlietotam sviestam būs mazāka uzturvērtība, bet būs uzlabota ēdiena garša, kas arī ir ļoti būtiski.

Labam sviestam ir patīkama smarža un garša, tas ir viegli uzziežams. Sviestu bojā gaisma, gaiss, sviestā esošie mikroorganismi un fermenti. Ja sviestā daudz ūdens un olbaltumvielu, attīstās mikroorganismi un sviests sapelē; kļūst rūgts. Gaismas un gaisa ietekmē sadalās sviesta taukvielas, tas iegūst nepatīkamu smaku un garšu, tāpat sadalās arī sviestā esošie vitamīni.

Sviests ļoti ātri uzsūc apkārtējās vides smaržas, tāpēc tas jāuzglabā tīrās, labi vēdināmās telpās, vēlams – stikla, neglazēta māla vai akmens podos un trauciņos.
svieta_traucinjs.JPG - 6.15 KB
Ilgākai uzglabāšanai sviestu sāla. Ja sālīšanai lieto rupjo sāli, sviests kļūst raibs. Tāpēc labāk pagatavot 20% sāls šķīdumu, ar to kopā izmīcīt sviestu un pārliet trauku, lai virsējā kārta nebojātos gaisa ietekmē. Ilgu laiku var uzglabāt arī kausētu sviestu. Šim nolūkam sviestu liek katliņā un karsē, līdz virsū uzpeld putas un izkrīt nogulsnes. Nedrīkst karsēt, līdz sviests sāk sabrūnināties. Kausēts sviests satur tīrus piena taukus, jo olbaltumvielas kausēšanas laikā sarec un nosēžas trauka dibenā, bet ūdens izgaro. Izkausētam sviestam ļauj nostāties, tad dzidros taukus salej traukos un labi nosedz. Lai virsējā tauku kārta nebojātos, trauku pārlej ar izkausētiem aitu vai liellopu taukiem 1-1.5 cm biezā kārtā, kas atdziestot blīvi un labi nosedz gaisa piekļūšanu sviestam. Šādi sagatavotu sviestu var uzglabāt vairākus gadus.

Biezpiens
cottagecheese.jpg - 14.44 KB
Biezpienu iegūst, uzkarsējot rūgušpienu līdz 40oC un pēc tam notecinot suliņas. Biezpiens satur piena olbaltumvielas. Ja biezpienu iegūst no pilnpiena, tad tas satur arī piena taukus. Biezpiens ir ļoti vērtīgs pārtikas produkts, jo tajā ir līdz 24% olbaltumvielu – vairāk nekā liesā gaļā un olās. Pie tam šīs olbaltumvielas ir ļoti vērtīgas aminoskābju satura ziņā un organisms tās labi izmanto. Biezpienā ir daudz kalcija sāļu organismam labi izmantojamos savienojumos. Biezpienu lieto gan svaigā veidā, gan dažādos ēdienos, gan arī pārstrādātu sieros. Tā kā biezpienā ir arī zināms pienskābes daudzums, tad tajā kavēti pūšanas procesi. Biezpienā ir diezgan daudz ūdens, tāpēc tas satur arī nedaudz piena cukura, līdz ar to ļoti ātri attīstās pelējumi. Ilgākai uzglabāšanai biezpienu vai nu pārstrādā dažādos biezpiena sieros (Jāņu siers, kausētais biezpiena siers) vai arī iesāla ar sāli un ķimenēm.

Ja biezpiens ir stipri skābs, skābumu var atmazgāt, iesienot biezpienu marles drāniņā un pakarot zem tekoša ūdens krāna vai mērcējot vairākos ūdeņos. Šādi apstrādāts biezpiens neko nezaudē no savas uzturvērtības.

Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
ieva
you are loh
04.04.2013. plkst. 20:36
Ikdienā šos produktus bieži lietoju!
22.10.2007. plkst. 10:08
Bez biezpiena savu ēdienkarti nespēju iedomāties ,
22.10.2007. plkst. 09:40
njā..piekritu..biezpiens jau ticis arī tautas teicienā "ēd biezpienu, lai atmiņa būtu"..piena produkti vispār būtu jāieklauj ikdienas ēdienkarte
22.10.2007. plkst. 08:28
kalvis
es ka sportists katru ritu brokastis lieku biezpienu iekšā
21.10.2007. plkst. 18:54

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2014. gada 18. aprīlī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Stipri etiķaini ēdieni samazina mēles jūtīgumu un spēju atšķirt skābu, rūgtu, sālītu un saldu garšu

Pasākumi

Grupa “Remix” prezentēs jauno DVD ierakstu

Latviešu supergrupa “Remix” 27.augustā ar prezentācijas koncertu Dzintaru koncertzālē atzīmēs jaunā DVD “Uz veselību!” klajā nākšanu....