Īsais sieru ceļvedis

Īsais sieru ceļvedis

Siers ir pārtikas produkts, kuru cilvēce pazīst jau tūkstošiem gadu. Mūsdienās pieejama daudzveidīga sieru izvēle, tāpēc ir lietderīgi zināt galvenos un pazīstamākos sieru veidus, lai neapjuktu plašajā klāstā un prastu izvēlēties katram gadījumam piemŗotāko sieru.

Briebrie.jpg - 21.75 KB
Brie nāk no Francijas. Tas ir mīksts siers ar īpatnēju garšu. Noderīgs gan aperitīvam, gan desertam.
Piemērotākie vīni – sausie sarkanvīni.

Camembertcamembert-260.jpg - 95.79 KB
Camembert dzimtene ir Francija. Tas ir mīksts siers ar īpatnēju garšu un baltu miziņu. Camembert ir nedaudz smērīgs. Šis siers ierosina apetīti, izmantojams arī desertam vai bufetes galdā.
Piemērotākie vīni – sausie sarkanvīni.

Cantalcantal.jpg - 41.05 KB
Siera dzimtene ir Francija. Cantal ir stingrs, blīvs, dzeltens siers ar pikantu garšu. Der gan aperitīvam, gan desertam.
Piemērotākie vīni – sausais sarkanvīns.

Cheddarcheddar.jpg - 19.26 KB
Šis siers nāk no Anglijas. Tas ir ciets, garša mazliet ieskāba un viegli pikanta. Sieram nav caurumu, tas ir plastisks un piemērots karstajām sviestmaizēm.
Piemērotākie vīni – sausais sarkanvīns.

Edamedam.jpg - 14.64 KB
Siera dzimtene ir Nīderlande. Edam ir lodveida siers ar sarkanu mizu. Drupans, no pusmīksta līdz cietam, ar maigu garšu. Dekoratīvā forma un krāsa to lieliski izceļ bufetes galdā.
Piemērotākie vīni – sarkanie un baltie sausie vīni.

Emmenthalemmenthal_1.jpg - 12.77 KB
Šis siers cēlies Šveicē. Tam raksturīgi lieli caurumi, plastiska konsistence un riekstaina garša. Emmenthal ir pikants siers, ar labu aromātu un ļoti piemērots desertiem. Siera ārējo izskatu raksturo sausa, pelēcīga miziņa ar auduma raksta nospiedumu.
Piemērotākie vīni – sarkanie un baltie sausie vīni.

Gorgonzolagorgonzola naturale.jpg - 44.03 KB
Gorgonzola ir atceļojis no Itālijas. Tas ir mīksts siers ar zilzaļu dzīslojumu un stipru garšu.
Piemērotākie vīni – sarkanie vīni.

Goudagouda.jpg - 10.98 KB
Arī Gouda nāk no Nīderlandes. Siers mēdz būt no pusmīksta līdz cietam, rituļa formā ar dzeltenu apvalku.
Piemērotākie vīni – sarkanie un baltie sausie vīni.

Limburgerlimburger.jpg - 17.21 KB
Šis siers cēlies Beļģijā un Dānijā. Tas ir pusmīksts siers ar spēcīgu garšu un aromātu. Garšīgs ar rupjo maizi un sīpoliem.
Piemērotākie vīni – baltie vīni.

Parmesanparmesan.jpg - 15.83 KB
No Itālijas nākušais Parmesan siers ir siets, graudains, plastisks, bet reizē arī sauss, jo satur maz ūdens. Līdz ar to Parmesan ir ērti rīvējams un bieži vien to var iegādāties jau sarīvētu. Sieram ir maiga, bagātīga garša un aromāts. Izmantojams gan desertam, gan visdažādāko ēdienu sastāvam vai pārkaisīšanai. Uzglabājams gadiem.
Piemērotākie vīni – baltie vīni.

RoquefortRoquefort.jpg - 19.43 KB
Francijas sieru karalis, kas piemērots cilvēkiem ar izmeklētām garšas izjūtām. Tas ir pusmīkstais siers ar zilu dzīslojumu. Roquefort sieram raksturīga asa un pikanta garša. Tas ir pasāļš, drupans, nepadodas griešanai šķēlēs, tāpēc pasniedzot to ērtāk sadalīt gabaliņos uz irbulīšiem. Siers noderīgs gan aperitīvam, gan desertam, kā arī dažādu pikantu ēdienu gatavošanā. Roquefort būs lielisks dažādos krēmos un kanapē maizītēs.
Piemērotākie vīni – sarkanie vīni.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Anna
Paldies. Tiešām īsi. Varētu arī garāku ar plašāku aprakstu pielietojumiem.
29.12.2013. plkst. 14:07
siekalas saskrēja mutē!!
24.02.2009. plkst. 14:15

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 19. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Bez ūdens cilvēks var izdzīvot vidēji 11 dienas

Pasākumi

Lielākais Igaunijas alus festivāls ÕLLESUMMER pulcēs starptautiskas zvaigznes no rietumiem un austrumiem

No 2. līdz 6. jūlijam Tallinas Dziesmu svētku estrādē 15.-to jubileju atzīmēs alus festivāls Õllesummer, kurā kā galvenie mākslinieki uzstāsies Anglijas lielākā jaunā rokzvaigzne...