Pārtikas produktu un garšvielu noslēpumi

Sarkanais dārza gardums tomāts

Sarkanais dārza gardums tomāts (4)

Tomāti pieder pie nakteņu dzimtas. Tie ir cēlušies Dienvidamerikā. Acteku valodā, kas apdzīvoja tagadējās Meksikas teritoriju, tomātus sauca par “tomatļ”, no kā arī cēlies tomāta
Neaizstājamās garšsaknes pētersīļi un selerijas

Neaizstājamās garšsaknes pētersīļi un selerijas

Par pētersīļu dzimteni tiek uzskatīta Spānija un Vidusjūras zemes, kur tie aug ēnainās vietās starp klintīm. Pirmās ziņas par šo augu nāk no Ēģiptes, savukārt senajiem romiešiem
Veselīgais burkāns

Veselīgais burkāns (6)


Burkāni (Daucus carota) ir Viduseiropas augs, kas pieder pie čemurziežu dzimtas. Tie ir vieni no vecākajiem sakņaugiem, kurus cilvēki izmanto jau 4000 gadu. Senie grieķi, bet vēlāk arī
Ko der zināt par zivīm

Ko der zināt par zivīm

Zivis uzturvērtības ziņā neatšķiras no dzīvnieku gaļas. Tajās ir maz saistaudu, tāpēc tās ir ātri pagatavojamas un viegli sagremojamas. To gaļā ir daudz minerālvielu – kaļķis,
Sīpoli un ķiploki

Sīpoli un ķiploki (3)


Sīpols ir viens no senākajiem sakņaugiem. Pirmie, kas sāka audzēt sīpolus, bija ēģiptieši. Ir saglabājušās liecības, kas vēsta, ka sīpoli senajā Ēģiptē bijuši ļoti iecienīti.
Visu mīlētais dārzenis gurķis

Visu mīlētais dārzenis gurķis (3)

Par gurķu dzimteni uzskata Indiju, kur vēl šodien var sastapt vienu no šī dārzeņa savvaļas sugām. Gurķi ir izplatīti dauzās Zemeslodes daļās, bet Indija var lepoties ar vislielāko šī
Gardie deserta augļi arbūzi un melones

Gardie deserta augļi arbūzi un melones (2)


Arbūzam (Citrullus vulgaris) ir spilgti sarkans vai dzeltens mīkstums un vienkrāsaina tumši zaļa vai svītrota gaišzaļa miza. Arbūzs satur ļoti daudz ūdens un var izaugt ļoti liels,
Šis tas par ķirbjiem un kabačiem

Šis tas par ķirbjiem un kabačiem (2)


Ķirbju dzimtā ir ļoti daudz sugu. Pie tam katram šīs dzimtas pārstāvim ir sava vēsture. Galvenais šīs dzimtas pārstāvis ir ķirbis. No tā 13 sugām audzē tikai trīs. Katram no tiem
Sarkanais sakņaugs biete

Sarkanais sakņaugs biete (4)


Vēl tagad Irānā, Vidusjūras, Melnās un Kaspijas jūras piekrastēs, kā arī Indijā un Ķīnā sastopamas savvaļas bietes. 2000 gadus pirms mūsu ēras bietes bija pazīstamas senajā
Universālie garšaugi dilles

Universālie garšaugi dilles (2)


Diļļu dzimtene ir Vidusjūras austrumu piekraste, kur dilles audzēja jau pirms mūsu ēras.
Pie mums dilles audzē visur. Laukā dilles novāc no jūnija līdz
septembrim, bet mājās tās var
Kā pašrocīgi kaltēt garšaugus?

Kā pašrocīgi kaltēt garšaugus?


Lai sagatavotu kaltētus garšaugus, rīkojas tā, kā rakstīts tālāk. Garšaugus atdala no saknēm, rūpīgi pārlasa un noskalo aukstā ūdenī. Pēc tam atdala lapas no stublājiem un kaltē
Paprika

Paprika


Par paprikas dzimteni uzskata Dienvidāzijas un Dienvidamerikas zemes, kurās to audzēja kā daudzgadīgu dārzeni. Pirmie dati par papriku minēti 1494. gadā. Par šo dārzeni, ko indiāņi
Zirņi

Zirņi


Zirņi pieder pie pākšaugu dzimtas. Cilvēkiem tie bija zināmi jau ļoti sen. Zirņi bija plaši izplatīti senajā Indijā un senajā Ķīnā, kur tie bija auglības simbols. Senajā Grieķijā
Kraukšķošais gardums - grauzdiņi

Kraukšķošais gardums - grauzdiņi

Grauzdiņi ir daudzveidīgi izstrādājumi, ko gatavo no cietas maizes šķēlēm (var izmantot arī svaigu maizi). Ja cietu maizi iepriekš piesūcina ar ūdeni vai kādu citu šķidrumu, bet pēc
Pārtikas karaliene maize

Pārtikas karaliene maize


Maizi cilvēki uzturā lieto jau kopš sirmas senatnes. Pirms 15 tūkstošiem gadu cilvēks pirmo reizi sāka vākt un kultivēt graudzāles, no kurām cēlušies tagadējie mieži, kvieši, auzas
Baklažāni

Baklažāni

Baklažāni, tāpat kā tomāti, pieder pie nakteņu dzimtas. To dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, kur tie sastopami savvaļā. Vispirms baklažānus sāka audzēt Indijā, no kurienes tie
Lēcas

Lēcas (7)


Lēcu savvaļas sugas visvairāk izplatītas Vidusjūras zemēs, Balkānu pussalā, Mazāzijā un Irānā. Lēcas uzturā lietoja jau tālā senatnē un tas bija izplatīts pārtikas produkts.
Pupas

Pupas (1)

Pupas pieder pie pākšaugu dzimtas un tie ir liānveida vai puskrūmveida augi. Pupas un pupiņas cilvēki uzturā lieto jau ļoti sen. Piemēram, tā saucamās cūku pupas ir atrastas izrakumos
Garšaugi un garšvielas no A - Z

Garšaugi un garšvielas no A - Z (4)


Lai ēdiens rosinātu ēstgribu, liela nozīme ir garšaugiem un garšvielām, kas piešķir ēdienam patīkamu garšu, smaržu, veicina gremošanas sulu atdalīšanos kuņģī un pilnīgāku
Linsēklas

Linsēklas (4)

Lini ir sens, plaši izplatīts kultūraugs, ko cilvēki pazīst jau septiņus tūkstošus gadu. Pavisam pasaulē ir apmēram 200 dažādu linu šķirņu. Visos laikos no linu šķiedrām cilvēki ir
Translate

Šodien

2019. gada 19. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Mūsdienās reti, kurš zina, ka īsts borščs – tā ir zupa no latvāņiem, augiem, kurus lielākā daļa cilvēku uzskata par nezāli. Tieši latvāņu novārījums biešu kvasā senatnē tika saukts par boršču

Pasākumi

Latvijā tiks uzņemts skatītākais šovs MTV vēsturē „Pimp my Ride”

Latvijā, Lietuvā un Igaunijā plānots uzņemt šova „Pimp my Ride” jeb „Uzķīlē manu vāģi” trīs lokālās sērijas, kas tiks pārraidītas Baltijas valstu kanālos šā gada rudenī....