Maltās gaļas ēdieni

Maltās gaļas ēdieni

Maltās gaļas ēdienus gatavo no maltas gaļas masas un no kotlešu masas.

Maltās gaļas masa: liellopu vai cūkas gaļu (ciskas vai pleca gabals) samaļ gaļas mašīnā, pievieno nedaudz ūdens, sāli, maltos piparus un labi samaisa.
Liellopu gaļai pievieno svaigu vai dūmotu speķi (uz 1 kg gaļas – 100 – 150 g speķa). Svaigu speķi samaļ kopā ar gaļu, dūmotu speķi sagriež mazos gabaliņos un pievieno gaļas masai. Gaļas masai pievieno arī apceptus sīpolus.

Kotlešu masa: liellopu, teļa, cūkas vai jēra gaļu (pleca vai sāna gabals) samaļ gaļas mašīnā, pievieno ūdenī vai pienā izmērcētu baltmaizi, apceptus sīpolus un samaļ otru reizi. Samaltai gaļai pievieno atlikušo ūdeni vai pienu, sāli, maltos piparus un labi samaisa.

Liesai liellopu gaļai mēdz pievienot treknu cūkas gaļu vai kausētu sviestu, treknai cūkas gaļai baltmaizi var aizstāt ar vārītiem vai sarīvētiem zaļiem kartupeļiem, vārītiem rīsiem (10 – 15% no gaļas svara); jēra gaļas kotlešu masai pievieno ķiplokus.

No sagatavotas gaļas vai kotlešu masas izveido malto bifšteku, malto šniceli, kotletes vai plācenīšus, apviļā rīvmaizē, liek uz pannas sakarsētos taukos un cep no abām pusēm brūnus un gatavus (iedurot ar dakšiņu, iztek gaiša sula).

Kotletes un plācenīšus var taukos tikai apcept brūnus un tad cept cepeškrāsnī 5 – 6 minūtes. Kotletes mēdz arī sautēt, t.i., vispirms taukos uz pannas apcep, tad liek lēzenā sautējamā katliņā, uzlej nedaudz karsta buljona, aizvāko un uz plīts vai cepeškrāsnī sautē.

Maltas gaļas izstrādājumus pasniedz ar dažādām mērcēm, ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, kartupeļu biezeni, vārītiem makaroniem, irdenām biezputrām, sautētiem dārzeņiem vai svaigu dārzeņu salātiem.

Maltais bifšteks

100 g liellopu gaļas mīkstums (ciskas vai pleca gabals), 15 g svaigs vai dūmots speķis, 10 g ūdens, sāls, maltie pipari, 10 g tauki cepšanai, 75 g sīpoli, piens, cukurs, milti, 15 g sviests

Liellopu gaļu samaļ, pievieno sāli, piparus, ūdeni un labi samaisa. Pēc tam pieliek sīki sagrieztu speķi un izmaisa. No gaļas masas ar ūdenī samitrinātām rokām izveido apaļi plakanus bifštekus, liek uz pannas sakarsētos taukos un apcep brūnganus, pēc tam vēl cepeškrāsnī cep 8 – 10 minūtes. Ripiņās sagrieztus sīpolus pārlej ar pienu, patur 10 – 15 minūtes, tad uz sieta notecina, uzkaisa nedaudz cukuru un miltus, sakrata, liek sakarsētā sviestā vai margarīnā un cep. Bifštekus liek sakarsētā cepešbļodā, katram uzliek ceptus sīpolus, pārlej ar izkausētu sviestu un pasniedz ar ceptiem kartupeļiem, skābētiem vai marinētiem gurķiem.

Cūkas gaļas kotletes

75 – 100 g cūkas gaļa (bez kaula), 10 g baltmaize, 20 g ūdens vai piens, 15 g sīpoli, 5 g tauki, ¼ ola, sāls, maltie pipari, 15 g rīvmaize, 10 g tauki cepšanai

Gaļu samaļ, pieliek ūdenī vai pienā izmērcētu baltmaizi, apceptus sīpolus un samaļ vēlreiz. Samaltajai gaļai pievieno sāli, piparus, ūdeni, olu un masu labi samīca. No sagatavotās masas veido ovāli plakanas kotletes ar vienu smailu galu, apviļā rīvmaizē un apcep; liek cepeškrāsnī un cep vēl dažas minūtes. Cūkas gaļas kotletes pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, kartupeļu biezeni, tomātu mērci, skābiem gurķiem vai sautētiem dārzeņiem.

Viltotais zaķis


100 g liellopu gaļa (bez kauliem), 25 g dūmots speķis, 15 g baltmaize, 30 g ūdens, vai piens, 10 g sīpoli, 20 g tauki, 5 g kartupeļu ciete, sāls, maltie pipari, 5 g rīvmaize, sviests (margarīns)

Liellopu gaļu un izmērcētu baltmaizi divas reizes samaļ, pievieno atlikušo ūdeni vai pienu, apceptus sīpolus, kartupeļu cieti, sāli, piparus un labi samaisa. Pēc tam pievieno sīki sagrieztu speķi un izmaisa. No sagatavotās masas ar ūdenī samitrinātām rokām izveido klaipiņu ( 5 – 6 cm diametrā), apviļā rīvmaizē, liek cepešpannā sakarsētos taukos un cepeškrāsnī apcep brūnganu. Tad uz pannas uzlej nedaudz verdoša ūdens vai buljona un cepšanu turpina, klaipiņu pa reizei pārziežot ar izkausētu sviestu vai margarīnu.

Pēc izcepšanas viltoto zaķi nedaudz atdzesē, sagriež šķēlēs, liek lēzenā traukā un pasniedz ar krējuma mērci, vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, skābētiem gurķiem vai svaigu dārzeņu salātiem.

Maltas gaļas veltnis

75 g liellopu gaļa (bez kauliem), 15 g baltmaize, 20 g ūdens, sāls, 10 g tauki cepšanai, sviests.
Omletei: 1/5 ola, 5 g piens, 3 g sviests, pētersīļu zaļumi


Gaļu ar izmērcētu baltmaizi divas reizes samaļ, pievieno sāli, atlikušo ūdeni un labi samaisa.

Gaļas masu liek uz ūdenī samitrinātas salvetes 1 – 1,5 cm biezā plāksnē, uz gaļas liek omleti un ar salvetes palīdzību satin veltnī.

Omlete: olu sakuļ ar pienu, pievieno sāli, sasmalcinātus pētersīļu zaļumus, lej uz pannas sakarsētā sviestā un cepeškrāsnī karsē, līdz ola sarec.
Izveidoto gaļas veltni liek cepešpannā sakarsētos taukos, pārziež ar atlikušo olu, dažās vietā iedur un cepeškrāsnī cep 30 – 35 minūtes.

Gaļas veltni sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā, pārlej ar izkausētu sviestu un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, svaigu dārzeņu salātiem vai marinētiem ķirbjiem.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2014. gada 02. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Ir nepieciešama tonna ūdens, lai iegūtu mārciņu smalkā cukura

Pasākumi

Māksla un karikatūras Valmieras 725.jubilejā

No 7.līdz 9.augustam Valmiera svinēs savu 725. jubileju, kurā piedalīsies arī Mākslas Parks un Pārsteidz.lv ar krāšņiem mākslas darbiem un jautrām karikatūrām....