Libānas virtuve

Libānas virtuve

Libānas virtuve balstās uz valsts salīdzinoši trūcīgajiem lauksaimniecības apstākļiem - to ierobežo lauksaimniecībā izmantojamās teritorijas platība. Libānas virtuvē ir ļoti daudz dārzeņu, augļu, zivju un jūras produktu, taču dzīvnieku izcelsmes produkti tiek lietoti ierobežotos apjomos. Lai vai kā, mājputnu gaļa tiek ēsta daudz biežāk nekā mājdzīvnieku gaļa. Taču, kad libāņi ēd mājdzīvnieku gaļu, tā praktiski vienmēr ir jēra vai aitas gaļa. Šī tauta ļoti bagātīgi lieto arī ķiplokus un olīveļļu - praktiski visos ēdienos var atrast šīs divas sastāvdaļas. Visbiežāk ēdieni ir grillēti, cepti vai sautēti olīveļļā. Tādi produkti kā sviests un krējums tiek lietoti ļoti reti, galvenokārt - desertos. Dārzeņus libāņi ēd svaigus, marinētus vai ceptus. Lai gan Libānas virtuvē nav plašs mērču klāstu, tā var lepoties ar lielisku prasmi izmantot dažādus augu valsts produktus un garšvielas, pagatavojot svaigus un gardus ēdienus. Kā jau vairumam šī reģiona tautu, arī libāņiem pārtika ir veselīga un dabiska. Par cik šeit dominē dabas veltes, Libānas virtuvē gatavotie ēdieni ir atkarīgi no gada laika.

Runājot par Libānas ēdieniem, kā īpaši iecienītus var minēt lēcu zupu, šašliku (uz iesma cepta iepriekš parasti etiķa marinādē pagatavota jēra gaļa), chavarma - līdzīgi girosam pagatavota gaļa, shiskebabi -
libanu_kebabs.jpg - 133.63 KB
- uz iesma pagatavota jēra gaļa, kā arī kofte - jēra gaļas pīrādziņus.

Šai virtuvei ļoti raksturīgas ir dažādas uzkodas (Mezza), kas tiek pasniegtas ar īpašu libāņu maizi. Iecienītākās no tām ir makanek - mazas, ļoti pikantas desiņas, dolma - ar rīsiem un gaļu pildītas vīnogu lapas, borek - plāns miltu plācenis, kas pildīts ar gaļu vai sieru un vārīts eļļā un Falafel -
libanu_kotlet.jpg - 181.3 KB
- malta turku balto zirņu  kotlete izcepta eļļā ar garšvielām. Pie šīm uzkodām libāņi ēd dažādus salātus - piparmētru, pētersīļu, tomātu un citus salātus. Kā piemēru varam minēt Fottoush, kas ir dārzeņu salāti ar grauzdētu libāņu maizi. Šo uzkodu un citu ēdienu receptes un pagatavošanas tradīcijas veidojušās gadsimtu gaitā, saplūstot dažādām kultūrām.

Pie uzkodām parasti tiek dzerts arak -
libanu_arak.jpg - 19.26 KB
- alkoholisks dzēriens ar anīsa garšu (dzidrs, nesaldināts, bezkrāsains), ko parasti atšķaida ar ūdeni apmēram stundu pirms pasniegšanas, bet mūsdienās drīzāk var baudīt kādu no vīniem. Vēl kāds iecienīts dzēriens - Almaza (libāņu alus). Šai tautai patīk dzert arī baltu kafiju.

No desertiem libāņi ir iecienījuši Muhalabia, kas ir rīsu pudiņš ar īpašām esencēm un riekstiem, baklava (aizgūti no Trucijas) -
libanu_baklava.jpg - 24.09 KB
- kārtainās mīklas pīrādziņi, kas pildīti ar dažnedažādiem riekstiem, piemēram, zemes riekstiem vai Indijas riekstiem, un ir pārziesti ar medu vai sīrupu. Šie deserti parasti tiek pasniegti kopā ar turku kafiju. Arī kāds "malks" ūdens pīpes šeit nav nekas svešs.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
ir skaidri redzams,ka autors nav kompetents šajā jomā!es pati esmu bijusi Libānā,jo man vīrs ir no Libānas.Esmu garšojusi arī dažādus ēdienus,varu teikt vienu,ka viņu pārtika nevisai der mūsu tautas 'vēderiem'.Gribētu piebilst arī to,ka tādu ēdienu,kā krējumu un sviestu Libānā nelieto vispār,jo viņam tādu vispār nav-ir kaut kas līdzīgs krējumam,kas līdzinās vairāk jogurtam,un garša vispār ir pavisam citāda,tāpēc lūdzu nejauciet lietas!runājot par saldumiem-tie ir ļoti gardi,bet tajā pašā laikā ļoti kalorijām pilni!
28.06.2007. plkst. 20:25
nu,nezinu, iipashi siekalas nesaskreeja mutee :(
28.06.2007. plkst. 13:35
hmmm...lasot šos ēdienu nosaukumus (it īpaši tai arābu valodā), atceros vienu no vasarām-strādājot šāda veida restorānā, kopā ar kolēģiem no Lībijas, Sīrijas u.c. Šos, un vēl daudzus citus ēdienus gatavoja šefpavārs- kas pat bijis Arābu Emirātu personīgais šefpavārs:) Ēdieni tika sadalīti trīs grupās: cold mezza (aukstās uzkodas), kurās pie nu jau minētajiem vēl bija klāt: dolma (speciāli pašgatavoti rīsi ar garšvielām, ietīti vīnogu lapās un satīti rullīšos, un vienu dienu turēti aukstumā), u.c., hot mezza (karstās uzkodas) - pie tiem, pieskaitāmi nu jau minētie falafel, batata harra - speciālās garšvielās cepti-sautēti kartupeļi, ar dārzeņu novārītu mērci un gaļu, soujok- speciāli pagatavotas asās desiņas(Latviešu mēlei krietni par asu), sambousek lamb un sambousek cheese- līdzīgi nedaduz mūsu ceptajiem pelmeņiem- ļooti garšīgi, pašgatavota mīkla, ar pildījumu... no pamatēdieniem ļooti garšīgs arī jau pieminētais shish taouk - uz grilla cepts vistas gaļas šašliks... Vnk šī virtuve ir jāzimēģina- garšvielu ziņā...nedaudz traucēja, ka daudziem ēdieniem klāt pievienots koriandrs....bet to jau varēju pieciest- ir vērts izbaudīt šos ēdienus!! ;) P.s.: Jāpiebilst, ka citus saldumi vispār netika piedāvāti- tikai šie! bet TIK sātīgi, ka pietiek bez maz vai ar vienu gabaliņu!:)
28.06.2007. plkst. 12:28

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 16. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Pie vīna nedrīkst pasniegt taukaino zivju šķirnes

Pasākumi

“G-Unit” izdod otro albumu

Izbaudījuši solo karjeras veiksmes un nedienas, 2.jūlijā Ņujorkas reperi 50 Cent, Lloyd Banks un Tony Yayo atgriežas ar otro “G-Unit” albumu “T.O.S.: Terminate on Sight” jeb...