Grieķijas virtuve

Grieķijas virtuve

Grieķijas virtuve ir viena no populārākajām virtuvēm pasaulē. Tā ir īsta zemnieku un zvejnieku virtuve, kuras pamatā ir vienkāršas, veselīgas izejvielas. Ēdieni šeit ir garšvielām bagāti un aromātiski. Grieķijā ēdienus mēdz pasniegt nevis karstus, bet tikai siltus.  Pamatēdienus Grieķijā visbiežāk gatavo no jēra gaļas. Garšīgākie Grieķijas gaļas ēdieni tiek gatavoti no svaigas jēra gaļas karbonādes barbekjū stilā ar garšvielām. Izcils ēdiens ir jēra gaļas sautējums moussaka.
grieku_moussaka.JPG
To gatavo no maltas jēra gaļas, baklažāniem, kartupeļu šķēlēm un tomātu pastas. Pasniedzot tā tiek pārlieta ar bechamel mērci un kausētu sieru. Šis ēdiens ir pazīstams ne tikai Grieķijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Vēl kāds pamatēdiens ir malta vai uz iesmiem cepta aitas gaļa, kuru pasniedz kopā ar maizi. Pie galvenajiem ēdieniem var lietot grieķu vīnus, kā arī jebkuru citu baltvīnu. Līdz 1980. gadam grieķu vīni nebija sevišķi labas kvalitātes, bet pēdējā laikā tie ir sasnieguši pasaules kvalitātes standartus. Grieķijā ir iecienīts arī alus, piemēram, "Heineken" un "Amstel".

Grieķiem garšo arī dažādi krāsnī cepti pīrāgi, piemēram, spanokopita, kas ir mīklas kārtojums ar spinātu un fetas siera pildījumu. Grieķu veģetārieši var ēst halloumi,
grieku_hallomi.jpg
kas nozīmē ceptu sieru. Grieķijā atradīsiet arī daudzus pīrādziņus ar maltas gaļas un pat baklažānu un tomātu pildījumu. Var tikt pasniegtas arī maltas jēra gaļas bumbiņas. Savukārt giross, kas aizgūts no Turcijas ēdiena kebab, ir viens no populārākajiem "fast food" ēdieniem. Garšīgas ir arī zupas, piemēram, fasolada -
grieku_zupa.jpg
gatavota no tomātiem, pupiņām, burkāniem, selerijām un liela daudzuma olīveļļas. Svarīga virtuves sastāvdaļa ir arī no filo mīklas izveidoti vairāki ēdieni, piemēram, kotopitta, kura sastāvā ir samalta vistas fileja ar fetas sieru un zaļumiem vai spanokopita, kuras sastāvā ir fetas siers ar spinātiem.

Īpašs stāsts ir par vīnogām. Tās izmanto ne tikai vīna darīšanai un slavenā brendija "Metaxa" iegūšanai. Skābētas un sālītas vīnogu lapas izmanto par ietinamo dažādu uzkožamo gatavošanai, bet ogas - desertam.

Siers, īpaši jau kazas siers feta,
feta.jpg
ir ļoti populārs ne tikai Grieķijā, bet arī citur pasaulē. To izmanto salātos, gaļas ēdienos un liek uz maizes. Šo sieru mēdz arī grillēt ietītu vīnogu lapās. Fetas sieru gatavo no kazas piena.

Desertos tiek piedāvātas dažādas kūkas, kuru sastāvā ir sviesta mīkla, jogurts, medus sīrups un citas gardas lietas. Kā lielisku piemēru var minēt baklava -
grieku_kusina.jpg
saldās mīklas kārtas, pildītas ar riekstiem, cukuru, sīrupu un krustnagliņām. Saldajā ēdienā var baudīt arī vārītus, saldinātus rīsus vai makaronus, kas tiek pagatavoti ar saldu kondensēto pienu un krustnagliņām. Savukārt tāds ēdiens kā semolina ir līdzīgs mannas putrai. Desertos pasniedz arī augļus, vīģes, turku grieķu stila cepumus ar pistācijām, kā arī biezu, stipru un saldu kafiju.
coffee.jpg
Vissenākais un Grieķijas virtuvei raksturīgākais produkts ir olīveļļa, kura tiek pievienota praktiski ikvienam ēdienam. Olīveļļa tiek iegūta no šajā reģionā augošiem kokiem un piešķir grieķu ēdieniem specifisko garšu. Arī olīves Grieķijā prot izmantot neskaitāmos veidos. Gan iepriekš minētā olīveļļa, gan sālītas, marinētas un ar dažādiem maisījumiem pildītas olīves grezno salātus, gaļas un zivju ēdienus, kā arī aromatizē zupas. Olīves tiek ieceptas pat maizē. Bez pasaulē pazīstamākajām grieķu melnajām, rūgtajām un sāļajām Kalamata olīvēm nav iedomājami slavenie grieķu salāti.

Greek_Salad.jpg
Bez klasiskajiem grieķu salātiem, kurus gatavo no tomātiem, gurķiem, sīpoliem, zaļajiem pipariem, olīvēm, olīveļļas un oregāno, ir vēl daudzi citi šo salātu veidi. Varam minēt dažus piemērus - baklažānu salāti ar piparmētrām, astoņkāju salāti, spinātu salāti ar ķirbju sēklām, apelsīniem un fetas sieru, graudu un lielo balto pupu salāti un citi. Runājot par salātiem, jāmin tas, ka grieķi bieži vien par salātiem dēvē arī tādus ēdienus, ko mēs sauktu par biezeņiem, pastu vai kā citādi, piemēram, jogurts ar zivju ikriem, kuru ēd kopā ar svaigu vai pagrauzdētu maizi.

Svarīgākie dārzeņi ir tomāti, baklažāni, kartupeļi, zaļās pupiņas un sīpoli. No graudiem grieķi visvairāk lieto kviešus un miežus. Grieķi lieto ziedu medu un dažādu citrusaugļu medu (citroni, apelsīni un citi) un priežu medu no skuju kokiem.

peukomelo.jpg

Atšķirībā no citām šī klimata valstīm, Grieķijā pārsvarā izmanto oregano, piparmētru, ķiplokus, sīpolus, dilles un lauru lapas. Citas iecienītas garšvielas ir baziliks un fenheļa sēklas. Daudzās grieķu receptēs pie gaļas tiek izmantotas saldās garšvielas, piemēram, kanēlis un krustnagliņas sautējumos un muskatriekstus, gatavojot mērces. Citi tipiski produkti ir jērs, cūkgaļa, olīves, fetas siers, vīnogu lapas un jogurts. Desertos pārsvarā lieto riekstus un medu.

Par cik Grieķijā pārsvarā tiek audzētas kazas un aitas, liellopu gaļa šajā zemē ir retums. Šī iemesla dēļ grieķu virtuvē nelieto govs piena produktus (pienu, sviestu, krējumu). Šo produktu vietā tiek izmantota olīveļļa, kas ir daudz veselīgāk. Tas ir viens no iemesliem Vidusjūras paradoksam - Grieķijas iedzīvotāju vidējais dzīves ilgums ir garāks nekā citu Rietumeiropas valstu iedzīvotājiem. Grieķu virtuves ēdieniem ir zems holesterīna līmenis.

Zivju ēdieni Grieķijā ir ļoti izplatīti, it sevišķi piekrastes rajonos un salās. Zivis parasti gatavo veselas, pirms gatavošanas tās marinē olīveļļas un citrona sulas maisījumā, kas ir ļoti iecienīts garšas uzlabotājs. Ļoti iecienīti ir dažādi vēžveidīgie. Lai saglabātu svaigās un trauslās garšas īpašības, Grieķijā zivis tiek grillētas. Slavenie astoņkāji tiek gan cepti olīveļļā ar ķiplokiem, gan marinēti ar etiķi un garšvielām. Salās pasniedz arī eļļā ceptus kalmāru gredzentiņus, kas pazīstami visā pasaulē. Gredzentiņi tiek apvārtīti miltos un vārīti augu eļļā. Līdzīgi ir ar marides -
grieku_marides.JPG
mazām zivtiņām pikantā apvalkā. Šis ir iecienīts, patīkami kraukšķīgs ēdiens. Par īpašām delikatesēm tiek uzskatīti arī kalmāri, pildīti ar halloumi sieru, ķiplokiem, maizes drupačām un garšvielām vai arī spinātiem.

Līdzīgi kā Itālijā, arī grieķu virtuvē iecienīti ir ēdieni no makaroniem. Grieķi makaronus pasniedz ar sieru, gaļu, pupām, saknēm u.t.t. Būtiska makaronu sastāvdaļa ir kviešu milti, bet grieķu gaumē viens no makaronu veidiem ir olu nūdeles,
grieku_olu_nudeles.jpg
kas iegūtas, makaronu mīklai pievienojot daudz sakultu olu. Šādi pagatavoti makaroni ir īpaši sātīgi. Mērces, kuras pasniedz pie makaroniem, tiek gatavotas no tomātiem, gaļas un siera. Viens no gardākajiem makaronu ēdieniem grieķu virtuvē ir pseftopetino, kas tiek gatavots no baklažāniem.

Komentāri (8)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
ola
Loti labi
25.09.2013. plkst. 20:20
kaspars
Šogad vasārā biju grieķijā (krētā), strādāju virtuvē, nu dien varu teikt, kad ēdieni tur protams daudzveidīgāki, kā LV, visos ēdienos pievienojām eļļas, pat aukstajos, gala rezūltātā svaru klāt tur dabūt ir elementāri, taču gaļa tur ir ideāla kvantumos, salīdzinoši lēta - gyros kas aizgūts no turkiem bija burvīgs, pats tiku gatavot marinādi, kas bija lieliska un kkas jauns ko pamēģināt LV.
04.12.2012. plkst. 16:26
Ceļotājs
Bijām Grieķijā, restorāna ēdienkartē bija vairāki salāti, nodomājām, ka pasūtīsim Grieķu salātus.Kad oficiantam savu vēlmi bijām pateikuši viņš mums atbildēja, ka visi ir grieķu salāti.Nu tad ņēmām pašus pirmos, jo grieķu valodā grūti ko saprast.Bijām vīlušies, jo atnesa krāsainas lapas ar olīvu mērci pa lielu naudu.Toties parastā ielas krodziņā kādā citā dienā nogaršojām burvīgus svaigus salātus ar dārzeņiem utt.
01.05.2009. plkst. 00:28
anonīms
Pagājušajā vasarā man bija iespēja mazliet iepazīt Grieķiju un, protams, arī nobaudīt grieķu virtuvi, par kuru varu teikt tikai to labāko! Tā ir vienkārši ideāla! Atgriežoties mājās, tā ļoti pietrūka un bija grūti samierināties, ka Latvijā nav iespējas baudīt īstu grieķu virtuvi. Tomēr jāatzīmē, ka saldumus gan var iegādāties Latvijā, tie ir izteikti tādi paši kā Grieķijā. Tos var iegādāties u/v "Stockmann";)
28.02.2008. plkst. 16:32
Gribētos pagaršot saldumus :P
21.08.2007. plkst. 00:57

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 20. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Lielākā varžu kājiņu eksportētājvalsts ir Japāna

Pasākumi

Elli U gatava savai lielajai debijai

Jaunā dziedātāja Elli U nupat atgriezusies no Lielbritānijas un gatava prezentēt savu jauno singlu “Like a Disease”, kas no 4.septembra būs pieejams portālā www.PlatformaMusic.lv....