Šveices virtuve

Šveices virtuve

Šveices vizītkarte ēdienu pasaulē ir sieri un šokolāde, kuru šajā valstī ražo jau kopš 17. gadsimta. Slavenākie Šveices sieri ir Grüyer, Emmentaler, Vacherin un Appenzeller. Taču populārākie siera ēdieni, viennozīmīgi, ir fondī (Fondue)
 1305.jpg
un Raclette (abi gatavoti no kausēta siera). Kā vēsta leģenda, fondī atklāja karavīri, kuriem, atrodoties kalnos, nebija nekā ēdama, izņemot, sieru, maizi un vīnu. Tāpēc, lai siers labāk garšotu, karavīri to izkausēja un sajauca ar vīnu. Mūsdienās fondī gatavo speciālā pannā, bet rakleti - krāsnī. Sākotnēji šie siera ēdieni bija zināmi tikai Šveicē, bet Šveices Siera apvienība sekmēja to izplatību ārpus savas zemes robežām ar mērķi paaugstināt siera noietu. Vēl kāds iecienīts siera ēdiens ir cruote au fromage. Tas tiek gatavots no siera un maizes - bieza maizes šķēle ar ceptu un kausētu sieru, kas tiek ēsta ar vai bez sinepēm.

Arī Rosti  ir siera ēdiens. Tie ir kubiņos cepti sagriezti vārīti kartupeļi, kuri tiek cepti uz pannas un pēc tam pārkaisīti ar sieru un apcepti krāsnī.
Swissrosti.jpg
Sākotnēji Rosti bija visā Šveicē izplatīts brokastu ēdiens, bet laika gaitā to aizstāja "Müsli", kuru paši šveicieši sauc par Birchermüesli vai dažos reģionos par Bichermiesli. Šis ēdiens satur daudz ar augļu, riekstu, jogurta un biezpiena. Īpašs šveiciešu "Müsli" knifs ir mizots ābols. Diezgan bieži Šveices brokastgaldā un pusdiengaldā ir ieraugāmas arī maizes šķēlītes ar medu un ievārījumu un, protams, nekur neizpaliek arī siers.

Šajā valstī ir arī liels daudzums apaļo maizīšu un dažādu pīrāgu, kuru pildījums var būt jebkāds - sākot no saldiem āboliem līdz pat sīpoliem. Vēl kāds iecienīts šveiciešu ēdiens ir rigschnatzlets - plānas teļa gaļas šķēlītes ar sēnēm un krējuma mērci, pasniegtas ar Rosti. Nedrīkst aizmirst arī uz iesma ceptu teļa gaļu un aknas ar speķa šķēlēm (Leberspiessli). Savukārt Assiette des Grisons ir ēdienreize, kas aizgūta no romāņiem un kurā tiek ēsts ēdiens no žāvētas gaļas (Viande).

Arī šveiciešu kūkas ir labas, piemēram, ķiršu kūka (Kirschtorte). Īpaši trauslas, garšīgas un saldas ir šveiciešu piparkūkas (Basler Leckerli)  ar mandelēm un medu.
 Swissbasler_leckerli.jpg
Taču tās nedrīkst pārcept, jo tad tās kļūst cietas kā akmens.

Runājot par dzērieniem, Šveicē īpaši populāra ir ābolu sula, no kuras tiek gatavots arī sidrs. Savukārt šokolādes dzēriens Ovomaltine (ASV pazīstams kā Ovaltine) bauda strauji pieaugošu popularitāti jauniešu vidū.
Swiss_ovo.jpg
Šad tad to izmanto arī kā uzlējumu uz maizes šķēles. Arī vīni tiek ražoti diezgan daudzos valsts reģionos. Un kā nu ne - sieram piemērotākais dzēriens, pats par sevi saprotams, ir tieši vīns. Savukārt ķiršu šņabis pie fondī pēc slēpošanas Šveices kalnos ir brīnišķīga bauda.

Interesants stāsts ir par Šveices absinti.
Swiss_abs.jpg
Ilgu laiku tās ražošanu un realizāciju ierobežoja likumdošana, bet kopš 2005. gada tā atkal ir legāla. Un tas arī nav viss - šodien tā tiek plaši eksportēta un ir ierindojusies pirmajās vietās pasaules jaunāko absintu sarakstos.

Pārsteidzošs izklausās arī fakts, ka alu un vīnu Šveicē ir atļauts iegādāties no 16 gadu vecuma (pārējos stipros dzērienus - no 18 gadiem). Arī kopējais sabiedrības viedoklis par alkoholu nav tik nosodošs, tāpēc daudzi jaunieši jau 14 gadu vecumā pirmo reizi drīkst nogaršot šos grādīgos dzērienus ģimenes lokā.

Šveices virtuvi galvenokārt ir ietekmējušas tās kaimiņzemes Vācija un Francija, kā arī Itālija. Kā jau lielākajā daļā valstu, arī Šveice ir iemīļojusi pastu un picas.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
guguu
Varetu tomer pacensties pareizi noradit edienu nosaukumus originalvaloda, ja jau to dara.
22.05.2013. plkst. 17:15
bum
Raclette ir loti garsiiga
18.02.2011. plkst. 17:41
Man ar iegaršojās fondī ,
13.08.2007. plkst. 19:26
ar FONDĪ var mēli norīt <><>
06.07.2007. plkst. 09:30
varētu ielikt arī kādas bildes!
06.07.2007. plkst. 03:17

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 19. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Galvenais iemesls, kāpēc rīsi tiek audzēti appludinātos rīsa laukos, ir nezāļu iznīdēšanai. Patiesībā rīsi spēj augt arī sausās teritorijās

Pasākumi

Labdarības akcija „Dāvāsim sapni!” jau ceturto gadu aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus

Labdarības akcija „Dāvāsim sapni!” jau ceturto gadu aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus un sniegt atbalstu Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai. No šīs nedēļas līdz nākamā...