Austrijas virtuve

Austrijas virtuve

Austrijas nacionālās virtuves simbols ir konditorejas izstrādājumi un citi saldumi. Varam minēt tikai dažus no tiem, piemēram, ar šokolādes uzpūteni pildīti kvadrātiņi šokolādes glazūrā, žāvētu plūmju klimpas, strūdeles, kafijas gredzeni (gugelhupf), Dobos torte -
dobostorte.jpg
ar karameles masu pārklāta kūka, kas pildīta ar šokolādes kakao krēmu, kā arī Sacher torte - šokolādes biskvīta kūka, kas pildīta ar džemu, bet glazēta ar rūgteni saldu šokolādi.

Starp ēdienreizēm austriešiem patīk uzkost sviestmaizes, dažādas desas ar sinepēm un maizi, kā arī Leberkäse (gaļas pīrāgs) vai Schnitzelsemmelr - bumbiņas, kas pildītas ar šniceli. Viens no tipiskākajiem Austrijas "fast food" ir Bosna - garšvielām bagāta desa hotdoga maizītē.

Runājot par Austrijā iecienītiem dzērieniem, noteikti jāpiemin kafija. Šeit ir atrodama visdažādākā kafija, kuru vislabāk nobaudīt kādā no Vīnes kafejnīcām. Piemēram, Austrijas "Mokka" ir ļoti līdzīga "espresso", bet tai nepieciešams ilgāks pagatavošanas laiks. No "Mokkas" tiek pagatavotas daudzas citas dažādas kafijas, teiksim, "grose Schwarzer", kas nozīmē dubulto "Mokku" vai "Melange"
wiener_melange.JPG
- 1/2 kafijas, 1/2 karsta piena un dzēriena virsma rotāta ar putotu pienu. Runājot par vīnu, visvairāk to dzer valsts austrumos, taču arī pārējos alkoholiskos dzērienus - piemēram, alu, šnabi vai augļu brendiju - austrieši ir iecienījuši. Austrijā ir atrodamas līdz pat 20 000 vodkas rūpnīcu, kuras tiek sauktas  Selberbrennter vai Hausbrand.

Austrieši ir iecienījuši dažādas pildītas omletes, pie gaļas ēdieniem pasniedz mērces, kurās ir daudz sīpolu un saldo piparu. Viens no nacionālajiem sāļajiem ēdieniem ir arī plānās pankūkas, kas parasti ir pildītas ar šķiņķi (palatschinken).
s.jpg
Viesojoties Austrijā, noteikti jānogaršo dažādas ruletes - gan saldās, gan sāļās. Saldajā ēdienā var izvēlēties kādu kūku (kā jau minējām), teiksim, Vīnes strūdeli. No dzērieniem ieteicams pagaršot kādu austriešu alu.

Tāpat kā citās valstīs arī Austrijā ir vērojamas ēšanas tradīciju atšķirības starp dažādiem valsts reģioniem. Vīnē ir iecienīta ābolu strūdele,
apfelstrudel.jpg
biešu zupa (Beuschel) un gulašs. Zalcburgā austrieši ēd siera klimpas (Kasnockerln), Tirolē ir iecienīts bekons, kas tā arī saucas "tiroliešu bekons", un Tiroler Gröstl - pannā cepta  gaļa ar kartupeļiem un sīpoliem. Savukārt augšējā Austrijas daļā īpaši iemīļot ir dažādi ķiļķeni, klimpas un Linzer torte - ar mandeļu un ievārījuma masu pildīta biskvītu torte.

Austriešu nacionālā virtuve tikai nedaudz atšķiras no Vācijas virtuves. Laika gaitā Austrija pieņēmusi daudzu Austrumeiropas tautu ēdienu gatavošanas tradīcijas. Piemēram, no ungāru virtuves ir aizgūta paprika. Arī austriešu iemīļotais dzēriens kafija, kuras dzeršanu šī tauta ir izkopusi līdz vissmalkākajām niansēm, ir aizgūta no turkiem laikā, kad Vīne bija turku Otomāņu impērijas pakļautībā. Taču Vīnes šnicele - jaunlopa gaļas sitenis, kas ir panēts rīvmaizē un cepts karstā eļļā -, kas ir pazīstama kā Austrijas nacionālais ēdiens, patiesībā ir nākusi no Francijas. To apliecina arī fakts, ka Vīnes šniceli
tradicionāli pasniedz bez mērces, lai gan austriešu virtuve nav iedomājama bez biezām un sātīgām mērcēm.
wiener_schnitzel.jpg
Arī teļa gaļu, no kuras gatavo šo ēdienu, austrieši nemēdz izmantot. Bez tam, pastāv uzskats, ka Vīnes šniceles recepte tapusi nevis Austrijas galvaspilsētā Vīnē (Vienna), bet gan nelielā Francijas ciematā Vienne.

Būtībā austriešu virtuvē lielā mērā saglabājies Austroungārijas impērijas kultūras mantojums - šeit ir salīdzinoši daudz it kā nacionālu ēdienu, kas ar citādiem, dažkārt pat ļoti līdzīgiem nosaukumiem sastopami arī citās bijušās Austroungārijas impērijas valstīs. Piemēram, mazās gaļas klimpas, ko Austrijās pazīst kā nockler, Ungārijā dēvē par nokeldi, Čehijā un Slovākijā - par noky, bet Serbijā - par nokla. Protams, arī Austrijai, tāpat kā citām valstīm, ir savi īpašie ēdieni, kas liecina par tautas identitāti. Piemēram, visur zināmā, gardā gulaša dzimtene ir Austrija. Arī rīvmaizē panētais cālis (Backhendl) ir nācis no šī zemes.

Komentāri (6)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
reuns
nice
09.02.2015. plkst. 17:18
HESBURGER
Mmmmmmm...
09.05.2012. plkst. 08:30
skeptiķis
Vispār jau gulašs ir radies Ungārijā un Vīnes šnicele Itālijas ziemeļos. Tā vismaz apgalvo vēsturnieki, pavāri un arī paši austrieši: www.austria.org cuisine.
03.01.2012. plkst. 17:29
blondaa
ewww... nu baigi labi!!!!:))
14.10.2008. plkst. 15:08
mmmmm viss izskataas un izklausaas tik garshiigs ka gribas nobaudiit pahaiL:)
20.06.2007. plkst. 13:30

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 16. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Baltais vīns iederas pie „baltās” gaļas (vistas, tītara, zivs, delikatesēm no jūras veltēm, piena sivēnam)

Pasākumi

Bobs Dilans izdod jaunu albumu

No 27.aprīļa Latvijā pieejams mūzikas izdevniecības “Sony BMG” izdotais mūziķa Boba Dilana (Bob Dylan) jaunākais studijas albums "Together Through Life"....