Daži būtiskākie itāļu virtuves produkti

Daži būtiskākie itāļu virtuves produkti

Kulinārijā noteicošā loma nav vis sastāvdaļām, bet gan attieksmei pret tām. Sastāvdaļas var mainīties atbilstoši modei un tirgus piedāvājumam. Attieksmei jābūt bez pārspīlējumiem un būtisko elementu ignorēšanas. Zemāk apskatīsim dažas itāļu virtuves sastāvdaļas, bez kurām iegūt pilnīgu garšas buķeti. 

Lauru lapas (Alloro)

alloro.jpg 

Lauru lapas lieliski uzlabo ceptas gaļas vai cāļa garšu. Īpatnēju aromātu iegūst, ja, uz iesma cepot zivi, koka oglēm uzkaisa dažas lauru lapas. Tās var ilgstoši uzglabāt, ja tās tur vēsumā, cieši noslēgtās stikla burkās.

Baziliks (Ocimum basilium)


Baziliks ir ļoti aromātisks augs ar rūgtenu garšu. Tiek izmantotas svaigas un kaltētas auga laps. Baziliks lieliski der kopā ar tomātiem, tāpēc Itālijā gatavotās tomātu mērcēs baziliks ir vienmēr, to izmanto picās, makaronu un siera ēdienos. Veiksmīgākais itāļu bazilika pielietojums ir slavenajā itāļu pesto mērcē, kuru visbiežāk pasniedz kopā ar pastu.

Buljons (Brodo)

km_chickensoup.JPG

Grūti iedomāties itāļu virtuvi bez buljona. Nepieciešami tikai daži dārzeņi, liellopa, teļa un putna kauli un, ideālā variantā, gabaliņš gaļas. Šādu buljonu ledusskapī bez problēmām var uzglabāt 3-4 dienas, tikai pirms lietošanas tas 15 minūtes jāpavāra. Ilgstošai uzglabāšanai buljonu sasaldē.

Kaltētas sēnes (Funghi secchi)
Shitaki dry2.jpg - 5.33 KB
Kaltētas sēnes zaudē mitrumu, taču iegūst spēcīgāku garšas koncentrāciju. Tās kalpo kā lieliska piedeva mērcēm, rīsa, gaļas un putnu ēdieniem. Priekš gatavošanas var izmantot arī ūdeni, kurā sēnes mērcētas. Sīkāk tas aprakstīts katrā konkrētā ēdiena receptē.

Kaperi (Capparis Spinosa)

 

CAPER.gif

 

Kaperus marinē etiķī vai marinādē, taču Sicīlijas iedzīvotāji tos mēdz arī sālīt. Ogas mēdz sasniegt pat olīvju lielumu, un vietām tos arī pasniedz kā olīves. Kaperi ēdienam piešķir maigi pikantu garšu. Tos ēd ar zivi, tikai apceptus eļļā, uz picām un arī pie daudziem citiem ēdieniem.

Mandeles (Prunus dulcis)

almond.jpg

Itālijā tiek ievāktas gan saldās, gan rūgtās mandeles. Rūgto mandeļu esence tiek izmantota, lai pagatavotu mandeļu cepumus "Amaretti" vai, piemēram, "Amaretto" liķieri. 


Olīveļļa (Olio d''oliva)

italianalessiextravirginoliveoil.jpg 


Itālijas centrālajā daļā, dienvidos un salās olīveļļa ir cepšanai visbiežāk izmantotā taukviela. Olīveļļai, tāpat kā citā eļļām, ir sava specifiska garša, un to nedrīkst ignorēt. Šī eļļa tiek izmantota tikai tajos gadījumos, kad tā patiešām ir nepieciešama. Ir ēdieni, kuru garšas harmonijai olīveļļa var traucēt, bet salātos tā vienmēr ir neaizvietojama. Īstai olīveļļai jābūt biezai un iezaļganai. To jāuzglabā stikla vai keramikas traukā. Trauku neaizvāko! Šādā veidā olīveļļu var uzglabāt ļoti ilgi.

Parmas siers 

parma.gif 

Īsto Parmas sieru gatavo tikai noteiktās Itālijas provincēs - Parmā, Emilja-Romanja, Modēnā, Mantovā uin Boloņā. Tas tiek izturēts divus gadus. Kā piedevu rīvētu Parmas sieru izmanto ļoti daudzu ēdienu gatavošanā (piemēram, picas); tas noder arī kā lieliskas uzkodas.


Pētersīļi (Prezzemolo)

italian_parsley.jpg

Gatavojot itāļu ēdienus, vislabāk izmantot īstus Itālijas pētersīļus. Tiem ir lielākas lapas un izteiktāka garša. Taču tie ir grūti pieejami, tāpēc var izmantot arī mūsu zemē augošos pētersīļus.

Pipari (Pepe)

black_pepper.jpg

Gatavi maltie pipari ir viena no negatīvajām civilizācijas iezīmēm, tāpēc, ka maltu piparu aromātam  ir īss mūžs. Nopērkot veikalā gatavus maltos piparus, iegūst tikai to sīvumu nevis aromātu, tāpēc ieteicams piparus malt pašiem īsi pirms to pievienošanas ēdienam. Itāļu virtuvē visbiežāk izmanto  melnos piparus, jo tie ir aromātiskāki.  Piparus nav ieteicams ilgstoši uzglabāt, tāpēc tos nevajadzētu iepirkt lielos apjomos.

Rīsi (Riso)

 

Īstie itāļu rīsu graudi ir īsi un resni. Tie jāvāra mazliet ilgāk, bet galarezultātā tie ir stingrāki un saturīgāki. Itālijas rīsi sagatavotā veidā neizjūk putrā. Tie maigi sakļaujas, saglabājot savu graudainību.

Rozmarīns (Rosmarino)

Rosmarin.jpg

Šo augu izmanto, lai bagātinātu ceptas gaļas vai cāļa garšu. Ja Itālijā mājās virtuvē smaržo pēc rozmarīna, tas nozīmē, ka tiek gatavots gaļas ēdiens. Rozmarīnu var viegli izaudzēt kastītēs uz palodzes. To var uzglabāt arī kaltētā veidā, tikai jāievēro, ka kaltētu rozmarīnu nedrīkst saberzt pulverī.

Salvija (Salvia)

Salvia_officinalis__Purpurea_.jpg

Pūkainās, pelēkzaļās salvijas auga lapas ir lieliska piedeva gaļas un putnu ēdieniem. Neaizstājamas tās ir, gatavojot teļa gaļu vīna mērcē. Ideāli ir tās audzēt mājas. Ja tas nav iespējams un arī svaigus augus nevar nopirkt, noder skaltētas salviju lapas. Jāievēro, ka kaltētu salviju, tāpat kā rozmarīnu, nedrīkst saberzt pulverī.

Tomāti (Solanum lycopersicum)

tomato_roma.jpg

Lai gan tomāti Itālijā ir parādījušies tikai salīdzinoši nesen (16. gs.), itāļu virtuvi bez tiem nevar iedomāties. Šajā zemē visvairāk izmanto plūmju tomātus un "dāmu pirktsiņus", jo šīm šķirnēm ir izsmalcināta garša, tie ir mazāk ūdeņaini un viegli konservējami. Tos izmanto zupās, uz picas, salātos un daudz kur citur.

Majorāns (Maggiorana)

maggio.gif 

Majorāns ir salīdzinoši maigs, to lieto zupās un kā garšas uzlabotāju gaļas ēdienos. Par garšvielu izmanto lapas, stublājus un ziedus. Majorānu izmanto gan svaigu, gan kaltētu.

Oregano (Origano)

oregano.jpg

Oregāno (pazīstams arī kā raudene) ir stiprāks par majorānu. To izmanto, gatavojot tomātu mērces, reizēm arī zivju ēdienos, salātos un, protams, picās.

Ūdens (Acqua) 

a_glas_of_water_sas.jpg 

Ūdens ir itāļu virtuves neredzamais elements. Nereti pārāk liels vīna vai cita aromātiska šķidruma daudzums var radīt nedabisku, mākslotu garšu. Tāpēc bieži vien, kad, piemēram, buljona daudzums, gatavojot ēdienu, izrādās nepietiekošs, tam jāpielej ūdens. Buljonu vai bīnu izmanto tikai atbilstoša ēdiena receptes norādījumiem gadījumos, kad tie paredzēti garšas uzlabošanai un aromātam. Visos cits gadījumos izmanto ūdeni.  

Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
es itālijā esmu dzīvojusi 3 mēnešus. Ļoti garšo viņu ēdieni. Ēdu patiešām daudz, bet resna nepaliku. Latvijā man būtu gru'tāk, šeit kaut kaa apaļumā viss iet :D:D
09.04.2008. plkst. 09:39
vineta
kaaa klaj galdus italijaa? kas ipash atrodas uz galda?
11.02.2008. plkst. 20:12
itāļi :))
21.08.2007. plkst. 00:55
nu jaaa...noteikti njemshu veeraa
03.07.2007. plkst. 14:09
Jā, interesants raksts! Mna ļoti garšo itāļu virtuve! [ ēdieni ] un tagad varbūt būs iespējā mājās kko līdzīgu pagatavot!!!!!! :*
01.07.2007. plkst. 17:26

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 19. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Sinepes stimulē gremošanu. Tās ieteicams pievienot taukainai gaļai, gaļas pildījumiem, zivij, kā arī salātu mērcēm

Pasākumi

29.aprīlī sāksies biļešu tirdzniecība uz Sīla koncertu Rīgā

29.aprīlī visās „Biļešu Servisa” tirdzniecības vietās sāksies biļešu tirdzniecība uz britu dziedātāja un komponista Sīla (Seal) koncertu, kas notiks 29.jūnijā multifunkcionālajā...