Itāļu virtuve

Itāļu virtuve

Tas ir pārsteidzoši, cik daudzi cilvēki, kas sevi uzskata par labiem itāļu virtuves pazinējiem, nemaz neapzinās lielās reģionālās atšķirības ēšanas tradīcijās. Piemēram, pasta ir ļoti populārs ēdiens visā Itālijā, izņemot tās ziemeļu daļu - te iecienītāks ir risoto. Lielākā daļa itāļu uzturā lieto dārzeņus, graudaugus, pākšaugus, gaļai savā ēdienkartē atstājot otro vietu. Savukārt nerafinētu olīveļļu izmanto Itālijas dienvidos, bet rafinētu eļļu atradīsiet ziemeļos.

Tam par iemeslu ir fakts, ka līdz 1861. gadam Itālijā pastāvēja vairākas provinces, katra ar savu valdnieku, armiju, floti, kultūras tradīcijām un savu individuālo attieksmi pret ēdienu. Arī paši itāļi uzskata, ka šāds jēdziens kā viņu tautas īpašā virtuve ir nepareizs. Bet tas nav par šķērsli visiem interesentiem izzināt šīs skaistās zemes bagātās ēšanas tradīcijas.

Viens no populārākajiem valsts reģionālajiem iedalījumiem ir šāds: ziemeļu Itālija, centrālā Itālija, dienvidu Itālija un salas. Zemāk varat apskatīt karti, kurā ar krāsu palīdzību ir izcelti visi šie četri reģioni. Pie tam, kā jau minējām, katrā reģionā ir atšķirīgas virtuves tradīcijas.

italy1.gif

Itāļu virtuves pamatā ir dārzeņi, graudaugi, augļi, zivis, sieri un gaļa, kuras cepšanai tiek izmantota olīveļļa (izņemot tālākos ziemeļu reģionus). Šīs tradīcijas aizsākās vairākus gadsimtus atpakaļ, kad itāļi vēl bija nabadzīga tauta un tiem nebija plašu līdzekļu un iespēju būt gastronomiski izvēlīgiem. Taču tagad šīs saulainās zemes paražas tiek uzskatītas par vienu no iespējamiem pamatiem, uz kuriem cilvēkiem balstīt veselīgas un pareizas ēšanas paradumus.

Var sacīt, ka ne katrs Itālijā prot labi gatavot, bet toties katrs itālis pratīs labi paēst. Ēšana kā rituāls ir vēl viens apliecinājums itāļu mūžsenajai prasmei pārvērst dzīvi mākslā. Runā, ka Itālijā katru dienu pusdienlaikā dzīve uz pāris stundām apstājas. Tēvi dodas mājup no darba un bērni no skolas, lai lēni un mierīgi ieturētu kopīgu ģimenes maltīti. Pusdienas Itālijā var uzskatīt par dienas svarīgāko notikumu ģimenē.

Itāļu virtuvi nevar iepazīt, pusdienojot tikai greznajos restorānos. Itāļi paši iesaka apmeklēt mazus krodziņus, kuros nepasniedz ēdienkarti, bet lieliski zina, ko jums piedāvāt. Kad viesosieties šajā zemē, ir lietderīgi atminētos veco parunu "Kad esi Romā, uzvedies kā romietis". Tas nozīmē, ka vajadzētu apgūt dažus itāļu ēsanas paradumus. Piemēram, itāļiem ir tikai divas galvenās ēdienreizes dienā. Viņiem neeksistē tādas brokastis kā mums - tā vietā viņi izvēlas vienkāršu cappuccino tasīti. Pie tam, jo vairāk piena ir klāt kafjai, jo labāk. Silti ieteicams ir nenašķoties starp ēdienreizēm, kas palīdz vēl vairāk novērtēt maltītes sniegtās patīkamās izjūtas. Vēl kāds svarīgs noteikums - ēdiet nesteidzoties un apgūstiet šo ēšanas māklsu, pusdienojot rāmā gaisotnē ar pudeli laba vīna un patīkamām sarunām. Itāļu pavāriem ir patiess prieks iepazīstināt ārzemju viesus ar savas tautas tradīcijām, tāpēc šāda steiga var tikt uztverta kā apvainojums. Visbeidzot - atcerieties, ka itāļi mēdz pusdienot stipri vēlāk nekā mēs. Tas nozīmē, ka plānojiet restorāna apmeklējumu ne ātrāk par septiņiem vakarā!

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
mazā:*
esmu bijusi italijaa un tur ir vnk ideali:)
18.09.2011. plkst. 20:13
Kas pa mēsliem?
Kā var ēst vīnu? xD Esmu bijis Itālija pasakaina zeme, upes, kalni super!
31.03.2011. plkst. 15:32
Linda
biju itālijas ziemeļu pusē pie kalniem....ēdu īstu picu un vīnus.....ar Latvijā piedāvātajiem ne salidzināt...garša,smarža un izskats...ari cenas letākas.....mmmmm.....
22.10.2010. plkst. 15:42
zilaa
nu wnk ideaali!!!!:)))()
14.10.2008. plkst. 15:09
Runājot par itāļu virtuvi, noteikti gribu pagaršot tiramisu!
08.08.2007. plkst. 16:44

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 17. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Vaniļa, mokka kafija, šokolāde un kanēlis tiek uzskatīti par „smagiem” un nepiemērotiem vīna pavadoņiem, kaut arī to smarža un nianses piemīt dažādu vīnu aromātos

Pasākumi

Normunds Rutulis piedāvā hausmūzikas albumu

1.maijā klajā nāks Normunda Rutuļa projekta N’Works debijas albums “Double B Tonality”, kas ir viens no pirmajiem latviešu “soulful house” stila mūzikas albumiem....