Luksusa ēdieni no visas pasaules (2.daļa)

Luksusa ēdieni no visas pasaules (2.daļa)

Atkal atgriezīsimies pie šīs interesantās tēmas, kurā aplūkotie ēdieni pa kabatai regulārai lietošanai ir tikai dažiem no mums. Iepriekš jau aplūkojām dīvaino duriana augli, kas smird gluži kā atkritumu kaudze, safronu – garšvielu, kas ir visdārgākā pasaulē, fugu – indīgo zivi, kas ļoti iecienīta Japānā, un citus. Tomēr ikvienam vēlamies atgādināt – ja arī jums šie ēdieni liekas pilnīgi savādi un nepieņemami, jums jāatceras, ka dažām kultūrām tie nozīmē to pašu, ko mums, piemēram, makaroni ar gaļu, jo tiem cilvēkiem šie ēdieni ir pazīstami jau gadsimtiem ilgu laiku.

Zilās spuras tuncis

bluefintuna.jpg

Ja dzīvojat treilerī, jūs tunci noteikti pazīstat – to var nopirkt konservu bundžā un, kopā ar sieru, kečupu un makaroniem tas veido lielisku maltīti. Arī suši mīļotājiem tuncis ir pazīstams, tikai jau daudz augstākas kvalitātes. Sarkanā sashimi tunča gaļa ir ļoti garda un ar labu struktūru. Tā kūst mutē gluži kā medus.

Zilās spuras tuncis ir gluži kā automašīnu pasaulē BENTLEY uz pārējo auto fona. Tam ir augsts tauku saturs un tas ir visnotaļ reti sastopams dēļ lielās zvejnieku aktivitātes pasaules ūdeņos. Zivs ir ļoti dārga un izaug pat līdz 3300 kg smaga.

Labākā zilās spuras tunča daļa ir vēders. Japāņi šo ķermeņa daļu tuncim sauc par toro, tomēr, ja redzat šo nosaukumu, nevajag uzreiz iedomāties par zilās spuras tunci, jo mūsdienās japāņi ar šo vārdu apzīmē jebkuru treknu tunci. Tomēr, ja reiz restorānā ēdienkartē ieraugāt, ka tiek piedāvāts oriģināls toro, esiet gatavi par to samaksāt lielu naudiņu.

Aptuvenā cena: 120 LVL par kg

Kobes šķiņķis

kobebeef.jpg

Katram vajadzētu padzīvot kādu laiku Japānā. Šeit ir tik daudz izcilu ēdienu, kurus jūs pat nepazīstat. Viens no tādiem ir Kobes šķiņķis. To iegūst, audzējot Tottori Wagyu – govslopus, kurus tur tikai Hyogo prefektūrā Japānā, lai arī pēdējos gados šos dzīvniekus audzē arī Kalifornijā un Austrālijā.

Kā jūs domājat – no kurienes Losandželosas LAKERS spēlētājs Kobe Braients ieguvis savu vārdu? Tieši tā – pateicoties Kobes šķiņķim. Viņa tēvs bijis profesionāls sportists Japānā un dievinājis šo produktu!

wagyu.jpg

Wagyu buļļiem dzīves laiks ir īsta paradīze (līdz laikam, kad viņus nokauj un gaļa tiek ielikta tamari marinādē). Šie buļļi tiek aprūpēti rūpīgāk, nekā miljonāru bērni. Ikdienas masāžas, pietiekams daudzums alus katru dienu un daudz govju apkārt ganībās... Labi, par govīm mēs samelojām, jo pēc alus un milzīgā daudzuma pārtikas šos buļļus nekādas izklaides vairs neinteresē. Tieši šī luksusa dzīve un mazkustība kalpo par pamatu tam, ka šie buļļi ir izcila šķiņķa avots.

Galvenais šī produkta noslēpums ir augstās lāsumaino tauku saturs gaļā, kas nosaka vispār jebkura šķiņķa kvalitāti. Piemēram, Ziemeļamerikā labs šķiņķis skaitās tāds, kurā šo tauku saturs ir 8%. Salīdzinājumam – Kobes šķiņķī šis satur ir apmēram 25%, kas ļauj tam būt maigam, izcili gardam un mīkstam. Ir tikai viens mīnuss – ja ikvienu citu šķiņķi varat pagatavot ātri un bez problēmām, tad šis prasa rūpīgu pieeju.
Lai šķiņķi uzglabātu, to vajag mazliet piededzināt, bet tikai tā, lai melna ir tikai ārpuse. Ja šo procedūru neveiksiet, tauki var izkust un gaļa neatgriezeniski zaudēs visas labās īpašības.

Aptuvenā cena: 130 LVL par kg

Belugas kaviārs

caviar.jpg

Agrākos laikos kaviārs bija tikai zivju ikri, kam netika pievērsta ne uz pusi tik liela uzmanība, kā mūsdienās. Tolaik to zivs gatavošanas procesā vienkārši izmeta atkritumos vai atdeva cūkām. Bet laiki mainās un šodien kaviārs ir viens no dārgākajiem ēdieniem visā pasaulē. Kaviārs mēdz būt dažāds – laša ikrus var nopirkt par gluži pieņemamu cenu, turklāt suši bāros tie nemaz netiek likti goda vietā. Tomēr pamēģiniet belugas kaviāru un pie laša ikriem jūs nekad vairs nepieskarsieties.

Cenas ir iespaidīgas. Maskavā jūs to varat iegādāties par 600 USD kilogramā. Un tas ir salīdzinoši lēti, jo HARRODS tīkla veikalos Londonā tas maksā vēl dārgāk, apmēram 5000 USD. Iedomājieties – ko gan jūs varētu atļauties par šādu summu? Īstu mājas izklaides sistēmu, ceļojumu utt. Bet tas vēl nav viss – ja dzīvojat ASV, tad šo kaviāru varat pasūtīt tikai internetā, kur 2 mārciņas maksās 2200 USD. Nu, lūk, tagad jūs zināt, ar ko savus viesus pārsteigsiet nevainojami!

Aptuvenā cena: 1500 LVL par kg (augstākās kvalitātes), bet restorānā jūs vēl divkārt pārmaksāsiet.

Olīveļļa

Olive_oil_bottle_sm.jpg

Ziemeļamerikā pēdējo desmitgažu laikā olīveļļa ir kļuvusi par neatņemamu pieliekamā sastāvdaļu. Viegla, smalka un garda – šī eļļa ir katras virtuves pavēlnieka ideāls, turklāt salīdzinoši lēta.

Tiesa, ja vēlaties izcilāko produktu, nemaz tik lēti jums tas neizmaksās. Itālijā šī eļļa ir luksusa prece – nav brīnums, ka tās nozare ir tikpat izkopta kā vīnkopība. Pasūtiet svaigu olīveļļu tieši no Itālijas saimniekiem, un jums piegādās izcilāko produktu par pasakainu cenu – 250 EUR par litru. Tā noteikti ir visdārgākā olīveļļa pasaulē un to ražo Armando Manni Toskānā. Šī eļļa vairāk līdzinās augļu sulai, nevis eļļai. Garša ir tik spēcīga un izcila, ka salātiem vai zivij pietiek tikai ar pāris pilieniem. Viena piebilde – ja tomēr esat nolēmis šķērdēties un esat nopircis 100 mililitru pudeli, nekādā gadījumā eļļu neizmantojiet sautēšanā vai cepšanā. Tās uzliesmošanas punkts ir 125 grādi pēc Celsija, līdz ar to tā nav paredzēta izmantošanai ļoti augstā temperatūrā.

Aptuvenā cena: 170 LVL par litru

Gorau Glas siers

gorauglas.jpg

Ja dosieties uz vietējo siera bodi, pārliecināsieties, ka piedāvājums un arī cenu amplitūda ir vienkārši nepārspējama. Tomēr, ja gribat izbaudīt patiesi izcilāko no izcilākajiem, esiet gatavi ne tikai maksāt, bet arī meklēt.
Tieši to var attiecināt uz Gorau Glas sieru, kuru ražo Lielbritānijā pienotavā, netālu no Dwyran pilsētas Velsā. Lielbritānijā tas nopērkams par apmēram 27 mārciņām kilogramā. Parēķiniet galvā un sapratīsiet, ka tas ir krietni dārgāks par augstas klases sieriem.

Kas gan veido šī lieliskā zilā siera cenu? Tas ir milzīgais darbs, kas jāiegulda, lai sieram panāktu tā izcilu struktūru un garšu. Lai saražotu 100 rituļus Gorau Glas, ir nepieciešamas veselas sešas nedēļas. Pat neesot lielam siera ekspertam, ir jāsaprot, ka šāds laiks nav nepieciešamas nevienam citam sieram. Tomēr, paskatoties uz tā gluži vai astronomisko cenu, mēs saprotam, kāpēc tā ir tik augsta – ilgais laiks un lielās pūles kalpo par pamatu izcilai kvalitātei!

Aptuvenā cena: 20 LVL par kg (ja vien to kaut kur atradīsiet)

Foie gras

foiegras.jpg

Treknas aknas. Ļoti garšīgas. Piekritīsiet – iepriekšējie vārdi franciski skan daudz labāk, tāpēc arī visā pasaulē šīs zosu aknas sauc par foie gras. Šī daudzu iekārotā delikatese ir kļuvusi ļoti slavena, pateicoties savam krēmīgumam, izcilai garšai un lieliskajai struktūrai. Viens no izcila šefpavāra trumpjiem ir māka lieliski pagatavot tieši foie gras.

Foie gras ir ļoti viegli pagatavojamas, ja tās gatavo vienas. Bet, tā kā to nedara gandrīz nekad, tad pavāram jāliek lietā visa sava māka, lai radītu patiešām izcilu ēdienu. Tā kā šīs aknas lieliski sader kopā ar visdažādākajiem produktiem un tās var gatavot, izmantojot dažādas metodes, aknas ir kļuvušas iecienītas daudzu kultūru virtuvēs.

Ēdot foie gras, nedomājiet par to, kā tās tiek iegūtas, jo šis process ne tuvu nav saskaņā ar humānisma principiem. Dzīvnieku aizstāvji jau daudzus gadus iebilst pret šo procesu. Tas noris šādi – zosis vai pīles ievieto šauros būros un pārbaro ar varu, līdz to aknas kļūst tik lielas, ka vairākas reizes pārsniedz parastos izmērus. Eiropas Savienības plānos ir 15 gadu laikā tam pielikt punktu, tomēr viss nav tik vienkārši, jo šāds aizliegums būtu vesela katastrofa, piemēram, Ungārijai, kas ir lielākā foie gras eksportētāja visā pasaulē. Katru gadu šī valsts eksportē apmēram 1500 tonnas šī produkta un šajā nozarē Ungārijā darbu rod desmitiem tūkstoši cilvēku, jo tā ir visai ienesīga industrija.

Aptuvenā cena: 350 LVL/kg par A klases foie gras.

Iztukšojiet kabatas!

Tagad jūs zināt, kā patiesi iepriecināt savu vēderu un varbūt sāksiet novērtēt labas kvalitātes ēdienu. Ir tikai viena nelaime – tas viss jums izmaksās pasakainu summiņu no jūsu kabatas!

Komentāri (12)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
olivella laba manta!
29.10.2007. plkst. 09:41
ēdieni pavisam luksus ,
02.10.2007. plkst. 14:09
njaa, interesanti eedieni
12.09.2007. plkst. 12:16
Labāk netukšosim savas kabatas.
11.09.2007. plkst. 18:56
jūtu līdz tām nabaga pīlēm un zosīm ,.
24.07.2007. plkst. 14:20

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 13. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Mango ir pistācijas „radinieks”. Par mango dzimteni tiek uzskatīta Indija. Mango augļa centrā atrodas liels plākšņveida kauliņš, kas pēc formas atgādina pistāciju. Šī līdzība nav nejauša, jo gan mango, gan pistācija tiek pieskaitīta etiķkoka dzimtei

Pasākumi

Liene Šomase gatavo solo albumu

Plānots, ka dziedātājas Lienes Šomases pirmais solo albums iznāks šī gada aprīlī.
Šobrīd notiek aktīvs darbs pie dziesmu atlases. Tāpat plānots, ka pirmā singla pirmizrāde notiks...