Taizemiešu tradīcijas jūsu virtuvē

Taizemiešu tradīcijas jūsu virtuvē


Ja jūsu pusdienas parasti veido cepta gaļa, vārīti makaroni, bezgaršīgi kartupeļi vai parasti rīsi un dārzeņi, tad vai nu jūs mīlat sevi mocīt, vai arī esat galīgs nepraša virtuvē. Tāpēc ir pienācis laiks kam jaunam, un taizemiešu virtuve ir lieliska izvēle. Mūsdienās, ar interneta un satelīttelevīzijas palīdzību pasaule ir kļuvusi mazāka un kompaktāka. Steika ēstuves sen vairs nav tikai amerikāņu privilēģija, savukārt etniskās virtuves ir iemantojušas plašu slavu visā pasaulē.

Pilsētas strauji savairojušies visdažādākie restorāni un ēstuves, kuru vidū aizvien vairāk parādās arī taizemiešu restorāni. Turklāt Āzijas preču veikali sen vairs nav tikai mazas bodītes uz ielas stūra, bet gan plaši veikali ar plašu piedāvājumu, stāvlaukumiem un pat atlaižu karšu programmām.

Pat lielajos supermārketos ir padomāts par ikvienu gardēdi, piedāvājot plašu, no austrumiem importētu preču klāstu. Rodas jautājums: kāpēc neizmantot iespēju un, tā vietā, lai katru vakaru ēstu makaronus ar malto gaļu, nebagātināt savu ikdienas maltīti un līdz ar to arī dzīves izjūtas?

Vispirms pamēģiniet!

Tā vietā, lai skrietu uz veikalu un sapirktu visu iespējamo taizemiešu produktu klāstu un sāktu gatavot, labāk atrodiet labu taizemiešu restorānu un rezervējiet galdiņu diviem. Ielūdziet draugu vai mīļoto un pasūtiet dažādus ēdienus, lai gūtu nojausmu par to, kā vispār garšo taizemiešu ēdieni un kā tie izskatās, lai virtuvē jūs nebūtu gluži kā balta lapa. Sākot apgūt nezināmu virtuvi, labāk vispirms uzmanību pievērst elementārākām lietām. Tā kā runa ir par taizemiešu virtuvi, vispirms izvēlieties citronliānu, laimu, baziliku, čili, ingveru, galangalu, kokosriekstus un zemesriekstus.

Sastāvdaļas

Citronliāna – visuresošs produkts taizemiešu virtuvē. Kā jau nosaukums par to liecina, tā ēdienam piešķir skābumu. To var nopirkt visos lielākajos supermārketos.

Laims- to izmanto visur – gan pie gaļas, gan salātos. Laima sula lieliska papildinās ēdienus, kuros izmantoti čili vai karijs. Laima miza bieži tiek izmantota, lai ēdienam piešķirtu aromātu. Gatavojot ēdienu, izvēlieties kafira laimu – apaļas formas augli ar grumbuļainu mizu, jo tieši tas visplašāk tiek izmantots taizemiešu virtuvē. Tomēr, ja tas jums nav pieejams, varat nesmādēt arī parasto laimu.

Taizemes baziliks- tam ir izteikti ass aromāts un garša, kas to atšķir no itāļu sugas brāļa. Tas arī nopērkams jebkurā Āzijas produktu veikaliņā.

Čili- tāpat, kā karija pastas un pulveri, tiek izmantots taizemiešu virtuvē asumu piešķiršanai. Atkarībā no tā, cik stipru ēdienu spējat panest, izvēlieties svaigus čili piparus vai arī kaltētos. Ja izvēlēsieties vaigos, atcerieties, ka aso garšu piešķirs tieši sēklas, kuras izņemot, auglis tomēr saglabās piparam raksturīgās garšas nianses. Un atcerieties – jo mazāks čili pipars, jo tas ir asāks.

Ingvers - ar to rietumniekus vairs iepazīstināt nevajadzētu, tomēr jāatceras, kas svaigs ingvers (to lietot ir krietni ieteicamāk) patiesībā ir balta sakne. Pirms izmantošanas tā jānomizo. Garša ir unikāla un spēs atsvaidzināt pat šķietami bezgaršīgu ēdienu.

Galangals - vēl viena sakne, kas ēdienam piešķir vieglu rūgtenumu. Nopērkams tikai specializētajos Āzijas preču veikaliņos.

Kokosriekstu sula – lieliska piedeva taizemiešu zupām un citiem ēdieniem. Tas ir šķidrums, kas atrodas rieksta iekšpusē. Jauna kokosrieksta sula ir jo sevišķi garda.

Kokosriekstu piens – tā ir tā pati kokosriekstu sula, tikai nogatavojusies un atrodama tikai pilnīgi gatavos kokosriekstos.

Zemesriekstu mērce - iecienīta visā Āzijas virtuvē. Tie, kam tā tomēr nepatīk, var šo produktu aizvietot ar sojas mērci.

Jūsu mērķis nav pagatavot tādu pašu ēdienu, kādu jums pasniegs Bangkokā, turklāt jūs nemaz to nespēsiet. Mērķis ir gūt jaunus iespaidus un atklāt jaunus garšas apvāršņus.

Sāksim ar eļļas izvēli – lai ēdienam piešķirtu aziātisku šarmu, izmantojiet zemesriekstu eļļu. Ja kaut ko cepat vokpannā, vispirms ielejiet tajā mazliet sezama eļļas un sojas mērces. Tad pievienojiet dārzeņus un gaļu. Sasmalciniet ķiplokus, ingveru un galangalu un pievienojiet gatavošanas procesā. Nepārtraukti maisiet. Izspiediet pusi laima tieši virs pannas un samaisiet. Lai ēdienam piešķirtu asumu, pievienojiet sasmalcinātu čili. Pirms pasniegšanas iemaisiet mazliet citronliānas un Taizemes bazilika.

Salātu pagatavošana

Bieži vien mēs salātus uztveram kā parastu ēdiena piedevu un ēdam bez jebkādas baudas. Ja esat pārliecināts vecpuisis un pērkat jau gatavus salātus, pieņemiet mūsu alternatīvās idejas, pagatavojot salātus no svaigiem dārzeņiem. Paturot prātā taizemiešu virtuvi, dodieties uz Āzijas preču tirdziņu.

Nopērciet Āzijas gurķi un citus dārzeņus, sagrieziet tos. Pēc tam piešķiriet tiem taizemiešu ēdiena īpašības: ielejiet sezama sēklu eļļu dziļā bļodā, sajauciet to ar divreiz lielāku daudzumu rīsu etiķa. Tad pievienojiet no puses laima augļa izspiestu sulu, mazliet sakapāta ingvera un saspiestu ķiploka daiviņu. Tad mazā bļodiņā ievietojiet nelielu daudzumu dabiska zemesriekstu vai sajožas riekstu sviestu un pārlejiet ar sojas mērci. Sildiet mikroviļņu krāsnī, līdz viss izkusis – tikai nepārkarsējiet. Iemaisiet mikstūru salātos no abām bļodām. Pievienojiet čili vai greipfrūta mizu.

Tās pašas instrukcijas noder, taisot arī zemesriekstu mērci, lai piedotu asumu grilētam cālim, liellopa gaļai vai pat jūras veltēm.

Izmantojot taizemiešu virtuves elementus savā virtuvē, jūs būsiet pārsteigts, cik lieliski čili, kokosriekstu mērce un citronliāna vienkāršu cāli pārvērtīs fantastiskā ēdienā. Tādu pašu efektu panāksiet, izmantojot taizemiešu produktus savam tuncim, sēņu zupai, makaroniem un ikvienam citam ēdienam.

Komentāri (14)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Valerijs
Greetings,a girl from Thailand, a good cook Thai food - she is looking for work in Latvia. +37129180224
18.10.2014. plkst. 22:39
uzuki
any recipe
30.07.2010. plkst. 10:37
Dace
Vispār jau tas augs, ko lieto taizemiešu virtuvē ir citronzāle, nevis citronliāna.
27.11.2008. plkst. 17:26
koko
Diez no kurienes šis raksts ir tulkots? Tāds jautājums man radās kad tika pieminēts Taizemes preču tirdziņš. Kur tāds Latvijā ir atrodams?
10.07.2008. plkst. 15:59
ir kokosriekstu piens dzerts- jārplesot kokosriekstu uz pusem, nebija labs, pretigs!bet varbut nebija nogatavojies?!grūti pie tā piena gan bija tikt :)
29.10.2007. plkst. 09:43

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 22. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Sīpoli savu specifisko smaržu iegūst uzsūcot no augsnes sēru

Pasākumi

Popmūzikas karaliene Madonna uzstāsies Baltijā

Koncertaģentūra "FBI" paziņo: 4. augustā Tallinā, Dziesmu svētku estrādē norisināsies vienīgais slavenās mūziķes Madonnas koncerts Baltijā. Popmūzikas karaliene Igaunijā...