Lasītāju receptes

ligatt 2008-06-15
Smilšu kūkas mīkla ar zemenēm
12 gabali
gatavošanas laiks: 1 stunda plus 1 stunda mīklas atdzesēšanai
smilšu mīklas pamatnei
300 g miltu
1/2 tējk. sāls
1 tējk. cukura
150 g auksta sviesta
1 ola, viegli sakulta
1 ēdk. saldā krējuma
pildījumam
250 g krējumsiera, piemēram, Creme Bonjour bez piedevām
50 g pūdercukura
1 vaniļas pāksts
200 ml saldā krējuma
200 g zemeņu
1 laims
pūdercukurs pārkaisīšanai
Vasarīgs deserts, ko baudīt siltā vakarā ar glāzi vīna labu draugu sabiedrībā.
Gatavo mīklu pamatnei. Iesijā miltus bļodā kopā ar sāli un cukuru. Uz sakņu rīves ierīvē sviestu. Ar rokām saberž, līdz masa atgādina baltmaizes drupatas.Ielej olu un karoti krējuma. Veikli samīca, līdz mīkla saveļas bumbā. Ja tā ir pārāk irdena, pievieno vēl mazliet krējuma. Mīklu izrullē un ieklāj zemā formā ar izņemamu apakšu. Glīti piegriež maliņas. Liek uz 1 stundu ledusskapī vai, ja ir iespēja, saldētavā.
Cep pamatni. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Izgriež no cepamā papīra apli, ko uzklāj mīklai. Pieber formu gandrīz pilnu ar pupiņām, rīsiem vai kādiem putraimiem. Tie neļaus mīklai veidot burbuļus un maliņām cepoties nobrukt. Cep aptuveni 15 minūtes. Pēc tam pupiņas ar visu papīru izcel, bet mīklas pamatni cep vēl 15 minūtes.Izņem no krāsns un atdzesē.
Sagatavo pildījumu un liek mīklas groziņā. Bļodā sakuļ krējumsieru ar pūdercukuru viendabīgā masā. Gareniski pārgriez vaniļas pāksti, izkasi sēkliņas un pievieno siera masai. Pašu pāksti ietin plēvītē un paglabā citai reizei. Piespied sulu no puslaima. Pielej saldo krējumu un kuļ, līdz krēms ir viendabīgs. Zemenes notīai un sagriež ceturtdaļās. Iepilda mīklas groziņā krēmu un nolīdzini. Virspusē blīvi kārto zemenes ar griezto pusi uz augšu, uzrīvē laima miziņu un pārkaisa ar pūdercukuru.