Riekstu pīrāgs

1. Lielā bļodā, izmantojot nazi vai dakšu, sajauc sviestu ar miltiem drupatainā mīklā.
2. Tad mīklai pievieno krējumu, kurā iemaisīta cepamā soda, un divus olu dzeltenumus. Trešo olas dzeltenumu atstāj, lai varētu vēlāk pārsmērēt pīrāgu. Mīklu sadala trijās vienādās daļās un no tām izveido apļus plāceņus, kurus ietin pārtikas plēvē un uz stundu ievieto atdzesēties ledusskapī.
3. Kamēr mīkla dzesējas, pagatavo pildījumu. Ar mikseri sakuļ cukuru un olu baltumus, tad pievieno sakapātus valriekstus un visu samaisa ar karoti.
4. Ietauko cepamo pannu un uzkarsē cepeškrāsni uz 180˚C.
Mīklu izņem no ledusskapja un novieto uz miltiem nokaisītas darba virsmas. Tad mīklu izrulē vajadzīgajā izmērā (lai derētu pannā) un biezumā (apmēram 3 mm).
Izrullēto mīklu ieklāj pannā, sānus nedaudz pastiepj un piespiež pie pannas malām, jo cepšanas laikā pīrāgs sāks nedaudz sulot. Ja rodas kādi ieplīsumi, tos aizlipina ar mīklu.
5. Tad virsū liek nākamo pīrāga kārtu – pusi no pildījuma.
6. Izveltnē otru mīklas gabalu un klāj virsū pildījumam, tad atlikušo pildījumu. Tad izveltnē un pāri klāj pēdējo mīklas kārtu un pārsmērē ar sakultu olas dzeltenumu. Izmantojot picas vai arī ļoti asu parasto nazi, sagriež pīrāgu līdz pašai apakšai rombveida gabalos. Katru gabaliņu izrotā ar valrieksta pusīti.
7. Pīrāgu cep apmēram 35 minūtes vai arī līdz virsa kļūst zeltaina. Ja pīrāgu notur krāsnī pātrāk ilgi, tā pildījums sacietē un vairs nav tik sulīgs.
8. Gatavu valriekstu pīrāgu ņem laukā no cepeškrāsns, atdzesē un pasniedz. Ja pīrāgu kādu laiku uzglabā aizvākotā trauciņā, tas kļūst vēl mīkstāks. Labu apetīti.
24.01.2016. plkst. 14:12
11.02.2011. plkst. 19:26
04.10.2010. plkst. 13:31
29.09.2010. plkst. 22:45
24.09.2008. plkst. 13:57