E – vielas it visur

E – vielas it visur

Gandrīz jebkuram pārtikas produktam mūsdienās sastāvā ir lielāka vai mazāka E buķete. Maģiskais E un skaitļu savienojums ir kods dažādām vielām, kas produktu saglabā ilgāk, padara mīkstāku, garšīgāku, piedod krāsainību un kārdinājumu. Kas ir šīs vielas un ko tās mums var nodarīt?

Parasti pārtikas piedevas nosaukumu veido šādi: burtam E (kas ir cēlies no angļu valodas vārda „edible” un nozīmē „ēdams”) seko trīs cipari, kas norāda pamatkategoriju (100 - krāsvielām, 200 - konservantiem, 300 - antioksidantiem).

Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā tipiskas uztura sastāvdaļas. Pārtikas piedevas pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības.

Pārtikas produktus varētu ražot arī bez pārtikas piedevām, bet atsakoties no piedevu izmantošanas rastos daudz citu problēmu, kas saistīti ar piedāvāto produktu klāstu, glabāšanas un lietošanas laiku, kā arī produkta cenu. Atsakoties no pārtikas piedevu izmantošanas, samazinātos arī izvēles iespējas iegādāties produktus ar zemu kaloriju daudzumu (piemēram, skābo krējumu ar zemu tauku saturu, produktus, kuros kā cukura aizstājēji izmantoti dažādi saldinātāji) un no iemīļotā garduma – saldējuma – būtu jāatsakās pavisam.

Pārtikas piedevas, ņemot vērā to lietošanas mērķi, iedala 23 grupās. Šeit minēsim dažas no tām, kam patērētājs parasti pievērš īpašu uzmanību:

Konservanti pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laiku, aizkavējot tajā dažādu mikroorganismu attīstību;
Krāsvielas padara pārtikas produktu vizuāli pievilcīgu, piemēram, atjaunojot produkta krāsu, kas bieži izzūd ražošanas procesā, dažādojot pārtikas produktu sortimentu;
Emulgatori nodrošina produktu viendabīgas konsistences veidošanos, piemēram, saldējumā, margarīnā, krēmos, produktos ar pazeminātu tauku saturu;
Antioksidanti aizkavē pārtikas produktā esošo tauku un vitamīnu oksidēšanos, pagarina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku un saglabā tā sākotnējās garšas un smaržas īpašības.

Pārtikas piedevu, konservantu un citu vielu pievienošanu produktiem nosaka valsts likumdošana. Mūsu gadījumā tā ir ES un tās likumdošanas orgāni. Ir noteikts, ka ir jābūt brīdinājumiem par piedevas iespējamām negatīvajām izpausmē.

Pārtikas piedevai piešķirtais burts “E” un numurs norāda, ka tā ir apstiprināta kā droša un to lieto pārtikas produktu ražošanā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Taču vielas, kuras dabiskos produktos nav sastopamas un organisma bioķīmiskā sistēma agrāk nav saskārusies, var tikt atzītas nelielos daudzumos par izmantojamām, bet nevar uzskatīt par drošām, jo tikai ilgā laika posmā (vairākās paaudzēs) var izvērtēt tās postošo ietekmi uz cilvēka veselību.
Atliek tikai pašiem izvēlēties sev pieņemamo dzīves modeli un cerēt, ka lauksaimnieki būs ieinteresēti pārdot savu produkciju arī turpmāk individuāliem pircējiem.

Pārtikas produktu, kas satur pārtikas piedevas, lietošana būtu jāierobežo, ja:

pārtikas produkti, kas satur pārtikas piedevas, praktiski veido visu jūsu ikdienas ēdienkarti;

ikdienā lietojat tādus produktus kā sausās zupas, mērces, konservējumus un saldumus ar garu derīguma termiņu un krāsainus saldinātus dzērienus;

jūsu uzturā ir maz svaigu dārzeņu, garšaugu un augļu – dabīgo vitamīnu un antioksidantu avotu.

Pēc iespējas retāk, īpaši bērniem, vajadzētu lietot tādus pārtikas produktus, kuru krāsa ir izteikti spilgta (piemēram, krāsainas karameles, krāsainas kūkas vai krāsainus, saldinātus dzērienus).

E vielas pat maizē!

Lai maize tik ātri nesapelētu, mīklai var pievienot konservantus - vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no mikroorganismu izraisītās bojāšanās. Par nekaitīgām un efektīvām tiek uzskatītas konservējošās vielas E 200 - E 203. Tās aptur pelējuma sēnīšu vairošanos maizē un miltu izstrādājumos.

Maizes ražošanā tiek izmantoti emulgatori - vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta fāžu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu. Olas dzeltenumā esošais lecitīns tiek uzskatīts par dabīgo emulgatoru. Pārtikas rūpniecībā visbiežāk izmanto ķīmiskos savienojumus (E 470, 472, 475), kas radīti uz taukskābju bāzes. Uztura pētnieki uzskata, ka no šiem E nevajadzētu baidīties, tie nerada negatīvas blakus parādības. Emulgators palīdz uzlabot mīklas īpašības, rada porainu mīkstumu.
Maizes ražošanā tiek izmantoti dabīgie antioksidanti - vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītās bojāšanās. Biežāk izmantojamais dabīgais antioksidants maizes ražošanā ir askorbīnskābe. Pēc ātrās metodes gatavotai rudzu maizei var būt pievienots sausais skābuma regulētājs.

Katram pircējam vajadzētu pārdomāt izlasīto informāciju uz etiķetes un izlemt, vai pārtikas produkts ir atbilstošs un iekļaujams ēdienkartē un vai mūsu nezināšanas dēļ veikalu plauktos neignorējam arī pārtikas produktus, kas satur dabiskas izcelsmes pārtikas piedevas, piemēram, beta karotīnu, safrānu, etiķi, sāli, piparus utt., kas bieži vien arī tiek atzīmētas ar noslēpumaino burtu E?

No šīm E – vielām labāk izvairīties!

Ļaundabīgs audzējs: E103, 106, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152, 210, 211, 213, 217, 240, 330, 477
Kuņģa un zarnu trakta slimības: E221 - 226, 320 - 322, 338 - 341, 407, 450, 461 - 466
Aknu un nieru slimības: E171 - 173, 320 - 322
Alergēni: E230 - 232, 239, 311 - 313
Nāvīgi bīstami: E121, 123, 240, 330, 621, 641

Rakstā izmantoti pārtikas un veterinārā dienesta informatīvie materiāli.

Komentāri (10)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Justin Williams
Kam tas var attiekties Mēs piedāvājam personīgos, komerciālos un biznesa kredītus ar ļoti minimālām gada procentu likmēm līdz pat 3% laikā no 1 gada līdz 50 gadu ilgam atmaksas termiņam uz jebkuru pasaules daļu. Mēs izsniedzam aizdevumus no € 10 000 līdz € 100 000 000. Mūsu aizdevumi ir labi apdrošināti, lai nodrošinātu maksimālu drošību, ir mūsu prioritāte. Ieinteresētajām personām vajadzētu sazināties ar mani pa e-pastu Aizdevēja vārds: Justin Williams Aizdevēja e-pasts: unique2aal@gmail.com INFORMĀCIJA PAR LAUKSAIMNIECĪBU NAME: KREDĪTU SUMMA: ILGUMS: PHONE #: VALSTS: Piezīme. Lai saņemtu plašāku informāciju, visi e-pasta ziņojumi jānosūta uz mūsu e-pasta adresi {unique2aal@gmail.com}
22.09.2017. plkst. 06:49
zāģis
Latvijas maiznieks izgatavo kūku Vīnes šokolādes kūka,skaistā iepakojumā,kurā ir pievienota šī nāvīgi bīstamā E viela-330! Kauns!!!!!!
15.03.2016. plkst. 16:52
zāģis
Uz vietas aizliegt nāvīgi bīstamos E!!!!!!!!!!!!
15.03.2016. plkst. 16:45
E.Stagis
Paldis!
22.04.2014. plkst. 21:43
Lauruuks :))
Vienīgā majaslapa kur varēju atrast kādas konkrēti e vielas ir maizē (rakstu projekta darbu) Paldies :)) ;* ^^
05.02.2014. plkst. 18:23

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 14. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Banāni sastāv no 75% ūdens. Tie aug sakneņos, nevis kokos. Ja regulāri lietojat uzturā banānus, jums būs lielāka iespēja kļūt par upuri moskītiem

Pasākumi

“Makroconcert” kļuvusi par oficiālo grupas “The Orchestra” (Electric Light Orchestra) aģentu

Viena no vadošajām Baltijas un Centrāleiropas koncertaģentūrām “Makroconcert” kļuvusi par oficiālo leģendārās rokgrupas “Electric Light Orchestra”, šobrīd „The Orchestra”...