Pretrunīgie tauki

Pretrunīgie tauki

Tauki organismā atrodami divās formās. No vienas puses, tie ietilpst dažādu audu un šūnu sastāvā. Šādus taukus sauc par strukturālajiem taukiem. No otras puses, liels tauku daudzums nogulsnējas audos. Šie tauki ir tā saucamie rezerves tauki.

Tauku svarīgo nozīmi cilvēka uzturā nosaka to augstā siltumspēja, kura sasniedz 9.3kcal/g. Tāpēc tauki ir viens no galvenajiem organisma enerģijas zudumu kompensēšanas avotiem.

Tauki ir gandrīz visos dzīvnieku un augu valsts produktos. Sevišķi daudz tauku ir cūkgaļā, kā arī zosu un pīļu gaļā. No augu valsts produktiem ļoti daudz tauku ir riekstos, kā arī daudzu augļu un augu sēklās, kuras izmanto augu eļļu ražošanai.

Tauki cilvēka gremošanas traktā sašķeļas glicerīnā un taukskābēs, kuras uzsūcas asinīs un limfā, un organisms tās izmanto, lai veidotu jaunus taukus, kuriem ir specifiskas īpašības, kas raksturīgas dažādiem audiem un orgāniem.

Nepiesātinātās un piesātinātās taukskābes
Izšķir piesātinātās un nepiesātinātās taukskābes. Nepiesātinātās taukskābes ir ķīmiski ļoti aktīvas, tāpēc tās ir ārkārtīgi svarīgas organisma dzīvības procesiem. Šīs taukskābes veicina organisma atbrīvošanos no holesterīna, ietekmē tauku maiņu u.t.t. Visvairāk nepiesātināto taukskābju ir augu – kukurūzas un saulespuķu eļļās.
augu_ella.jpg - 37.52 KB
Šīm eļļām ir liela ārstnieciska nozīme, ja cilvēkam saslimst aknas, sirds vai sirds un asinsvadu sistēma. Taču jāatceras, ka nepiesātināto taukskābju daudzums augu eļļās samazinās, ja tās tiek rūpnieciski apstrādātas, piemēram, hidrogenizētas un rafinētas.

Dzīvnieku valsts taukos – cūku, aitu un liellopu taukos ir vairāk piesātināto taukskābju, un tāpēc tie jākombinē ar augu eļļām. Ar augu eļļām cilvēkam jāuzņem ¼ no visa diennakts devā ietilpstošā tauku daudzuma.

Vai zināji?
Tauku kušanas temperatūra atkarīga no to sastāvā ietilpstošajām taukskābēm – jo vairāk taukos nepiesātināto taukskābju, jo zemāka to kušanas temperatūra, un otrādi. Tāpēc istabas temperatūrā dzīvnieku tauki ir cieti, bet augu eļļas – šķidras.

Vitamīni un holesterīns
Tauku svarīgo bioloģisko vērtību nosaka arī tas, ka tie ir taukos šķīstošo vitamīnu vienīgais avots. Tā piemēram, sviestā ir A vitamīns, daudzu zivju sugu tauki ir bagāti ar D vitamīnu, bet saulespuķu un kukurūzas eļļā ir E vitamīns.

Bez vitamīniem un taukskābēm, taukos atrodas vēl citas bioloģiski aktīvas, taukiem līdzīgas vielas lipoīdi. Sevišķi svarīga nozīme ir lipoīdam holesterīnam. Tas atrodams visos dzīvnieka organisma audos. Tāpēc visos dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos lielākā vai mazākā daudzumā ir holesterīns. Ievērojams daudzums holesterīna ir ikros, olas dzeltenumā, smadzenēs, aknās, kā arī cūku, aitu un zosu taukos.
HardYolk.jpg - 3.91 KB
Līdz ar to cilvēkiem ar dažādām veselības problēmā, piemēram, slimu aknu gadījumā, šos produktus neiesaka lietot. Savukārt augu valsts produktos atrodamas vielas fitosterīni, kurus cilvēka organisms neasimilē, toties tie saista holesterīnu zarnās. Tāpēc visiem, kam holesterīns kaitē veselībai, uzturā ieteicams lietot daudz augu valsts izcelsmes produktus.

Cik daudz tauku mums nepieciešams?
Pastāv uzskats, ka pieauguša cilvēka dienas uztura devā apmēram 30% no visa nepieciešamā kaloriju daudzuma jāiegūst no taukiem. Atkarībā no cilvēka profesijas un fiziskajām aktivitātēm, nepieciešamais tauku daudzums svārstās no 100 līdz 150 gramiem diennaktī. Ieteicams, lai 70-80% no kopējā tauku daudzuma dienas uzturā būtu dzīvnieku izcelsmes tauki, bet 20-30% augu valsts tauki. Cilvēkiem pusmūža gados ieteicams vairāk lietot augu valsts izcelsmes taukus. Arī diētiskajā uzturā vairāk jālieto augu eļļas, kā arī sviests.

Tauki un ēdiena gatavošana
Produktus termiski apstrādājot, tauki augstas temperatūras iedarbībā (250-300oC) var sadalīties, kā rezultātā veidojas brīvas taukskābes un sveķveidīgi produkti. Šie produkti ir kaitīgi cilvēka organismam, sevišķi ja cilvēkam ir slimas aknas. Tāpēc, cepot produktus, jāizraugās tādi tauki, kas iztur karsēšanu augstā temperatūrā un nesadalās. Ļoti svarīgs ir arī produktu termiskās apstrādes paņēmiens. No ārstnieciskā uztura viedokļa nav ieteicams produktus vārīt vai cept eļļā. Vislabākais gatavošanas paņēmiens ir produktu cepšana cepeškrāsnī, vārīšana, sautēšana, kā arī tvaicēšana.
Steamed Vegetables .jpg - 15.09 KB
Bez tam, taukiem piemīt īpatnība uzsūkt aromātiskās vielas, ko izdala citi produkti. Tāpēc taukvielas nedrīkst glabāt vienā telpā ar asi smaržojošiem pārtikas produktiem un garšvielām.

Nedrīkst aizmirst arī to, ka tauki ir vitamīnu avots. Augstā temperatūrā šie vitamīni noārdās. Tāpēc, piemēram, sviests, kurš ir bagāts ar A vitamīnu, jālieto dabiskā veidā.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
listraa
Notievēšanas tabletes - http://tonzes.com/slimlv.htm Es notievēju ļoti ātri un bez jo-jo efekta.
03.10.2018. plkst. 15:12
Justin Williams
Kam tas var attiekties Mēs piedāvājam personīgos, komerciālos un biznesa kredītus ar ļoti minimālām gada procentu likmēm līdz pat 3% laikā no 1 gada līdz 50 gadu ilgam atmaksas termiņam uz jebkuru pasaules daļu. Mēs izsniedzam aizdevumus no € 10 000 līdz € 100 000 000. Mūsu aizdevumi ir labi apdrošināti, lai nodrošinātu maksimālu drošību, ir mūsu prioritāte. Ieinteresētajām personām vajadzētu sazināties ar mani pa e-pastu Aizdevēja vārds: Justin Williams Aizdevēja e-pasts: unique2aal@gmail.com INFORMĀCIJA PAR LAUKSAIMNIECĪBU NAME: KREDĪTU SUMMA: ILGUMS: PHONE #: VALSTS: Piezīme. Lai saņemtu plašāku informāciju, visi e-pasta ziņojumi jānosūta uz mūsu e-pasta adresi {unique2aal@gmail.com}
22.09.2017. plkst. 07:00
janka
izšķir 2 veidu holesterīnu-1kaitīgais kas nogulsnējas uz asinsvadiem,viens augu valsts kas ir vajadzīgs normālu dzīvības procesu norisei.Kaitīgo šķidina omega 3,bet ne tāds omega3 ko ražo farmaceiti sintizējot to,bet gan piem no zivīm iegutais.atšķirt to var viegli-kruzē ar h2o iemetiet putuplasta gabaliņu(jo holesterīna uzbūve ir ļoti līdzīga)pievienojiet omega3 ja šķist putuplasts,šķidīs arī holesterīns.ja nešķīst,... to man pačukstēja laborants.izmēģināju,man izšķīda.visa farmacijas vaina ir viņu sintētikā-jo ir augu dzelzs un ir industriālais dzelzs,vajag dzelzi?aiziet lopsējam iekšā kādu vilciena sliedi.
06.08.2014. plkst. 20:45
pēča
uztura holesterīns vispār ir nekaitīgs. aknas pašas saražo holesterīnu tik cik mums vajag! tas farmācijas industrija ieborēja šādu debīlismu mums lai pārdotu mums pret-holesterīna zāles.
07.02.2014. plkst. 10:13
Kristīne
Nevarēju nepamanīt kļūdu - zosu tauki tiek uzskatīti par vērtīgiem, jo tie NESATUR holesterīnu.
11.12.2013. plkst. 21:51

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 22. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Katru gadu 2 miljoni smēķētāju vai nu atmet smēķēšanu vai mirst no tabakas izraisītām saslimšanām

Pasākumi

Izdota CD izlase „Populārākās latviešu kino dziesmas un melodijas”

Pērn kompānija „Mikrofona ieraksti” izdeva izlasi „Populārākās latviešu teātra dziesmas” un tas izrādījās ļoti gaidīts un pieprasīts izdevums. Tagad tam seko jaunā CD izlase...