Kas vērtīgs arbūzā?

Kas vērtīgs arbūzā?

Arbūza sastāvu ietekmē klimatiskie apstākļi, augsne, mēslojums un tā kopšana. Arbūza mīkstums satur 90% ūdens, 6% cukura (galvenokārt fruktozi), līdz 0.7% olbaltumvielu, 0.1% tauku, līdz 0.5% šķiedrvielu, pektīnvielas, vitamīnus C, A, B1, B2, PP. Tajā ir daudz folijskābes, kālija un magnija sāļu, kalcija, dzelzs, mangāna. Augļa nogatavošanās periodā mīkstumā veidojas fruktoze. Tā ir 2 reizes saldāka par parasto cukuru un zarnu traktā uzsūcas daudz lēnāk nekā saharoze. Tāpēc to iesaka gados vecākiem cilvēkiem, aterosklerozes slimniekiem, kā arī tiem, kuriem traucēta tauku un holesterīna apmaiņa. Arbūzu var ēst arī diabētiķi, tiesa, ne īpaši
lielos daudzumos.

Arbūzā ir daudz glikozes, kas nepieciešama cukura līmeņa regulēšanai asinīs. Tajā ir 20 reizes vairāk magnija nekā bumbieros un 15 reizes vairāk nekā svaigos kāpostos. Pektīnvielas un šķiedrvielas nepārstrādajas zarnu traktā, bet uzsūc toksiskās vielas, neitralizē tās un izdala no organisma. 100 g arbūza mīkstuma satur 8 mg askorbīnskābes jeb C vitamīna un 135 mg P
vitamīna.

200 g arbūza mīkstuma pilnībā nodrošina folijskābes nepieciešamo fizioloģisko devu organismā. Folijskābes nepieciešamība strauji pieaug pēc ilgstošas antibiotiku lietošanas, pie hroniskām zarnu trakta slimībām, aknu un asins slimībām. Šīs skābes trūkums organismā noved pie anēmijas.

Arbūzs satur aptuveni 90% ūdens. Taču šis ūdens ir īpašs. Arbūzu sula ir dzīvs, organisks ūdens, kas dod daudz organismam nepieciešamu vielu, izvada no tā toksīnus un ārstē.

Arbūza ķīmiskais sastāvs ļauj runāt ne tikai par tā garšas īpašībām, bet arī apgalvot, ka šī lielā, saldā oga ir brīnišķīgs ārsts, kas spēj palīdzēt cīņā ar nepatīkamām kaitēm.

Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
lachuks
ļoti jauki
27.09.2017. plkst. 17:55
saulite
Esmu bijusi Turcija,tur ir loti,loti garsigi un dabiski audzeti!Mes abi ar viru sava kopigaja celojuma ta saedamies,ka atbraucot uz Latviju uz tiem vairs negribejam pat skatities!Tie ir loti abrinojami augli! Tajos ir loti daudz udens,kas atira kermeni!
28.04.2008. plkst. 20:07
Arbūzs jāēd tā sezonas laikā - rudenī. Ziemā nopērkamajā auglī nav tā salduma un, jo ilgāk tas tiek glabāts, jo ātrāk zūd tā vērtīgās vielas. Arbūzs ir labs pamats augļu kokteiļos. Arbūzs rotā bērnu viesību galdu. Taču, lai bērnu ballītē galdauts netiktu nopilināts ar arbūza sulu un grīda netiktu piešķaidīta ar augļa sēkliņām, tam izdobj vidu un to pilda ar augļiem.
26.04.2008. plkst. 18:03
Arbūzā ir ļoti daudz magnija, kas vajadzīgs sirdij. Citur magnijs ir no 12 līdz 30 mg, arbūzā tas ir 224 mg.
26.04.2008. plkst. 18:02
Arbūzā ir viens no mazākajiem kālija daudzumiem, kas ir augļos - 64 mg. Citur tas ir 200 vai 300 mg. To svarīgi zināt slimniekiem ar nieru mazspēju, jo viņiem uzturā ir jāierobežo kālijs.
26.04.2008. plkst. 18:01

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 17. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Bija laiks, kad vīns bieži vien tika izrakstīts kā zāles pret bronhītu un gripu

Pasākumi

Prāta Vētra gatavo īpašu šīs vasaras vienīgo uzstāšanos

Grupa Prāta Vētra, kas 17.jūlijā uzstāsies Positivus festivālā Salacgrīvā, īpaši gatavojas savam vienīgajam šā gada koncertam Latvijā. Festivāla organizatori ir saņēmuši grupas...