Amerikas avokado citu augļu vidū izceļas ar to, ka tā ķīmiskas sastāvs ir kā dārzenim, kaut gan tas aug kokā kā auglis. Avokado ir mūžzaļš, ātraudzīgs, 6 – 15 metrus augsts lauru dzimtas koks. Tā dzimtene ir Meksika un Centrālamerika. Mūsdienās avokado koki savvaļā aug...
Septembris ir ne tikai visu skolēnu „iemīļotākais” mēnesis, jo tiek uzsāktas skolas gaitas, bet arī dzērveņu novākšanas laiks.
Kādu labumu mūsu veselībai un skaistumam dod šīs mazās, sārtās odziņas uzzināsi, ja izlasīsi šo rakstu līdz galam.
Nosaukums ''dzērvene"...
Pirmās liecības par banāniem atrastas 327 g. p. m. ē., kad Indijas iekarošanas laikā tos atklāja imperators Aleksandrs Lielais. Zviedru botāniķis Linnaeus deva banāniem tā latīņu nosaukumu Musa Sapietum, kas tulkojumā nozīmē „baltā cilvēka auglis”.
Banāns ir daudzgadīgs...
Riekstkoks ir liels, līdz 30 metrus augsts koks ar lielām, saliktām lapām. Augļus tas sāk dot no 10 – 12 gadus vecuma un ir ārkārtīgi ilgmūžīgs – var sasniegt 300 un pat 400 gadu vecumu.
Riekstkoka dzimtene ir Vidusāzija un Kaukāzs. Tā auglis ir kaulenis, ko mēs saucam par...
Pārmērīga ķermeņa masa veicina sirds slimības, asinsvadu aizsprostojumu, paaugstina asinsspiedienu un sekmē arī citas kaites.
Tādēļ minēsim dažus vienkāršus paņēmienus, kas saistīti ar ikdienas ēšanas paražām un kas var palīdzēt krietni samazināt kaloriju...
Melones dzimtene ir Mazāzija un Vidusāzija, kur to audzēja jau pirms mūsu ēras. Melones pazina arī senie grieķi un romieši.
Meloņu mīkstums satur līdz 16% cukuru – saharozi, fruktozi un glikozi, izcili daudz C vitamīna, vitamīnus B1,B2,B6,B15, PP, folijskābi, A provitamīnu, daudz...
Zemesrieksti jeb arahiss ir ļoti populāri gan pazīstamās garšas, gan pieejamās cenas dēļ. Arahiss ir viengadīgs tauriņziežu dzimtas augs. Tam ir sīki, dzeltenīgi oranži ziedi. Pēc apputeksnēšanās pāksts aizmetnis iegremdējas augsnē, kur turpina attīstīties. Pāksts iekšienē...
Pērkot žāvētus augļus, mēs, protams, neizbaudām brīnišķīgo svaigo augļu aromātu un visu tajos esošo vitamīnu buķeti. Taču žāvētajiem augļiem salīdzinājumā ar svaigiem ir arī savas priekšrocības. Nav jāuztraucas, vai augļi ir nogatavojušies. Tos var ilgi glabāt,...
Arbūza dzimtene ir Āfrika. Vēl tagad Kalahari pustuksnesī ir sastopami savvaļas arbūzi. Arbūzus audzēja jau senajā Ēģiptē un Romā. Uz Eiropu tos līdz ar citiem svešzemju brīnumiem atveda krustneši.
Arbūzus ēd svaigus, sālītus, izmērcētus cukura sīrupā. Karsējot arbūzu...
Pistācija ir 5 – 10 metrus augsts
anakardiju dzimtas koks vai krūms ar ādainām lapiņām un sīkiem ziediņiem, tā
auglis ir apaļš krēmkrāsas, tumši sarkans vai tumši violets kaulenis.
Pistācijas aug lēnām, toties var sasniegt 300 un pat 400 gadu vecumu. Attēlā: Pistācijas...
Topu augs ananāss pieder pie bromēlijas dzimtas. Šajā dzimtā ietilpst tādi pazīstami telpaugi kā bilberģija, ehmeja, nidulārija, tilandsijas un citi. Dabā ananāss izaug līdz 80 cm augsts. Ananāsa dzimtene ir Brazīlija, kur tas vēl tagad aug tropu mežos.
Tas veidojums, ko mēs...
Vārds "kafija" ir cēlies no Kafas provinces Etiopijā. Vietējie iedzīvotāji izmantojuši kafiju kā pārtikas produktu. Sajaucot zaļo kafijas pupiņu mīkstumu ar dzīvnieku taukiem, viņi gatavoja no šīs masas bumbiņas, kuras izmantoja kā pārtiku garos...
Aprikožu dzimtene ir Tjanšana kalni. Aprikozes kultivēja jau divus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras. Teika vēsta, ka pēc Bābeles torņa sabrukšanas pārceļotāji, kas devās pāri Kaukāza kalniem līdz Kaspijas jūrai, nesa sev līdzi aprikožu stādus un pa ceļam tos dēstīja. Tagad...
Jau 16. gadsimta dziednieks Kalpeppers atklāja, ka mellenes labvēlīgi iedarbojas uz aknām un kuņģi, ir savelkošs līdzeklis, palīdz hroniska klepus un plaušu slimību ārstēšanā. Interesanti, ka tāda lielvalsts kā ASV mellenes medicīnā plašāk sāka izmantot tikai pēc II Pasaules...
Ja esat veselīgas dzīves piekritējs, noteikti papildiniet savu ēdienkarti katru dienu ar ārstnieciskiem ēdieniem.Mūsdienu piesārņotajā un stresa pilnajā pasaulē veselīgi produkti ir nozīmīgāki kā jebkad agrāk, jo tie palīdz uzveikt dažādas slimības un kaitīgo vides...
Svara pieaugumu ietekmē liekais uztura daudzums un nepietiekamā fiziskā aktivitāte.
Pārēšanās noved pie organisma saindēšanās, kā rezultātā pārlieku ātri tiek izsmeltas tā rezerves, kas ir spēka un veselības avots.
Pat tad, ja aptaukošanos ir izraisījuši pārmantoti...
Brokastīs apēstie augļi un dārzeņi atjauno un uztur labu veselību un spirgtu ārējo izskatu.
Arī olas un siers ir ļoti veselīgs un labs uzturs. Olas ieteicams vārīt verdošā ūdenī 3 – 6 minūtes. Pēc olām vai siera svaigi augļi mutē atstāj patīkamu garšu un veicina...
Ūdens ir plaši sastopama viela, kas ir visas dzīvības pamatā, visām mums zināmajām dzīvības formām ir vajadzīgs ūdens, arī mūsu organismam.
60% cilvēku dienā izdzer mazāk par pusi no ieteicamā ūdens daudzuma, un tas nozīmē, ka lielākā daļa no mums ir dehidratēti. Tas ir...
Dabas dziedniecībā vienmēr ir izmantoti ārstniecības augi. To iekļaušana uzturā un izmantošana tējās ir divi vienkārši un efektīvi veidi, kā panākt tūlītēju iedarbību. Lielāko daļu svaigu ārstniecības augu var sasmalcināt un pievienot salātiem, sviestmaizēm un uz plīts...
Ar uzturu var visātrākā veidā tieši ietekmēt veselību. Pārtiku lieto katru dienu, un, iepazīstot pārtikas produktu medicīniskās un uztura vērtības, ir iespējams ārstēt slimības un nostiprināt veselību.
Visiem ir pazīstamas uztura pamatsastāvdaļas – olbaltumvielas, tauki...