Forums

sooch sooch Zivju ēdienu pagatavošana
Zivju ēdienu gatavošanai lieto svaigas (dzīvas, atdzesētas), saldētas kā arī sālītas zivis. Dzīvas zivis nonāvē ar spēcīgu sitienu par galvu un ar asu nazi pārgriež asaku pie galvas. Saldētas zivis (lielākās zivis, saldētās zivju filejas) atlaidina gaisā pie temperatūras 12...16oC. Mazāka izmēra zivis atlaidina aukstā ūdenī (10...12oC). Lai samazinātu zivīs minerālvielu zudumu mērcēšanas laikā, mērcējamam ūdenim pievieno sāli (uz 1l ūdens 7-10g sāls). Zivis atlaidinot ūdenī, zivju muskuļaudi uzbriest un zivju svars palielinās 5-10%. Atlaidināšanas ilgums atkarīgs no zivju lieluma, ūdens temperatūras un svārstās no 1.5 līdz 6 stundām. Sālītās zivīs ir 12-22% sāls. Lai samazinātu sāls saturu līdz 3-5%, zivis mērcē aukstā ūdenī 4-6 stundas. Mērcēšanas laikā ūdeni maina ik pēc stundas.

Zivju tīrīšana

Zivis, kas pārklātas ar zvīņām, liek uz zivju dēļa ar galvu pie kreisās rokas un asti pie labās. Zvīņas nokasa ar asu nazi vai īpašu zivju tīrāmo, sākot no astes galvas virzienā. Sevišķi rūpīgi nokasa zivs vēdera daļu, jo tā apklāta sīkām, cieši pieguļošām zvīņām.

Ar gļotām pārklātas zivis (zušus, nēģus, līņus) noberzē ar sāli vai applaucē verdošā ūdenī. Pēc tam gļotas viegli atdalīt.

Zivis tīrot, tās nedrīkst saspiest, jo tad pārspiež žultspūsli un žults piešķir zivju gaļai rūgtu garšu. Pēc zvīņu un gļotu atdalīšanas zivis noskalo. Tad uzšķērž, pārgriežot zivs vēderu līdz anālai spurai, un izņem iekšējos orgānus. Reņģēm un citām mazākām zivtiņām atgriež galvu un kopā ar to izņem iekšējos orgānus, vēdera dobumu atstājot veselu. Zivju galvām izņem žaunas, jo tajās mitinās dažādi ūdens parazīti. Butēm izdara slīpu griezienu, lai atdalītu galvu un daļu vēderiņa, un izņem iekšas. Ādu no tumšās zivs puses novelk, sākot ar galvu, no gaišākās zivs puses nokasa sīkās zvīņas, gļotas un atgriež spuras.

Zivju sadalīšana

Mazas zivtiņas (reņģes, asarus u.c.) atstāj nesadalītus - veselas, ar galvu, vai galvu atdala. Vidēja lieluma (līdz 1.5 kg) zivīm nogriež galvu, asti, spuras un sagriež gabaliņos, neizņemot mugurkaula asaku. Lielākām zivīm nogriež galvu, asti, spuras un zivi gar mugurkaula asaku pārgriež uz pusēm. Pēc tam katru zivs pusi ar vai bez asakām sadala šķērsām gabaliņos.

Zivju masas sagatavošana

Izvēlas svaigas vai sālītas zivis - mencas, jūras asarus, zandartu, līdaku un citas. Notīrītām, uzšķērstām zivīm atdala ādu, asakas, sagriež gabaliņos un maļ gaļas mašīnā. Pēc tam maļ otrreiz kopā ar ūdenī izmērcētu baltmaizi (bez garozas), pievieno sviestu, margarīnu vai cūku taukus (uz 1 kg zivju filejas 50 - 100g tauku), sāli, smalkos piparus, citas garšvielas pēc vēlēšanās un sastrādā, līdz masa kļūst vijīga. Uz 1 kg zivju filejas ņem 250g baltmaizes, 350-400g ūdens vai piena, 20g sāls un 1 g smalko piparu. No šādi pagatavotas zivju masas izveido kotletes, plācenīšus un citus izstrādājumus. Zemāk varat apskatīt zivju kotletes ar piedevām.

Var pagatavot arī putoto zivju masu. Zivis kopā ar pienā vai saldā krējumā izmērcētu baltmaizi izmaļ 3-4 reizes gaļas mašīnā, pievieno sāli, olas baltumu un puto, līdz masa kļūst balta un putaina. Putošanas laikā pamazām pielej atlikušo pienu vai saldu krējumu. Uz 1 kg zivju filejas ņem 100g nobriedušas baltmaizes, 450-500g piena vai salda krējuma, 110g olas baltuma un 20g sāls. No putotas zivju masas var pagatavot sacepumus vai frikadeles.

Zivju vārīšana

Vāra garšīgākās un treknākās zivis (lašus, zandartus, foreles, plaužus u.c.) tvaikā vai ūdenī veselas vai sadalītas gabaliņos (150-200g). Veselas zivis vāra zivju vārāmā katlā, bet zivju gabaliņus lēzenā katliņā, sakārtojot vienā kārtā. Katlā sakārtotas zivis pārlej ar ūdeni, lai tās būtu pārsegtas (veselas zivis ar aukstu ūdeni, zivju gabaliņus - ar verdošu ūdeni). Ūdenim pieliek sāli, pētersīļus, sīpolus, nedaudz piparu un lauru lapas. Lai saglabātu zivju krāsu (piemēram lasim, forelei), ūdenim pielej etiķi (uz 1l ūdens 2 ēdamkarotes etiķa). Zivis vāra uz mazas liesmas 15-18 minūtes (~90oC), līdz gatavas - ādiņa iesprēgājusi, gaļa ir balta un stingra un atdalās no asakām. Ūdeni, kurā zivis ir vārītas, izlieto mērces vai zivju zupu gatavošanai. Zemāk varat apskatīt vārītas zivs filejas.

Zivju sautēšana

Zivis sautē veselas vai gabaliņos. Sautējamā katliņā saliktas zivis līdz pusei pārlej ar zivju buljonu vai ūdeni (uz 1 kg zivju 0.3l ūdens), pieliek sasmalcinātus sīpolus, pētersīļus un sāli. Katliņu cieši nosedz ar vāku un virs plīts vai cepeškrāsnī sautē 15-20 minūtes. Lai zivis būtu garšīgākas, tad sautējot pielej balto galda vīnu vai atšķaidītu citronskābi, dažreiz pieliek baravikas vai šampinjonus. No šķidruma, kurā zivis sautētas, gatavo mērci. Šādi gatavotas zivis var pasniegt ar dažādām mērcēm (piemēram, šampinjonu mērci), sautētiem dārzeņiem, rotā ar citrona šķēlītēm un svaigiem zaļumiem. Zemāk varat apskatīt zivju sautējumu.

Zivju cepšana

Zivis cep mazā tauku daudzumā vai iegremdējot taukos. Mazā tauku daudzumā cep dažādas zivis - veselas vai sagrieztas gabaliņos. Zivju gabaliņos 2-3 vietās iegriež ādu, lai cepot neliecas. Zivis pirms cepšanas pārkaisa ar sāli, apviļā miltos vai iemērc sakultā olā un pēc tam apviļā rīvmaizē. Liek uz pannas sakarsētos taukos, apcep no abām pusēm gaiši brūnas un turpina cept cepeškrāsnī 5-10 minūtes. Lielā tauku daudzumā cep vērtīgākas un garšīgākas zivis (lasi, zandartu). Zivju fileju sagriež gabaliņos, iemērc sakultā olā, apviļā rīvmaizē vai iemērc šķidrā mīklā. Sakarsētos taukos (160-180oC) liek sagatavotos zivju gabaliņus un cep, līdz gatavi. Cepeškrāsnī cep ar dārzeņiem pildītas nelielas zivis vai arī folijā ietītas zivis kopā ar dārzeņiem. Uz grila restītēm cep marinētas zivis, pārslakot ar eļļu, un nemarinētas zivis, pārkaisot ar garšvielām, un iepanētas rīvmaizē. Zivju gabaliņus uz ietaukotām restītēm cep no abām pusēm, līdz tie ir gatavi un ir iecepies restīšu raksts. Ceptās zivis var pasniegt ar ceptiem dārzeņiem, zaļumu sviestu, citronu šķēlīti, tomātu mērci vai majonēzes mērci. Zemāk varat apskatīt ceptu un grilētu laša fileju ar piedevām.

Saceptas zivis

Jēlas, sautētas vai ceptas zivis var sacept kopā ar mērcēm (piemēram, krējuma vai tomātu) un dažādiem dārzeņiem. Sagatavotās zivis, mērci, dārzeņus liek veidnē un cepeškrāsnī sacep. Zemāk varat apskatīt laša sacepumu

03.08.2008. plkst. 13:41
(1 atbildes)
Translate

Šodien

2019. gada 13. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Pasākumi

Jauniestudējums "Uz tirgus"

Dirty Deal Teatro šajā nedēļas nogalē atklāj jauno sezonu ar Valtera Sīļa un Edgara Kaufelda jauniestudējumu "Uz tirgus".

Tirgus ir vieta, kur dabūsi labāko produktu par...