Forums

sooch sooch Nedaudz par vistu
Daudzi dietologi un notievēšanas diētu speciālisti no gaļām iesaka uzturā lietot tieši vistu gaļu, protams, no sākuma atbrīvojot to no taukiem un ādas.

Vistas gaļa ir maiga un to var sadalīt visdažādākajos veidos. Ēdienu gatavošanā var izmantot gan veselu vistu, gan pašlaik veikalā pieejamās vistu daļas.

Vistas buljona (zupas pamatam) vārīšanai vislabāk izmantot vistu muguriņas, kuras ir lētas un, bez tam, satur pietiekoši daudz gaļas, lai zupu aizdarītu.
Ja ēdienam ir nepieciešams vairāk gaļas, kura jāsagriež nelielākos gabalos, nav obligāti jālieto vistas fileja. To lieliski var aizvietot vistu šķiņķīši, pirms gatavošanas tos atkaulojot.
Pērkot svaigu, atdzesētu vistu, jāseko tās krāsai. Ādai jābūt maigi rozā, bez plankumiem un bojājumiem un nedaudz valgai.
Saldētu vistu nav ieteicams atkārtoti saldēt pēc atkausēšanas, jo tad gaļa kļūs sausa un tā zaudēs daudzas savas labās īpašības.
Saldētu vistu vislabāk atkausēt ledusskapī – ielikt uz diennakti +3 - +6 grādos kādā traukā. Var atsaldēt arī zem tekoša auksta ūdens, bet tad vistai noteikti jābūt ietītai pārtikas plēvē. Nekādā gadījumā nevajag atkausēt zem karsta ūdens.
Vārot veselu vistu, uzliec katlam vāku, kuru noņem, kad ūdens sāk vārīties. Vistai noņem putas, pievieno veselas nesagrieztas garšsaknes un veselus sīpolus, kurus pēc vārīšanas izņem ārā. Vārīt vajag uz nelielas uguns.
Veselu cāli vāra 30 minūtes, vistu – līdz vienai stundai.
Ja vistu cep cepeškrāsnī, tad zeltainas garoziņas iegūšanai vistu nosmērē ar sviestu vai krējumu. Vistas gatavību nosaka pārdurot ciskas resno daļu ar asu iesmiņu. Ja izdalās caurspīdīga suliņa – vista ir gatava, ja duļķaina un sarkanīga, tad nesteidzies to ņemt ārā no cepeškrāsns.
Veselu cāli cep cepeškrāsnī 25 – 40 minūtes, veselu vistu 40 minūtes līdz stundai.
Pirms sautēšanas vistu (veselu vai gabalos) vislabāk no sākuma apcept un tikai tad likt buljonā vai mērcē sautēšanai. Nekādā gadījumā nesāli vistu pirms sautēšanas. To dara tikai beigās, pretējā gadījumā gaļa kļūs sausa.
Cepot veselu vistu vai gabalus cepeškrāsnī, paliec zem ādas sviesta vai margarīna (Rama, Eve) pikučus – gaļa kļūs sulīgāka.
Pēc leģendas, Napoleons nevarējis ciest vistu. Iemesls ļoti vienkāršs – savā bērnībā Korsikā viņam nācies pārtikt pārsvarā no vārītas vistas – nabadzīgo ģimeņu parstā ēdiena. Pēc tam vēl gadus trīsdesmit viņš bijis spiests ēst vistu dienējot armijā, jo tā ietilpa franču zaldātu un kaprāļu ēdiendevā. Kad Napoleons kļuva par imperatoru, viņš, piedraudot ar nāves sodu, aizliedza gatavot priekš viņa ienīsto vistu. Bet, kādu reizi pazīstamais kulinārs Lagupjērs, riskējot ar galvu, pasniedzis imperatoram aizliegto ēdienu no vistas. Imperators pamēģinājis un... Juties patīkami pārsteigts. Izrādījās, ka gatavojot vistu, pavārs pielicis garšvielas, kuras izmainījušas vistas garšu līdz nepazīšanai.

Un tā ir patiesība – vistu ēdienos var un vajag pievienot visdažādākās garšvielas. Tā, piemēram, Austrumos vistai bagātīgi pieliek ingveru. Indiešu virtuvē vistu sautē ar kardamonu. Lai pagatavotu visā pasaulē populāro ēdienu “Karry-vista”, ir nepieciešama kurkuma. Muskatrieksts un timiāns nelielos daudzumos lieliski bagātinās vistas ēdiena garšu. Rozmarīns cāļa un vistas gaļai piedos medījuma aromātu. Maltie melnie un baltie pipari ir vistas ēdienu klasika. Un, protams, nedrīkst nepieminēt ķiplokus un sīpolus, kuri gan atsevišķi, gan abi kopā veiksmīgi “draudzējas” ar vistas ēdieniem.

03.08.2008. plkst. 13:28
(1 atbildes)
Translate

Šodien

2019. gada 13. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Pasākumi

Klajā nāk filmas “RocknRolla” mūzikas izlase

Oktobra sākumā Latvijā izdevniecības “Universal Music” apgādā klajā nākusi jaunākās Gaja Ričija filmas “RocknRolla” mūzikas izlase, kurā ietverti režisora izvēlēti rokmūzikas...