Syrah/Shiraz

Syrah/Shiraz

Šīs vīnogas Francijā ir pazīstamas kā Syrah, bet Austrālijā kā Shiraz. ASV ražotajos vīnos tās var parādīties zem jebkura no šiem nosaukumiem, atkarībā no vīna darītavas stila.

Tiek uzskatīts, ka vīnogu nosaukums cēlies no Persijas pilsētas – Shiraz – no kurienes tās visticamākais nākušas. No šīm vīnogām tiek iegūti bagātīgi vīni ar spēcīgu krāsu un garšu. Siltākās klimata joslās, piemēram, Austrālijā vīni, kas ražoti no Shiraz, ir saldāki un nobriedušāki, savukārt vēsākās klimata zonās, piemēram, Rhone ielejā (Francija) vīniem raksturīga vairāk piparu un garšvielu smaržas un garšas.

Syrah parasti ir gatavi dzeršanai agrā vecumā un lielākā daļa tiek ražota, lai tiktu patērēta gada laikā, kopš izlaišanas (divus gadus, kopš ražas).

No otras puses, pastāv atsevišķi Syrah/Shiraz piemēri ar ļoti garu mūžu, piemēram, Hermitage (Francija) un Penfold’s Grange (Austrālija).

Syrah/Shiraz uz Franciju atveda bruņinieks Guy De’Sterimberg, kas atgriezās no kara gājiena. Viņš kļuva par vientuļnieku un savās mājās – Rhone upes ielejā – izveidoja vīna dārzu uz stāva kalna. Tas kļuva pazīstams kā Hermitage (tulk. – vientuļnieka mītne).

Syrah vīnu popularitāte izplatījās Rhone upes ielejā un tagad šīs vīnogas tiek izmantotas labāko šī reģiona vīnu ražošanā. Syrah bieži vien tiek blendētas ar Grenache un ir nozīmīgas vīnogas slavenā Chateauneuf du Pape ražotajā produkcijā.

Austrālijā šīs vīnogas ir pazīstamas kopš 1832.gada, kad James Bushby no Eiropas ieveda vairākas vīnogas. Vismaz pirmos simts gadus Austrālijā Shiraz tika izmantota kā sastāvdaļa blendei un netika vinificētas atsevišķi. Tās vēlāko uzplaukumu sekmēja Austrālijas siltākie klimatiskie apstākļi.

Austrālijā Shiraz ir atradušas īstu mājvietu. Shriaz vīnogu stādījumi no sarkanajām vīnogu šķirnēm aizņem vislielāko stādījumu platību Austrālijā, kur tās dažkārt tiek blendēti ar Cabernet Sauvignon vai dažkārt ar Mourvedre.

Lai no kurienes nāktu Shiraz, šīs vīnogas ir pierādījušas, ka pie atbilstošiem nosacījumiem tās spēj radīt dažus izcilus vīnus. Ir ļoti svarīgi atrast īsto vietu, kur stādīt vīnogas, lai ierobežotu vīnogu augšanu un sasniegtu vislabākos rezultātus.

Shiraz vīnus vislabāk baudīt kopā ar liellopu gaļas fileju (it sevišķi ar tomātu izcelsmes mērcēm), maltītēm ar bagātīgām garšvielām, teļa, ķengura gaļu un pīles cepeti. Dzirkstošie shiraz vīni labi iederas pie smalkmaizītēm un pudiņiem.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Jānis Asariņš
Patiesībā lielu popularitāti šis vīnogas iekarojot tikai pēdējā laikā. Ar prieku varu apgalvot, ka pamatā uz Shiraz vīniem un to blendiem var paļautes, tie nekad nepievils. Īpaši Jakobs Greek, vai Wolf Blass vīna ražošanas milži to vienmēr piedāvā lētu, kvaltatīvu, kuriem es piemēram nespēju atšķirt ražas gadu dažādību. Ar Shiraz es parasti iesaku cilvēkiem spert pirmos soļus vīna pasaulē. Man garšo ar taizemiešu virtuvi un ar liellopa steiku tomātu - sīpolu mērcē, kura gatavota nelielā daudzumā izmantojot pannā palikušo steika sulu. Mērcei noteikti pievienojiet brendiju, tas padarīs tomātus dzīvākus, brendijs ar tomātu spēlē tik pat efektīvi kā rums ar augļiem. Ēdienu variet pārliet ar karotītē sasildītu aizdedzinātu brendiju(es personīgi izmantoju moldāvu Aroma), jūsu draugi to spēs novērtēt!
02.12.2007. plkst. 18:27

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 15. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

1600.gadā termometri bija pildīti nevis ar dzīvsudrabu, bet brendiju

Pasākumi

Grupa FINX iepriecina krievvalodīgos

Jelgavnieku apvienība FINX laidusi klajā krievu valodā iedziedātu dziesmu “Ti pozavi i ja vernus”. ...