Pinot Noir

Pinot Noir

Pinot Noir ir vienas no visgrūtāk audzējamām vīnogām, lai no tām iegūtu kvalitatīvu vīnu. Taču tai pat laikā no šīm vīnogām iegūtais vīns ir viens no vislabākajiem, ja audzēšanas process ir noritējis pareizi. Šīm vīnogām ir ļoti specifiskas prasības to audzēšanai – tām ir nepieciešamas siltas dienas un vēsas naktis. Ja Pinot Noir vīnogas augšanas sezonas laikā ir saņēmušas pārāk maz siltuma, vīni, kas ražoti no šādām vīnogām, ir plāni un bāli. Savukārt, ja audzēšanas sezonas laikā pinot noir saņem pārāk daudz siltuma, vīnam ir pārgatavojusies, „vārīta” garša.

Pinot Noir dod nelielu ražu. Kā sarkanām vīnogām, tajās ir neliels tanīnu un salīdzinoši augsts skābuma līmenis.

Savu nosaukumu Pinot Noir ieguva Burgundijas reģionā (Francijā), kur šīs vīnogas lielākoties tiek izmantotas sarkano vīnu ražošanā. Tās tāpat ir galvenās komponentes lielākās daļas Champagne un Kalifornijas dzirkstošo vīnu sastāvā.

Viens no perspektīvākajiem Pinot Noir audzēšanas reģioniem tiek prognozēts Oregona (ASV), taču daudzsološi vīni nāk arī no Jaunzēlandes. Savukārt Spatburgunder (Vācija), sakarā ar tur valdošo vēsāko klimatu, ražotie vīni ir svaigāki un vieglāki kā citur.

Šiem vīniem visnozīmīgākās raksturiezīmes ir spēcīgs ķiršu un zemeņu aromāts un garša. Nobriedināšanas potenciāls svārstās no 3 līdz 12 gadiem, atkarībā no vīna kvalitātes un stila.

Kombinācijā ar ēdieniem Pinot Noir ir ļoti daudzveidīgi vīni, taču īpaši labi tie iederas kopā ēdieniem, kas pagatavoti no jūras veltēm.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Nikos
Silto zemju vini biezi zaude savu aristokratismu tajas vieglajas un intensivajaas buķetees - vietas, kur daudz saules un karstums visi vini garso pec zaptes un intensiviem augliem un ogam.
23.11.2012. plkst. 21:46
Jānis Asariņš
Esmu bijis ļoti patīkami iepriecināts baudot Southern Sisters in Adelaide hills 2003 Pinot Noir, Austrālijas vīnu. Vīns varbūt nebija pietiekami tumīgs, lai tas būtu dižciltīgs, varbūt pat nokrišņu daudzums bijis audzēšanas gadam paliels. Viegli iedzerams un garšas ziņā bija mazāk stiprs nekā rakstīts uz pudeles. Gatavots acīm redzot modernās fermentācijas ražotnēs neizturot ozola mucās. Lai man piedod visi daudzo vīna aromātu aprakstītāji es nesagaršoju vīna neko vairāk par upeni. Bet toties kādu upeni! Svaigas vasaras upeņu baudījums ar zaru, lapu, pumpuru un ogu aromātu ar ilgstošu garšas baudu mutē. Kā aperatīvu izdzēru apmēram puslitru savā nodabā viens pats. Reizēm vīns spēj kompensēt to iztrūkumu, kura normālam latvietim aizņemtībā tik ļoti ir pietrūcis.
30.11.2007. plkst. 11:16

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Vaniļa, mokka kafija, šokolāde un kanēlis tiek uzskatīti par „smagiem” un nepiemērotiem vīna pavadoņiem, kaut arī to smarža un nianses piemīt dažādu vīnu aromātos

Pasākumi

Lailas Pakalniņas īsfilma konkursa skatē prestižajā Kannu kinofestivālā!

Nacionālais Kino centrs ar lielu prieku informē, ka latviešu kinorežisores Lailas Pakalniņas īsfilma ir viena no tām izredzētajām deviņām visas pasaules īsfilmām, kas izvēlētas...