Vīnogu šķirnes

Maurodafni vīnogas

Maurodafni vīnogas (6)

Maurodafni vīnogas tiek audzētas vienīgi Grieķijas pilsētas Patras apkārtnē un no tām gatavo saldos deserta vīnus pēc solera tehnoloģijas (līdzīgi kā madeiru, šeriju, muskat un muskadelle vīnus, kā arī balzāmu un šerija etiķus).

Vīna ražotnes dibinātājs esot Bavārietis...

Pinot Meunier

Pinot Meunier (2)

Pinot Meunier vīnoga ir visnozīmīgākā Champagne reģiona (Francija) vīnoga. Tā ir viena no 3 autorizētām vīnogām, no kurām ir atļauts ražot šampānieti (kopā ar Chardonnay un Pinot Noir).
Pinot Meunier ir radusies Pinot Noir mutāciju rezultātā un ir pazīstamas jau kopš...

Tinta Cao

Tinta Cao (2)

Tinta Cao ir vidēja izmēra vīnogas ar biezu miziņu, kas aug mazos ķekaros. Raugoties no ražības viedokļa, šīs ir visneproduktīvākās no portvīna galvenajām vīnogu šķirnēm uzreiz aiz Touriga Nacional.
No Tinta Cao vīnogām ražotajiem vīniem ir raksturīgs vājāks alkohola...

Trebbiano

Trebbiano (1)

Trebbiano vīnogas pazīst arī ar nosaukumu Ugni Blanc. Tās audzē Francijā, Itālijā un Austrālijā, izmantojot arī brendija pagatavošanā. Vīni pārsvarā ir sausi un ar augstu skābuma pakāpi. Ugni Blanc izmanto konjaka ražošanā kā pamatvīnogas....

Gamay

Gamay

Gamay ir vīnogu šķirne, no kuras tiek ražoti labākie Beaujolais reģiona (Francija) vīni.
Tā kā vīni, kas ražoti no Gamay vīnogām ir viegli, ar zemu alkohola, bet augstu skābuma līmeni, kā arī ar ļoti izteiktu augļu garšu, pastāv ļoti trausla robeža, kuru pārkāpjot vīns...

Gewurztraminer

Gewurztraminer

Šī vīnogu šķirne pazīstama ar savu ziedu aromātu buķeti un pikantajām garšas nokrāsām. Vissekmīgāk to audzēšana norit Francijā (sevišķi Alzasā), Amerikas Savienotajās Valstīs (Kalifornijā, Oregonā, Vašingtonā), Vācijā un Jaunzēlandē. Vislabāk šai šķirnei patīk...

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc vīnogas tiek izmantotas vīnu ražošanā it visur, kur tās tiek audzētas. Sauvignon Blanc vīnogulāji ir izturīgāki pret svelmi, nekā daudzas citas šķirnes.
Vīni no šīm ogām pārsvarā ir ar augstu skābuma pakāpi un tiem garšā raksturīga melones garšas...

Merlot

Merlot (1)

Merlot vīnoga ir tuvākais radinieks Cabernet Sauvignon vīnogām daudzās jomās. Tām ir zemāks tannīnu līmenis, un no tām ražotie vīni nobriedinās ātrāk un ir ar maigāku struktūru. Lai padarītu maigāku vīnu garšu, Merlot bieži tiek kombinētas ar Cabernet Sauvignon vīnogām....

Syrah/Shiraz

Syrah/Shiraz (1)

Šīs vīnogas Francijā ir pazīstamas kā Syrah, bet Austrālijā kā Shiraz. ASV ražotajos vīnos tās var parādīties zem jebkura no šiem nosaukumiem, atkarībā no vīna darītavas stila.
Tiek uzskatīts, ka vīnogu nosaukums cēlies no Persijas pilsētas – Shiraz – no kurienes tās...

Carignane

Carignane (1)

Carignane vīnogu šķirne ir viena no izplatītākajām visā pasaulē. Tās popularitāte skaidrojama gan ar lielo ogu ražu, gan arī ar īpašībām, ko šīs ogas piedod vīniem. Vīnam, kas ražots no šīs šķirnes ogām, pārsvarā ir sarkanajiem augļiem raksturīgas īpašības, tumši...

Zinfandel

Zinfandel (3)

Sarkanais Zinfandel ir „Amerikas klasiskais vīns”. Sākumā pat tika uzskatīts, ka tas tiek ražots no dzimtajām Kalifornijas vīnogām. Pēc tam bija versija, ka zinfandel vīnoga nāk no Dienviditālijas, taču pēdējā informācija liecina, ka šīs vīnogas dzimtene tomēr ir...

Malvasia

Malvasia

Malvasia patiesībā ir vīnogu dzimta ar vairākām šķirnēm, ieskaitot Malvasia Bianca un Malvasia Nera. Visplašāk izmantotā ir Malvasia Bianca, no kuras ražo dažādus vīnus, sākot no ļoti sausiem un beidzot ar ļoti saldiem.
Tomēr jebkuram vīnu paveidam raksturīgi bumbieru un...

Chenin Blanc

Chenin Blanc (2)

Chenin Blanc ir baltās vīnogas, ko audzē Luāras ielejā Francijā, Dienvidāfrikā un Kalifornijā. No tām ražo aromātiskus vīnus ar augstu skābuma pakāpi. Chenin Blanc izmanto dažādu vīnu ražošanā, sākot no sausiem, beidzot ar ļoti saldiem (tas atkarīgs no vīndara velmēm)....

Viognier

Viognier

Viognier šķirne kādreiz bija diezgan izplatīta Condrieu apgabalā, Ronas ielejas ziemeļos Francijas dienvidrietumos. Šodien tā piedzīvo savu atdzimšanu, jo tiek audzēta Kalifornijā un citur pasaulē. Vīni, kas ražoti no šīs šķirnes vīnogām, ir augļaini, un tiem raksturīgi...

Cabernet Franc

Cabernet Franc (2)

Cabernet Franc ir sarkanā vīnoga, kas bieži tiek izmantotas Bordeaux vīnu blendēs, lai dzērienam piešķirtu skābumu un aromātu. Cabernet Franc parasti tiek izmantota kā mazākuma komponente (10% - 15%) blendē ar citām vīnogu šķirnēm, piemēram, Merlot un Cabernet Sauvignon, tomēr...

Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese ir galvenā Ziemeļitālijas Toskānas reģiona vīnogu šķirne, no kuras tiek ražoti Chianti, kā arī Brunello di Montalcino vīni.
Sangiovese vīni ir ar pikantu garšu, labu skābuma līmeni, vieglu struktūru un vidēju konsistenci. Lai gūtu labākus rezultātus, tās parasti...

Malbec

Malbec (4)

Malbec ir viena no sarkano vīnogu šķirņu „lielā sešinieka”, kas ir atzīta Francijas Bordeaux reģiona sarkano vīnu ražošanā. Bordeaux Malbec vīnogas tiek izmantotas tāpat kā šefpavārs izmanto garšvielas – malbec vīnogas tiek kombinētas ar citu vīnogu šķirnēm un tikai...

Barbera

Barbera

Barbera ir sarkano vīnogu šķirne, kas sevišķi izplatīta Itālijā.  Garšas buķetes ziņā tās vīniem ir kopīgas īpašības ar Cabernet Sauvignon, tomēr šiem vīniem ir augstāka skābuma pakāpe, kas padara tos piemērotākus ar garšvielām bagātiem ēdieniem, kuros izmantotas...

Muller - Thurgau

Muller - Thurgau (1)

Vīni, kas ražoti no Muller-Thurgau, pārsvarā ir vai nu sausi, vai pussausi, un viegli aromātiski. Šo šķirni izveidoja 19. gadsimta beigās, sakrustojot Riesling un Sylvaner. Tā ienākas agri un lieliski jūtas vēsākos klimatiskajos apstākļos. Muller-Thurgau pārsvarā audzē Vācijā...

Gruner Veltiner

Gruner Veltiner

Šī ir izplatītākā šķirne Austrijā, šajā valstī aizņemot vairāk, nekā vienu trešdaļu no visiem vīnogulāju dārziem. Nekur citur pasaulē tā netiek audzēta kaut cik lielos apjomos. Šī ir balto vīnogu šķirne, kas izmantojama gaišu un izsmalcinātu vīnu ražošanā, kuriem...

Translate

Šodien

2019. gada 23. janvārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Labs galda vīns ir jāatver un jādekantē 1 līdz 24 stundas pirms pasniegšanas, lai maksimizētu tā smaržu un garšu

Pasākumi

The Killers izdod jaunu albumu

Grupa “The Killers” izdevusi savu trešo studijas albumu “Day & Age”, kas no šīs nedēļas pieejams arī Latvijā....