Vīnogu šķirnes

Maurodafni vīnogas

Maurodafni vīnogas (6)

Maurodafni vīnogas tiek audzētas vienīgi Grieķijas pilsētas Patras apkārtnē un no tām gatavo saldos deserta vīnus pēc solera tehnoloģijas (līdzīgi kā madeiru, šeriju, muskat un muskadelle vīnus, kā arī balzāmu un šerija etiķus).

Vīna ražotnes dibinātājs esot Bavārietis...

Muller - Thurgau

Muller - Thurgau (1)

Vīni, kas ražoti no Muller-Thurgau, pārsvarā ir vai nu sausi, vai pussausi, un viegli aromātiski. Šo šķirni izveidoja 19. gadsimta beigās, sakrustojot Riesling un Sylvaner. Tā ienākas agri un lieliski jūtas vēsākos klimatiskajos apstākļos. Muller-Thurgau pārsvarā audzē Vācijā...

Cabernet Franc

Cabernet Franc (2)

Cabernet Franc ir sarkanā vīnoga, kas bieži tiek izmantotas Bordeaux vīnu blendēs, lai dzērienam piešķirtu skābumu un aromātu. Cabernet Franc parasti tiek izmantota kā mazākuma komponente (10% - 15%) blendē ar citām vīnogu šķirnēm, piemēram, Merlot un Cabernet Sauvignon, tomēr...

Pinot Noir

Pinot Noir (2)

Pinot Noir ir vienas no visgrūtāk audzējamām vīnogām, lai no tām iegūtu kvalitatīvu vīnu. Taču tai pat laikā no šīm vīnogām iegūtais vīns ir viens no vislabākajiem, ja audzēšanas process ir noritējis pareizi. Šīm vīnogām ir ļoti specifiskas prasības to audzēšanai –...

Carignane

Carignane (1)

Carignane vīnogu šķirne ir viena no izplatītākajām visā pasaulē. Tās popularitāte skaidrojama gan ar lielo ogu ražu, gan arī ar īpašībām, ko šīs ogas piedod vīniem. Vīnam, kas ražots no šīs šķirnes ogām, pārsvarā ir sarkanajiem augļiem raksturīgas īpašības, tumši...

Folle Blanche

Folle Blanche (1)

Agrākos laikos šī vīnogu šķirne bija dominējošā Armanjakas reģionā, tomēr šodien šajā reģionā priekšroka tiek dota Ugni Blanc vīnogulājiem, kuru raža ienākas agrāk. Vīni, kas ražoti no Folle Blanche vīnogām, ir diezgan asi un smalki. Mūsdienās šīs vīnogas pārsvarā...

Zinfandel

Zinfandel (3)

Sarkanais Zinfandel ir „Amerikas klasiskais vīns”. Sākumā pat tika uzskatīts, ka tas tiek ražots no dzimtajām Kalifornijas vīnogām. Pēc tam bija versija, ka zinfandel vīnoga nāk no Dienviditālijas, taču pēdējā informācija liecina, ka šīs vīnogas dzimtene tomēr ir...

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc vīnogas tiek izmantotas vīnu ražošanā it visur, kur tās tiek audzētas. Sauvignon Blanc vīnogulāji ir izturīgāki pret svelmi, nekā daudzas citas šķirnes.
Vīni no šīm ogām pārsvarā ir ar augstu skābuma pakāpi un tiem garšā raksturīga melones garšas...

Barbera

Barbera

Barbera ir sarkano vīnogu šķirne, kas sevišķi izplatīta Itālijā.  Garšas buķetes ziņā tās vīniem ir kopīgas īpašības ar Cabernet Sauvignon, tomēr šiem vīniem ir augstāka skābuma pakāpe, kas padara tos piemērotākus ar garšvielām bagātiem ēdieniem, kuros izmantotas...

Malbec

Malbec (4)

Malbec ir viena no sarkano vīnogu šķirņu „lielā sešinieka”, kas ir atzīta Francijas Bordeaux reģiona sarkano vīnu ražošanā. Bordeaux Malbec vīnogas tiek izmantotas tāpat kā šefpavārs izmanto garšvielas – malbec vīnogas tiek kombinētas ar citu vīnogu šķirnēm un tikai...

Riesling

Riesling

Riesling vīnogas uzskata par vienu no izcilākajām šķirnēm vīna darīšanas industrijā. No vīnogām, kas audzētas vēsos klimatiskajos apstākļos, iegūst izcilus vīnus ar augstu skābuma pakāpi un izsmalcinātu eleganci. Šiem vīniem parasti raksturīga svaigu augļu garšas buķete....

Petit Sirah/Petite Sirah/Petit Syrah/Petite Syrah

Petit Sirah/Petite Sirah/Petit Syrah/Petite Syrah

Šie visi ir vienas sarkano vīnogu šķirnes nosaukumi. Mēs zinām, ka lielākā daļa Kalifornijas Petite Syrah patiesībā ir Durif šķirnes vīnogulāji, kas radīti Francijā 19. gadsimta beigās, Doktoram Durifam sakrustojot Syrah un Peloursin šķirnes. Laikā gaitā tā no Francijas...

Cinsault

Cinsault (1)

Cinsault ir ļoti sena vīnogu šķirne, kas tiek audzēta Francijas dienvidos. Tās vislabāk aug mitrās augsnēs saulainās kalnu nogāzēs un labi pacieš ļoti karstus laika apstākļus.
Cinsault aug ļoti strauji un dod lielu daudzumu lielas, saldas ogas.
No Cinsault vīnogām tiek...

Syrah/Shiraz

Syrah/Shiraz (1)

Šīs vīnogas Francijā ir pazīstamas kā Syrah, bet Austrālijā kā Shiraz. ASV ražotajos vīnos tās var parādīties zem jebkura no šiem nosaukumiem, atkarībā no vīna darītavas stila.
Tiek uzskatīts, ka vīnogu nosaukums cēlies no Persijas pilsētas – Shiraz – no kurienes tās...

Semillon

Semillon (2)

Semillon nogatavojas agrāk, nekā pārējās vīnogas, turklāt tām mazāk kaitē lietus un sals. Vīni, kas ražoti no šīm ogām, lepojas ar bagātīgu garšas buķeti un ir ļoti aromātiski. Pārsvarā Semillon tiek jauktas ar citām šķinēm (sevišķi Sauvignon Blanc), lai vīnā...

Tinta Cao

Tinta Cao (2)

Tinta Cao ir vidēja izmēra vīnogas ar biezu miziņu, kas aug mazos ķekaros. Raugoties no ražības viedokļa, šīs ir visneproduktīvākās no portvīna galvenajām vīnogu šķirnēm uzreiz aiz Touriga Nacional.
No Tinta Cao vīnogām ražotajiem vīniem ir raksturīgs vājāks alkohola...

Merlot

Merlot (1)

Merlot vīnoga ir tuvākais radinieks Cabernet Sauvignon vīnogām daudzās jomās. Tām ir zemāks tannīnu līmenis, un no tām ražotie vīni nobriedinās ātrāk un ir ar maigāku struktūru. Lai padarītu maigāku vīnu garšu, Merlot bieži tiek kombinētas ar Cabernet Sauvignon vīnogām....

Pinot Gris

Pinot Gris (2)

Pinot Gris šķirne Itālijā ir pazīstama ar nosaukumu Pinot Grigio, bet Vācijā – ar Rulander. Pārsvarā no tām gatavo vidējas kvalitātes vīnus, izņemot Alzasas reģionā Francijā. Pinot Gris vīni ir lieliski sabalansēti un lepojas ar skaistiem ziedu aromātiem....

Trebbiano

Trebbiano (1)

Trebbiano vīnogas pazīst arī ar nosaukumu Ugni Blanc. Tās audzē Francijā, Itālijā un Austrālijā, izmantojot arī brendija pagatavošanā. Vīni pārsvarā ir sausi un ar augstu skābuma pakāpi. Ugni Blanc izmanto konjaka ražošanā kā pamatvīnogas....

Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese ir galvenā Ziemeļitālijas Toskānas reģiona vīnogu šķirne, no kuras tiek ražoti Chianti, kā arī Brunello di Montalcino vīni.
Sangiovese vīni ir ar pikantu garšu, labu skābuma līmeni, vieglu struktūru un vidēju konsistenci. Lai gūtu labākus rezultātus, tās parasti...

Translate

Šodien

2019. gada 07. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Vīna glāzei nekad nevajadzētu būt pilnākai par pusi. Iemesls tam ir tāpēc, lai vīnu varētu paskalināt glāzē, lai atbrīvotu tā garšu

Pasākumi

Vasaras skola par kultūrpolitikas tendencēm Austrumeiropā

Krakovas Starptautiskais Kultūras centrs sadarbībā ar Vīnes Viduseiropas institūtu aicina piedalīties vasaras skolā "20 gadi pēc komunisma. Kultūrpolitika Centrāleiropā", kas...