12 dzirkstošie vīni ballītēm

12 dzirkstošie vīni ballītēm

Jauno gadu bez šampanieša glāzes sagaida vai nu pilnīgi atturībnieki vai dīvaiņi. Taču izvēloties īsto dzērienu var nākties apjukt, jo veikalu plauktos atrodas simtiem eksmplāru, turklāt tie nepavisam nav vienādi.

Noteikti jāpievērš uzmanība cenām, jo, mazliet ilgāk pameklējot, var atrast patiešām labu dzērienu par pievilcīgu cenu.

Ja ir vēlēšanās iegādāties dzirkstošo vīnu no augsto cenu kategorijas, vajadzētu būt prātīgiem, jo bieži vien cena tiem ir mākslīgi "uzpūsta”. Noteikti jāņem vērā arī paša vēlmes un, ja ir zināma ballītes ēdienkarte, dzēriens jāpieskaņo tai (ja tajā dominē saldie ēdieni, brut jeb sausais šampanietis nebūs labākā izvēle).

Visbeidzot – vīns jāizvēlas atkarībā no pasākuma rakstura. Ja esat ielūgts jauno gadu atzīmēt biznesa partneru vidū, ieteicams iegādāties pazīstama zīmola vīnu, kas būs dārgāks, bet ļaus iemantot cieņu pārējo viesu acīs.

Piedāvājam aplūkot 12 dzirkstošos vīnus, kas lieti noderēs dažādās ballītēs.

Jautro ballīšu karalis – Marques de Gelida Cava 2004 Brut Exclusiva Reserva (8 LVL)

marquesdeGelidaCava.jpg - 7.62 KB

Šī spāņu dzirkstošā vīna oriģinālā, abstraktās mākslas stilā ieturētā, ķirbju dzeltenā etiķete, kas aptver visu pudeli, jau liecina par vīna radītāju kreatīvo domāšanu. Taču ne mazāk pārsteidzošs ir arī pudeles saturs.

Lielisko dzērienu var baudīt kopā ar draugiem vai arī izmantot aizvien populārākajā Kir Royale kokteilī.

Vīns, kas darīts no kataloņu vīnogu un chardonnay sajaukuma, ir pilnasinīgs, sauss un ļoti pašpārliecināts dzēriens ar vieglu citrusaugļu garšas dominanci, kas nesabojā patīkamos melleņu toņus.

Vērtīgs pirkums – Roederer Estate NV Anderson Valley (13 LVL)

RoederEstate.jpg - 7.55 KB

Kamēr Moet un Mumm savas gaitas izvērš tradīcijām bagātajā Napa ielejā, Champagne Roederer izvēlas vēsāko Mendocino County tālāk uz ziemeļiem, jo savos vīnos izmanto vēsākam klimatam atbilstošas ogas.

Šis vīna darītavas dzirkstošais vīns ir pagaidām slavenākais tās izstrādājums. To raksturo laba cena, uzticamība, plaša pieejamība, kā arī lieliskā garša - svaigais, dzīvīgais vīns iepriecina sulīgu dzelteno ābolu bumbieru garšas niansēm.

Saldumiņš – Prosecco Zeta (Zardetto) (14 LVL)

Proseccozeta.jpg - 8 KB

Viens no labākajiem itāļu tradicionālo vieglo un dzirkstošo vīnu paraugiem no Itālijas Veneto reģiona (Prosseco ir izmantotā vīnogu šķirne).

Zeta iemieso patīkamu saldumu, kas pārklāj kraukšķīgo, mazliet skābo garšas pamatni. Līdz ar to vīns ideāli sader ar vieglu, saldu desertu vai arī kā labs aperitīvs ar sāļām (piemēram, kanapē) uzkodām.

Jau vīna aromātu buķetes eksotiskums raisa neviltotu interesi, jo kombinācija ar muskatu un anīsu ir patiešām intriģējoša. Ļoti labs kokteilī ar apelsīnu sulu!

Mežonīgais – Majella 2005 Sparkling Shiraz (Coonawarra) (16 LVL)

majella.jpg - 12.08 KB

Kad pudele atkorķēta, glāzē ielietais vīns pārsteidz jau pirmajā acu uzmetienā – koši sarkans vīns, kas, šķiet, tikko no mucas nācis.

Nākamais pārsteigums - tas ne tikai lieliski garšo, bet ir arī (neraugoties uz smago faktūru un shiraz raksturīgo bagātīgumu) ļoti sabalansēts un atturīgs.

Iespējams, šāds dzēriens nav piemērots ikdienas baudīšanai, taču pēc pāris malkiem ozolkoka ietekmētu ogu toņiem bagātais dzēriens šķiet viens no labākajiem mūžā.

Īsts amerikānis – Schramsberg 2005 Blanc de Blancs (Kalifornija) (20 LVL)

schramsberg.jpg - 7.78 KB

Audzēts un izturēts Napa ielejas ziemeļrietumu nogāzēs, Schramsberg vīndaru Jack un Jamie Davies lolojums ir viens no labākajiem ASV dzirkstošajiem vīniem.

Šis vīns gatavots tikai un vienīgi no chardonnay (franči to sauktu par "balto vīnu no baltajām vīnogām") un ir patiešām lielu pūļu rezultāts. Tā ražošanā izmantotas ogas no Napa, Sonoma, Mendocino un Marin County apgabaliem, turklāt tās ir atšķirīgi raudzētas (koka mucās, tērauda mucās u.t.t.).

Rezultāts – jauneklīgs, ļoti dzīvīgs vīns ar plašu ābolu un citrusaugļu garšas paleti. Vīns, kas domāts nevis pļāpu vakariem, bet gan īstai baudīšanai.

Mākslas darbs - Soter 2004 Brut Brut Rosé (Beacon Hill, Oregonas štats) (25 LVL)

scoter2004.jpg - 10.69 KB

Viens no amerikāņu radošākajiem vīndariem Tony Soter no Napa ielejas ir pārcēlies uz Willamette ieleju un savu roku veiksmīgi izmēģinājis dzirkstošo vīnu darīšanā, radot vienus no labākajiem dzērieniem ASV.

Radīts no grūti audzējamām chardonnay un pinot noir, šis vīns sausāks nekā vairums franču sauso dzirkstošo vīnu. Vīnam raksturīga rozā nokrāsa, zemeņu aromāts un skaidra, aktīva pēcgarša.

„Zaļais šampanietis” – Pommery NV Wintertime Blanc de Noirs (Champagne) (28 LVL)

pommery.jpg - 10.83 KB

Pommery vīna darītava uzņēma "zaļo” kursu jau 90. gados, ieguldot lielu darbu, lai saņemtu ISO 14001 sertifikātu, kas nosaka ražošanas procesa draudzīgumu videi.

Jauno īpašnieku (Vranken-Pommery Monopole) vadībā darbs pie inovācijām turpinās. Jaunais Wintertime ar savu āķīgo nosaukumu ir patiešām jauks dzirkstošais vīns, ražots no sarkanajām pinot noir un pinot meunier ogām. Tas ideāli papildina spēcīgus ēdienus.

Pats dzēriens ir smaržīgs, bagātīgs, vidēji zeltains un augļu toņiem bagāts, un tam raksturīga daļai brut tik neatņemamā saldenā pēcgarša.

Francijas lauku lepnums - Henri Goutorbe NV Cuvée Prestige Brut (Champagne) (30 LVL)

HenriGoutorbeNV.jpg - 10.1 KB

Ieskatieties ciešāk un jūs pamanīsiet, ka uz pudeles etiķetes atrodami divi burti RM (Récoltant-Manipulant). Tas nozīmē, ka šo vīnu darījuši paši vīnogu audzētāji (Vīna darītavas, kas ogas lielos apjomos iepērk no dažādiem Francijas reģioniem izmanto burtus NM).

Pēdējā laikā tieši RM dzirkstošie vīni diktē modi Francijas tirgū. Šis ir pārsteidzoši skaidrs un gards dzēriens. Bagātīgs, sulīgs un interesants – vīns daudz neatpaliek no izcilākajiem Eiropas dzirkstošo vīnu paraugiem, par ko liecina arī gatavo augļu garšas nianses un zemais cukura līmenis. Tā ir patiešām izcila kvalitāte.

Jaundzimušais - Bollinger NV Brut Rosé (Champagne) (50 LVL)

Bollinger1.jpg - 18.32 KB

Uzņēmuma īpašnieki uzskata, ka pat leģendārā Lily Bollinger kundze būtu devusi savu svētību šim vīnam. Parasti pret rozā šampaniešiem šī dāma izturējās ar piesardzību, jo 20. gadsimta sākuma gados šis vīns visiem asociējās ar publiskajiem namiem.

Taču šis ir pirmais uzņēmuma non-vintage dzirkstošais vīns – ļoti pievilcīgs un par pieņemamu cenu savā kategorijā.

Gaiša, laša rozā krāsa papildina dzēriena gardo, smaržīgo dabu, turklāt tā garša ir eleganta, bet viengabalaina vienlaikus.

Viegluma iemiesojums - Taittinger 1998 Comtes de Champagne, Blanc de Blancs (75 LVL)

taittinger.jpg - 11.88 KB

Tibo, Champagne reģiona grāfs, esot atvedis chardonnay vīnogas uz Champagne no Krusta karu ceļojumiem. Taittinger ģimene saimnieko šī grāfa pilī, kas celta 1240. gadā, un ir vieni no labākajiem reģiona vīndariem, kas izmanto Tibo atstāto mantojumu vīna nozarē.

1998. gada saulainās vasaras raža vīndariem ir ļāvusi radīt šo chardonnay dzirkstošo vīnu, kuru raksturo īpaša elegance, smalka struktūra un brīnišķīga sabalansētība. Šīs īpašības radušās 10 gadu laikā, ko dzēriens ir pavadījis izturēšanas procesā pirms nonākšanas tirgū. Taču izsmalcinātība nenozīmē, ka vīns ir kautrīgs un atturīgs. Tieši otrādi – tas ir iespaidīgi pilnasinīgs un garšas ziņā izturēts no sākuma līdz beigām.

Glabāšanai - Dom Pérignon 2000 (Champagne) (90 LVL)

DomPerignon.jpg - 14.23 KB

Lai izstrādātu garšu buķeti iepriekšējās ražas (1999) dzirkstošajiem vīniem, Dom Pérignon vīndaris Richard Geoffroy rīkoja dažādas maltītes ar eklektiskiem ēdieniem un garšām, katra no kurām tiek salīdzināta ar vīna garšu (cigāri, kafija, risotto u.t.t.).

Taču 2000. gada darinājumu patieso izcilību var tikai nojaust, jo pat pēc 8 gadiem šis vīns garšas ziņā ir visai jauneklīgs. Pilnasinīgs, viegls un pašpārliecināts – jau šodien tas garšo ļoti patīkami, taču lai sajustu klasisko riekstu, medus un grauzdētas maizes toņu kombināciju, vajadzētu pagaidīt vismaz līdz 2012. gadam.

Krug NV Grande Cuvée (Champagne) (100 LVL)

Krug.jpg - 9.64 KB

Daudzi non-vintage (jeb kā Krug tos dēvē – multi-vintage) dzirkstošie vīni ir pēdējo ražu apvienojums ar vecākiem, mazliet izturētiem vīniem, kas sajaukumam piešķir tradicionālās vērtības.

Saskaņā ar Krug datiem, šajā šampanietī atrodams līdz pat 10 dažādu gadu ražām! Viss ir darīts labākajās Krug tradīcijās – pamata vīni ir izturēti mazās ozolkoka mucās vismaz 6 gadus. Šis process rada labu harmoniju starp sauso kraukšķīgumu un gardajiem, sulīgajiem augļu toņiem.

Šis šampanietis jādzer lēni, un nekādā gadījumā – auksts.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
barbija
A kur tad Rīgas šampanietis
20.02.2009. plkst. 10:43
vinzinis
Tūvākajos gados dzert Dom Perignon 1999 būtu grēks. Šampis vēl ir par zaļu un vajadzīgi vēl vismaz pāris gadu, lai tas sasniegtu to pakāpi par kuru būtu vērts maksāt 90 Ls.
14.01.2009. plkst. 14:49
elojs
Nu maksāt soķi par šampi - paldies:)
22.12.2008. plkst. 15:34

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 18. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

1600.gadā termometri bija pildīti nevis ar dzīvsudrabu, bet brendiju

Pasākumi

Solomona Geršova (1906, Daugavpils –1989, Ļeņingrada) piemiņas izstāde No Tamaras Fedotovas kolekcijas

2008.gada 7.martā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs Mazajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a) vēr vaļā krievu postavangarda mākslas pārstāvja, mākslinieka no Daugavpils Solomona Geršova...

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0