Vīna pasniegšana II

Vīna pasniegšana II

Plašā glāžu daudzveidība, korķu viļķi un dažādie vīna aksesuāri veikalos liek aizdomāties par to, cik gan sarežģīta ir vīna pasniegšana. Šeit atradīsiet informāciju, kas jums palīdzēs lieliski pasniegt vīnu, lai tā baudītājs varētu sajust šī dzēriena vislabākās īpašības.

Temperatūra
Rekomendējamās temperatūras vīna baudīšanai:

  • Dzirkstošie vīni – 7 līdz 9 grādi;
  • Baltvīni un rozā vīni – 9 līdz 11 grādi;
  • Jauni sarkanvīni – 10 līdz 12 grādi;
  • Izturēti baltvīni – 10 līdz 12 grādi;
  • Izturēti sarkanvīni – 16 līdz 20 grādi.

Pasniedzot vīnu pareizā temperatūrā, tas saglabās visas savas specifiskās īpašības. Jāzina, ka baltvīnam ir jābūt tik vēsam, lai tas šķistu atsvaidzinošs, bet sarkanvīnam – mazliet siltākam. Tomēr karstā vasarā jebkurā gadījumā patīkamāk būs baudīt vēsāku vīnu, nekā ziemā. Ja restorāna kolektīvs ir kvalificēts, vīns jums vienmēr tiks pasniegts pareizā temperatūrā, tomēr, ja tā nenotiek, nekautrējieties palūgt vīnu atdzesēt.

Padoms: nekad nelūdziet likt glāzē ledu, labāk ievietojiet pudeli ar ledu pildītā pudeles turētājā.

Atkorķēšana
1.
Novietojiet pudeli uz galda un noņemiet augšējo folijas daļu, kas klāj korķi. To var izdarīt ar speciāli šim nolūkam paredzētu nazi, lai arī bieži vien to dara ar parastu nazi.
2. Novietojiet korķu viļķa spirāli tieši korķa centrā un sāciet to griezt. Pudelei šajā procesā jābūt absolūti nekustīgai.
3. Lēni sāciet korķa izņemšanu. Kad tas jau ir gandrīz izņemts, pagroziet to, lai pudelē iekļūtu mazliet gaisa – tas ļaus korķi izņemt bez trokšņa.

Eksistē dažādi korķu viļķi, tāpēc jāizvēlas katram cilvēkam praktiskākais. Lai arī korķi mēdz būt dažādi, parasti tie gatavoti no viena materiāla – korķa.

Gadījumā, ja jāatver dzirkstošais vīns, pieņemts to atvērt bez trokšņa – tā ir pieņemts. Lai to paveiktu, jārīkojas sekojoši :
1. Turiet pudeli 45 grādu leņķī.
2. Noņemt metālisko apvalku.
3. Turiet korķa augšējo daļu stingri, ar otru roku sāciet griezt pudeli.
4. Noņemiet korķi lēnām, jūtot, ka tas nāk ārā, mazliet centieties to iespiest atpakaļ, tādejādi aizkavējot to.
5. Troksnim, kar rodas no korķa izņemšanas, jābūt tik tikko sadzirdamam.

Glāze
Ja esat izvēlējies vīnu, kas jūs ieinteresējis, izmantojiet glāzi, kas lieliski parādīs tā labākās īpašības. Svarīgi ņemt glāzi, kas augšdaļā kļūst šaurāka, lai vīns lieliski izplatītu savu aromātu. Lai novērtētu dzēriena krāsu, izvēlēties labas kristāla glāzes, kas ir labi caurredzamas.

Nogaršojot vīnu pareizā glāzē, jūs gūsiet vairāk baudas. Glāzes forma vistiešākajā mērā ietekmēs tā izgaršošanu. Mūsdienās katram vīna veidam paredzēta sava glāze, kas speciāli izstrādāta, lai uzsvērtu katra vīna specifiskās īpašības. Tomēr parasti pietiek šīs glāzes iedalīt trīs grupās: dzirkstošajiem vīniem, sarkanvīniem un baltvīniem paredzētajās. Pēdējo divu grupu glāžu vietā var izmantot arī tā sauktās degustācijas glāzes, kas piemērotas ikviena vīna baudīšanai. Vīna pasniegšanas brīdī jāņem vērā, ka sarkanvīnam jāaizņem divas trešdaļas glāzes, bet baltvīnam vēl mazāk. Jārūpējas arī par to, lai vīnam esot glāzē, nepaaugstinās tā temperatūra.

Komentāri (6)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Dace
"Lai arī korķi mēdz būt dažādi, parasti tie gatavoti no viena materiāla – korķa." Dīvains apgalvojums - mūsdienās jo īpaši liela daļa korķu ir gatavota no plastikata, kas nebūt nekaistē vīna kvalitātei, bet gluži otrādi. Taču šādi korķi tiek izmantoti tikai vīniem, ko jāizlieto pāris gadu laikā pēc pildīšānas pudelēs.
11.12.2007. plkst. 15:45
Ak , šī etiķete .
15.09.2007. plkst. 18:48
Vēl apgūstu atkorķēšanu,
22.08.2007. plkst. 19:41
nu tad tagad zinaasim kaa pasniegt
19.07.2007. plkst. 18:59
Vīna cienītāju izvēle - ekskursija uz slaveno Masandras vīna rūpnīcu
17.07.2007. plkst. 13:21

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Alus putas nosēdīsies, ja nolaizīsiet pirkstu un iebāzīsiet to alū

Pasākumi

Ričards Klaidermans „piepilda” dvēseles (koncerta apskats)

Pasaulē populārākais instrumentālās klaviermūzikas izpildītājs Ričards Klaidermans atkal un atkal iepriecina savus klausītājus un mūzikas atbalstītājus Latvijā....