Vīna pasniegšana restorānos

Vīna pasniegšana restorānos

Vīns ir lielisks papildinājums jaukai pasēdēšanai restorānā. Mēģināsim ieskicēt, kādu servisu Jums būtu jāsaņem restorānā un cik lielā mērā Jums būtu šajā procesā jāiesaistās. Daudzos restorānos vīna pasniegšana notiks daudz brīvākā gaisotnē, kā tas būs aprakstīts zemāk, taču kopējos vilcienos pamatprincips ir tas pats.

Vīnu karte
Kādā brīdī, kad būsiet apsēdies pie galdiņa, Jums tiks atnesta vīna karte. To atnest var someljē gan viesmīlis. Taču, ja vēlaties ielūkoties vīna kartē, bet tā Jums nav pasniegta, droši varat to pieprasīt.

Someljē vai viesmīlis
Eiropā katrā smalkā restorānā Jūsu rīcībā būs someljē – vienkārši izsakoties, vīna viesmīlis. Someljē būs papildus zināšanas par vīniem, vīna pasniegšanu, saskaņošanu ar ēdienu un restorāna piedāvājumu. Ļoti iespējams, ka someljē kaut kādā mērā var kontrolēt tieši kādi vīni atradīsies vīna kartē. Ja restorānā ir someljē, šī persona strādās tieši ar Jums visos jautājumos, kas saistīti ar vīniem. Parasti someljē forma būs savādāka kā pārējam restorāna apkalpojošam personālam. Restorānos, kuros nav someljē, viesmīlis apkalpos gan ar ēdiena, gan vīna izvēli.

Vīna izvēle
Ja izvēlaties tikai vienu vīnu ar ēdienu, ir laba ideja saskaņot pamatēdienu ar šo vīnu. Ja Jūs vai Jūsu viesi baudīs dažādus ēdienus, vislabāk izvēlēties balto vīnu, ar ko sākt maltīti, un baudīt to pie vieglākiem ēdieniem un spēcīgas miesasbūves (vislabāk sarkano) vīnu, ko malkot pie pārējiem ēdieniem.
Salejiet nedaudz pirmo vīnu, lai sāktu maltīti. Kad tiek pasniegti pamatēdieni, ļaujiet tiem, kas mielojas ar vieglāku ēdienu, turpināt malkot pirmo vīnu, savukārt tiem, kas pasūtījuši smagākus ēdienus, ļaujiet pāriet uz nākamo vīnu.
Ja neesat pārliecināts vai nevar izdarīt izvēli no vīna kartē piedāvātajiem vīniem, droši jautājiet pēc padoma un ieteikuma someljē vai viesmīlim. Lai viņi ieteiktu atbilstošāko vīnu pastāstiet, kādiem vīniem dodat priekšroku pēc garšas, kā arī aptuveno cenu diapazonu, ko vēlaties šim baudījumam iztērēt.

Vīna pasūtīšana
Kad esat izvēlējies vīnu vai vīnus, atliek tos vienkārši pasūtīt. Jūs varat viesmīlim nosaukt izvēlētā vīna nosaukumu (neaizmirstot norādīt arī vīnogu ražas gadu) vai arī nosaukt kārtas numuru no vīna kartes. Ja vīna kartē vīni nav numurēti, varat vienkārši norādīt ar pirkstu no saraksta, kuru vīnu esat izvēlējies. Ja neesat pārliecināts, kā izrunājas vīna nosaukums, norādiet uz to vīna kartē un palūdziet, lai viesmīlis to nolasa. Tādējādi nākamreiz Jūs arī zināsiet, kā šis nosaukums izrunājas. Palūdziet, lai vīnu uz galda pasniedz pēc iespējas ātrāk.

Izvēles apstiprināšana
Tā kā daudzi vīnu nosaukumi ir tik līdzīgi, kā arī daudzi dažādu ražas gadu vīni var būt pat ļoti atšķirīgi gan pēc cenas, gan kvalitātes, ir pieņemts, ka someljē vai viesmīlis atnes viesim pudeli. Tas dod iespēju pirms korķa atvēršana pārliecināties, ka šis patiešām ir tas vīns, ko pasūtījāt.
Apskatiet vīna darītavas nosaukumu, vīnogu ražas gadu un šķirni. Ja viss sakrīt, pamājiet, lai apliecinātu, ka viss ir pareizi. Ja kaut kas neatbilst, dariet to zināmu viesmīlim, pirms pudeles atvēršanas.
Visizplatītākā kļūda ir nepareizā ražas gada vai pareizās vīnogu šķirnes, taču no nepareizās vīna darītavas vīna atnešana. Parasti tās ir neuzmanības vai nesaprašanās kļūdas, kā arī, ja vīna kartē nav izdarītas izmaiņas pēc jaunās produkcijas saņemšanas. It sevišķi ar daudz dārgākām pudelēm vienas ražas gada cenas atšķirība salīdzinot ar citu var būt ļoti liela, tāpēc pārliecinieties, ka Jums atnes to, ko pasūtījāt vai izdariet citu pasūtījumu.

Korķa atvēršanas procedūra
Kad pudele ir apstiprināta, viesmīlis ar korķu viļķi izvilks korķi. Ir pieļaujams, ka pudele stabilitātei tiek novietota uz galda, savukārt prasmīgāks un vairāk pieredzējis viesmīlis šo procedūru var veikt arī gaisā. Katrā gadījumā parasti viesmīlis stāv no klienta pa labi.
Kad korķis ir izvilkts, tas tiek novietots pretim klientam apskatei. Jāteic gan, ka pēc korķa nav iespējams pateikt daudz, taču tomēr korķis var norādīt uz dažām problēmām, kas var būt noticis ar vīnu. Nav nepieciešamības korķi ostīt. Nav nekas tāds, ko Jūs varētu saost no korķa savādāks kā pagaršojot vīnu. Tāpat Jūs var maldināt pelējuma aromāts no korķa otra gala. Patiesībā ir raksturīgi, ka neliels pelējums var rasties uz korķa zem kapsulas, taču tas neietekmē pašu pudeles saturu. Korķa ostīšana parādīs Jūs kā iesācēju.
Apskatiet vīna darītavas nosaukumu, kas rakstīts uz korķa. Gandrīz katra kvalitatīva vīna darītava uz korķa spiež savu nosaukumu, lai izvairītos no situācijas, ka pudeļu etiķetes tiek pārlīmētas uz lētākiem vīniem un pārdoti kā viltojums. Ja nosaukums uz korķa neatbilst tam, kas rakstīts uz dārga vīna etiķetes, tas ir pamats aizdomām.
Uz augstas kvalitātes (un cenas) vīna korķiem tiek rakstīts arī vīnogu ražas gads. Taču, ja arī uz korķa nav norādīts vīnogu ražas gads, tas vēl nav pamats uztraukumam, bet, ja ražas gads nesakrīt ar to, kas ir norādīts uz etiķetes, tas ir pamats būt aizdomīgam.
Pudelēs pildītie vīni tiek uzglabāti vīna pagrabos bez etiķetēm, līdz tie tiek sagatavoti sūtīšanai uz tirdzniecības vietām (jo vīns, kas tiks piegādāts uz ASV būs ar savādākām prasībām pret etiķeti, nekā, piemēram, tas, ko ved uz Beļģiju), tāpēc dažkārt (lai arī ļoti reti) šādas kļūdas var gadīties.
Visbeidzot, apskatieties, vai uz korķa ir svītra, kas visa korķa garumā ir redzama korķa vienā pusē (tā īpaši labi redzama sarkanajiem vīniem). Tas var liecināt par to, ka korķa aizslēgs ir bijis bojāts un vīns varēja izsūkties ārā, bet gaiss piekļūt vīnam. Tas var liecināt par to, ka vīns ir uzglabāts pārāk augstā temperatūrā, vai stāvējis otrādi kādā savas dzīves laikā pārāk ilgu laiku. Tas Jums nepateiks, vai vīns ir labs vai slikts, bet tas būs kā brīdinājums, lai izpētītu vīnu daudz rūpīgāk, kad tas tiks dots nogaršošanai.

Vīna nogaršošana
Kad pudele ir atvērta, viesmīlis ielies klientam nedaudz vīna. Šī ir iespēja pudeli apstiprināt vai noraidīt. Ir iespējams, ka vīns ir oksidējies, saņēmis pārāk daudz gaismas vai tam ir kāda cita vaina, kas to padara nelietojamu. Ar lielāko daļu vīnu šādi apstākļi notiek ļoti reti, taču šāda iespējamība var pieaugt vecākiem vai nevērīgāk uzglabātiem vīniem. Ja vīnam ir kāds no šiem simptomiem, par to jāinformē viesmīlis un vīns var tikt noraidīts. Ja nepārziniet šādu vainu raksturiezīmes, pagaršojiet vīnu, un, ja garša nav patīkama, paziņojiet par to viesmīlim. Jāteic, ka šī gan nav iespēja atteikties no pudeles, ja esat vienkārši izdarījuši nepareizu izvēli.
Ja esat atteicies no pudeles, tā tiks novākta un vai nu aizvietota ar citu tāda paša vīna pudeli vai arī viesmīlis ieteiks citu pudeli.
Lielākajā daļā gadījumu, vīns būs perfekts, un to vajadzētu pateikt viesmīlim.
Atkarībā no vīna un brīža maltītes laikā, vīns tiks saliets, dekantēts, uzlikts uz galda vai ielikts ledus spainī.
Vecākus vīnus, kuriem visticamākais būs arī nogulsnes, viesmīlis vai someljē dekantē. Vīni, kas nav pilnībā nobrieduši, uzņems papildus garšas īpašības saskarsmē ar skābekli. Šī reakcija tiek apzīmēta kā ļaušana vīnam „elpot” un var tikt veikta dekantējot vīnu vai salejot to glāzēs – te gan jāsaprot, ka tas ir agri saliets un tāpēc to var sākt baudīt vēlāk maltītes laikā. Ja vīnam ir nepieciešama elpa, tas ir jāizlej no pudeles. Vienkārši korķa izvilkšana un pudeles uzlikšana uz galda neļaus pietiekošam gaisa daudzumam nonākt saskarsmē ar vīnu, lai radītu maksimālu efektu. Vīni, kas ir gatavi pasniegšanai, taču paredzēti vēlākai lietošanai maltītes laikā, var tikt uzlikti uz galda vai ledus spainītī, atkarībā no ieteicamās pasniegšanas temperatūras.

Vīna saliešana
Kad pienācis laiks saliet vīnu, atbilstoša etiķete ir, kad viesmīlis vispirms ielej vīnu dāmām pulksteņrādītāja virzienā, sākot no klienta, kas pasūtījis vīnu, tad kungiem pulksteņrādītāja virzienā un visbeidzot vīna klientam. Izņēmums ir goda viesis, kas jāapkalpo vispirms, neatkarīgi no viņa dzimuma.
Banketā (8 vai vairāk cilvēku pie galda) viesmīlis var saliet vīnu viesiem pulksteņrādītāja virzienā, neatkarīgi no dzimuma. Ja viesu skaits ir lielāks par 5 vai 6, viesmīlis var ieteikt klientam pasūtīt papildus pudeli. Lai kāds arī būtu klienta lēmums, viesmīlim jānodrošina, lai visiem klientiem tiktu saliets gandrīz vienāds vīna daudzums, pat ja tas nozīmē, ka viesiem tiks saliets mazāks vīna daudzums, kā parasti. Tikai ļoti sliktam viesmīlim izbeigsies vīns, pirms viņš būs salējis visiem viesiem.

Vīna papildus pasūtīšana
Dažos maltītes brīžos someljē vai viesmīlim jāapjautājas, vai nav nepieciešams papildus vīns. Tas drīzāk var būt kaut kas līdzīgs, vai arī kaut kas savādāks, lai tiktu pieskaņots pie nākamās maltītes. Ja tiek pasūtīti vairāki vīni, pasūtīšanas kārtība, inspicējot pudeli, korķi un pagaršojot pirmo glāzi, ir tāda pati, kā pasūtot pirmo vīnu.
Ja pasūtat to pašu vīnu, ir pieņemams, ka tas tiek saliets tajās pašās glāzēs, taču novērtēšanai un pagaršošanai ir someljē vai viesmīlim jāpiedāvā cita glāze.
Vissvarīgākais laiks, lai izlemtu par pirmā vīna atkārtotu pasūtījumu, ir tieši pirms pamatēdienu pasniegšanas. Ja pudele ir tukša un glāzēs nekas daudz nav palicis, var tikt pasūtīta jauna pudele.
Uzmanieties no viesmīļa, kas vēlas turpināt piepildīt glāzes tiem, kas acīmredzami ir pārstājuši dzert vai kuriem ir pietiekoši daudz vīna, lai pabeigtu maltīti. Šāda viesmīļa mērķis ir praktiski „piespiest” iegādāties papildus pudeli, lai tas pietiktu tiem viesiem, kas dzer vairāk. Par laimi šādu viesmīļu restorānos nav pārāk daudz.

Komentāri (13)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
māris
aaa un vēl kas bilde kas ir lapas sākumā ir slikta viesmīļa māksla, jo viņš pat viesiem nerāda etiķeti viņa ir uz malu... tapēc kapēc jūs sakiet par sliktiem viesmīļiem un tajā pašā laikā liekam sliktu bildi no kuras būtu jāņem piemērs paldies. :)
29.07.2009. plkst. 13:49
māris
aaa un vēl kas bilde kas ir lapas sākumā ir slikta viesmīļa māksla, jo viņš pat viesiem nerāda etiķeti viņa ir uz malu... tapēc kapēc jūs sakiet par sliktiem viesmīļiem un tajā pašā laikā liekam sliktu bildi no kuras būtu jāņem piemērs paldies. :)
29.07.2009. plkst. 13:49
maris
nu te viesmīlis ļoti daudz ir pieminēts, bet tik slikti jau neviens nestrāda. es kā viesmīlis esu pāris reizes kko tādu dzirdējis ka notiek ļoti labos restorānos, bet pac paldies dievam neesu piedzīvojis. bet bija jauki palasīt šis tas nebija arī dzirdēts.
29.07.2009. plkst. 13:46
skatos vairāk uz vīna saliešanu ,
05.10.2007. plkst. 10:04
atgādina sižetu no vienas filmas, kurs džusei visu laiku bija vīni slikti :D
05.10.2007. plkst. 09:10

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Labs galda vīns ir jāatver un jādekantē 1 līdz 24 stundas pirms pasniegšanas, lai maksimizētu tā smaržu un garšu

Pasākumi

Fatboy Slim šovasar uzstāsies lielākajos festivālos

Pretēji vairāku “Positivus AB festivālu” skeptiķu komentāriem, ka Fatboy Slim “nav piemērots festivāla galvenais mākslinieks” un “ir tikai DJ’s”, šobrīd ir zināmi vismaz divi...