Vīna tendences Pavasaris/Vasara 2007

Vīna tendences Pavasaris/Vasara 2007

Kad saule sāk sildīt vairāk un gaiss sāk smaržot saldāk, mēs tā vien tiecamies atbrīvoties no siltajiem apvalkiem, kas mūs sildījuši kopš rudens. Līdzīgas vēlmes mums rodas, kad domājam par vīna iegādi. Arī šajā svarīgajā izvēlē mūsu domu gājiens pavērsts atsvaidzinājuma un vieglā stila virzienā.

Ko tad šogad mums piedāvā vīnu tirgus Latvijā?

Pirmkārt, jau iespējamas jaunas un svaigas ražības, kas sniedz patīkamas sajūtas, baudot svaigumu, pēc kā esam tik ļoti noilgojušies.

2006. gads. Baltvīniem jāatzīmē ar augstu vērtējumu un it īpaši tas attiecināms uz Austrālijā darītiem vīniem, kur šī ražība ir novērtēta kā labākā pēdējo 30 gadu laikā. Un to apliecina pirmie malki, ko baudāt – svaigums, skābuma līmenis, minerālais raksturs un augļu nianses, kas caurvij baltos austrāļus no aromāta līdz pēcgaršai.

Pateicoties ne pārāk karstai vasarai, vīnos nav veidojies augsts cukura līmenis, kas atsaucās vīnam piemītošajā alkohola līmenī. 2006. gada baltvīnos tas ir netipiski zems – 12,5%, un tas tikai padara tos daudz elegantākus.

Iesakām nogaršot:

Lindemans Cawarra Semillon Chardonnay.jpg - 19.1 KB
Lindemans Cawarra Semillon Chardonnay un

Lindemans Bin 65 Chardonnay.jpg - 18.16 KB

Lindemans Bin 65 Chardonnay

Arī Čīles vīndariem pagājušā gada ražība ir bijusi lieliska. To apliecina izsmalcinātie Sauvignon Blanc vīni, kas apveltīti ar Sancerre un Pouilly Fume eleganci un atspirdzinošo raksturu.

Montes-Classic-Series-Sauvi.jpg - 17.85 KB

Montes Classic Series Sauvignon Blanc

Montes jaunumi šajā situācijā ir Classic Series Sauvignon Blanc un Classic Series Cabernet Sauvignon. Lai arī šis ražotājs pasaules mērogā ir iekarojis vienu no vadošajām AUGSTAS KLASES vīna darītāja statusu, tas katru gadu piedāvā jaunus un izcilus vīnus.

Castillo de Molina.jpg - 19.44 KB

San Pedro Castillo de Molina

Savukārt San Pedro piedāvā mums nogaršot jauno Castillo de Molina ražību, kas pazīstams kā samērā masīvu vīnu sērija. 2006. gada „darbi” ir ar pazeminātu alkoholu, kas ļauj svaigumam un mineralitātei izlauzties un sniegt patiesu baudu.

Īsteni pavasara vīni ir Vācijā, slavenā Ernst Loosen radījumi, kas kvalitātē reti kad ir pārspējami. Kā apliecinājumu visaugstākajam līmenim vīna darīšanā, 2005. gadā Ernst Loosen kungs tika atzīts par „Gada cilvēku Pasaules vīna darīšanā”.

Villa-Wolf.jpg - 16.75 KB

Villa Wolf Pinot Gris

Lielu popularitāti mūsu patērētāju vidū ir iemantojuši tādi viņa „darbi” kā Loosen Dr.L Riesling no Mozeles un Villa Wolf Pinot Gris, kas augļainajā un kiegajā raksturā varētu sacensties ar izcilākajiem pasaules baltvīniem.

Chateau Ste. Michelle Chardonnay.jpg - 15.12 KB

Chateau Ste. Michelle Chardonnay

Augstu kvalitāti sasnieguši ASV Vašingtonas štatā strādājošie vīndari. Tā piemēram Chateau Ste. Michelle, kura Chardonnay 2006. gadā ir sasniedzis līmeni, kas ļauj aklajā degustācijā iespējams pārspēt lieliskos Burgundijas baltvīnus.

Sarkano vīnu segmentā nozīmīgu vietu sāk ieņemt Itālijā darītie sarkanvīni, kas iepriekšējos gados nav bijuši tik populāri.

Toskānas sarkanie vīni allaž ir bijuši pazīstami ar saviem Chianti un Brunello.

Vino-nobile-de-Montepulcian.jpg - 12.07 KB

Vino nobile de Montepulciano

Kā jaunumi no Toskānas, popularitāti ir ieguvuši tādi stili kā Rosso di Montalcino un Vino nobile de Montepulciano.

Pasaules tendences ir atstājušas savu iespaidu arī Latvijā. Tā aizvien biežāk siltos pavasara mirkļus vīna baudītāji izvēlas pavadīt kāda jauka Sicīlijas vai Sardīnijas vīna sabiedrībā.

Donnafugata-Sedara.jpg - 14.42 KB

Donnafugata Sedara

Planeta un Donnafugata, kas nosaka šādu vīna stilu modi Itālijā, piedāvā mums izbaudīt šo salu temperamentīgos raksturus tādos vīnos kā Planeta La Segreta rosso, Donnafugata Sedara.

Sardīnijas vīni ir īpašs jaunums un gribētos iepazīstināt ar ļoti interesantiem savā raksturā vīniem, kas nāk no Argiolas darītavas un tiek darīti no tipiskām vīnogām – Monica.

Monica di Sargedna.jpg - 7.18 KB

Pateicoties unikālajām Etna vulkāna veidotajām augsnēm, Argiolas Monica di Sardegna ir apveltīts ar reti sastopamu aromātu kopumu un garšas uzbūvi.

Neskatoties uz to, grilēšanas sezona jau iet pilnā sparā un tas atstāj lielu ietekmi uz vīna pieprasījumu. Šajā segmentā BBQ vīni, dominējošās pozīcijas, protams, ir Jaunās Pasaules masīvajiem un piesātinātajiem vīniem.

Vasara tuvojās un nepārprotami tas būs rozā vīnu un vieglo sarkanvīnu laiks. Baudīsim pavasari un gaidīsim, ko mums nesīs šī vasara!

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
šķinķis ar garšu
Hmmm...kaut kā nejūtu ka kāds kādam uzspiestu vīna dzeršanu! ieej www.alus.lv un priecājies... :D
12.06.2007. plkst. 13:40
Taa jau ir latvijaa tikai par viinu jaastaasta jo mees jau taa iistaa viina dzeeraaju tauta, alus jau nau mums, mees jau taadu nezinam to jau laikam franchi dzer. Paldies visiem kas maaksliigi grib uzspiest visiem viinu dzert, bet Latvieshu dzeerienu alu noniecina. Kauns man par tiem ,, smalkajiem " viina dzeeraajiem.
04.06.2007. plkst. 17:24
F1
varbuut no viiniem neko nesaprot, bet man vinji negarsho un viss:)
04.06.2007. plkst. 16:34

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pirmā ASV komerciālā vīna darītava tika dibināta 1823.gadā un atradās Missūri

Pasākumi

„Bedwetters” klubā Depo

Piektdien, 31. jūlijā Vecrīgas klubā „Depo” 10. viesošanos Latvijās atzīmēs  igauņu grupa „Bedwetters”, koncertā uzstāsies arī pašmāju grupa „Pent-in dreams”.

Ieeja uz...