Interbaltija AG vīnu TOP 10 - 2008.gada ziemai

Interbaltija AG vīnu TOP 10 - 2008.gada ziemai

Šī gada nogale ar Ziemassvētku pieēšanos un Jaunā Gada sagaidīšanu šogad ir daudz vairāk saistīta tieši ar vīnu baudīšanu gan pie tradicionālajiem latviešu ēdieniem, gan dzirkstošo raksturu laižot vaļā, verot šampaniešu vai dzirkstošo vīnu pudeles.

Kāpēc tā? Tikai un vienīgi tas saistāms ar vīna kultūras straujo attīstīšanos. Par spīti tam, ka Latvijas tirgū parādījušies jauni spēlētāji, kas piedāvā vel neredzētas etiķetes un nosaukumus, vīna mīļi nemaz neapmulst no tā, bet drosmīgi ļaujas „eksperimentiem”.

Jaunā Pasaule jau kuru gadu ir dominējošā modes noteicēja, kas spējusi ne vien pieaugumu veidot sadarītā vīna apjomos, bet arī kopējo kvalitātes līmeni pievilkusi daudz tuvāk tradicionālajiem etaloniem.

Tomēr Ziemassvētkiem piemīt sezonāla un raksturīga īpatnība vīna izvēlē. Pirmkārt tie lieliski demonstrē vīna un dzērienu izvēli atkarībā no sezonas – mēs meklējam siltumu dzērienos, kas tiek piedāvāti caur cukura līmeni vai alkohola grādiem. Un šī gadu mija nav izņēmums masīvāko stilu dominancē, bet zīmīga ir jaunu spēlētāju ienākšana topā, kas lielāko tiesu arī saistāmi ar svētkiem, kur uz galda tiek likti ēdieni, kas satur kanēli, krustnagliņas, šokolādi u.t.t.

Tāpēc IrLaiks.lv, sadarbībā ar labāko vīnu izplatītāju Latvijā – Interbaltija AG – piedāvā Jūsu uzmanībai 10 lieliskākos vīnus Ziemassvētkiem un Gadu mijas pasākumiem!

10. vieta - Duquesa Pedro Ximenez

PX.jpg - 7.36 KBTik piesātinātu vīnu diez vai būsiet dzēris - Duquesa Pedro Ximenez šerijs no Spānijas dienvidiem

Topā savu vietu ieņem vīna stils, ko pat daudzi profesionāļi nereti un nepelnīti aizmirst. Tas ir Spānijas dienvidu ostas pilsētas Cadiz un Frontera de la Jerez pilsētas apkārtnē darītais, super piesātinātais krāsā, ārkārtīgi biezais konsistencē un ekstremāli saldais Pedro Ximenez šerijs no Sanchez Romate, kas ir viena no augstvērtīgāko šeriju darošajām kompānijām.

Tas ir dzēriens, kas darīts no tāda paša nosaukuma vīnogām, kam ir izteikta tendence karstajā un mitrajā klimatā pārgatavoties, bet par spīti tam, pēc novākšanas tās vēl tiek žāvētas saulē, lai cukura koncentrāciju palielinātu līdz maksimumam.

Pirmo reizi nogaršojot šo dzērienu, rodas pārsteigums cik vīns var būt PIESĀTINĀTS un tad nākas atskārst, ka tas tīrā veidā ir pagrūti dzerams. Tas patiešām varētu būt viens no visiespaidīgākajiem koncentrācijas demonstrējumiem vīna pasaulē.

Un tieši šī iemesla dēļ ieteikums PX kā to sauc profesionāļi, baudīt nevis no glāzēm, bet gan kā mērci saldējumiem, kēksiem vai krēmveida desertiem kā Creme brulee.

Pasniegšanas temperatūra ap 10-12°C. Duquesa Pedro Ximenez cena veikalos ap 10 LVL.

9.vieta - Blandy’s 5 Y.O. Malmsey

Blandys.jpg - 8.37 KBIdeāls dzēriens, ko baudīt ausktā ziemas vakarā pie kamīna smēķējot cigārus - Blandy's 5 Y.O. Malmsey (Portugāle)

Nākamais, kas ieņem vietu topā, ir radniecīgs PX, bet tas nāk no citas valsts dienvidiem – Portugāles. Tas ir stiprinātais vīna stils – Madeira, kas nosaukts par godu salai, uz kuras darīts.

Pateicoties darīšanas jeb „dedzināšanas” procesam darīšanas laikā, madeira ir apveltīta ar lielāko potenciālu kāds sastopams starp stiprinātajiem vīniem.

Blandy’s 5 gadus izturētā Malmsey madeirai, kas darīts no Malvasis Candida un Malvasia Babosa šķirnēm, apveltīta ne tikai ar augstu cukura koncentrāciju, bet arī ar izteiksmīgu skābuma līmeni un masivitāti struktūrā, pateicoties pavadītajam laikam ozolkoka mucās.

Šis dzēriens ir lieliskākais partneris šokolādes desertiem, medījumiem ar tumšo ogu mērcēm, kā arī sarunu biedrs pie kamīna sēžot un smēķējot cigārus. Nepieciešama pārliešana karafē pirms pasniegšanas vecākajiem paraugiem.

Pasniegšanas temperatūra 16-18°C. Blandy’s 5 Y.O. Malmsey cena veikalos ap 16 LVL.

8.vieta - Loosen Dr. L Riesling

riesling.jpg - 6.49 KBLielisks partneris pie tradicionāla latviešu ēdiena - cūkgaļas karbonādes un šķovētiem kāpostiem: Loosen Dr. L Riesling (Vācija)

Astoņniekā iekļūt bieži vien ir galvenais mērķis sportā. Mūsu topā astoto pozīciju pelnīti starp stiprinātajiem un dzirkstošajiem brāļiem ieņem vīns, kura darīšanā savu roku pielicis cilvēks, kas 2004. Gadā tika nosaukts par Gada Cilvēku Pasaules Vīndarīšanā – Dr. Ernsts Loosen kungs.

Viņš ir viens no izcilākajiem Rielsing speciālistiem pasaulē, ko pierādījis konsultējot un ņemot dalību arī līdzīgu vīnu stilu radīšanā arī citviet.

Šajā topā iekļauts viņa darītais Dr.L Riesling, kas nāk no Mozeles, kur, pateicoties triju upju satecei un ģeogrāfiskajām īpatnībām, ir mikroklimats, kurā var sasniegt augstāko līmeni pus saldo un deserta baltvīnu darīšanā.

Šis vīns, pateicoties savam delikātajam salduma līmenim, kas fantastiski sabalansēts ar skābuma līmeni un riesling vīnogas universālajam raksturam attiecībā pret ēdieniem, ir lieliskākais partneris klasiskajam Ziemassvētku ēdienam – cūkgaļas karbonādei ar šķovētiem kāpostiem.

Protams, ka grūt iedomāties balto vīnu, kas turklāt vēl ir saldens, pie gaļas pamatēdiena, bet tas patiešām strādā lieliski. Turklāt šis vīns ir tik universāls, ka tas var būt ne tikai pavadonis pamatēdienam, bet arī balto augļu desertiem vai pat aperitīva lomas tēlotājs.

Pasniegšanas temperatūra 8-10 °C. Loosen Dr.L Riesling cena veikalos ap 6-7 LVL.

7.vieta - Castellblanch Cristal semi seco

cava.jpg - 10.73 KBPēc Spānijas tradicionālajām metodēm darīts dzirsktošais vīns Castellblanch Cristal Semi Seco būs lielisks sabiedrotais dažādās svinībās, kur nav nepieciešamība pēc daudz dārgākā šampanieša

Viens no labākajiem pirkumiem cenas un kvalitātes attiecībā ir Spānijā darītā Cava, kas Castellblanch gadījumā ir darīts pēc tradicionālās metodes un izturēts 9 mēnešus uz rauga nogulsnēm pirms sapildīts pudelēs un tam jābūt alkohola līmenī starp 10,8 un 12,8%.

Cava ir dzirkstošā vīna stils, kas tradicionāls Spānijai. Pirmsākumos tas tika dēvēts par „Champana”, kas ir visai radniecīgs slavenajam šampanietim, bet, iestājoties Eiropas Savienībā 1986. gadā, šis nosaukums bija jāmaina, lai nekropļotu cilvēku izpratni par šiem stiliem.

Cava ir nosaukums, ko drīkst izmantot tikai Spānijā darītajiem dzirkstošajiem vīniem, kas darīti tikai no Macabeo, Parellada un Xarel-lo vīnogām, kas novāktas noteiktās teritorijās, pēc tradicionālās metodes vīna dzirkstošo raksturu iegūstot dabīgā veidā.

Castellblanch Cristal semi seco dzimis slavenākajā no Cavas reģioniem – Penedes pilsētiņā San Sadurni di Anoya, izmantojot jau minētās šķirnes. Tas ir pavadījis 12 mēnešus pudelē pirms nonācis pie vīna cienītājiem, tādējādi iegūstot elegantu un vienmērīgu dzirkstošo raksturu, kas ir viens no svarīgākajiem dzirkstošo vīnu kvalitātes rādītājiem.

Tas ir labs aperitīvs vai papildinājums augļiem, augļu desertiem.

Pasniegšanas temperatūra 8-10°C. Cena veikalos ap 4.00 - 4.50 LVL.

6.vieta - Lindemans Bin 65 Chardonnay

binnn65.jpg - 12.55 KBLielisks baltvīns no Austrālijas, kas īpaši iederēsies pie zivīm un puscietajiem sieriem - Lindemans Bin 65 Chardonnay

Austrālija ir zeme, kas mums zināma pēc 2 vīnu stiliem: piesātinātajiem Chardonnay un, protams, Shiraz. Šajā sakarā tad turpinot sarakstu ar ievērības cienīgiem dzērieniem gribas prezentēt divus austrāļus.

Pirmais no tiem ir labi pazīstamais Lindemans gara darbs no Chardonnay – Lindemans Bin 65, kas savas pozīcijas gadu no gada tikai stiprina un iekaro jaunas sirdis ar savu īpatnējo šīs šķirnes prezentēšanu caur persiku, banānu un citu eksotisko augļu notīm, kas nav klasisks Chardonnay.

Tas ir labs papildinājums zivju salātiem vai pamatēdieniem ar treknām mērcēm, grilētām zivīm, grilētiem putnu gaļas ēdieniem vai pat cūkgaļas ēdieniem ar baltajām mērcēm, kā arī pus cietajiem Chedar tipa sieriem.

Pasniegšanas temperatūra 10-12°C. Veikalos ap 6.50 LVL


5.vieta - Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet

penfolds.jpg - 21.14 KBMedību sezonas vīns Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet (Austrālija) būs punkts uz "i" jūsu bagātīgi klātajam galdam

Otrs Austrālijas atradums ir meklējams slavenās Penfolds kompānijas saimē – Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, kas darīts par pamatu ņemot Shiraz vīnogas un strukturējot tās ar strikti definētajām Cabernet Sauvignon miecvielām.

Par Shiraz kā vīnogu šķirni pasaule uzzināja tikai 20.gs. 50-tajos, kad Makss Šuberts franču Syrah aizveda uz Austrāliju un sāka darīt no tās sarkanos vīnus tur. Gala rezultāts visiem ir labi zināms – ne visi cilvēki zina, ka Syrah ir tas pats Shiraz vai pareizāk sakot, ka slavenais Shiraz ir patiesībā Syrah, kas pazīstams caur Ronas ielejas vīniem no Francijas centrālās daļas.

Koonunga hill Shiraz Cabernet ir viens no tiem, kura ideālos baudīšanas apstākļus var radīt tieši rudens un ziemas medību sezonas laikā, kad ir auksts laiks un galdā tiek liktu dažādi gaļas un putnu gaļas ēdieni, kas nākuši no medījumu klases. Jo šis vīns ir apveltīts ar Austrālijas lepnuma Shiraz klasiskākajām pikantajām un saldenajām notīm, kas papildinātas ar Cabernet „zirgspēkiem”, padarot šo vīnu ideāli piemērotu smagnējiem gaļas ēdieniem.

Pirms pasniegšanas būtu ieteicams šo vīnu pārliet karafē, lai pilnvērtīgāk varētu izbaudīt visas nianses.

Pasniegšanas temperatūra 16-18°C. Veikalos ap 7.50 LVL.

4.vieta - Cono Sur Pinot Noir Reserva

resssservvva.jpg - 7.67 KBCono Sur Pinot Noir, kas darīts no vīna gardēžu iecienītākajām vīnogām papildinās sautējumus, teļa gaļas ēdienus, kā arī puscietos sierus ar nelielu pelējumu

Viens no izsmalcinātākajiem vīna stiliem ir dzirkstošs raksturā, tiek darīts Francijas ziemeļaustrumos un kas ir pats interesantākais fakts – tas tiek darīts pamatā izmantojot salkanās vīnogas Pinot Noir!!!.

Runājot par šo šķirni, no kuras tiek darīti vieglie sarkanie vīni vēsajos mikroklimatos, pirmkārt jau runa ir par izsmalcinātajiem un delikātajiem Burgundijas sarkanvīniem, kas ir vīna gardēžu izvēle Nr.1. Tomēr vienas no lielākajām šis šķirnes plantācijām ir sastādītas Čīlē, kas ir pārņēmusi visus virzienus vīna modes tendencēs. Precīzāk sakot, runa ir par pionieri Čīles vīna darīšanā, jaunāko tehnoloģiju, stilu un kvalitātes etalonu ieviesēju – Cono Sur.

Šajā gadījumā topa augšgalā nostiprinājies vīns, kas darīts no Pinot Noir – visstraujāko popularitātes pieaugumu pēdējā gada laikā sasniegušo šķirni. Pat Čīlē vīni tiek darīti pamatojoties uz „modernās vīna darīšanas” principiem, tie ir piesātinātāki gan krāsās, gan aromātos un arīdzan garšas niansēs un intensitātē.

Cono Sur galvenais vīndaris Adolfo Hurtado ir viens no Čīles ģēnijiem, kas spējis savos Pinot Noir iemiesot gan tradicionālo vīnu eleganci, gan Jaunās Pasaules izteiksmīgos akcentus.

Cono Sur Pinot Noir Reserva ir viens no labākajiem Pinot Noir vīniem Čīlē, kas lielu atzinību ieguvis arī uz starptautiskajām skatuvēm. Tas apveltīts ar sarkano ogu, zemeņu ievārījuma un melnzemes viesuli aromātā, elegantu un lielisku balansu garšā starp skābuma līmeni, augļainajiem akcentiem un alkohola līmeni, kas papildināts ar delikātam un sulīgām aronijas stila miecvielām pēcgaršā.

Labās partnerattiecībās šis vīns iet ar medījumu putniem, teļa gaļas ēdieniem, gaļas sautējumiem un puscietajiem sieriem ar nelielu pelējumu.

Pasniegšanas temperatūrai ir ļoti liela nozīme, lai vīns precīzi un pilnīgi spētu nodemonstrēt visu savu eleganci – 14-16°C. Cena veikalos ap 6.50 LVL

Jaunais gads bez šampanieša? Nekad!

3.vieta - Moet & Chandon Brut Imperial

moet.jpg - 22.13 KBĪpašām svinībām, notikumu atzīmēšanai un, protams, Jaunā gada sagaidīšanai neekonomējiet uz dzirkstošo vīnu karaļa - šampanieša - rēķina: Moet & Chandon Brut Imperial īpašus komentārus neprasa!

Moet & Chandon Brut Imperial – viens no tiem, par kuru runājot, tiek ieturēta vērā ņemama pietāte. Tas ir viens no vadošajiem šampanieša darītājiem Šampaņas provincē Francijas ziemeļaustrumos.

Brut Imperial ir Non Vintage klases šampaniešu flagmanis, kas, pateicoties savai universālajai garšai, fantastiskajam balansam un izsmalcinātajam raksturam, ir iekarojis lielāko daļu šampaniešu fanu siržu.

Brut Imperial ir kā vidusceļš starp super vieglajiem un gaisīgajiem un masīvajiem ēdiena šampaniešiem, jo tam ir gan balti augļi aromātā, gan struktūra garšā un minerāla pēcgarša, kas neļauj izjust rūgtumu vai pārlieku augstu skābumu.

Tas ir pirmais dzēriens, ko izvēlēties kā papildinājumu austerēm, jūras veltēm, maigiem zivju ēdieniem vai delikātiem sieriem un augļiem. Pasniegšanas temperatūrai ir ļoti nozīmīga loma, jo silts šampanietis ir necieņa pret tā baudītāju.

Šampanietis ir Pinot Noir šķirnes viens no augstākajiem lidojumiem, ko Moet & Chandon nama saimnieki apliecina savos „darbos” atkal un atkal. Gari un sarežģīti komentāri nav nepieciešami, jo dzirkstošajam vīnam ar nosaukumu šampanietis konkurentu nav!

Šis dzēriens būtu jābauda, kad tas ir 7-9° temperatūrā. Cena veikalos ap 27.00 LVL

2.vieta - Coto de Imaz Gran Reserva

cotodeimaz.jpg - 9.48 KBJa vēlaties uzzināt, kā garšo nogatavojies vīns, netērējot par to vismaz pārdesmit latus, dodieties uz lielveikala vīna nodaļas Spānijas piedāvājumu un atrodiet 1996.gada Coto De Imaz Gran Reserva

Viens no labākajiem pirkumiem cenas un kvalitātes attiecībā ir Spānijas sarkanvīns, kas gradēts ar indeksiem Reserva vai Gran Reserva. Tie norāda uz attiecīgu izturēšanas laiku, kas vīnam ir bijis jāpavada izturēšanas procesā vīna darītavā pirms pārdošanas.

Rioja ir slavens nosaukums visā Pasaulē, pateicoties saviem vīniem un to augstajam kvalitātes līmenim. Kā viens no izcilniekiem klasiskā spāņu vīna kategorijā jāmin Coto de Imaz Gran Reserva, kas darīts no Tempranillo, kas ir spāņu vīna darītāju atbilde uz franču Cabernet Sauvignon.

Tam piemīt gan struktūra, gan miecvielas gan labs balanss. Bet kas tad to padara pievilcīgāku nekā pārējie? Spāņu vīna filozofija, kas balstās uz vienu tēzi: „baudīsim jau nogatavojušos savus labākos vīnus nevis pirksim tos jaunus un gaidīsim, kamēr tie sasniegs savu pilnbriedumu”.

Coto de Imaz Gran Reserva, kas pieejams no 1996 ! gada ražas ir viens no tiem, kas izpelnījies lielu respektu ne vien Spānijā, bet arī starptautiskajām skatuvēm kā lielisks kvalitātes un tradīciju uzturētājs.

Šis ir viens no labākajiem papildinājumiem jēra gaļas ēdieniem, jo tam piemīt garšaugu un dzīvnieku dabas notis, kas lieliski harmonizē ar šīs gaļas ēdienu aromātiem un garšām un uzbūvē tas nav pārāk masīvs, lai to nomāktu.

Labas partnerattiecības tiek veidotas ar aitas piena sieriem, medījumiem vai teļa gaļas ēdieniem.

Pirms pasniegšanas vēlam pārliet karafē, jo šim vīnam ir nepieciešama palīdzība „atvērties” Pasniegšanas temperatūra 16 - 18°C.

1.vieta - Organico Carmenere Cabernet

 

organic.jpg - 7.41 KBJa iestājieties par "zaļu pasauli", tad jums noteikti jānogaršo ekoloģiskais vīns Organico Carmenere Cabernet, kura darīšanā izmantotas ekoloģiski tīras vīnogas, kas augušas bez ķīmiskiem uzlabotājiem

 

Novēlot jums Veselīgu Jauno 2008, topā iespraucies viens no tiem ,kas rūpējās par „tīra” vīna imidža spodrināšanu jeb ekoloģiskais vīns, ko sauc par „Organic wine”.

Par ekoloģiskiem vīniem drīkst saukt tikai tos, kas darīti no ekoloģiski tīrām vīnogām, kas augušas bez ķīmiskajiem uzlabotājiem. Cono Sur kā jau jaunāko tendenču izmantotājs ir viens no pirmajiem, kas nodarbojās ar ekoloģisko vīnu darīšanu un viens galarezultātiem ir šis Organico Carmenere Cabernet, kas iekarojis lielu popularitāti Latvijas vīna mīļu kopienā.

Pateicoties ekoloģisko vīnogu izmantošanai vīns apveltīts ar daudz vispusīgāku un daudzveidīgāku aromātu kopumu un garšas virpuli, kas ilgi paliek atmiņā.

Cono Sur ekoloģisko vīnogu audzēšanā piedalās ne tikai cilvēki, bet arī dzīvnieki. Proti, aitām un zosīm ir uzdevums atbrīvot vīnogulājus no dažādiem kukaiņiem, kas tos var ietekmēt negatīvi. Un ar to mājlopiņi lieliski tiek gaļā, nolasot tos no zāles, kas aug starp vīnogulāju rindām.

Carmenere ir tradicionāla šķirne Čīlei, kas šajā gadījumā struktūras papildinājumu ieguvusi no Cabernet klātbūtnes. Tas ir labs papildinājums ekoloģiskās gaļas ēdieniem no liellopa vai medījuma.

Pasniegšana temperatūra 16 - 18°C. Cena veikalos ap 6.00 LVL

Starp citu, šī vīna saderību ar ekoloģiskās gaļas ēdieniem varēsiet paši pārbaudīt klātienē 22.12. „Zaļajā tirdziņā” Berga Bazārā, kur notiks degustācija restorāna „Vincents” stendā.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Davila
Labdien, Es esmu Ms DAVILA ir, meklējot aizdevumu vairāk nekā 3 mēnešiem, Esmu bijis daudzas reizes tricked vietnēs aizdevumu starp īpaši Vēlas, ir aizdevumu starp atsevišķiem vairākiem cilvēkiem. Bet katru reizi, kad man ir viltus aizdevējiem un beigās, man nekas uz manu kontu. Bet, par laimi, es esmu samazinājies dāma vārda LYSE ļoti vienkārša un natūrā, kas man palīdzēja atrast savu aizdevumu 70.000€ ko es saņēmu par manu kontu 48 stundas pēc tam, bez pārāk daudz protokolus. Tātad jūs, kas nepieciešama, piemēram, man, jūs varat rakstīt viņam un paskaidrot viņam savu situāciju, tas varētu palīdzēt jums savas e-pasts : lysemarie3@gmail.com
20.07.2017. plkst. 20:03
lv
un Coto de Imaz Gran Reserva cena?
13.12.2009. plkst. 23:19
atletico
2.vietas ieguvēju esmo nomēginājis gan riserva,gan gran riserva. ir tiešām labi un priekš tās kvalitātes arī nav pārāk dārgi (kaut kur atiecīgi 7lati un 15lati)
29.12.2007. plkst. 19:42
Šampis
Ja dzert šampanieti, tad tikai rozā ;) Moetam starp citu arī ir Brut Rose, maksā veikalos kaut kur ap 35 lati, ja nemaldos, bet ir daudz baudāmāks kā parastais Brut :)
27.12.2007. plkst. 00:13
Sen neesmu bijis Berga Bazārā - varbūt šoreiz?
18.12.2007. plkst. 10:56

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 17. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pēc Persiešu leģendas vīns tika nejauši „atklāts” tagadējās Irānas teritorijā, kad Šaha Džamšida sieva nejauši iedzēra sarūgušu vīnogu sulu, mazliet apreiba un viņai tas iepatikās

Pasākumi

Platforma Music publicē gada download topu

Ir noslēdzies pirmais gads, kopš mūzikas ierakstu kompānija “Platforma Music” no CD izdevniecības kļuvusi par digitālās mūzikas lejupielādes servisu. Kopā interneta vietnē...