Vai zināt, kas ir Heress?

Vai zināt, kas ir Heress?

Jau izsenis spāņu vīndari ir ieguvuši pašus konsekventākos pielūdzējus visā pasaulē. Šī panākuma atslēga slēpjas ne tikai Spānijā darīto vīnu stila daudzveidībā, bet arī to ražošanas metodēs.

Viens no savdabīgākajiem Spānijā radītajiem dzērieniem ir heress, par kura dzimteni tiek uzskatīti valsts dienvidrietumi – precīzāk par Heresa trīsstūri dēvētās trīs pilsētas: Heres de la Frontera (Jerez de la Frontera), Sanlukar de Barrameda (Sanlucar de Barrameda) un Puerto de Santa Marija (Puerto de Santa Maria), ar lielāko vairumu vīna darītavu valstī.

Heresa darīšanā izmanto gaišās vīnogas Palomino, kurām reizēm pievieno saldās Pedro Ximenes un aromātiskās Moscatel šķirnes vīnogas. Leģendārā vīna nosaukums saistīts ar Spānijas dienvidu provinces Andalūzijas pilsētu Jerez de la Frontera, kura atrodas 190 km attālumā no Gibraltāra.

Heresa darīšanai piemīt viena īpatnība – tas tiek izturēts mucās, kuras novietotas viena virs otras. Mucu apakšējā kārta tiek saukta par soleru, bet augšējās – par kriadērām.

mucinas.jpg - 95.2 KBHeresa darīšanai piemīt īpatnība - tas tiek izturēts mucās, kuras novietotas viena virs otras

Augšējās kriadēras piepilda ar jauno vīnu, kuru pēc gada izturēšanas pārlej par stāvu zemāk. Iztukšotajās mucās atkal tiek iepildīts jaunais vīns. Tikai pēc daudzu gadu ilgas pārliešanas no kriaderas kriadērā, heress nonāk soleras mucās, no kurienes tas tiek sapildīts pudelēs.

Turklāt - solera nekad netiek iztukšota vairāk kā par vienu trešdaļu no tās tilpuma - līdz ar to, tajā vienmēr paliek kāda neliela daļa no tās dzīves pirmās ražas. Šis ir iemesls, kādēļ uz heresa pudeļu etiķetēm netiek norādīts tā vecums.

Jāpiezīmē gan, ka šādā veidā tiek ražoti ne visi heresa veidi - katram tipam un pat katrai šī vīna markai ir savi, īpaši darīšanas noslēpumi.

Heress ir ļoti daudzveidīgs vīns – no pilnībā sausa līdz ļoti saldam un ārkārtīgi piesātinātam. Par labāko tiek uzskatīts fino stila heress, kura nobriešana notiek zem mucā izveidojušās rauga (flor) kārtiņas.

Kā interesants, jāmin fakts, ka šo procesu veicina heresa ražošanas apgabaliem raksturīgie putekļi, kas klāj vīnogas, un šādā veidā sīku daļiņu veidā nokļūst heresa rauga sastāvā. Raugs kavē vīna oksidācijas procesus un tas, pat pēc daudzu gadu izturēšanas mucās, saglabā savu zeltaino krāsu. Fermentizācijas beigās visu tipu heresi tiek stiprināti ar vīnogu spirtu, tādēļ fino (pats vieglākais no heresiem!) satur 15,5 grādus alkohola.

Spānijā visiecienītākais ir vienīgi Sanlucar de Barrameda, līdzīgi kā fino ražotais, ļoti sausais manzanilla stila heress. Šim vīnam raksturīga salmu dzeltena krāsa ir spilgti izteikts aromāts.

Manzanilla vīnam pieaugot, tā krāsa kļūst tumša un vīns iegūst riekstu piegaršu.

Heress amontillado mucās tiek izturēts ļoti ilgu laiku, un tā saturā ir augsts alkohola līmenis. Šim vīnam piemīt īpašība, kuru ļoti augstu novērtē tā pazinēji – patīkama un maiga garša.

amontillao.jpg - 88.03 KBAmontilado vīnam raksturīga zeltīta nokrāsa un maigs lazdu aromāts. Lielisks kopā ar zupām un uzkodām

Oloroso stila heress ir sauss, 17,5 grādus stiprs – pie tik augsta alkohola līmeņa rauga sēnītes iet bojā, tādēļ, pēc izturēšanas solerās, gaisa ietekmēts, vīns iegūst tumši dzintarainu nokrāsu.

oloroso.jpg - 59.69 KBOloroso raksturīga tumša nokrāsa un pilnīga miesasbūve, augsts alkohola saturs un samtaina garša - tas ir lielisks papildinājums gaļas sautējumiem un gaļas zupām

Praktiski viss oloroso tiek izmantots par pamatu saldajiem heresiem, kā, piemēram, cream, kuru iegūst, pateicoties Pedro Ximenes un Moscatel vīnogu šķirņu piedevām.

Par spīti tam, oloroso ir viens no lieliskākajiem papildinājumiem gaļas sautējumiem un gaļas zupām.

Heress Palo cortado ir elegants un aromātiska augstākās kvalitātes vīns ar košu sarkankoka krāsu, un tā stiprums sasniedz 18 grādus. Tiek uzskatīts, ka tam vienlaicīgi piemīt amontidallo un oloroso raksturs.

Bet vissaldākais no visiem heresiem ir Pedro Ximenez, kurš tiek darīts no Spānijas saulē žāvētām (ar rozīnīti tiešā nozīmē) Pedro Ximenez (saīsinājumā PX), vīnogām.

px.jpg - 73.13 KBSaldākais no visiem heresiem - Pedro Ximenez: neaizvietojams pie desertiem

Pirmā tikšanās ar šo vīnu var ļoti pārsteigt ar savu ārkārtīgi augsto koncentrācijas un cukura daudzumu, kas tam piemīt. Spānijā šis šerija stils tiek izmantots kā mērce plombīra vai riekstu saldējumam vai krēma veida desertiem kā creme brulee.

Paši spāņi uzskata, ka heresu vajag dzert no rītiem – lai uzlabotu garastāvokli, pusdienās – ēstgribas radīšanai, bet vakaros – jaukiem sapņiem. Tas, kurš to ir pārbaudījis, zina, ka šai patiesībai nav ne mazākā iemesla neticēt.

Inga VAIŠĻA

Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
luther
piedāvā īpašus aizdevumus starp indivīdiem  HELLO kungs un kundze  Es esmu Mrs ekonomists Orezora Anine sieviete īpašnieks  vairāki uzņēmumi un naftas uzņēmumiem visā pasaulē.  aizdevumi  Ar brīdinājuma termiņu par cilvēkiem, kam nepieciešama.  priekšrocība manu ātri gatava kredītu un izvēlēties savu jauno  partneris  Es esmu plāno.  5. Personas aizdevums 000 līdz 20 000 € 00 € 00 € 45000500000, 00 €  līdz 10 miljoni €, 00 €.  Sensacionālais aizdevums 2% gadā.  Maksājumu kavējumi: nekāda kompensācija par jums  Pirmie divi mēneši.  Par piemērotu savam bilanci izvēle: Jūs varat  Maksāt kredītu 170 līdz 12 mēnešiem.  Projekta līdzekļi 100%  Bankai nevajadzētu mainīt.  Jūs varat saņemt savu naudu ātri, jo tikai 48 stundu laikā  Jūsu à72h  Ātrā Aizdevuma līgums kļūst galīgs.  Jūs varat pielāgot atmaksu  Jo visiem jūsu aizdevumu strauji augošs vai samazinās uz sešiem mēnešiem.  Gaidot labvēlīgu atbildi, lūdzu, palīdziet  izpausme manu  visdziļākās cieņas.  Jūs varat saņemt apdrošināšanu jūsu kredītu.  Lai iegūtu vairāk informācijas, lūdzu, sazinieties ar mani pa e-pastu:  luther.cesar21@gmail.com
02.10.2015. plkst. 12:16
Baudaams raksts! Paldies!
09.03.2013. plkst. 19:16
andixs
tagad zinu par ko runāja Hiacinte Burkā un Šerloks Holmss., :)
05.08.2012. plkst. 22:32
dons
Ir gan viena lieta kas mūsdienu heresiem ir zudusi, viņus vairs nepilda kazādas maisos un nenem lidzi ganos, šajos maisos un siltajā saulē viņa garša kļūst dievīga.
05.07.2011. plkst. 21:51
joss
Kaut kā veikalos neesmu manijis, a kur var iepirkt?
18.09.2009. plkst. 04:42

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 24. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pēc Persiešu leģendas vīns tika nejauši „atklāts” tagadējās Irānas teritorijā, kad Šaha Džamšida sieva nejauši iedzēra sarūgušu vīnogu sulu, mazliet apreiba un viņai tas iepatikās

Pasākumi

Dīvām savs singls

Dziedātāja Amber (Aija Vītoliņa), kura ir viena no dziedošajām dīvām, kuras 29. maijā uzstāsies Dzintaru koncertzālē notiekošajā “LaFleur DĪVU NAKTĪ”, ir ierakstījusi speciālu...