Rene Barbier vīns: Spānijas patiesā garša

Rene Barbier vīns: Spānijas patiesā garša

Par Spānijas kultūras un vēstures neatņemamu sastāvdaļu vienmēr ir uzskatīti šīs zemes vīni. Līdzās neskaitāmām brīnišķīgām galda vīnu šķirnēm, gandrīz katrā Spānijas novadā tiek darināts ne viens vien augsta līmeņa vīns, kura neatkārtojamību un unikalitāti augstu novērtē pasaules vīna pazinēji un estēti.

Viens no slavenākajiem vīndaru reģioniem ir Penedesa, kas atrodas Katalonijā, Spānijas ziemeļaustrumos. Penedesas pērle ir Rene Barbier piederošā vīna darītava, kura jau vairāk kā trīsdesmit gadus iekļaujas milzīgā koncerna Freixenet sastāvā.

Rene Barbier vīna darītavas vēsture aizsākās 1880.gadā, kad Katalonijā ieradās no franču Avinjonas pilnībā filokseras iznīcinātajiem vīna dārziem „atbēgušais” Leons Barbjē un nolēma Penedesā palikt uz visiem laikiem. Pateicoties vīndara neatlaidībai un darba mīlestībai, jauniegūtajā dzimtenē darītie vīni drīz vien ieguva lielisku reputāciju un kļuva par labākajiem šajā reģionā jebkad radītajiem vīniem.

Ar laiku par Leona Barbje ieviesto tradīciju turpinātāju kļuva viņa dēls Renē, 1934.gadā piešķirot no tēva mantotajai vīna darītavai savu vārdu.

Milzīgu attīstības potenciālu saimniecība saņēma 1984.gadā, iekļaujoties pasaulē plaši pazīstamajā Cava ražotāju - Freixenet impērijas sastāvā. Šobrīd Rene Barbier uzņēmums gadā vien saražo trīs miljonus pudeles vīna un eksportē tos uz 92 pasaules valstīm.

Lielākās Rene Barbier produkcijas patērētājvalstis ir Zviedrija (87,5 tūkst. vienību), ASV (69,5 tūkst. vienību), Kanāda (18,5 tūkst. vienību), Lielbritānija (5 tūkst. vienību). Neraugoties uz lielajiem eksporta apjomiem, Spānijā ik gadu tiek patērētas 447 vienības Rene Barbier lieliskā vīna! Kāds tad īsti ir šīs vīna darītavas produkcijas panākumu un ekskluzivitātes noslēpums? Pirmkārt, atbilde uz šo jautājumu ir jāmeklē Rene Barbier ražošanas organizācijas filosofijā.

Divdesmitajā gadsimtā vīna darītavas piedzīvoja ražošanas mehanizācijas pieaugumu. Laikam ejot, vīndari iemācījās dažos etapos neaizstājamo roku darbu savienot un aizstāt ar modernajām tehnoloģijām. Jauninājumi un tehnoloģiskie risinājumi skāra arī Rene Barbier vīna darītavu. Tik un tā septembrī un oktobrī visa raža vīna dārzos tiek ievākta tikai ar rokām. Lai ogas būtu veselas un nesaspiestos no sava svara, vīnogu novācēji izmanto speciālus, šim nolūkam gatavotus, plakanus grozus. Ievāktās vīnogas tiek pārbērtas lielos konteineros un īpaši apstrādātas, lai tās nesaskābtu un neinficētos ar nevēlamām baktērijām.

Balto vīnu ražošanai iegūtā vīnogu sula tiek filtrēta nekavējoties, lai atbrīvotos no kauliņiem, miziņām un citiem cietiem piejaukumiem. Pēc filtrācijas sula tiek pārsūknēta nerūsējoša tērauda tvertnēs, kurās tad arī, rūpīgi kontrolējot temperatūru, notiek vinifikācijas process - sulas pārvēršanās vīnā. Rene Barbier sarkanvīnu izgatavošanas procesa neatņemama sastāvdaļa ir aukstā macerācija (vīnogu sulas turēšana uz ogu gremzdiem), kuras laikā sula bagātinās ar ogu skābumu un krāsu. No macerācijas lielā mērā ir atkarīga vīna kvalitāte: tā krāsa, garšas un smaržas buķete un iespējamais izturēšanas potenciāls. Nākošais etaps sarkanvīna ražošanā ir fermentizācija, kura ilgst vairākas dienas un notiek rūpīgi sekojot temperatūrai Tikpat liela uzmanība tiek veltīta arī rozā vīna ražošanā, jo arī šajā procesā tiek veikta macerācija, tikai daudz īsāku laika periodu, lai iegūtu dzidru un dažādu rozā nokrāsu vīnu.

Pēc fermentācijas notiek vīnā izšķīdušo nogulšņu atdalīšana un pirmreizējā filtrācija. Nākošajā etapā vīns tiek atdzesēts līdz 5 grādu temperatūrai pēc Celsija, vēlreiz filtrēts un saliets mucās izturēšanai, kuras ilgums ir atkarīgs no vīna kategorijas. Pēc izturēšanas vīnu pilda pudelēs, nodod pārdošanai vai nogādā pagrabos, papildu izturēšanai pudelēs. Rene Barbier darīto vīnu galvenā īpatnība ir tā, ka patērētājs bauda jau pilnībā nobriedušu vīnu!

Kā priekšnoteikums Rene Barbier vīna augstajai kvalitātei vēl jāmin fakts, ka visā vīna darīšanas procesā tiek izmantotas ļoti augstas klases ražošanas iekārtas, kuras speciālisti ir nominējuši kā etalonus ne tikai Spānijas vīndariem, bet arī kā tehnoloģiskā nodrošinājuma paraugus pasaules vīnsaimniecības elitei. Rene Barbier vīna darītavas rīcībā esošās nerūsējošā tērauda tvertnes, pilnīgi precīzai temperatūras kontrolei, aprīkotas ar datorsistēmām, pilnībā automatizēta ir iepildīšana pudelēs – sākot no pudeles novietošanas uz līnijas un beidzot ar iepakošanu un nogādāšanu noliktavā.

Vīna cienītāji visā pasaulē ir augstu novērtējuši Rene Barbier  spēju meistarīgi apvienot modernās tehnoloģijas ar talantu, milzīgām zināšanām, dziļu cieņu pret iepriekšējo paaudžu ieviestajām tradīcijām un mīlestību pret savu vīnsaimniecību. Ne reizi vien prestižos starptautiskajos konkursos Rene Barbier  vīna šķirnes ir ieguvušas pašus augstākos novērtējumus. Piemēram, 2002.gadā Vispasaules Chardonnay konkursā Francijā „premium” klases vīns Rene Barbier Chardonnay Seleccion ieguva zelta medaļu.

Tajā pašā gadā Tokijā notiekošajā Japan Wine Challenge šis vīns ieguva sudraba godalgu. Teicami sabalansētais Rene Barbier Chardonnay Seleccion vīns, kuram piemīt viegls eksotisko augļu aromāts, ideāli piemērots lietošanai kopā ar jūras veltēm un melnajiem ikriem.

chardonna.jpg - 10.18 KBNobaudiet godalgoto Rene Barbier Chardonnay Seleccion vīnu

Ne mazāku uzmanību pelnījis arī Rene Barbier kolekcijā esošais Rene Barbier Cabernet Sauvignon Larga Maceracion Seleccion vīns, kurš dažādos starptautiskos konkursos ieguvis vienu zelta, vairākas sudraba un bronzas medaļas. Šis neparasti aromātiskais vīns no citiem atšķiras ar brīnišķīgi bagātām garšas īpašībām un ir piemērots pie gaļas ēdieniem un izturētiem sieriem.

cab.jpg - 7.53 KBSpānijas sarkanvīna cienītājiem iesakām pievērst uzmanību Rene Barbier Cabernet Sauvingon Crianza vīnam Latvijas veikalu plauktos

Rene Barbier zelta fondā ietilpst arī maigais, brīnišķīgi sabalansētais Rene Barbier Cabernet Sauvignon Crianza Premium, Rene Barbier Tinto Classic, kura sastāvā var sajust Tempranillo, Garnacha un Monastrell buķeti, kā arī svaigais Rene Barbier Blanco Semi Dulce Classic, kurš lieliski iederas kopā ar fuagra (zoss pastēti) un desertiem.

Bet ar šo Rene Barbier kolekcijas spēcīgo, temperamentīgo un spilgto vīnu uzskatījums nebeidzas! Tā ir tik iespaidīga, ka teiciens „Spānija – tas ir vīns” prātā nāk pats no sevis...

Inga VAIŠĻA

Komentāri (7)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
VIktors Arlabunakts
Es dzeru martini un klausos bbng vai kāds man piekrīt ?
07.10.2016. plkst. 00:15
Spānijas patiesā garša !,
08.11.2007. plkst. 10:01
Spanija jau kā tāda klasika uz viniem
04.11.2007. plkst. 16:54
varu deret, ka Spānijā tas garšotu labāk kā Latvija :) vienkārsi jau atmosfera :)
31.10.2007. plkst. 09:12
Par Spānijas nepateikšu , bet garša Cranzia tiešām lieliska !;
30.10.2007. plkst. 12:17

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 26. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Termins ”Blanc de Noir” ir attiecināms uz baltajiem vīniem, kas pagatavoti no sarkanajām/melnajām vīnogām

Pasākumi

Mākslas dienas 2009 Latgales Kultūrvēstures muzejā

Kā katru pavasari, arī šogad, visā Latvijā 18.aprīlī ir sākušās un līdz 17.maijam turpināsies Mākslas dienas 2009. Rēzeknē ikviens tiek aicināts „ķert mākslu”, ko tiešā un...