Spānijas vīna reģions

Spānijas vīna reģions

SPĀNIJAS VĪNA REĢIONS

Atšķirībā no pārējām Eiropas valstīm, Spānijai ir raksturīga liela klimatiskā daudzveidība, ko ietekmē Vidusjūra, kalnu apvidi un Atlantijas okeāns. Tā „radoši” iedarbojas uz dažādu vīna spektru ieguvi.

Spānijā pamatā kultivē Tempranillo vīnogas, kurām ir neskaitāms daudzums nosaukumu (Tinta Nero, Tinta de Toro u.c.). Bet tikai piecpadsmit no tām var uzskatīt par „īstām spānietēm”. Tās aizņem aptuveni 85% no visas šīs valsts vīnogulāju platības. Par labākām šķirnēm ir uzskatāmas sarkanās – Tempranillo un Garnacha. Par Spānijas vīnogu karali nešaubīgi var uzskatīt Tempranillo, tās kultivē gandrīz visos Spānijas reģionos: Rioja, Ribera del Duero, Valdepena un Penedes, kur no tās iegūst labi sabalansētu vīnu ar brīnišķīgu augu un ogu aromātu. Bet garšā bagātīgus, nedaudz saldenus vīnus dara Toro reģionā no Tinta de Toro vīnogām, kas ir viens no Tempranillo šķirnes paveidiem.

temrpanillo_glass.jpg

Vīns, kas darīts no Spānijas vīnogu karalienes - Tempranillo

Spānijas vīni ir ļoti plaši pazīstami, tāds ir arī to kopējais nosaukums - „Rioha” (Rioja), no kura tad arī parasti sākās labāko Spānijas vīnu apraksts. Tā sauc valsts ziemeļu daļu starp Madridi un Pirenejiem. Taču pasaules vīnziņu un vīna cienītāju uzmanību pēdējā laikā piesaista arī ļoti strauji progresējušais reģions Ribera del Duero, kas atrodas dienvidrietumos no Rioha reģiona. Tas tādēļ, ka šeit ir brīnišķīgas kvalitātes sarkanvīns.

Campo_Viejo_Tempranillo.jpg

Labākie Spānijas vīni nāk no Rioja reģiona - kā piemēram šis 1999.gada Campo Viejo Tempranillo

Par vīna darīšanu Ribera del Duero reģionā liecina  X –XI gs. dokumenti.  XIII gs. vīna ražošana šeit bija neatņemama kultūras un ekonomikas sastāvdaļa. Protams, šī procesa pirmsācēji, kā jau ierasts, bija mūki (vīns bija neatņemama baznīcas ceremonijas sastāvdaļa), kuru dzīves ritmu var noformulēt ļoti vienkārši - „lūdzies un strādā”. Šeit saražoto vīnu pārdeva Svētās Marijas de Valbuena (būvēts 1143. gadā) klostera iebraucamajā vietā. Tieši šeit mūsdienās audzē vīnogas, no kurām, sākot no 1864. gada, gatavo leģendāro sarkanvīnu Vega Sicilia „Unica” (stiprums 16 grādu). Parasti uzskata, ka ikviena vīna garšas īpašībām ir tuvāki vai tālāki radinieki. Bet šai gadījumā ļoti daudzi eksperti uzskata, ka šim vīnam nelīdzinās neviens cits vīns pasaulē. To bieži dēvē par Spānijas vīna darīšanas mākslas darbu, „labāko Spānijas vīna ražošanas vēstnieku pasaulē” un pat par „pudelēs iepildīto leģendu”.

vega_sicilia.jpg

Leģendārais Spānijas vīns Vega Sicilia Unico (1968 Magnum)

Bodega (tā sauc vīna saimniecības Spānijā) Vega Sicilia tapa slavena vēl XIX gadsimta beigās, kad tās dibinātājs Eloja Lakanda (Eloy Lecanda) atveda no Francijas Cabernet Sauvignon, Merlot un Malbec stādus, lai pēc tam kopā ar vietējo vīnogu šķirni Tinto del Pais mēģinātu  radīt  pēc savām īpašībām unikālu vīnu. Tas viņam arī izdevās.

Neticamos sasniegumus bodega Vega Sicilia ir panākusi tikai ar savu vīnu izsmalcināto kvalitāti. Bet ar ļoti ierobežotiem apjomiem – tikai 250 tūkst. pudeļu gadā! Šis skaits ir palicis nemainīgs daudzu gadus. Nejaušam pircējam to nopirkt vienkārši nav iespējams, jo pat pastāvīgie Vega Sicilia klienti - restoratori, kolekcionāri - pacietīgi „stāv rindā”, cerēdami uz veiksmi. Neskatoties uz ļoti augsto cenu (atkarībā no ražas gada Vega var maksāt pat vairākus simtus eiro) un ažiotāžu, šai bodegai nav  īpaši lielu ienākumu, tādēļ tā jau vairākkārt ir mainījusi īpašniekus.
 
Šī saimniecība ražo ne tikai vienkāršo Vega, bet arī Vega Sicilia Unico tinto gran reserva vīnu, ko iztur ne mazāk kā desmit gadu. Pēdējos gados par pašu izcilāko uzskata 1996. gada ražu, kuras vīns tiks pārdots tikai 2007. gadā. Noteikti vērā ņemams ir Vega Sicilia reserva especial vīns (darīts no Tempranillo, Cabernet, Merlot un Malbec vīnogām), kuru iegūst kupāžas procesā, sajaucot labāko ražas gadu vīnus. Pēc vismaz desmit gadu izturēšanas šis vīns ir iemantojis sev daudzus „pielūdzējus”, kuru vidū kādreiz ir bijis Vinstons Čerčils. Vīna raksturs un ilgais izturēšanas process padara Vegu par īstu „ilgdzīvotāju”, kas spēj apburt pat 40-50 gadu vecumā.

unicospecial.jpg

Vega Sicilia Unico Special Reserve

Ja vīnogu raža neizdodas, tad dara zemāka līmeņa vīnu Valbuena, ko iztur franču ozolkoka mucās nedaudz vairāk kā gadu, pēc tam 1,5 - 2 gadus pudelēs. Pārdošanā tas nonāk pēc pieciem gadiem, skaitot no tā brīža, kad vīns iegūts no ražas, no kuras tas bija gatavots.

valbuena.jpg

Vega Sicilia Valbuena 1998
 
Vel nesen vīna ražošanas saimniecībai Vega Sicilia nebija konkurentu Ribera del Duero reģionā. Taču XX gadsimta 70.gadu sākumā vīndaris Alehandro Fernandess (Alejandro Fernandez) iepazīstināja pasauli ar Tempranillo vīnogu šķirnes darītu „brīnumu” – Pesquera, kuru ļoti atzinīgi novērtējuši daudzi speciālisti.

pesquerabottle.jpg

No Tempranillo vīnogām darīts Pesquera vīns

Vīna cienītājus noteikti var ieinteresēt vēl kāda vietējā marka – Arzuaga. Bodega Arzuaga Navarro, kuru 1983. gadā nodibināja Florentino Arzuaga, ir labi zināma pateicoties jauno vīna ražošanas tehnoloģiju ieviešanai, kas ļauj darīt vīnu tikai tam piemītošā un no ekspertu puses ļoti augsti novērtētā stilā (šeit arī tiek izmantotas vietējās un „starptautiskās” vīnogu šķirnes Cabernet Sauvignon un Merlot).

arzuaga_navarro.jpg

Arzuaga Navarro vīna darītavas produkcija

Augošais pieprasījums pēc šī reģiona vīniem sekmē jaunu vīna saimniecību dibināšanu. 1990. gada beigās Bodegas y Bebidas grupa izveidoja kompāniju Tarsus, kurā strādā divi vīndari – spānis Horhe Peike un francūzis Erve Roma, kuru mērķis ir “iziet no stingriem „reserva” un „crianza” rāmjiem”. Šķiet, tas viņiem ir izdevies, jo  šīs bodegas vīni jau ir izpelnījušies vīna speciālistu uzslavas.

Taču Duero upe, jeb kā to dēvē Portugālē - Doru upe - ir atstājusi savu labvēlīgi „mātišķo” iespaidu ne tikai uz Spānijas , bet arī uz tās kaimiņvalsts vīna ražošanas procesiem. Un īpaši uz lieliskajiem portvīniem…

Pazīstamākās Ribera del Duero reģiona markas:
Pesquera, Arzuaga, Ylera, Protos. Un, protams, Vega Sicilia, nepārspējams un unikāls vīns, kuram, kā norādīts uz tā etiķetes, „nav analogu”.

protos.jpg

Protos Crianza 2001

Reģiona Ribera del Duero vīnu pamatraksturojumi:
Rozā vīni: viegli, ar augu aromātu, ko tiem piešķir Tinta Fino un Albillo vīnogu šķirnes.
Roble jeb jauns sarkanvīns: to iztur ozola mucās vismaz sešus mēnešus.
Crianza: gadu izturēts  ozola mucās un gadu pudelē.
Reserva: ne mazāk par gadu izturēts ozola mucās un tad līdz trim gadiem pudelēs.
Gran reserva: divus gadus izturēts ozola mucās un vēl trīs gadus pudelēs. Ar gadiem šis vīns nebojājas, bet kļūst vēl labāks. Tāpēc vīnu var glabāt vairākus gadu desmitus.

Reģiona Ribera del Duero labākie vīnogu ražas gadi
1981 (atzīts par izcilu), 1982, 1983, 1985, 1986, 1988, 1989 (atzīts par izcilu), 1990 (atzīts par izcilu), 1991, 1994, 1995 (atzīts par izcilu), 1996 (atzīts par izcilu), 1998.
 

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Spānijas viniem var uzticeties
04.11.2007. plkst. 16:54
Kas man var ieteikt kaadu tieshaam garshiigu sarkanviinu, saldu, tikai ne sauso, lai nesavelk nepatiikami muti, bet kaadreiz tieshaam kaarotos pie vakarinjaam padzert, bet vinju ir tik daudz un iipashi eksperimenteet arii negribaas....
10.07.2007. plkst. 12:40

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 25. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Visdārgākais patreiz izlaistais Austrālijas vīns maksā 2500 USD par pudeli.. un tas nav Penfolds Grange, bet gan Seppelt 100 Year Old Para Liquer Port. Katru gadu kopš 1878.gada Seppelt ir atlicis malā vīna mucu un kopš 1978.gada izlaiž pudelēs 100 gadīgu portvīnu..

Pasākumi

Bauskas ģimeņu stiprināšanas un atbalsta projekta izvērtējums

Šodien Bauskā prezentēs Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas „Ģimeņu stiprināšanas un atbalsta” projektā paveikto. Trīs gadu laikā projekta speciālisti atbalstu snieguši vairāk...