DĀR vīna reģions

DĀR vīna reģions

Vēl nesen vārdu salikums „Dienvidāfrikas vīns” likās ļoti apšaubāms, katrā ziņā - līdz XX gadsimta beigām par šādu „īpašu” dzērienu gandrīz nekas nebija zināms. Bet laiki mainās, un šobrīd saimniecību, kas nodarbojās ar vīnogu audzēšanu, ir jau vairāk nekā 4,5 tūkstoši. Bez tam, apmēram 250 vīnogu darītavas pašas ne tikai audzē vīnogas, bet arī ražo vīnu. Pēc vīna ražošanas apjoma DĀR ieņem septīto vietu pasaulē. Savukārt, vīna eksports ir viena no svarīgākām DĀR ekonomikas sastāvdaļām. Tas tiek eksportēts arī uz Angliju, ASV, Skandināviju un Vāciju.

sa_wine.jpg

Vīns uz DĀR Western Cape ainavas fona

Šajā valstī ir izveidojusies sava labāko vīna darītāju grupa, kura ražo koncentrētus, smalkus vīnus ar labi izteiktu struktūru. Starp tiem ierindojas tādi vīni kā Pinot Noir, Chardonnay un Pinotage.

sa_pinotage.jpg

2002 Pinotage Southern Right Western Cape

Par Pinotage vīnu der parunāt sīkāk. To ražo no vīnogām, kas 1925. gadā tika izaudzētas Dienvidāfrikā, krustojot Pinot Noir un Cinsaut šķirnes. Starp citu, Cinsaut šai valstī bija pazīstama ar nosaukumu Hermitage. No tās tad arī ir cēlies Pintotage nosaukums. Sākumā, sakarā ar nepārāk labi izstrādāto tehnoloģiju, vīns no šīs šķirnes neizcēlās ne ar īpašu garšu, ne ar aromātu, tāpēc to ar katru gadu ražoja aizvien mazāk un mazāk. Tā tas turpinājās, līdz vīna ražotāju saimniecības kā Kanonkop un Vriesenhof sāka izmantot īpašas metodes, lai no šīs šķirnes iegūtu patiešām kvalitatīvu un augstvērtīgu vīnu. Tagad Pinotage vīnogas uzskata par Dienvidāfrikas pērli. No tām pagatavotam vīnam piemīt piesātināta elegance, vīnogu aromāts un saldskāba garša.

porter_mill.jpg

2004 Pinotage Porter Mill

Pašas lielākās platības ir atvēlētas Chenin Blanc šķirnei (28%), kuru Dienvidāfrikā dēvē par Steen. No šīm vīnogām galvenokārt ražo pussaldos, arī pussausos un dzirkstošos vīnus. Starp „sarkanajām” šķirnēm drošu līderpozīciju ieņem Cabernet Sauvignon (5%) un Cinsaut (4%), taču pēdējā laikā arvien populārākas kļūst Chardonnay, Sauvignon Blanc un Merlot vīnogas. 

steen.jpg

DĀR vīns no Steen jeb Chenin Blanc vīnogām

Klimatiskie apstākļi vīna darīšanas rajonos ir diezgan stabili, un tamdēļ tiek garantēta labvēlīga, bagātīga vīnogu ražu. Vīna darīšana Dienvidāfrikā iesākās Konstancē (pašlaik šai vietā atrodas piecas vīnsaimniecības). Starp tām plaši pazīstamas ir Groot Constantia un Klein Constantia. Tieši tur ražotajam vīnam piemīt īpaša sarkanā krāsa, laba struktūra un garšas buķetē ir jaušamas eikalipts. Vietējie vīndari ļoti lepojas ar savu sarkanvīnu Marlbrook (atgādina Bordo stila vīnu) un Shiraz Reserve. Klein Constantia ir pazīstama arī ar to, ka atjaunoja XVIII gadsimta tradīciju ražot Vin de Constance, kura pamatā ir Muscat vīnogu šķirne. Šos vīnus piecus gadus iztur pudelēs un pēc tam tajās arī pārdot. Tas ir izsmalcināts dzēriens ar jauku, zeltainu nokrāsu, intensīvu garšas buķeti, kurā ir jaušams apelsīnu, mandarīnu, kā arī medus un grauzdētu mandeļu aromāts. 

grootwine.jpg

Vīns no slavenā DĀR Groot Constantia reģiona

Pats slavenākais vīna darīšanas reģions Dienvidāfrikā ir Stellenbosch, kurš ir ievērojams arī ar to, ka tiek uzskatīts par vienu no skaistākām vīna saimniecībām pasaulē. Pateicoties labvēlīgam mikroklimatam un augsnei, šeit ir iespējams ražot ļoti plašu vīnu spektru, starp kuriem ir arī dzirkstošais vīns Cap Classique, Pinotage un Riesling. Bet par īpaši prestižu ir uzskatāms sarkanvīns Zonnebloem. Šim ražotājam pieder arī divas starptautiski slavenas saimniecības Plaisir de Merle un Nederburg. Savukārt Neiburga atrodas  Paarl apriņķī. Interesanti atzīmēt, ka šīs reģions ir tajos pašos platuma grādos Dienvidpuslodē, kur Spāņu pilsēta Jerez-de-la-Frontera  Ziemeļpuslodē. Klimata apstākļi ir līdzīgi, tamdēļ Paarl tradicionāli ražo Heresu un Portvīnu.

stellenbosch.jpg

Sommerbosch vīnu piedāvājums no slavenākā DĀR vīna reģiona Stellenbosch

No citām vīna darīšanas teritorijām var minēt Robertson apriņķi. Šeit  ražo brīnišķīgu sarkanvīnu no Shiraz un Cabernet Sauvignon, kā arī saldo Muscadelle. Rajons Durbanville ir pazīstams ar sauso baltvīnu; apriņķī Worcester ražo pārsvarā galda vīnus.

robertson_wine2.jpg

Robertson apriņķa vīns no Chenin Blanc vīnogām

DĀR baltanvīni: Simonsing Chardonnay; Simosing Chenin Blanc
         dzirkstošie vīni: Simosing Pinotage; Simosing Red Hill Pinotage

Labākie vīnogu ražas gadi DĀR:
1984, 1986, 1987, 1988,1989,1990, 1991 (atzīts par izcilu), 1992, 1993, 1994, 1995(atzīts par izcilu), 1997(atzīts par izcilu), 1998(atzīts par izcilu), 1999, 2000.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
tad tik visiem jālaiž uz karstajām zemēm pie tiem gardākajiem vīniem ,,,
10.03.2008. plkst. 19:55
tā vien liekas ka tur labi vini...kartsa zeme, labi nogatavojusies
04.11.2007. plkst. 16:57
es jau arii
22.07.2007. plkst. 10:02
Ar DĀR vīniem gan pārāk neaizraujos ,,
22.07.2007. plkst. 07:11

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Vaniļa, mokka kafija, šokolāde un kanēlis tiek uzskatīti par „smagiem” un nepiemērotiem vīna pavadoņiem, kaut arī to smarža un nianses piemīt dažādu vīnu aromātos

Pasākumi

Voldemārs Avens (ASV) Personālizstāde

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) no 2009.gada 16.jūlija līdz 23.augustam būs skatāma Amerikā dzīvojoša latviešu mākslinieka, arhitekta un...