Portugāles vīna reģions

Portugāles vīna reģions

Lai dzīvo vīns!
Lai dzīvo ārzemnieki!
(Ernests Hemingvejs)

Portvīns jeb vienkārši porto, kā to parasti mēdz saukt, ir Portugāļu liķiera vīns, ko pagatavo no īpašās vīnogu šķirnes, audzētas Douro upes ielejā netālu no Portugāles un Spānijas robežas, kurai ir milzīga nozīme šo divu vīna lielvalstu vīna ražošanas attīstībā. Augsne šajā ielejā ir tik „nepateicīga” un cieta, ka stādot jaunos vīnogulājus nereti tiek izmantots dinamīts. Kultivācijas metodes ir krietni iemainījušas ieleju ainavu, jo vīnogulāji aug, ar rokām izkaltās terasēs ielejas klintīs. Douro reģions sadalās trijās subzonās (Baixo/Corgo, Cima Corgo un Douro Suprior), kur ir atšķirīgi klimatiskie apstākļi, kas ļauj iegūt plašu portvīna gammu.

dourovineyards.jpg

Douro vīnaudzēšanas reģiona ainava

Šo vīnu, ar tā enerģijas pilno dienvidniecisko temperamentu, bieži vien patērē triju gadu laikā pēc tā, kad tas saražots. Kaut gan tā patiesais izturēšanas laiks var ilgt pat līdz 40 un pat 50 gadiem, kuru laikā tas iegūst nepārspējami jauku aromātu. Eiropā joprojām nerimst diskusijas par to, kas tad ir īstens portvīns – vīns vai spirtu saturošs dzēriens. Protams, portvīns daudzas savas īpašības ir ieguvis no Douro vīniem, bet bez spirta „līdzdalības” tas būtu tikai parasts, ļoti neizteiksmīgs, viduvējas kvalitātes vīns.
Daudzas nacionālās tradīcijas ir saistītas tieši ar šī dzēriena lietošanu. Piemēram, Francijā to lieto kā aperitīvu, Bet angļi un arī paši šī dzēriena ražotāji portugāļi to lieto tikai ēšanas laikā vai arī pēc tās.

Portvīna vēsture nav pārāk sena. Tas kļuva populārs aptuveni XVIII gs. vidū.
Tai laikā Portugālē strauji ieplūda Anglijas kapitāls, kas pakļāva  šīs valsts ārējo tirdzniecību. Starp precēm, ko eksportēja uz Angliju, lielāko daļu aizņēma vīns. Lai tas pa ceļam nebojātos, vīna tirgotāji „stiprināja” dzeramo, pievienojot vīna spirtu, kas ne tikai apturēja rūgšanas procesu, bet arī saglabāja dzēriena saldumu. Pateicoties savam burvīgajam aromātam un spējai sasildīt – aptuveni 20 grādi - augstajos gadalaikos, portvīns ātri vien „iekaroja” Lielbritānijas iedzīvotāju sirdis un prātus.

Tikai Douro rajonā ražotais vīns var nest nosaukumu „portvīns”. Šā vīna pagatavošanas procesā izmanto piecas vīnogu šķirnes Touriga Nacional, Tinto Cao, Touriga Francesa, Tinta Roriz un Tinta Barroca. Izmantojamo vīnogu daudzums ir atkarīgs no portvīnu stila, kuru vēlas iegūt.

PortugueseGroup1.jpg

Tikai Douro rajonā ražotais vīns var nest nosaukumu "portvīns"

Portugālē ražo vairāku veidu portvīnus. Šī dzēriena kvalitāte arī ir ļoti atšķirīga.
Izturēšanas laikā mucās portvīna garša un krāsa ļoti krasi mainās. Jo ilgāk tas nogatavojās, jo gaišāks un maigāks tas kļūst. Portvīnu parasti klasificē pēc tā krāsas.

Jauno tumši sarkano portvīnu, ko gatavo no tumšajām vīnogu šķirnēm, uz etiķetes apzīmē ar vārdu full (no angl. „pilns”, „vesels”). Pēc trim izturēšanas gadiem šis portvīns iegūst rubīna toņus un uz etiķetēm to apzīmē ar vārdu Ruby. Jau pats nosaukums uz pudeles etiķetes liecina par šī jaunā portvīna gaiši sarkano, dzīvi apliecinošo krāsu. Bet, neraugoties uz visām šīm „ekstrām”, to uzskata par ļoti viduvēju un nenobriedušu dzērienu. Turklāt  viena no tā problēmām ir tas, ka šis dzēriens nevar ilgi uzglabāties, jo zaudē visas savas „pievilcīgās” īpašības, t.i., garšu un aromātu.

rubyport.jpg

Pēc 3 gadus ilgas izturēšanas mucās portvīns iegūst rubīna nokrāsu, un tāpēc uz vīna pudeles etiķetes tiek apzīmēts kā "Ruby"

Pēc 10 gadu izturēšanas mucās, portvīns kļūst gaišāks un to apzīmē ar vārdu Tawny
(„brūngani ruds”).

tawnyport.jpg

Uzraksts "Tawny" uz portvīna pudeles etiķetes liecina to, ka vīns vismaz 10 gadus izturēts mucās

Tawny, var droši teikt, ir viens no pašiem izplatītākajiem portvīna veidiem. Pēc 20-40 mucās „pavadītiem” gadiem šo portvīnu sauc Aged Tawny.  Šādi dzērieni ir diezgan reti sastopami un to pudeles atšķiras ar oriģinalitāti.

PortoTawny20.jpg

Šāda brūngani ruda nokrāsa raksturīga Tawny portvīniem

Vienas ražības gada Tawny, kas izturēts vismaz septiņus gadus, sauc Colheita (ražība). Optimāli to var uzglabāt pat līdz 50 gadiem. Colheita  ir ne tikai pirmklasīgs vīns, bet arī pats retākais no portvīniem (1% no visa ražotā apjoma).

Agedtawny_20Port_20Label.jpg

Portvīns, kas izturēts mucās 20 - 40 gadus, tiek saukts par Aged Tawny

Garrafeira porto – vēl viens ļoti rets viena gada ražas porto, ko iztur mucās un pēc tam vēl ilgu laiku pudelēs. To var salīdzināt ar Vintage Porto spēcīgo augu aromātu un Colheita Porto ar izteikto riekstu smaržu.

vintageport.jpg

1985. gada Vintage Porto

Portugālē ražo arī baltus - diezgan retus un ne īpaši pazīstamus portvīnus. Baltie portvīni mēdz būt sausi un arī ļoti saldi. Atkarībā no izturēšanas tos iedala gaiši baltos (pale white), dzeltenīgos (straw coloured) un zeltaini baltos (golden white).

portowhitedry.jpg

Baltais sausais portvīns

LBV (Late Bottled Vintage port) – šī portvīna stila iegūšanai tiek izmantotas tikai vienas izcilas ražības vīnogas. Izturēšanas process ilgst 5-6 gadus. Parasti šos vīnus pirms pasniegšanas ieteicams dekantēt.

LBV1998.jpg

LBV jeb Late Bottled Vintage portvīns

Uz portvīna pudeļu  etiķetēm var atrast papildu apzīmējumu, kas norāda uz vīna garšu - no ļoti sausās (extra dry) līdz ļoti saldai (very sweet).

martinez_dry.jpg

Martinez Extra Dry Port

Saskaņā ar Portugāles likumiem, uz porto etiķetēm drīkst norādīt tikai četrus dzēriena izturēšanas vecumus: 10, 20, 30 un 40 gadu. Uz etiķetēm ir norādījums arī par to, ka portvīns tiešām izturēts mucā (matured in wood vai arī aged in cask).

Pirmais un galvenais portvīnu raksturojums ir tas, ka tie, tāpat kā šampanietis, ir tā saucamie sajauktie vīni. Ļoti liela nozīme ir arī tam, kāda firma tos ražo. Mūsdienu Portugālē ir aptuveni pusotra desmita ļoti pazīstamu porto ražotņu. Zemāk minētas izcilākās no tām:

Quinta do Noval (viens no izcilniekiem, kas spējis kopš XVII gs. saglabāt savu īsto, portugāļu izcelsmes vārdu. Ļoti liela nozīme ir arī tam, ka pirmais Late Bottled Vintage port stila dzēriens (pildīts pudelēs 4-6 gadus pēc vīnogu novākšanas) bija ražots 1954 gadā un to radīja Quinta do Noval meistari. Pastāv divu veidu LBV – vienam uz pudeles ir uzraksts „Traditional”, kas vēsta par darīšanas procesu pēc tradicionālām (senām) metodēm. Pirms pasniegt viesiem šādu dzērienu, nepieciešams to obligāti dekantēt, jo pudelē ir liels daudzums nogulšņu. Starp citu, Quinta do Noval Nacional portvīni tiek minēti arī starp Vintage port izcilākajiem paraugiem, ko slavinājis pats Poberts Parkers!).

qdunoval.jpg

Quinta do Noval Tawny Port

Sandeman - firma, ko 1744. gadā Londonā dibināja Džordžs Sandemans. 1809. gadā to pārcēla uz Porto. 1929. gada bija izstrādāta tās emblēma: ietinies apmetnī vīrietis (dons) ar lielu platmali uz galvas.

sandemanport.jpg

Sandeman portvīna pudeļu etiķetes raksturo zīmīga emblēma - apmetnī ietinies vīrietis ar lielu platmali uz galvas

Taylor - viena no visvecākajām Anglijas kompānijām (darbojas no 1692. gada). Ražo klasisko portvīnu. Starptautiskajās vīna izsolēs šīs kompānijas portvīns vienmēr tiek novērtēts par 15% augstāk nekā pārējie.

taylors20yearold.jpg

Taylor's 20 Year Old Tawny Port

Cockburn - firma dibināta 1850. gadā. Plaši pazīstama ar svaigu ogu un ļoti vieglu pikanto asā pipara aromātu piesātināto Cockburn”s Special Reserve porto.

Cockburn_2k.jpg

Cockburn's 2000 Vintage Porto

Warre - firma pastāv no 1670. gada.

warresvintage.jpg

Warre's Vintage Port

Ferreira - firmu 1751. gadā (rets gadījums!) nodibināja paši Porto vīndari.

ferreira.jpg

Noteikti vērā ņemamas ir arī Osborne, Ramos Pinto, Barros, Rozes un Delaforce ar tās brīnišķīgiem dzērieniem His Eminence’s Choice un Paramaunt Tawny, kuru baudīšana  liek nojaust, ka Paradīze patiešām kaut kur eksistē…

Komentāri (7)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Cukers
Reāli labus Niepoort portvīnus var nopirkt Via Vino veikalā Cēsu 31 www.viavino.lv
03.10.2012. plkst. 16:37
Aleksandra
Es gan brauškšu uz Portugāli
18.02.2009. plkst. 14:09
Evita
Vienīgais jārēķinās ar to, ka portvīns ir stiprāks nekā ir ierasts, kādi ir vīni!
20.11.2007. plkst. 11:04
un tikai sarkanie
04.11.2007. plkst. 16:53
Portugale ir briniskiga valsts un neaizmirstama atputas vieta! Ar prieku te baudiju portvina manigi saldo, reibinoso garsu un atlausos palabot - Pasi portugaali portviinu lieto TIKAI peec maltiites un nekad kopaa.
15.08.2007. plkst. 06:36

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 25. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Alus putas nosēdīsies, ja nolaizīsiet pirkstu un iebāzīsiet to alū

Pasākumi

THE TIGER LILLIES PAPILDINA POSITIVUS FESTIVĀLA PROGRAMMU

Reiz jau viesojušies Latvijā pirms pāris gadiem, provokatīvie briti atgriežas, lai uzstātos šā gada Positivus festivālā Salacgrīvā un iepriecinātu daudzus savas daiļrades cienītājus....