Vācijas vīnu etiķetes atšifrējums

Vācijas vīnu etiķetes atšifrējums

Amtliche Prufungsnummer – saīsināti AP (oficiāls pārbaudes numurs). Parasti pēc šī uzraksta seko cipari. Numuru piešķir oficiāla institūcija, kura ir pārbaudījusi vīna kvalitāti.

Anbaugebiet – vīna reģions. Piemēram, Anbaugebiet Baden vai Anbaugebiet Mosel. Kvalitatīviem vācu vīniem vienmēr uz etiķetes tiek norādīts kāds no 13 vīna ražošanas reģioniem. Šie 13 vīna reģioni tiek sadalīti vēl sīkākos 39 subreģionos, kurus dēvē par bereich. Savukārt 39 (bereich) subreģioni tiek sadalīti lielos vīna dārzos, kurus dēvē par grosslagen un mazos individuālos vīna dārzos, kurus dēvē par einzellagen.

Bereich – vīna rajons. Šis ir vēl sīkāks Vācu reģionu sadalījums, kurš iekļauts kādā no 13 Anbaugebiet vīna reģioniem.

Bundesweinpramierung – šis apzīmējums uz etiķetes norāda to, ka vīns ir saņēmis valsts apbalvojumu.

Charta – valsts organizācija, kura kontrolē vīna kvalitāti.

Deutscher Sekt – dzirkstošs vīns, radīts tikai no Vācijā audzētām vīnogu šķirnēm.

Deutsches Weinsiegel – zīmogi uz pudeles kakliņa, kuri liecina par to, ka vīns ir izturējis noteiktu kvalitātes pārbaudījumu.

Domane – īpašums jeb muiža

Edelfaule – cēlā puve

Einzellage (viens lauks) – samērā maza vīndaru saimniecība. Vācijā šādas saimniecības ir 2600. Tās visas tiek iekļautas lielākos reģionālos sadalījumos, kurus dēvē par Bereich. Pēc uzraksta „Einzellage” seko saimniecības nosaukums.

Eiswein – ledus vīns. Ļoti rets un dārgs vīns, kurš iegūts no vīnogām, kuras no lauka novāktas novembra beigās vai pat decembra sākumā, kad aukstuma ietekmē ogas ir sasalušas.

Erzeugerabfullung – vieta, kur vīns tiek pildīts pudelēs.

Flurbereinigung – iestāde, kura palīdz attīstīt vīnogu terases.

Gemeinde – pagasts jeb kopiena

Grosslage - lielas vīnogu audzētavas. Tiek iekļautas lielākos reģionālos sadalījumos, kurus dēvē par Bereich. Pēc uzraksta „Grosslage” seko saimniecības nosaukums.

Halbtrocken – pus sauss vīns.

Herb – skarbs, sūrs vīns.

Kellerei – vīna rūpnīca vai vīna ražotne. Parasti pēc uzraksta seko nosaukums.

Lieblich – pussalds vīns.

Oechsle – mērvienība, pēc kuras nosaka vīnogu briedumu.

Perlwein – nedaudz dzirkstošs vīns.

Rotling – sārtas krāsas vīns

Rotwein – sarkanvīns.

Schaumwein – dzirkstošs vīns.

Sekt – dzirkstošs vīns.

Spritz/Spritzig – viegli dzirkstošs vīns.

Suss – salds vīns

Sussreserve – dabīga, salda vīnogu sula, kura tiek izmantota lai saldinātu vīnus.

Trocken – sauss vīns.

Weingut – vieta vai saimniecība, no kuras ir cēlies vīns. Pēc uzraksta seko vietas nosaukums. Šo statusu var saņemt tikai tad, ja vīnogas nāk no vienas saimniecības.

Weinkellerei – vīna pagrabs.

Weissherbst – QbA vai augstākās kvalitātes vīns, kurš ražots izmantojot tikai vienu tumšo vīnogu šķirni.

Weisswein - baltvīns

Winzergenossenschaft – vīndaru saimniecība vai kooperatīvs.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
bez viltojumiem
04.11.2007. plkst. 16:50
Vesels zinātniskais traktāts sanāk par etiķeti vien,
22.08.2007. plkst. 07:53
Ak kungs cik viņu ir daudz, man vislabāk garšo sarkanvīns
21.08.2007. plkst. 23:31
a kur tie cipariņi paskaidroti?
15.07.2007. plkst. 11:56
nu jaa...shis raksts labs!
14.07.2007. plkst. 14:21

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 22. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Tangavikas Čagas ļaudis tic, ka melis var tikt noindēts, ja viņš izdzer alu, kas sajaukts ar nesen nogalināta upurjēra asinīm

Pasākumi

Intara Busuļa jauno albumu var lejuplādēt bez maksas

No 3.jūnija Galerija Centrs piedāvā visiem Intara Busuļa mūzikas cienītājiem 50 000 bezmaksas dziesmu lejupielādes mājas lapā www.PlatformaMusic.lv....